Trgovanje bitcoin fjučersima: što trebate znati

Izgledi za trgovanje bitcoin futuresima na glavnim financijskim burzama očito su bili bikoviti za cijenu bitcoina. Cijena početkom ovog tjedna, koja se kretala oko 15.000 američkih dolara, 145% je veća nego kada je 31. listopada CME Group najavila da će pokrenuti futcoin trgovanje terminskim ugovorima do kraja godine, a 53% viša nego kad su procurile vijesti o Odobrenje CFTC-a tih tržišta 1. prosinca.

No, kako će futures trgovina utjecati na cijenu bitcoina nakon što se pokrene, pogotovo ako u prostor uđe institucionalni kapital? Da bismo to saznali, ispitat ćemo kako funkcionira fjučers ugovor, kao i motivacije i ponašanje različitih igrača koji mogu špekulirati o cijeni bitcoina koji koristi fjučerse.

Osnove futures trgovanja

Prvo, kratki opis terminskih ugovora i načina na koji trguju. Futures ugovor je financijski derivat u kojem se dvije strane dogovore trgovati određenim dobrom ili financijskim instrumentom u budućnosti i po određenoj cijeni.

Na primjer, kupnja 12-mjesečnog terminskog ugovora za naftu za 60 dolara znači da vi (nositelj ugovora) pristajete kupiti naftu po cijeni od 60 dolara po barelu za 12 mjeseci, bez obzira na cijenu nafte u to vrijeme. Pristajanjem na kupnju ulja “duži ste” s ugovorom, dok je osoba koja pristane isporučiti ulje “kratak” ugovor. Imajte na umu da se terminski ugovori mogu prodati u bilo kojem trenutku na burzi koja trguje tim određenim ugovorom, a kupac ugovora tada će naslijediti obvezu terminskog ugovora.

Neki se ugovori mogu riješiti fizičkom isporukom nafte, neki omogućuju namiru gotovinom za razliku između terminske cijene i spot cijene u to vrijeme, a neki dopuštaju obje opcije. Bitcoin fjučersi kojima se trguje na CME jesu strukturirano za gotovinsko podmirivanje.

Evo primjera kako bi se trgovao fjučers ugovorima na bitcoin na CME. Kupim BTC terminski ugovor na 12 mjeseci s cijenom poravnanja od 15.000 USD. Pretpostavimo da je tog dana 12 mjeseci od sada stvarna cijena BTC-a 18 000 USD.

Umjesto da mi prodavač ugovora proda bitcoin za 15.000 dolara i odvedem ga na burzu da ga prodam za 18.000 dolara, prodavač ugovora jednostavno će mi dati razliku od 3.000 dolara. To je poznato kao gotovinska nagodba i obično je financijski rezultat zapravo isti kao i fizička dostava.

Rizik: bi li veliki investitori mogli kratke terminske pogodbe i smanjiti cijenu BTC-a?

Čak i ako prosječni kripto ulagač razumije futures trgovanje, neće uskoro ući u ovu arenu; svaki ugovor je za 5 bitcoina, a minimalni blok ugovora u trgovini je 5 ugovora. Po cijeni od BTC od 15.000 USD to znači da nećete trgovati za manje od 375.000 USD.

Ključna značajka terminskog tržišta je dvosmjerno, što znači da vam tržište može nedostajati bez gnjavaže zbog ulaska u tradicionalnu kratku poziciju (tj. Pronalaženja nekoga od koga će posuditi imovinu).

Budući da će se bitcoin terminski ugovori namirivati ​​u gotovini, klađenje protiv bitcoina sada je puno jednostavnije (iako postoji nekoliko postojećih načina za skraćivanje bitcoina).

Institucionalni kapital u najboljem je slučaju skeptičan prema bitcoinu, sudeći prema izjavama Jamie Dimon, Warren Buffett, ili Mohamed El-Erian. To ne bi trebalo čuditi jer su digitalne valute na mnogo načina konkurent dugoročnim poslovnim planovima tih bankara i investitora. Ti su ljudi vrlo poticani da bitcoin padne u cijeni ili u potpunosti propadne.

Sve zbrojite, i bikovi bitcoina mogu početi postati pomalo nervozni. Jedine skupine s dovoljno novca za trgovanje tim novim futures tržištima su institucionalni kapital koji u velikoj mjeri imaju vrlo negativan pogled na bitcoin i uskoro će početi trgovati na prvoj pouzdanoj burzi koja će im omogućiti kratki bitcoin!

