TRON i XRP – Uvod

TRON i XRP otkrivaju zanimljive sličnosti i kontraste, kako međusobno, tako i s drugim projektima kriptovaluta i blockchaina. XRP pruža simbol oznake za Ripple, a TRX daje simbol za TRON.

Uz to, analiza ova dva projekta pokazuje da odražavaju različite ciljeve i strategije mnogih tradicionalnih kripto projekata. Znači li to da su to TRON i XRP protiv ostatka kripto svijeta? Pogledajmo.

TRON i XRP slika

Ripple početna stranica / https://ripple.com/xrp/

TRON i XRP naspram Ethereuma i Bitcoina

TRON odnosno XRP pružaju antitezu Ethereumu i Bitcoinu. Iako Bitcoin nastoji istisnuti tradicionalne banke i financijske organizacije svojom decentraliziranom i nepovjerljivom mrežom, Rippleov XRP nastoji poslužiti upravo tim organizacijama kao svoje ciljno tržište.

XRP u odnosu na Bitcoin

Bitcoin profitira od rudara kao poticaj, ali Rippleov XRP nastoji zaraditi na kupcima koji koriste mrežu RippleNet. I dok mnogi kripto entuzijasti na kovanice gledaju kao na investicijska sredstva, Rippleov XRP služi kao alat za RippleNet.

Kao Izvršni direktor Ripplea Brad Garlinghouse jednom rekao, “Ripple je privatna tvrtka s pozitivnim novčanim tokovima i ne planiramo prikupiti dodatni kapital (i bez uvrede, ali da jesmo, kapital bismo prikupljali samo od institucionalnih investitora!).”

TRON protiv Ethereuma

S druge strane, TRON se nada pružiti decentraliziranu platformu za razvoj decentraliziranih aplikacija (DApps). Ethereum je stvorio ovaj model, pa se TRON namjerava izravno natjecati protiv Ethereuma.

Vitalik Buterin, tvorac Ethereuma, nastao je iz pozadine softverskog inženjerstva i istraživanja. Ali Justin Sun, tvorac TRON-a, dolazi iz pozadine poslovanja i poduzetništva. Štoviše, Sun je u Rippleu radio više od dvije godine. Slijedom toga, TRON i XRP pristupaju blockchainu prvo iz poslovne perspektive, a ne iz inženjerske perspektive.

Rippleov XRP – poslovni pristup

Pokrenut 2012., Ripple nastoji pružiti paket softverskih rješenja koja se prodaju na tržištu bankama, velikim financijskim institucijama, velikim korporacijama s velikim financijskim odjelima i drugim sličnim organizacijama. Rippleovi softverski proizvodi omogućuju ovim kupcima slanje uplata, obradu plaćanja i održavanje likvidnosti.

Problem koji treba riješiti i platiti

Trenutno, na primjer, multinacionalna korporacija sa sjedištem u New Yorku koja je potrebna za obradu sredstava u Tokio mora preskočiti višestruke obruče. Korporacija deponira sredstva službi za obavljanje prijenosa, plaćanje naknada za tu uslugu, prilagođavanje svim relevantnim zakonima i propisima i rješavanje tečaja. Također se strpljivo čeka dok za svaki korak postupka treba vremena. Razlike u vremenskim zonama same stvaraju probleme.

Prebacivanje novca preko granica trenutno predstavlja toliko izazova da multinacionalne korporacije u toj zemlji čuvaju velike depozite kako bi održale likvidnost u određenoj zemlji. No, spremanje velikih svota možda neće najbolje iskoristiti taj novac.

Kriptovaluta rješava probleme koji se odnose na tečajeve, brzinu prijenosa i naknade. A Ripple ove probleme namjerava riješiti posebno za velike financijske organizacije. Zašto posebno ciljati ovaj segment? Budući da obrađuju mnoga velika plaćanja i neprestano se bave tim problemima. Kriptovaluta se bavi njihovim problemima, a kao kupci izvrsno plaćaju jednostavnost upotrebe i učinkovitost.

Četiri glavna dobavljača plaćanja MoneyGram, MercuryFX, IDT i Cuallix najavili su da će pokretati pilot programe Rippleovih proizvoda. Ostali korisnici Ripplea uključuju Santander, UniCredit, UBS i Standard Chartered.

Tim

Za servisiranje ovog tržišta potreban je tim upoznat s kulturom Fortune 500 i ugodno komunicirati u tom okruženju. Iako sam po sebi uspješan, ležeran nastup Vitalika Buterina ne uspijeva potaknuti povjerenje u dvoranama i C-apartmanima korporativnog svijeta. Sjenoviti, tajanstveni lik poput Satoshi Nakamota podjednako propada.

rippleteam

Ripple Leadership Team

U izvršnom timu Ripplea nalazi se Brad Garlinghouse koji obnaša dužnosti izvršnog direktora i člana Upravnog odbora. Obnašao je dužnost predsjednika potrošačkih aplikacija u AOL-u i obnašao poziciju višeg potpredsjednika u Yahoo-u.

