ICO vs. VC: Dvije strane istog novca

Među ostalim pozitivnim pomacima u blockchain prostoru, 2017. bila je godina ICO-a (Initial Coin Offering). Kako su se javni interesi za kriptovalute uspijevali prema drugoj polovici godine, pridošlice sa svježim investicijskim kapitalom raspirivale su plamen ionako usijanog modela prikupljanja sredstava.

Tijekom 2016. – 2017. početne ponude kovanica postale su zadana metoda za projekte kriptovaluta da pokrenu svoj tok prihoda. Jedno je vrijeme ICO model bio glupo unosan i za poduzetnike i za investitore. Da ste uložili u, recimo, NEO-ov ICO (bivši Antshares), povećali biste se za gotovo 280 000%, a čak i najskromniji ICO prinosi, kao i kod Liska, iznose 19 000%.

A ta dobit nije bila ograničena na investitore. Prema Kovanica, ICO-i su privukli 95 milijuna USD u 2016., da bi učetverostručili ovu cifru na 3,8 milijarde USD u 2017. Iako polovica prošlogodišnjih ICO-a već se bilježi, trend ne pokazuje znakove zaustavljanja. Tek smo dva i pol mjeseca u 2018. godini, a do sada prikupljenih 2,9 milijardi dolara u koraku će pomračiti ukupni ulog u protekle dvije godine.

icos 2018

Izvor: ICOTokenNews

Nevjerojatno je da ICO i dalje bilježe eksponencijalne brojke ulaganja unatoč neslanim stopama uspjeha iz 2017. godine. Čak i dok tržište većinu 2018. vuče na padajućem trendu, ulaganja u pokretanje sustava ne prestaju podizati prašinu. Zapravo, kako ICO statistika u 2018. godini odaje, ukupne investicije povezane s kriptovalutom / blockchainom izgledaju kao da će premašiti rekordne brojeve iz 2017. godine.

To uključuje starog igrača u investicijskoj igri kojeg bismo mogli zaboraviti umjesto početničkog ICO-a: rizični kapital.

Venture Capital: Oldschool alternativa ICO-u

Uljepšani naslovi i članci prošarani fasciniranom znatiželjom za ICO-ima natjerali bi vas da pomislite da su oni preferirani – ako ne i jedini – put ulaganja za kripto pokretanje. Ali to jedva da je slučaj.

Venture capital je imao ruke u tegli s kolačićima sve dok postoje početne ponude novčića. Možda dobivaju manje pokrića jer su manja novost ili je to možda povezano s prirodom ulaganja i tko ulaže. Po svom su modelu ICO-i, poput IPO-a iz kojih su izvedeni, otvoreni (većini) svim investitorima, bez obzira na akreditaciju i neto vrijednost.

Ulaganja rizičnog kapitala, s druge strane, dolaze iz hedge fondova, privatnih vlasničkih društava ili osoba krajnjeg bogatstva. U osnovi su pojedinci i entiteti s resursima koji mogu uložiti milijune dolara u mlade i rizične, a ipak perspektivne projekte s nadom u kvalitetan povrat prvobitnog ulaganja.

A ICO-ovi i kriptovalute, općenito, nudili su više od kvalitetnih povrata. Uz pravi odabir, dobra investicija prikupila je ROI vrijedne za penthouse na Wall Streetu. Ipak, većina tvrtki s rizičnim kapitalom oprezno je ulagala izravno u kripto, i to s dobrim razlogom. Ako se igrate s milijunima dolara, kolebljivost je mudra na tržištu čija nestabilnost izvornu investiciju jednako lako može pretvoriti u monopolski novac kao i u digitalni rudnik zlata.

Umjesto direktnog pristupa, tvrtke s rizičnim kapitalom radije bi kripto krila sa strane, kladeći se na usluge ili tvrtke povezane s kriptovalutama i blockchainom. To može biti bilo što: razmjene, usluge novčanika, razvojni laboratoriji, rješenja za plaćanje itd.

To su kanali u koje rizični kapital upumpava novac, a to su isti startupi koji su privukli gotovo jednako pažnje kao ICO.

Pokaži mi novac

Tijekom posljednjih nekoliko godina ulaganja rizičnog kapitala možda neće biti ravnopravna s višemilijarskim dolarima uloženim u ICO-ove, ali svejedno, zbroj novca koji pristiže daleko je od trivijalnosti.VC u blockchainu

Prema studija Crunchbase News, otprilike 1.000 VC poslova sklopljeno je u području blockchaina od 2012. Ovih 1.000 uložili su više od 2,5 milijarde dolara ulaganja u razdoblju od 2012. do 2017. godine, a oko milijardu dolara od toga dolazi samo u 2017. godini. Još impresivnije, čini se da bi 2018. mogla biti rekordna godina za rizični kapital u kripto. U vrijeme izvještaja Crunchbasea, tvrtke su već obećale 400 milijuna dolara sredstava za razne projekte. To je 40% ukupne svote ulaganja u 2017. za dva mjeseca.

Do sada je za ovogodišnji rezultat proizvođač hardverskog novčanika Ledger dobio najviše pažnje investitora. Tvrtka je u svom krugu ulaganja serije B prikupila 75 milijuna dolara od 12 ulagača, što je najveći doprinos paneuropskog fonda Draper Espirit.

