Usporedba razmjena: Kraken vs Bitstamp

Kraken i Bitstamp obje su razmjenjene kriptovalute koje posluju od 2011. godine i služe značajnoj bazi kripto investitora distribuiranih širom svijeta.

Odabir prave razmjene ovisi prvenstveno o vašem iskustvu u kripto investiranju i vrsti kripto valuta u koje želite ulagati.

U ovoj usporedbi razmjene Kraken i Bitstamp, provest ćemo se o prednostima i nedostacima trgovanja na svakoj od njih.

Kraken vs Bitstamp: Ključne informacije

Kraken & Bitstamp – Značajke i postavljanje

Najvažnije što trebate znati o Krakenu je da nudi više značajki i opcija nego gotovo bilo koja razmjena. Kada krenete s prvom narudžbom, možda se neće činiti da je to slučaj s omogućenim „Jednostavnim“ trgovanjem:

Samo unesite kriptovalutu, cijenu i odaberite tržište ili ograničite narudžbu. Jednostavno, zar ne? Ali prijeđite na Napredno trgovanje i počinjete uviđati za što je Kraken stvarno sposoban:

Vrijeme početka i isteka narudžbe, poluga do 5x, uvjetna zatvaranja – vi to imenujete i Kraken ga može zamijeniti za vas. Pazi što želiš; čak i iskusni trgovci mogu se opeći pokušavajući postati slatki sa složenim poslovima i visokom polugom. Za ulagače početnike jedna trgovina s visokom polugom može izbrisati svoja kripto-imanja u nekoliko minuta.

Jedno od glavnih problema na koje treba paziti s Krakenom je web stranica često zaostaje. Možete postaviti ograničenu narudžbu, ali na vašoj stranici Narudžbe neće se ništa pojaviti nekoliko minuta. Ako krenete s drugom narudžbom, riskirate da oba istodobno stupe na snagu i na kraju kupite ili prodate dvostruko veći iznos od onog koji ste htjeli! To zvuči kao manji problem, ali kad vas prvi put košta značajna količina novca, laggy narudžbe počet ćete shvaćati ozbiljno.

Provjera na Krakenu prilično je jednostavna u usporedbi s drugim burzama kriptovaluta. Kriptovalutama možete trgovati tako da navedete svoje ime, datum rođenja, državu i telefonski broj. Polog / podizanje 2000 USD dnevno ili 10 000 USD mjesečno dostupno je nakon dodavanja provjerene adrese. Državni dokument trebate dostaviti samo ako ste ozbiljan investitor koji želi nadograditi na ograničenja od 25.000 USD dnevno i 200.000 USD mjesečno.

Bitstampovo korisničko sučelje u početku se ne čini vrlo korisnim, ali navigacija može biti lakša od Krakena jednostavno zato što nema toliko egzotičnih opcija trgovanja. Sadrži neke tehničke alate za trgovanje, tako da nije strogo početnička kripto razmjena.

U usporedbi s Krakenom, provjera na Bitstampu je muka. Tražit će od vas prednju i stražnju sliku vaše državne iskaznice (putovnice ili vozačke dozvole) i bankovnu / komunalnu izjavu za trgovinu. To vam može smetati kada samo želite obaviti prvu malu trgovinu, a za mnoge ulagače koji pružaju sve ove osobne dokumente za početak se protivi etosu kriptovaluta. To je reklo da je Bitstamp dobro poznata razmjena, tako da svoje osobne podatke nećete predavati nekoj organizaciji koja leti po noći.

Sud javnog mnijenja

Krakenova reputacija nije najbolja među kripto burzama. Najčešća pritužba odnosi se na Krakenov trgovački mehanizam koji često zaostaje, zbog čega trgovci propuštaju trgovanje i duplicirane narudžbe. Kritike su toliko česte da su mnogi korisnici počeli vjerovati da je ponašanje burze takvo namjerno od strane Kraken tima, koristi se kao način za trgovanje unaprijed.

Bitstamp ima puno bolji predstavnik među zaljubljenicima u kriptovalute, otkako je postala prva kripto razmjena s nacionalnom licencom na svijetu. Burza je također stekla veliku vjerodostojnost za pristup koji je prvi put trebao kupac za veliko hakiranje novčanika, osiguravajući da nijedan kupac ne izgubi niti jedan svoj položeni novac.

Korisnička podrška

Krakenova korisnička služba pretrpjela je brojne kritike kripto zajednice, uglavnom dijelom zbog gore spomenutih problema. Treba im prilično vremena da odgovoriti korisnicima, iako objavljivanje na društvenim mrežama to obično čini skrenuti pozornost pomoćnog osoblja.

Bitstamp ima prilično dobre rezultate za korisničku podršku i to često izravno odgovara na pritužbe kupaca na kanalima društvenih mreža poput Reddit. Mnogo se žalbi korisnika odnosilo na zatvaranje računa nakon neuobičajeno velikih depozita, što bi se moglo tvrditi da je Bitstamp pomalo pretjeran u borbi protiv prijevara – teško da je najgora stvar za koju vas mogu optužiti!

Povijest tvrtke i usklađenost s propisima

Kraken je osnovao Jesse Powell 2011. godine i računa se kao investitor SBI Holdings, vodeći japanski financijski konglomerat. Sjedište je u San Franciscu i tvrdi da se pridržava svih relevantnih propisa, iako je njihova web stranica dostupna detaljima te usklađenosti. Kraken također tvrdi da će proći godišnje revizije, od kojih je barem jedan dovršio Stefan Thomas, tehnički direktor Ripple Labs.