Ron Will služi kao financijski direktor, a prije nego što je Ripple obnašao poziciju financijskog direktora u TubeMogul, Inc. Adobe je nabavio TubeMogul za 540 milijuna dolara. Ostali rukovoditelji zauzimali su značajne položaje u HSBC, Intuit, Bloomberg, CNBC, MasterCard i Citibank. Tim pokazuje visoku razinu iskustva i kompetencije.

Nije decentralizirano? Što god!

Pitanje postoji li Ripple kao centralizirana ili decentralizirana mreža i dalje je irelevantno do te mjere da je gotovo smiješno. Ripple cilja glavne financijske institucije i financijske odjele velikih korporacija kao odabrani tržišni segment. Decentralizacija apelira na cypherpunke, zagovornike anti-establišmenta, libertarijance, revolucionare i tehnologe.

Decentralizacija ne privlači rukovoditelje korporacija glavnih financijskih institucija. Korporativni direktori dugo su i naporno radili kako bi postali uspješni upravitelji velikih organizacija. Oni kontroliraju velike iznose financijske imovine. I očekuju da će uslugu dobiti za svoj novac, a ne egalitarizam decentralizacije.

TRON i XRP slika

TRON-ov Justin Sun

TRON – projekt taštine?

TRON i XRP imaju različite perspektive. Iako se Ripple usredotočuje na pružanje rješenja za korporativne potrebe, TRON gotovo da se čini projektom taštine jednog čovjeka. Ali Justin Sun, osnivač TRON-a, pokazao je uspjeh u prošlim pothvatima, pa pokazuje dovoljno poslovnih vještina da ih se ne smije odbaciti iz ruku.

Koji problem TRON planira riješiti?

TRON je započeo kao decentralizirana platforma za razmjenu zabavnog sadržaja. Ali sada TRON kao svoj trenutni cilj tvrdi potpunu decentralizaciju weba. I za citirajte korporacijsku web stranicu, “Kao decentraliziranu platformu u Webu 4.0, moćne TRON-ove mogućnosti čine je prilagodljivom širokom spektru složenih scena, a podržavaju i programe s velikom količinom korisnika.”

(Što podrazumijevaju pod pojmom “Web 4.0”, ostaje nejasno. Web 1.0 definirao je prve statične web stranice na Internetu. Web 2.0 pružio je bogata korisnička sučelja koja danas vidimo. Decentralizirani blockchain često se naziva Web 3.0.)

TRON tim?

Iako se Ripple XRP može pohvaliti velikim i iskusnim izvršnim timom koji svi pokazuju snažna dostignuća, pogled na stranicu tima na korporativnoj web stranici TRON-a prikazuje egocentrično veliku fotografiju Justina Sunca. Na web mjestu nema drugih službenika u poduzećima. Ali pruža grupnu sliku velikog broja anonimnih, nasmijanih mladih koji očito služe kao programeri.

Koliko glazbe zaista možete slušati od jednog muškarca?

TRON i XRP slika

Početna stranica TRON-a / https://tron.network/

Dogovaranje

Bez inovacija u tehnologiji ili vidljivog tima koji vodi projekt, čini se da budućnost projekta TRON počiva na sposobnosti organizacije da pregovara o poslovima i partnerstvu s drugim organizacijama.

U ožujku 2018, TRON se udružio s igraćom platformom BitGuild. Prema sporazumu, BitGuild nudi jedinstveni set imovine u igrama ograničenog izdanja za zajednicu TRON. Kasnije, u svibnju 2018., TRON je najavio strateško partnerstvo s vSportom. vSport koristi blockchain tehnologiju kako bi služio nogometnoj zajednici.

Napokon, u lipnju 2018, TRON je nabavio BitTorrent. BitTorrent je stvorio komunikacijski protokol za peer-to-peer dijeljenje datoteka. Ako vam nedostaju vještine za izgradnju tehnologije, tada svakako kupite tvrtku koja nadoknađuje vaše nedostatke.

TRON I XRP – Konačne misli

Bitcoin i Ethereum stvorili su inovacije u tehnologiji. TRON i XRP postoje i kao poslovni pothvati koji koriste trenutne tehnološke koncepte. Rippleovom XRP-u nedostaje revolucionarna tehnologija Bitcoina; ali pod vodstvom iskusnih rukovoditelja, Ripple pokazuje sposobnost usredotočenja na unosni tržišni segment.

Ethereum je predstavio koncept decentralizirane platforme za razvoj aplikacija. Zaklada Ethereum nastavlja inovirati, istraživati ​​i razvijati novu blockchain tehnologiju. TRON odaje dojam da je košara puna modnih riječi bez prepoznatljivog tima za provedbu vizije. Ali možda će se to promijeniti. Čini se da je jedna od značajnih snaga TRON-a pristup kapitalu za kupnju onoga što ne može izgraditi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me