Raznolika tržišta kapitala igraju vitalnu ulogu u modernom gospodarstvu. Neki primjeri uključuju mirovine, životno osiguranje i burze. Bez sumnje, različita tržišta kapitala nastavit će se razvijati s vremenom, zajedno s tehničkim inovacijama. Evo kako blockchain počinje poboljšavati način rada tržišta kapitala.

Poravnanje međunarodnih trgovina između banaka

Rukovanje trgovinskim nagodbama bio je jedan od najvećih tehničkih izazova tradicionalnih internetskih banaka u posljednja dva desetljeća. Proces je daleko od pojednostavljenog. Na primjer, američke banke često trebaju sklopiti ugovore o zamjeni s europskim bankama (i obrnuto). Ovaj proces ne čini se glavnim zadatkom u fiat ekonomiji. Međutim, to je zapravo prilično teško postići tradicionalnim tehnologijama. To je uglavnom zbog regulatornih rizika.

Na primjer, trgovina zrcalima predstavlja ogroman regulatorni izazov. Jedan se stvarni primjer dogodio između 2012. i 2015. godine kada je slučajno Deutsche Bank dopušteno rusko zrcalno trgovanje, omogućujući kupcima pranje novca i izbjegavanje kontrole ruskog kapitala. Kao rezultat toga, britansko tijelo za financijsko ponašanje kaznilo je Deutsche Bank s 163 milijuna funti (204 milijuna dolara) zbog nepostojanja odgovarajućeg okvira za kontrolu pranja novca.

Blockchain tehnologija mogla je to uopće spriječiti. U ovom su scenariju dvije banke mogle koristiti tehnologije poput digitalnih knjiga i pametnih ugovora za lakše prepoznavanje problema putem praćenja novčanog toka. Štoviše, blockchain na ovom tržištu kapitala dodaje transparentnost i čak se može kombinirati s tehnologijama za otkrivanje i prevenciju AML-a kako bi služio kao cjelovito rješenje od kraja do kraja. U konačnici, ovo bi spasilo financijske institucije od nesvjesnog sudjelovanja u financijskim zločinima.

Manje kršenja trgovinskih ograničenja

Velike banke moraju biti svjesne i drugih potencijalnih kršenja propisa poput trgovinskih ograničenja. Čak i kod transakcija koje su iznad granice, razne vlade imaju zakonske zahtjeve za određene kategorije trgovanja (tj. Ograničenja veličine pozicije). Londonska trgovina kitovima iz 2012. izvrstan je primjer scenarija u kojem je blockchain mogao spriječiti kršenje trgovinskih ograničenja.

Ovaj je događaj koštao JP Morgan Chasea 6,2 milijarde dolara trgovinskih gubitaka. Iako je banka još uvijek zaradila rekordnih 21,3 milijarde dolara u 2012., ubrzo je sigurno osjetila utjecaj. To je bilo posebno vidljivo u 2013. godini s pravnim troškovima od 7,2 milijarde dolara, uključujući nagodbu od 100 milijuna dolara s Komisijom za trgovanje ročnim robama (CFTC). Cijene dionica JP Morgan Chase također su pale s 45 na 31 dolar izravno nakon ovog incidenta. Iako se banka na kraju oporavila, ovaj je događaj nanio kratkoročnu štetu.

JPMorgan Chase

JP Morgan Chase počinje usvajati blockchain tehnologije.

Banke koje koriste blockchain na tržištima kapitala

Glavni razlog zašto Deutsche Bank, JP Morgan Chase i druge financijske institucije nisu usvojile blockchain rješenja u vrijeme tih događaja jednostavno je taj što tehnologija unazad nekoliko godina nije bila toliko napredna. Čak i za velika poduzeća, logistika implementacije takvih tehnologija zahtijeva vrijeme. Bljeskalica naprijed do 2019. godine, a mi počinjemo vidjeti kako se počinju oblikovati teorijska rješenja od prije nekoliko godina. Stvarna blockchain rješenja sada se koriste u tradicionalnim financijama.