U prošlim godinama drugi su industrijski čelnici na Ledgerovom kalibru osigurali svoj prilično velik udio rizičnog kapitala. 21 Inc. je, na primjer, u prvom krugu ulaganja 2015. godine, najveće pojedinačne investicijske investicije u toj industriji, do tada uložila nevjerojatnih 116 milijuna dolara. U svojoj trećoj investicijskoj rundi još 2015. godine, Circle Internet Financial prikupio je 50 milijuna dolara kapitala, još jedno od najvećih ulaganja rizičnog kapitala u novom vijeku industrije. Iduće godine, Blockstream i Ripple pobijedili su ovu raspodjelu kapitala sa po 55 milijuna dolara ulaganja, čime su ukupni udjeli VC-a Blockstream-a iznosili 76 milijuna dolara, a Ripple-ovi 96 milijuna dolara. Circle je dobio još jedan krug financiranja i 2016. godine, s ovih 60 milijuna dolara svježeg novca dajući mu ukupno 136 milijuna dolara tijekom godina.

Coinbase, međutim, uzima tortu za najveću pojedinačnu rundu i ukupna ulaganja. Samo u 2017. godini Coinbase je prikupio 108 milijuna dolara u njihovom krugu ulaganja u seriju D, ostavljajući ukupno financiranje tvrtke rizičnim kapitalom na razini od 235 milijuna dolara. Ostali značajni lideri u industriji koji su 2017. godinu ispratili na valu gotovine su Canaan Creative (43,45 milijuna USD) i BitGo (42,5 milijuna USD).

Tko kašlja tijesto?

Veliki igrači Crypto’s VC predstavljaju eklektičnu skupinu. Uz sezonske tvrtke rizičnog kapitala i pojedinačne investitore s visokim ulogom, imate naslijeđene financijske i tehnološke korporacije, financijske institucije / banke i kripto specifične skupine kapitala.

SBI Holdings, Google i Overstock najaktivniji su među svojim korporacijama u blokchain ulaganjima, izvješće objavio CB Insights. Svaka tvrtka ima jedinstveni i raznoliki kripto portfelj, uključujući R3, Ripple i Kraken (SBI Holdings); Storj, Ripple i LedgerX (Google); i Factom, Ripio i Peernova (Prekomjerna zaliha).

Velike banke i financijske institucije imaju, iznenađujuće (ili iznenađujuće, ovisno o tome koga tražite), također puno karata na stolu. Zapravo su mnoge banke počele investirati već 2015. Među njima su Citi, Goldman Sachs i JP Morgan i Chase Co., koji svi među ostalim imaju pozicije u R3, Axoni i Digital Asset..

VC u kripto najboljih osam

Izvor: PitchBook

Postoji nekolicina industrijskih tvrtki koje se bave rizičnim kapitalom i ulivaju novac u kripto, ali iz ove kombinacije najviše se nude one tvrtke koje su se specijalizirale za blockchain ulaganje. Tradicionalni investitori poput Draper Associatesa, Andreessena Horowitza i Union Square Capitala svi imaju kožu u igri, ali njihovi su portfelji patuljasti poput grupa za digitalnu valutu. Do kraja 2017. Grupa se pohvalila brojem ulaganja od 40 različitih tvrtki, što je broj za koji su već ove godine pokušali povećati. Vezani za drugo mjesto, Blockchain Capital i Pantera Capital obojica su držali pozicije u 8 različitih pothvata do kraja 2017. godine.

Nešto za poneti

Ulaganje rizičnog kapitala u blockchain stalno se povećavalo tijekom posljednjih nekoliko godina, a ako je početak 2018. bilo koji pokazatelj, ne pokazuje znakove usporavanja.

Nije iznenađujuće da većina tih ulaganja dolazi iz grupa specifičnih za blockchain, a vodeće su banke velikih imena i naslijeđena tehnološka poduzeća. Većina ovog rizičnog kapitala prikupljena je za tvrtke smještene u Sjedinjenim Državama, prema Crunchbaseu, pri čemu je Ujedinjeno Kraljevstvo drugo, a Singapur i Švicarska treće mjesto.

VC financira kripto po lokaciji

Na osnovnoj razini, investicijski krugovi VC omogućuju startupovima da primaju velike, paušalne iznose kapitala za opskrbu svojih operativnih proračuna, novčani tok kojem inače ne bi imali pristup. Ne lansira svaka blockchain tvrtka vlastiti novac, pa neka od tih poduzeća nemaju luksuz voditi ICO.

Ipak, ICO-i su u posljednjih pola desetljeća privukli više novca nego VC prikupljanje sredstava, a to je vjerojatno povezano s ICO-ovom inkluzivnom, niskom barijerom za ulazak u novac. Kako će se industrija razvijati, vjerojatno ćemo vidjeti da sve više rizičnog kapitala gravitira kriptovalutama i blockchain kompanijama, pa ćemo vidjeti hoće li ovaj stari pas moći pratiti nove trikove prikupljanja sredstava u nadobudnoj industriji.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me