Moglo bi se tvrditi da ovdje postoji razlika u entuzijazmu; ako ste kripto vjernik s kapitalom, već ste pokrenuli jedan od desetaka kripto hedge fondova koji danas rade. Za bitcoin skeptike, vaše mogućnosti izražavanja tog stava samo su se uvelike proširile.

Kontrapunkti: slučaj bikova za bitcoin futures

Pa ako su bitcoin futures takva prijetnja bitcoinima, zašto cijena bitcoina i dalje raste tako brzo? Pogledajmo neke kontrapunkte medvjeđoj tezi o bitcoin futuresima.

Prvo, institucionalni kapital može misliti da je bitcoin najveća prijevara još od Dot Com Bubblea, ali velik dio toga za početak ne može dodirnuti ta tržišta. The Volckerovo pravilo Zakona o Dodd-Franku zabranjuje bankama poput JP Morgana Jamieja Dimona da se bave špekulativnim trgovanjem gotovo svake vrste, od čega se definitivno računa kratkoročno slanje digitalnih valuta! Potez za ove bitcoin medvjede nije skraćivanje bitcoina, što snižava cijenu, već se samo klonite toga i ostalih digitalnih valuta.

Drugo, za svaki tradicionalni hedge fond koji jedva čeka kratki bitcoin, postoje i drugi koji bi voljeli priliku za dugotrajnu izloženost bitcoinima, ali jednostavno ne vjeruju skrbništvu kripto burzi ili se ne mogu nositi s nedostatkom tehničkih podrška ili stalni zastoji. (Ako ste ikad pokušali koristiti kripto razmjenu tijekom hard forka ili velikog kripto vijesti, teško je kriviti ih).

Do sada su njihove mogućnosti bile ograničene na Grayscale Bitcoin Investment Trust (GBTC) koji je često trguje s premijom od 30% do 80% za stvarni bitcoin, pokazujući da postoji značajna potražnja investitora kojima je iz bilo kojeg razloga zabranjena sama kupnja stvarnih bitcoina.

I na kraju, malo će investitora gledati rast cijena bitcoina u posljednjih godinu dana i ne boje se da će imovina biti kratka. Kada se imovina može udvostručiti u tjedan dana, vaša izloženost riziku s kratkom pozicijom je ogromna – teoretski neograničena.

Možda biste mogli vjerovati da je bitcoin u balonu jer ga se ne može procijeniti pomoću temeljne analize, ali to je vrijedilo i prije godinu dana, a ako postavite kratku bitcoin poziciju u prosincu 2016. godine, imali biste izgubio oko 17 puta više od vašeg početnog ulaganja (ili u smislu terminskog trgovanja, vaša bi vas burza već pozvala na maržu i / ili davno poziciju prisilno zatvorila).

S minimalnom izloženošću trgovini od 375.000 USD, ti će se gubici prilično brzo zbrajati.

Zaključak: Volatilnost naprijed, ali u konačnici dobra za BTC

To vam ne ostavlja jasnu odluku hoćete li ići dugi ili kratki bitcoin u očekivanju terminskog trgovanja. CME Group lansiraju svoj bitcoin futures proizvod 18. prosinca, ali njihov manji suparnik CBOE nedavno je najavio da će pobijediti CME i započeti trgovanje bitcoin futuresima 10. prosinca, sljedeće nedjelje popodne. Razni čimbenici mogli bi uzrokovati priljev kapitala da zauzme bilo dugu ili kratku poziciju, ali u svakom slučaju, to će vjerojatno značiti značajne promjene cijena u kratkom roku.

Međutim, dugoročno gledano, ovo je značajan korak prema legitimizaciji bitcoina i drugih kriptovaluta i na kraju bi trebao smanjiti dnevnu volatilnost bitcoina dok trguje uz tradicionalnije klase imovine.

Izvori

  1. https://coincentral.com/this-week-in-cryptocurrency-110317/
  2. https://www.cftc.gov/PressRoom/PressReleases/pr7654-17
  3. https://www.cmegroup.com/education/cme-bitcoin-futures-frequently-asked-questions.html
  4. https://coincentral.com/short-bitcoin/
  5. https://www.cnbc.com/2017/10/13/jamie-dimon-says-people-who-buy-bitcoin-are-stupid.html
  6. https://www.forbes.com/sites/johnwasik/2017/11/06/why-buffett-sees-bitcoin-bubble/
  7. https://www.investors.com/news/heres-the-latest-financial-leader-to-cast-doubt-on-bitcoin/
  8. https://www.investopedia.com/terms/v/volcker-rule.asp
  9. https://www.pionline.com/article/20171204/INTERAKTIVNO/171209944/shorts-on-bitcoin-investment-trust-should-perk-up-in-december
  10. https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/