Upoznajte Tangle, Crypto’s Blockchain Alternative

Možda ste pročitali naše objave na IOTA-i. Ako imate, sjajno! Ako niste, možda biste htjeli baciti pogled.

Nakon što se upoznate, sljedeće će informacije imati više smisla i vidjet ćete zašto su ljudi toliko uzbuđeni zbog IOTA-e i, točnije, tehnologije zapletanja na kojoj radi.

Pa, što je splet i zašto je revolucionaran za kriptosferu?

Uskočimo.

Internet stvari

Da biste bolje razumjeli funkcionalnost zamršenog, najbolje je shvatiti Internet stvari (IoT) kao koncept.

IoT je mreža uređaja i uređaja koji mogu razmjenjivati ​​podatke putem mrežnih veza, senzora, određenog softvera, aktuatora itd. Ideja je da ovaj Internet stvari čini mrežu povezivanja koja omogućuje uređajima da međusobno komuniciraju.

Razmislite o uobičajenim pametnim uređajima koji bi vam mogli ležati u kući. Google Home je sjajan primjer. To je uređaj koji vam omogućuje upravljanje kućnim medijima, pristup osobnim podacima s vaših Google računa i glasovnim naredbama pretražujete podatke na internetu – to je sve u jednom tehnološko središte koje omogućuje razmjenu podataka s više uređaja.

Internet stvari može se primijeniti i na poslovne i industrijske tehnologije, od zdravstvenih usluga poput srčanih monitora do brojnih mehaniziranih procesa. IOTA-in tim izgradio je zaplet imajući u vidu industriju Interneta stvari. Komplet će omogućiti ovim uređajima razmjenu podataka i plaćanje za navedene podatke na dostupan, siguran način.

IoT grafika

Vjerojatno se pitate: ne bismo li za to mogli koristiti samo blockchain? Da, mogli bismo, ali ne bismo htjeli. Razlog tome je što vam splet omogućava slanje sredstava bez ikakvih naknada. Tako je. Roditelji bi vam možda rekli da ništa u životu nije besplatno, ali zamršenost jest.

Kako je ovo moguće? Pa, da odgovorimo na to pitanje, pogledajmo ključne razlike između blockchain i tangle tehnologije.

Nema potrebe za rudarima

Ovaj aspekt klupka ključ je njegove beskorisne upotrebljivosti. Tangle ne zahtijeva od rudara da provjeravaju transakcije poput blockchaina potrebnog za kriptovalute poput Bitcoina. Uz Bitcoin i slično, računska snaga rudara i raznih rudarskih bazena odgovorni su za rješavanje šifriranih algoritama koji omogućuju slanje i bilježenje transakcije u blockchainu. Tada se tim rudarima za izvršeni rad plaća naknada od transakcijskog iznosa.

naknada za rudare

Tangle u potpunosti uklanja potrebu za ovim postupkom. Umjesto toga, za pohranu i obradu transakcija koristi usmjerenu provjeru acikličkih grafova. To djeluje kroz suštinski postupak potvrde pri čemu svaki je korisnik odgovoran za potvrđivanje transakcija drugih korisnika. U osnovi, kad god odobrite transakciju za slanje, ta transakcija tada koristi odabrani algoritam za obradu dvije druge neprerađene transakcije.

Nakon što se ove slučajne dvije transakcije potvrde, vaša će biti predana klubu na obradu i potvrdu. Budući da je bilo koja transakcija odgovorna za uspjeh druge transakcije, naknada se ne naplaćuje jer nije uključena treća strana.

IOTA bez naknade

Prednosti suzdržanog sučelja bez rudara

Nijedan rudar ne znači naknadu za transakcije, što znači da se klupko može prihvatiti za mikro plaćanja.

