Ripple vs Bitcoin: Rješavanje različitih problema

Iako Ripple s Bitcoinom dijeli neke slične karakteristike, to je znatno drugačiji projekt. Kao kriptovaluta, koristi kriptografiju za osiguranje transakcija, ali zapravo nema javni blockchain.

Umjesto toga, ima mrežu čvorova koji provjeravaju transakcije, ali to nisu nužno anonimni P2P čvorovi, oni sudjeluju u bankama i financijskim institucijama. Rippleovi novčići, poznati jednostavno kao Ripple ili XRP, nisu minirani, već su jednostavno izdani.

I za razliku od Bitcoina koji postoji zahvaljujući distribuiranoj mreži sudionika, Ripple nije samo ime novčića, već je i ime tvrtke koja je razvila protokol. Za razliku od pseudonima Bitcoina, Satoshi Nakamoto, osnivači Ripplea razvili su Ripple na otvorenom, s tim da se Ripple čak prijavio i dobio New York BitLicense za rad.

Dakle, od početka vidimo da je ovo usporedba jabuka i naranči.

Dakle, što je točno Ripple?

Ripple se među kriptovalutama smatra pomalo neobičnim jer nema svoj javni blockchain. Interno, mreža XRP Ledger radi na internom blockchainu koji oni nazivaju knjigom “Enterprise blockchain”, ne koristi dokaz o radu i malo se o tome zna.

Ripple je izvorno zamišljen kao sustav za prijenos imovine, u svrhu slanja trenutnih i sigurnih transakcija preko sudionika mreže. Ideja je bila da se može trgovati bilo čime vrijednim digitalnim, uključujući fiat, kriptovalute, robu, čak i bodove lojalnosti i kredite za mobilne uređaje. Izvorni Ripple token za kriptovalute dodan je u kasnijoj fazi razvoja i može se koristiti za podmirivanje trgovina na mreži.

Ripple zasigurno ne dijeli cypherpunk korijene Bitcoina i drugih kriptovaluta, ali upravo zahvaljujući toj vrlini odmah je bio privlačniji bankama, financijskim posrednicima i institucionalnim investitorima koji traže rješenja za digitalna plaćanja..

Ripple je dobio anđeosko financiranje za razvoj svog protokola. Rani investitori uključuju divove financijske industrije kao što su Andreessen Horowitz, Pantera Capital, Google Ventures, IDG Capital Partners i Santander InnoVentures.

Budući da nije tipični blockchain i njime upravlja tvrtka, zapravo nema smisla uspoređivati ​​Ripple s Bitcoinom, značajka za značajku. Ripple je pod centralnom kontrolom, a budući da je Bitcoin decentralizirani blockchain, nema puno smisla stavljati ih u konkurenciju. Ako išta drugo, slično drugim mrežama poput Counterparty i Omni, Ripple se može gledati kao vlastitu neovisnu platformu koja može čak nadopuniti Bitcoin i druge kriptovalute. Na primjer, na Ripple mreži možete pohranjivati, slati i primati druge valute. Ta se stanja nalaze na računima, za razliku od XRP-a koji je domaća valuta bez rizika druge ugovorne strane.

Projekt Ripple zapravo prethodi Bitcoin blockchainu, a njihova misija od početka nije bila ponuditi alternativu svjetskom financijskom sustavu, već ga je nadograđivati ​​i izvoditi iz mračnog doba.

Rippleove ključne specifikacije i značajke

  • Instant plaćanja – Globalna infrastruktura plaćanja izgrađena je prije nego što je Internet postao komercijalno raširen. Međubankovno poravnanje ključnih plaćanja događa se na međunarodnoj SWIFT mreži, a također i na nekim manjim nacionalnim mrežama, više na lokalnoj razini. Prijenosi i nagodbe mogu potrajati nekoliko dana, a to je u digitalno doba užasno neugodno. Suprotno tome, Ripple plaćanja mogu se gotovo trenutno odbiti širom svijeta.
  • B2B prijateljski fokus – kao tvrtka, Ripple je zainteresiran za angažiranje ključnih igrača u financijskoj industriji, uključujući banke i pružatelje financijskih usluga. Mreža nudi trenutne prekogranične doznake i plaćanja. Sve transakcije na Ripple mreži osmišljene su tako da budu u skladu s rizicima i zahtjevima privatnosti banke. Protiv terorizma usklađenost s pranjem novca i pameti (Know Your Customer – KYC) ugrađena je u svaku transakciju.
  • Usluga plaćanja s kraja na kraj – Banka bi mogla koristiti mrežu Ripple za slanje prekogranične uplate izravno s bankovnog računa kupca pošiljatelja na bankovni račun klijenta primatelja s druge strane. Mreža Ripple može podnijeti cijelu transakciju, uključujući konverziju deviza. Mreža Ripple također može trenutno izračunati troškove transakcije na najbliži cent i signalizirati obje banke koje sudjeluju kada krajnji kupac primi depozit za obje banke kako bi ažurirao račune svojih klijenata.

