Utrka za najbolje decentralizirano rješenje za pohranu

Blockchain tehnologija zasniva se na decentralizaciji. Prvo su to bili financijski sustavi i plaćanja. Slijede decentralizirane aplikacije i programi koji se mogu pokretati na blockchainu. Sada se otvara još jedna granica s decentralizacijom pohrane datoteka. Decentralizirani prostor za pohranu brzo je postao pretrpana utrka, a Storj, Sia, Filecoin i MaidSAFE natječu se za tržišni udio.

Ideja decentralizirane pohrane omogućuje običnim ljudima iznajmljivanje neiskorištenog dijela prostora na tvrdom disku u peer-to-peer mreži. Različite platforme o kojima ćemo raspravljati u ovom članku izvršavaju ovaj zadatak na malo drugačije načine. Bez obzira na pristup, podaci su industrija koja cvjeta, a budućnost izgleda obećavajuće za svaki projekt koji može usavršiti decentralizirano spremanje datoteka.

Osnove decentraliziranog skladištenja

Decentralizirana pohrana djeluje dijeljenjem datoteke preko peer-to-peer mreže.

Prvo prenositelj šifrira datoteku, a ta osoba zadržava ključ za otključavanje šifriranja. Tada se datoteka razbija na mnogo manjih dijelova. Svaki od ovih malih šifriranih dijelova duplicira se kako bi se osigurala suvišnost. Konačno, krhotine datoteka šalju se na različita pojedinačna računala u peer-to-peer mreži.

Oni pojedinci koji hostiraju datoteke imaju samo mali dio sadržaja datoteke i ona je šifrirana. To znači da domaćini ne mogu dobiti podatke iz datoteke. To također znači da bi pokretanje napada na čvor hostinga bilo besmisleno.

Da bi opozvao datoteku, izvorni prijenosnik koristi privatni ključ zajedno s hash tablicom koja je hostirana na blockchainu da pronađe sve krhotine izvorne datoteke i zatraži od mreže da rekonstruira datoteku. Jednom kada čvorovi pošalju natrag razne krhotine, datoteka se obnavlja. Tada prenositelj koristi izvorni ključ za šifriranje da bi dešifrirao datoteku za upotrebu.

Potražnja za skladištem

Tržište pohrane u oblaku je ogromno. Međutim, glavni igrači poput Amazona i Googlea trenutno dominiraju prostorom.

Skupine za istraživanje tržišta procjenjuju da bi tržište pohrane u oblaku moglo narasti do 74,94 milijarde dolara do 2021. i 92,49 milijardi dolara do 2022. Ako decentralizirana pohrana može zauzeti i mali postotak tog tržišta, to će biti velika industrija.

Zato je utrka za najboljim decentraliziranim rješenjem za pohranu tako konkurentna.

Storj

Storj je daleko vodeći na tržištu za decentraliziranu pohranu. To je ujedno i jedan od najstarijih projekata u prostoru. Do danas se Storj može pohvaliti zajednicom od 20 000 korisnika (uploaderi) i 19 000 farmera (pružatelji skladišta).

Kôd projekta je otvoreni izvor, tako da bi svatko mogao implementirati instancu Storja. To je reklo, Storj Labs, privatna tvrtka koja stoji iza Storja, već je izgradila impresivnu mrežu. Korisnici plaćaju pristup toj mreži.

Arhitektura Storj slijedi standardni model oštrenja, šifriranja i rojenja koji je gore opisan za razdvajanje i ponovno sastavljanje datoteka.

Korisničko iskustvo

Storjev veliki diferencijator (osim što je dominantna sila na tržištu) je korisničko iskustvo. Storj omogućuje jednostavnu i intuitivnu registraciju, hostiranje datoteka ili upravljanje čvorom. Namijenjen je usvajanju na masovnom tržištu, a dizajn očito djeluje.

storj ux

Model plaćanja također je pay-as-you-go za prenositelje i oni mogu platiti u USD. To olakšava ukrcavanje i olakšava razumijevanje transakcije.

Međutim, nadzor nad korisničkim iskustvom košta trošak neke centralizacije. Storj Labs kontrolira pristup svojoj mreži. Mreža je ipak decentralizirana i sigurnija od centraliziranih alternativa. Storj također ne može vidjeti nijednu vašu datoteku. Međutim, za korištenje mreže morate vjerovati portalu Storj.

Žeton STORJ & Planovi za buducnost

Storj ne podržava rudarstvo. Umjesto toga, njegovi poljoprivrednici podvrgavaju se reviziji spisa. Ako poljoprivrednik može dokazati da je računalo internetsko i drži kopiju dane datoteke, primit će isplatu. Te revizije osiguravaju da datoteke stvarno postoje na mreži. Oni su također način na koji poljoprivrednici dobivaju nagradu.

Isplate dolaze u obliku STORJ tokena. STORJ je ERC-20 token. Zapravo je čitav ekosustav Storj dApp na Ethereum blockchainu. Storj nema vlastiti blockchain.

U bliskoj budućnosti Storj se planira usredotočiti na rješenja za skalabilnost. Također se nadaju rješavanju dijeljenja datoteka, tako da korisnici mogu dijeliti / opozivati ​​pristup datotekama u stvarnom vremenu.

mreža storj

Storj ima više partnerskih odnosa kako bi testirao i proširio svoj domet. Istaknuto je da su se nedavno udružili s FileZillom, glavnim FTP dobavljačem. U posljednjih šest mjeseci 2017. količina podataka pohranjenih na Storju povećavala se za 50% svakog mjeseca. Storj trenutno ugošćuje preko 30 petabajta podataka na mreži.