Kriptovalute temeljene na blockchainu stavljaju minimum na iznos sredstava s kojim smijete obavljati transakcije. Logika je ovdje očita: nijedan rudar ne želi dobiti djeliće groša za obradu transakcije vrijedne nekoliko centi. Budući da niti jedan od poslanih iznosa neće biti obrijan zbog naknada za transakcije, splet omogućava korisnicima slanje i primanje toliko velike ili manje uplate koliko žele.

Tangleov sustav unutarnje potvrde također osigurava decentraliziraniju mrežu u usporedbi sa svojim blockchain bratom. Kao što smo nedavno vidjeli kako se odvijaju s građanskim ratom Bitcoin i Bitcoin Cash, mega-rudarski bazeni mogu ugroziti decentralizirani integritet većih kriptovaluta.

Ovi veći rudarski bazeni mogli bi nesrazmjerno usmjeravati hashpower s jedne Bitcoin mreže (npr. BTC) na drugu (npr. BCH). Ali prema tangleovom modelu, svaki pojedinac na mreži djeluje kao rudar sa svojim transakcijama. Svi koji izvršavaju transakcije također potvrđuju, tako da nitko nema nesrazmjerno polje ili snagu nad bilo kojim drugim korisnikom na mreži. Ovaj aspekt također poboljšava problem skalabilnosti s kojim se Bitcoin suočio sa svojim meteorskim rastom; svaka je transakcija odgovorna za odobravanje još dvije, dakle, što više sudjelujete u mreži, to je više ubrzavate.

klupko

Poboljšana sigurnost

Jedno od glavnih prodajnih mjesta blockchaina je poboljšana sigurnost koju on zahtijeva za razmjenu osjetljivih podataka. Ova je sigurnost, složena enkripcija, svojstvena monetarnoj imovini blockchaina, kriptovaluti.

Međutim, kritičari ranjivosti blockchaina su se svađali da bi kvantno računanje i kvantno hakiranje mogli učinkovito učiniti šifrirane sigurnosne mjere beskorisnima. Iako nikada nije izgrađeno niti jedno kvantno računalo, a znanost je još uvijek u svom teoretskom rađanju, potencijalno može ozbiljno ugroziti integritet blockchaina.

Još jednom, splet pokušava iskoristiti nedostatke blockchaina. Komplet pruža povećane sigurnosne mjere koje bi zaštitile od mogućih kvantnih računalnih napada. Razvoj IOTA-e ide u temeljitiju analizu sigurnosnog protokola zapetljavanja u njihovoj tehničkoj knjizi:

“… algoritam korišten u implementaciji iota strukturiran je tako da vrijeme pronalaska noncea nije puno veće od vremena potrebnog za druge zadatke koji su potrebni za izdavanje transakcije. Potonji dio mnogo je otporniji na kvantno računanje i stoga daje klupku mnogo veću zaštitu protiv protivnika s kvantnim računalom u usporedbi s (Bitcoin) blockchainom. ”

Završavati

IOTA-in protokol zapetljavanja u konačnici pokušava riješiti neučinkovitost blockchaina razmišljanjem izvan bloka. Tehnologija je ambiciozna i potencijalno revolucionarna, i neke analize čak tvrdi da bi mogao riješiti probleme s kriptovalutom u potpunosti zamjenjujući blockchain protokol.

Do sada je IOTA jedina kriptoplatforma koja integrira Tangle tehnologiju. ParagonCoin planira koristiti IOTA-u u svojoj infrastrukturi, no umjesto uspostavljanja odvojenog protokola zapetljavanja, pokreće ga vlastiti IOTA-in.

Sasvim je moguće da bi splet mogao pružiti izvediva rješenja za probleme koji muče kriptovalute temeljene na blockchainu. Međutim, IOTA još nije implementirala splet u mrežu Interneta stvari, pa još moramo znati hoće li njegov modus operandi biti uspješan.

Dotad ćemo vidjeti slijede li druge kriptoplatforme IOTA-inim stopama i uspostave li vlastite zamršene mreže.