Ripple vs Bitcoin: Ostale ključne razlike

Datum izlaska

2012. godine

3. siječnja 2009

Algoritam hasha

SHA512 (na temelju SHA 2)

SHA 256 (zasnovan na SHA 2)

Generacija blokova

n / a

~ 10 minuta

Max novčići

100 milijardi XRP

21 milijun BTC

Ripple plaćanja gotovo su trenutna jer ih validiraju Ripple čvorovi. Za razliku od Bitcoina, Ripple valutu izdaju Ripple Labs i ne kovaju se u blokove. Do danas cirkulira 38 milijardi valuta.

Eventualna opskrba Rippleom prema narudžbama će daleko premašiti ukupne kovanice Bitcoina. To se odražava u njegovoj cijeni kada usporedite relativnu oskudicu dvaju kovanica, to jest Rippleovih 100 milijardi kovanica u odnosu na Bitcoin 21 milijun. U vrijeme objavljivanja, valuta Ripple bila je samo djelić valute Bitcoina koji je iznosio nešto manje od 0,22 centa USD. Bez obzira na to, Ripple zauzima treće mjesto u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji.

Stvoreno je svih 100 milijardi XRP-a. Od 100 milijardi, osnivači Ripplea zadržali su 20 milijardi, a preostalih 80 milijardi XRP dodijeljeno je Ripple Labs. Do sada je objavljeno samo 38 milijardi XRP.

Ripple je super brz u usporedbi s Bitcoinom i sposoban je izvršiti 1000 transakcija u sekundi, u usporedbi s Bitcoin-ova 3 tx / sec, a međunarodnu transakciju može finalizirati za 3 sekunde, u usporedbi s prosječnim vremenom potvrde bloka od 10 minuta za Bitcoin.

Mješoviti tržišni osjećaji

Zaljubljenici u kriptovalute od početka su gajili pomiješane osjećaje prema Rippleu.

Ripple ima vrlo specifičan fokus, a to je da ga bankarski sustav usvoji za prekogranična, međudržavna i međubankarska plaćanja i doznake. U konačnici, Ripple želi biti korišten umjesto međubankarske SWIFT mreže. Zbog toga na cijenu Ripplea uvelike utječu sve vijesti koje se odnose na usvajanje banaka.

To je jeftin novac, tako da ima ogroman potencijal za rast. Ako uspije postati izbor banke za kripto, vjerojatno će vinuti u vrijednost. Ali za obožavatelje Ripplea ovaj je događaj prekasno, a kako vrijeme prolazi, tako se i drugi natjecatelji pripremaju za polaganje istog naslova. Ripple je već u beta beta fazi sa 75 banaka, a to ipak nije jedini projekt koji se natječe za pozornost banke, s Holdings Digital Asset koristeći Hiperledger tehnologija i R3 Konzorcij kao najpoznatiji vodeći paket “bili bi” pružatelji rješenja blockchain-for-bank.

Završne misli

Ripple se učvrstio kao top 5 kriptovaluta i gotovo je jednako poznat kao Bitcoin. Bez obzira na to postane li Ripple blockchain broj jedan za banke ili ne, postoji mnoštvo drugih aplikacija za njegovu tehnologiju. Za razliku od Bitcoina, on je prilagođen poslovanju jer je u skladu s propisima. Iako se Bitcoin oslanja na usvajanje korisnika, Ripple cilja na šire rašireno usvajanje u svakodnevnoj trgovini. To ga čini privlačnijim za investitore koji kriptovalute poput Bitcoina smatraju ranjivima za buduće regulatorne bitke i stoga vjerojatno neće biti prihvaćeni za opću trgovinu.

Ako Ripple uspije postati miljenik banaka, njegova skromna cijena od 20c mogla bi se brzo prebaciti u dolare i pomračiti tržišnu kapu Bitcoina. Dakle, ako tražite nešto s potencijalnim masovnim naopakošću, Ripple je sigurno onaj kojeg treba pomno pratiti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me