Dobrodošli u Thunderdome (trgovanje kriptovalutama)

Bez obzira jeste li kripto stručnjak ili samo vlažite noge od ulaganja, dosta toga morate biti svjesni kada trgujete kroz industriju kriptovaluta. Za razliku od tradicionalnih tržišta, kriptovaluta je prepuna volatilnosti, podlih igrača i iracionalnih kretanja cijena.

U ovom ćemo vas članku naučiti nekoliko uobičajenih pogrešaka u trgovanju kriptovalutama i kako ih možete izbjeći.

Greška # 1: Janjanje pumpi aka FOMO

Vjerojatno najčešća (i najlakša) pogreška u trgovanju kriptovalutama je kupnja u novčić nakon što je već porasla značajna količina. Investitori koji su kupili Ripple (XRP) i Tron (TRX) na vrhuncu svojih vožnji 2017. godine definitivno su osjećali bol samo nekoliko tjedana kasnije 2018. Možda vam je instinkt baciti nešto novca u ring kad vidite novčić pucajte 30-40% jer je “vruće”. Nemojte.

talasanje fomo grafikona

Ekstremno poskupljenje gotovo je uvijek popraćeno nekom vrstom povlačenja. Kad čujete za “vrući” novčić, obično je prekasno. Ako niste istražili, vjerujte u osnove novčića i želite ga zadržati dugoročno (>1 godinu), pričekajte do povlačenja za ulaganje.

Pumpa i odlagališta

Pumpe i odlagališta (PnD) posebna su vrsta crpki koje će vam sigurno zagorjeti. Ako odjednom vidite nepoznati novčić u nebu, budite oprezni. To je najvjerojatnije dio PnD sheme. U ovom članku ulazimo u detaljnije informacije o PnD-ima, ali oni su u osnovi koordinirani napori kako bi se umjetno povećala cijena kovanice (pumpe) prije nego što se proda onima koji su FOMO ušli (deponija).

Kada naiđete na ovakav novčić, prvo što treba provjeriti je volumen trgovanja. CoinMarketCap je sjajan resurs za to. Bilo koji promet od 24 sata ispod milijun dolara trebao bi podići crvenu zastavu.

Greška # 2: Nepoznavanje vaših ulaganja

Nemojte samo slijepo slijediti savjete nekog “gurua” Twittera ili YouTubea za odabir ulaganja. Mnogo puta su ove ugledne osobe plaćene za promociju određenih kovanica. Čak je i John McAfee, jedna od najpoznatijih ličnosti u svemiru, priznao da je plaćen za promociju projekata. Ispitajte novčiće u koje vam je rečeno da ulažete.

U najmanju ruku, trebali biste posvetiti pola sata istraživanju bilo kojeg projekta u koji planirate ulagati. Provjerite koji problem pokušava riješiti, team building i ekonomiju novčića. Je li projekt surađivao s nekim značajnim? Ima li istaknutih imena kao savjetnici? Sve su to stvari koje biste trebali znati.

Čak i brzo Google pretraživanje moglo bi otkriti neke informacije koje ono što se može činiti zlatom pretvaraju u smeće. Kad napravite korak dalje, idealno bi bilo pročitati tehničku dokumentaciju svakog projekta u koji ulažete.

bitconnect prevara google search -

Pridruživanje ili formiranje investicijske grupe može učiniti čuda koja će vam pomoći u tome. Prisiljava vas na istraživanje kako biste svojim vršnjacima mogli objasniti svoja ulaganja. Također vam postavlja okruženje u kojem morate osporavati svoje pretpostavke dok drugi dovode u pitanje vaše obrazloženje.

Greška # 3: Prodaja u neprikladnim vremenima

Suprotno od ganjanja pumpi, prodaja potaknuta osjećajima i dalje je izrezana iz iste tkanine. Teško je, ali trebate ostati ravnodušni prilikom trgovanja – ne držite emocije. Iznova i iznova, novčići su spustili dvoznamenkasti postotak prije raketiranja na 200-300% dobitka.

Kad novac u vašem vlasništvu počne padati, prije nego što ga prodate, ponovno procijenite svoju poziciju. Ako ste uložili jer vjerujete u osnove novčića, nekoliko pitanja možete si postaviti:

  • Je li se promijenila bilo koja od osnova?
  • Je li bilo najava koje bi utjecale na cijenu?
  • Jeste li prestali vjerovati u dugoročnu viziju novčića?

Ako je vaš odgovor na sva ova pitanja “Ne”, razmislite o zadržavanju. Ova strategija postaje mnogo lakša kada slijedite zlatno pravilo trgovanja kriptovalutama: Ne ulažite više novca nego što vam je ugodno da izgubite.

S druge strane ove jednadžbe, viđenje solidnih dobitaka također vas može dovesti u iskušenje da prodate. Iako je uzimanje dobiti mudro, možda ćete htjeti izbjeći prodaju cijelog stacka. Ovisno o situaciji, novčić bi mogao porasti i dalje. Popularna strategija trgovanja je izvođenje početnog ulaganja uz zadržavanje zarade uložene u novčić nakon stjecanja određenog postotka. To smanjuje rizik od smanjenja, dok vas i dalje izlaže potencijalima za rast.

Greška # 4: Biti neinformiran

Na tržištu koje se kreće jednako brzo kao i kripto valuta, morate biti u toku s novostima iz industrije. Bez podešavanja tjedno, pa čak i svakodnevno, plime ulaganja mogle bi se promijeniti, a da to uopće ne znate.

Dobra vijest je da postoji mnoštvo resursa koji to čine jednostavnim. * Upozorenje o besramnom priključku * Ovdje u CoinCentralu pružamo najnovije vijesti i obrazovne resurse koji će vam pomoći. Naš tjedni bilten *kašalj prijavite se ispod kašalj* šalje najveće vijesti i članke u tjednu izravno u vašu pristiglu poštu.

Twitter, Reddit i Telegram kanali projekata također su sjajni resursi koje možete koristiti za informiranje. Često timovi dijele ažuriranja projekata i važne najave na tim platformama prije nego što dođu u mainstream medije. Pridruživanje tim zajednicama također vam daje priliku da više sudjelujete u projektima, a ponekad čak utječe na budući razvoj.

Sretno tamo

Čak i s ovim savjetima, sigurno ćete pogriješiti. Ne dopustite da vas to obeshrabri – to se događa svima. Dio procesa ulaganja je učiti na tim pogreškama i ne ponoviti ih.

Stalno poboljšanje naziv je igre. I dok god to budete radili za vas, začas ćete postati trgovačka zviždaljka.