Gradimo planine. Ali ne i zapanjujuća prirodna čudesa kojih se možda sjetite. Ne, umjesto toga, gradimo planine smeća, a to je sve gore. Kako se stanovništvo Zemlje nastavlja svojim stalnim usponom, Grupa Svjetske banke procjenjuje da će doseći stvaranje otpada 2,2 milijarde metričkih tona smeća do 2025. godine. Nažalost, čovjek nema baš taj čarobni slikarski dodir koji ima priroda.

Da im pogled nije bio dovoljan, s mnogim od ovih odlagališta otpada postalo je opasno. Odlagališta otrovnih čvorišta koja propuštaju otrovne materijale u zemlju i obližnje izvore vode. Oni također stvaraju negativne efekte staklenika.

Sada, s dolaskom decentralizirane tehnologije koju je Bitcoin predvodio, tvrtke traže blockchain za značajna rješenja. Blockchain upravljanje otpadom novo je područje koje bi tvrtkama moglo uštedjeti milijune i istovremeno brinuti o okolišu. Potencijal za win-win scenarij je stigao. Ali potencijal je samo riječ. Pretvara li netko vani priliku u rješenje iz stvarnog života?

Plastični otpad

Industrija plastike, nažalost, u potpunosti je izgrađena oko mentaliteta odbacivanja. Napokon, to je ono što donosi novac. Istraživanja sugeriraju da 8,3 milijarde metričkih tona plastike proizvodi se od sredine 20. stoljeća i to zapanjujuće 60 posto ovoga je završilo na odlagalištima otpada. Jasno je da je ovakav poslovni model neodrživ za Zemlju.

Međutim, tvrtke za recikliranje blockchaina, poput Plastična banka, izazivaju status quo. Plastična banka prati proces u duhu blockchaina poticanjem prikupljanja rabljene plastike u zamjenu za fiat novac i usluge poput mobilnog vremena ili kriptovalute.

U tu svrhu, Plastic Bank surađuje s IBM-om kako bi razvio blockchain tehnologiju potrebnu za izgradnju globalnog, skalabilnog rješenja za recikliranje. Evo kratkog pogleda u njihovu nadolazeću aplikaciju za recikliranje blockchaina:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=avJsgPu5Hkg]

Elektronički otpad

Prema Međunarodnoj uniji za telekomunikacije, procjenjuje se da je ogromnih 55 milijardi eura (47 milijardi dolara) izgubljeno za elektronički otpad. Najveći doprinos vrijednosti je zlato, koja se koristi u konstrukciji širokog spektra električnih komponenata.

Tehnologija se poboljšava alarmantnom brzinom i kao rezultat toga proizvodi zastarijevaju za samo nekoliko godina. Većina kupaca ne zna kako pravilno odložiti svoj elektronički otpad. To, nažalost, znači da veći dio završi na odlagalištima.

Upravljanje otpadom iz blokova

Odlagališta otpada moguća su medena mjesta!

Zanimljivo je primijetiti iz gornjeg grafikona da dok plastika zauzmu drugo mjesto u vrijednosnom smislu, ogromna količina otpada još jednom naglašava potrebu i priliku da blockchain projekti naprave najveću udubinu.

Čini se također da niti jedan ozbiljan blockchain kandidat ne puca na ovu unosnu priliku za recikliranje sirovina. Naravno, pametni blockchain poduzetnik već bi trebao znati da je vađenje metala vrlo centralizirana igra. Veliki uspostavljeni interesi najvjerojatnije će prvo htjeti sudjelovati u akciji.

Inovativne blokchain ideje

Inicijative za dijeljenje otpada

Naš trenutni model gospodarenja otpadom znači da centraliziramo smeće na odlagalištima. To stvara koncentraciju otpada koji proizvodi metan kao nusproizvod. Metan je štetnije za okoliš nego ugljični dioksid, zapravo do 25 puta. Kad bismo svoj otpad distribuirali među stanovništvom, uspjeli bismo postići nekoliko ključnih prednosti: otpad bi se brže razgradio, a mi bismo mogli stvoriti gnojivo za lokalne vrtlarske projekte.

Blockchain za okoliš nije nužno samo tehnološki zasnovano rješenje. Dijeleći odgovornost i znanje o naporima za recikliranje možemo oponašati ono što već rade najmoćnije mreže kriptovaluta.

S druge strane, udaranje poslovične kante za smeće po cesti ne čini da naš otpad odlazi, već jednostavno odgađa neizbježno.

Dostava otpada

Decentralizirani pristup nesumnjivo će uzrokovati zastarjelost nekih postojećih tvrtki. Ali ovo je cijena napretka. I budimo iskreni, mnogi od njih su plaćeni po oštrim krajevima, ne brinući se o okolišu ili zajednici u cjelini.

Kako ti igrači nestaju, možemo očekivati ​​da će se umjesto njih pojaviti nove prilike, od kojih bi jedna bila dostava otpada. To možda ne zvuči kao poduzetno poslovanje, ali s obzirom na ogromnu količinu smeća koje smo već stvorili, pametni blockchain projekti mogli bi distribuirati i decentralizirati otpad s ovih prethodno koncentriranih područja i napraviti dobar dio promjena u procesu.

Upravljanje otpadom iz blokova

Masovno recikliranje stvarno će krenuti jer blockchain pomaže poticati proces.

Da bismo postigli ove ideje, moramo ih povezati sa poticajima koji su blockchain prvaci: plaćanje za obavljanje posla. Ne živimo u potpuno altruističnom svijetu, ali ako su ljudi nagrađeni za dobro, sigurno će se držati toga i dalje!

Zaključne misli: Blockchain upravljanje otpadom za mase

Postoji niz sektora gospodarenja otpadom za koje bi projekti temeljeni na blockchainu mogli donijeti stvarnu korist. Značajan dodatak nalazi se u kućanski i industrijski otpad sektor. Iako se neki ICO-ovi zapravo pokreću kako bi se pozabavili tim problemom, kriptovaluta ostaje oprezna. Revolucije se grade na pozadini akcije, a ne na obećanjima.

Naš je svijet u sudaru s katastrofom ako ne promijenimo svoje navike. Blockchain će zasigurno imati važnu ulogu u pomaganju da stignemo tamo. No blockchain je samo tehnologija i tehnologija se može koristiti za velika zla ili za opće dobro. Slijedom toga, ako će blockchain uistinu promijeniti svijet, čini se da prvo trebamo promijeniti sebe.

Države poput Švedske jesu vodeći čopor jer recikliraju gotovo 100 posto cjelokupnog kućnog otpada. Njihova postrojenja za reciklažu toliko su učinkovita da čak moraju i uvoziti otpad da bi radili maksimalnim kapacitetom. Kombiniranjem oba pomicanje uma reciklirati sa tehnologija koju rješenja za gospodarenje otpadom mogu pružiti blockchain, možda ćemo imati priliku spriječiti onu vrstu apokaliptične budućnosti koju tako često gledamo na TV-u.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me