Iako su mnogi detalji o nedavno najavljenom JPM Coinu nepoznati, moguće je vidjeti kako bi se to moglo primijeniti na tržišta kapitala. Na primjer, ova kriptovaluta može raditi na blockchainu koji može bolje spriječiti probleme poput zrcalne trgovine ili kršenja ograničenja trgovine. Ako se pravilno primijene, ovakva rješenja mogu pomoći tradicionalnim financijskim institucijama uštedjeti milijune (ili čak milijarde) godišnje na kaznama i pravnim troškovima.

Mirovinski fondovi

Još nije bilo puno usvajanja u izravnoj upotrebi blockchain tehnologije za tržišta kapitala mirovinskih fondova. Međutim, blockchain je još uvijek dobio neizravni zamah kao dio budućih izdvajanja mirovinskih fondova. U veljači 2019, dva mirovinska fonda iz države Virginia odlučio ulagati u kriptovalute i blockchain tehnologiju. Iznos je bio prilično velik i iznosio je 21 milijun dolara. Međutim, ta ulaganja čine samo 0,3 posto i 0,8 posto ukupne imovine tih fondova. Iako bi ova investicija na trenutnom tržištu medvjeda mogla biti rizičan potez, dugoročno bi mogla biti i korisna.

Morgan Creek Capital, tvrtka koja vodi ovu inicijativu, izjavila je da bi iznos mogao na kraju biti čak 15 posto ukupne imovine fondova. Morgan Creek također je rekao da će koristiti fond za ulaganje u blockchain tvrtke. Coinbase i Bakkt su dva takva primjera. Ovim putem uspjeh ili neuspjeh kripto ulaganja mirovinskog fonda nije izravno povezan s kripto cijenama. Umjesto toga, vjerojatnije je da ćete biti vezani uz stvari poput devizne zarade od naknada za trgovanje.

Snimka zaslona s web stranice Morgan Creek

Morgan Creek ulaže u kripto, kao dio upravljanja mirovinama dvaju fondova sa sjedištem u Virginiji.

Upravljanje kreditnim rizikom

Procjena kreditnog rizika važan je dio postupka izdavanja kredita. Kreditna ocjena pojedinca utječe na različite aspekte kao što su podobnost, kamatne stope i još mnogo toga. U mnogim slučajevima može biti teško odrediti koji bi parametri trebali biti. Uz to, komunikacija između različitih tvrtki ili unutar jedne tvrtke u ovoj industriji zahtijeva nekoliko koraka. U mnogim scenarijima ne postoji pojednostavljeni način razmjene podataka između službenika za kreditne rizike u banci i kreditnog tima trgovačkog ureda. Slijedom toga, postupak dobivanja kreditne linije skupo je za financijsku instituciju, a dugotrajan za klijenta.

Korištenje blockchaina na ovom specifičnom tržištu kapitala moglo bi riješiti trenutne neučinkovitosti. Korištenjem zajedničke knjige koja je i dalje ažurna, financijske institucije i kreditne agencije mogle bi poboljšati poslovne procese. Prvo, kombinacija blockchaina (nepromjenjiva baza podataka) i strojnog učenja (automatizirana procjena rizika) služi kao potencijalni tehnički temelj za poboljšanje točnosti bodovanja kreditnog rizika. Uz to, rješenje blockchaina može pojedincima pružiti mogućnost pristupa tim informacijama u stvarnom vremenu. Kupac bi također mogao odlučiti s relevantnim stranama s kojima će dijeliti ove podatke, poboljšavajući zaštitu privatnosti.

Zaključak

Blockchain tehnologija potrebna za poboljšanje učinkovitosti različitih tržišta kapitala već je već uspostavljena. U sljedećim će se godinama vjerojatno povećati skalabilnost blockchaina i poboljšanja u UI / UX dizajnu proizvoda temeljenih na blockchainu. To može privući nove korisnike (kako pojedince tako i velika poduzeća).

Iako je ovo usvajanje još uvijek u povojima, čini se da se nekoliko tržišta kapitala počelo prilagođavati ovom tehnološkom pomaku. Kao rezultat toga, ovo stvara mogućnosti za tvrtke da poboljšaju stare operativne procese, istovremeno smanjujući troškove.