Bitstamp je također osnovan 2011. godine, a iza njega stoji Pantera Capital, glavni investicijski fond za kriptovalute. Bitstamp je revidirane svake godine knjigovodstvene tvrtke “Velika četvorka”, iako nije točno koja je to.

Sigurno i osigurano

Novčanici Kraken za razmjenu nikada nisu hakirani, što je impresivno s obzirom na to da razmjena posluje više od 6 godina. No, bilo je problema s trgovinom koji su uzrokovali velike gubitke kupaca. U incidentu visokog profila u svibnju, masovni nalog za prodaju ETH-a podudarao se s DDoS napadom na poslužitelje Kraken. Krajnji rezultat je bio da su stotine trgovaca s dugim pozicijama s polugom zatvorile svoje pozicije s velikim gubicima, dok istovremeno ti korisnici nisu mogli pristupiti Krakenu za otkup ETH-a jer se srušio sa 90 na 26 dolara u nekoliko minuta. Kraken je ispoštovao sve zanate i odbio vratiti sve gubitke uzrokovani događajima, tvrdeći da nisu odgovorni za gubitke uzrokovane legitimnim prodajnim nalozima i da je vrijeme DDoS napada bilo slučajnost.

Bitstamp je pretrpio jedan veliki hak u svojoj povijesti: U siječnju 2015. ukradeno je 19.000 BTC, gubitak veći od pet milijuna dolara u to vrijeme. To je moglo biti dovoljno za završetak mnogih razmjena, ali Bitstamp je već bio uspostavljena razmjena i odlučio je jamčiti sve račune kupaca i platiti gubitke iz dobiti tvrtke. To je pokazalo karakter uprave, a Bitstamp i danas ima snažnu reputaciju.

Naknade

Krakenove naknade su neke od najnižih u industriji. Ne plaća se naknada za polog za transakcije kriptovaluta, a fiat polog je besplatan (EUR SEPA, CAD žica, JPY domaći depozit) ili jeftin (5 USD za žicu USD). Naknade za povlačenje su također niske; 5 USD za povlačenje sredstava u USD, 0,09 Eura za SEPA povlačenje u EU, 300 jena za Japan ili 10 USD za kanadske dolare. Nažalost, postoje i naknade za povlačenje kriptovaluta, koje mogu biti i veće. 0,001 BTC ili 0,005 ETH ne zvuči previše, ali oni trenutno iznose 7,30 i 1,50 dolara.

Za naknade za trgovanje, Kraken nudi značajne popuste ako ste na strani “tvorca” transakcije, što nagrađuje trgovce koji ispunjavaju knjigu naloga i povećavaju likvidnost burze.

Bitstamp naknade su također prilično jeftine ako ste stanovnik EU-a. SEPA depoziti ponovno su besplatni, a prilikom podizanja plaćate samo 0,90 eura. Bankovni prijenosi stajat će vas 0,05% na depozit i još 0,09% na podizanje. Ne postoji naknada za depozite ili isplate kriptovaluta. Jedine naknade kojih se želite izbjeći su depoziti na kreditnim karticama, koji se kreću između 5% i 8% ukupnog pologa.

Naknade za trgovanje na Bitstampu veće su nego na Krakenima, a najveći je problem što nema popusta za “tvorce”. To znači manje likvidnosti na Bitstamp-u (pod uvjetom da su svi ostali jednaki), tako da na kraju plaćate skriveni trošak jer su razlozi ponude / traženja širi nego u Krakenu.

Dostupne kriptovalute

Kraken definitivno blista u ovoj kategoriji; puni popis ponuđenih kripto valuta uključuje Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Dash, EOS, Ethereum Classic, Iconomi, Augur, Stellar Lumens, Monero, Ripple, Zcash, Gnosis, Dogecoin, Melonport i Tether. Također se ističe ponudom BTC i ETH trgovačkih parova među raznim fiat valutama, uključujući američki dolar, britansku funtu, kanadski dolar, euro i japanski jen.

Bitstamp nudi ograničeni raspon kriptovaluta s trgovinskim parovima za glavne kriptovalute BTC, ETH, LTC i XRP. Svi osim BTC-a dodani su 2017. godine, pa se čini da se razmjena kreće kako bi se dodalo više altcoina. Bitstamp je također objavio da jest olakšavajući povlačenje Bitcoin Casha, ali trgovanje je zasad odgođeno.

Kraken vs Bitstamp: Konačne misli

Kraken i Bitstamp privlače veći dio iste klijentele u kripto trgovanju zahvaljujući prihvaćanju fiat valuta poput USD i EUR. Ako ste iskusni trgovac koji želi trgovati altcoinima i koristiti polugu, izbor je jasan i željet ćete koristiti Kraken.

Kraken još uvijek nije riješio tekuće probleme s zaostalim trgovanjem i lošom korisničkom podrškom, pa ako ste manje iskusan trgovac i samo želite povremeno trgovati glavnom kriptovalutom, bolje se držite Bitstampa.

(Pogledajte naše cjelovite popise preporučenih razmjena bitcoina i razmjena Ethereuma)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me