Sia

Sia je najveći Storjev konkurent s održivim proizvodom puštenim u proizvodnju. Djeluje na sličan način kao Storj. Točnije, Sia dijeli datoteke na trideset segmenata, s dovoljno suvišnosti da mogu uspješno obnoviti datoteku sa samo deset od trideset segmenata. Protokol također šifrira datoteke na sličan način kao Storj.

Za razliku od Storja, Sia ima svoj blockchain. Ovaj vlasnički blockchain podržava pametne ugovore koje Sia koristi za upravljanje i slanje datoteka. Jednom poslana, Sia također implementira slične dokaze za pohranu kako bi provjerila održavanje datoteka svojih čvorova.

Siacoin (SC)

Sia ne podržava fiat plaćanja poput Storja. Umjesto toga, prenositelji i čvorovi plaćaju i primaju plaću u Siacoinu. Sia također treba rudare da podrže svoj blockchain, a ti rudari su nagrađeni i u Siacoinu. Postoji više rudarskih bazena za Siacoin, od kojih je prvi i najveći SiaMining.

Rast & Budućnost

sia mreža

Tijekom 2017. godine Sia je sa 75 hostova i 500 TB prostora za pohranu narasla na 1.000 hostova i 3,3 PB dostupnog prostora za pohranu. To je brza stopa rasta. Međutim, to je još uvijek malo u usporedbi s Storjevih 20.000 domaćina. Storj također koristi preko 3,5 PB – više od cijele Sijine veličine mreže.

Filecoin

Filecoin je zanimljiv konkurent u ovoj utrci jer još nije pokrenut. Ipak, mnogi predviđaju da će od prvog dana biti glavni igrač u svemiru.

Dijelom je to zasluga tima koji stoji iza lansiranja. Filecoin je projekt tvrtke Protocol Labs. Uspješno su implementirali druge mrežne projekte za pohranu i računarstvo, posebno IPFS. Filecoin također ima masovnu potporu. S jedne strane, iza projekta stoji rizični kapital Silicijske doline, uključujući Andreessen Horowitz i Kamal Ravikant. S druge strane, Filecoin je pokrenuo jedan od najuspješnijih ICO-a ikad, prikupivši 205 milijuna dolara u svojoj prodaji tokena.

Arhitektura platforme

Bijela knjiga Filecoina opisuje dvostruki pristup arhitekturi platforme koji koristi dvije vrste mrežnih čvorova.

Prvi su čvorovi za pohranu, poput onih u Siji i Storju. Međutim, čini se da Filecoin naginje većim igračima s velikim količinama namjenske pohrane za doprinos.

Druga vrsta čvorova su čvorovi za pronalaženje. Ti su čvorovi idealno fizički smješteni u središnjoj točki okruženoj mnogim čvorovima za pohranu. Također im je potreban pristup širokopojasnoj mreži, latencija s malim kašnjenjem kako bi što učinkovitije dohvaćali i prenosili krhotine datoteka..

filecoin platforma

Kada upravlja čvorom, Filecoin radi na modelu dokaza kontinuirane replikacije krhotina datoteka koje su vam povjerene. Stvaranje viška zarađuje Filecoin tokene. Filecoin je također ispred igre na infrastrukturi. Budući da dolazi od iste tvrtke koja je razvila IPFS, Filecoin već ima ugrađeni protokol za suvišno kodiranje i brisanje.

Tržište

Druga je razlika u tome što Filecoin nudi tržište za pohranu podataka. Dok su Storj i Sia uspostavili modele određivanja cijena, Filecoin potiče zahtjeve i ponude za razmjenu podataka. Domaćini mogu navesti po kojoj su cijeni spremni ponuditi pohranu, a prenositelji mogu odabrati hoće li prihvatiti tu cijenu.

Budućnost

Puno je hipe oko Filecoina, ali stvarnost je da još nisu pokrenuti. Još treba vidjeti je li opravdanje za hype.

MaidSafe

MaidSafe je zasad manji konkurent na terenu. Oni također nisu strogo rješenje za pohranu datoteka. Oni također imaju ambicije ući u područje decentraliziranog računanja. Te široke ambicije čine ih zanimljivim projektom koji bi mogao imati ogroman potencijal ako uspiju. Međutim, nedostatak velikih vizija znači kratkoročni manji fokus na uspostavljanju i razlikovanju održivog rješenja jednog problema.

maidsafe dokaz resursa

Njihova se arhitektura bavi pružanjem računalnih resursa, a ne samo pohranom. Na primjer, ako vaše računalo ima veliku procesorsku snagu, možete ga iznajmiti na MaidSafeu. Propusnost ili dosljedna, pouzdana povezanost također su dragocjeni računalni resursi kojima možete trgovati na MaidSafeu.

MaidSafe će također omogućiti anonimnu upotrebu mreže. To daje dodatnu privatnost pohrani datoteka u kombinaciji s end-to-end enkripcijom i izoštrenom pohranom.

maidsafe putokaz

Projekt je još uvijek u alfa fazi razvoja. Još nema sve svoje značajke. Međutim, oni napreduju u razvoju, ulazeći u Alpha 2 u posljednjih nekoliko mjeseci.

Zaključak

Budućnost decentralizirane pohrane je uzbudljiva. Potencijalno može biti brži, jeftiniji i sigurniji za široku primjenu. Iako je konkurencija u ovom prostoru jaka, to će u konačnici biti dobro za nastalu tehnologiju. Svi ovi timovi naporno rade na poboljšanju i diferenciranju svojih rješenja. Ako se brzina, cijena i skalabilnost poboljšaju, mogli biste vidjeti kako će se te tvrtke u ne tako dalekoj budućnosti kretati s Amazonom i Googleom.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me