Bez znanja većine kripto-entuzijasta, jedna od najuzbudljivijih karakteristika nedavno implementirane mreže Lightning jedna je od najmanje raspravljanih: sposobnost izgradnje decentraliziranih aplikacija (poznatih kao Lightning Network Apps ili LAppps) na vrhu Mreža Lightning Network.

Ali Bitcoin nije turing-potpun & nema pametne ugovore?

Nema veze. Zbog briljantnih implementacija izvan lanca putem Lightning Network-a, stigao je dan u kojem Bitcoin blockchain podržava “decentralizirane aplikacije;” to je uglavnom zbog urođene infrastrukture transakcija s više potpisa, izvan lanca putem LN-a kanali plaćanja.

Kanal za plaćanje je dvosmjerna, izvanlančana veza između točno dva čvora (korisnici / stranke) koja omogućuje munjevite (tako ime) transakcije. Kad oba čvora ili korisnici zatvore kanal, minira se konačno stanje & sve što je dodano u Bitcoin blockchain je jedna transakcija s dva potpisa.

Međutim, jedan čvor može imati više od ovih dvosmjernih kanali otvoren u bilo koje vrijeme. Pored toga, logika se može uvesti na vrh jednog čvora, čineći taj čvor poznatim po hostiranju kanala plaćanja radi stvaranja vrste automatizirane usluge ili igre. Slika ispod prikazuje sve LN čvorove od četvrtka, 13. rujna u 17:08:

čvorovi gromobranske mreže

Svi aktivni čvorovi gromobranske mreže putem: https://explorer.acinq.co

Pregled LAppsa

Činjenica da su aplikacije Lightning Network („LApps“) sada dostupne na Bitcoin blockchainu rješavaju dvije uočljive zajedničke točke rasprave. Prvo, nije mala tajna da je nedostatak “decentraliziranih aplikacija” unutar Bitcoin ekosustava jedna od ako ne i najglasnijih kritika na račun Bitcoina.

Zapravo je u mnogim slučajevima to jedan jedini razlog Ethereum, Lisk, Cardano & mnoštvo blockchain platformi postoji na prvom mjestu: stvoriti & ponuditi pametni ugovor zasnovan na blockchainu & decentralizirano okruženje aplikacija. Odjednom se Bitcoin tiho, ali doslovno zatvara u najveću navodnu konkurentsku prednost.

Što to znači za Bitcoin? Masovno dolazno usvajanje na više frontova: dolazni programeri blockchaina, trenutni Bitcoin hodači & moguće i druge veterane blockchaina platforme. U trenutku u ne tako dalekoj budućnosti malo je vjerojatan, ali sada moguć scenarij da većina trenutnih dapp & inženjeri pametnih ugovora napuštaju svoj trenutni odabrani blockchain za najzvučniji od svih. Samo će vrijeme pokazati; međutim, za sada nijedna zamjetna razvojna zajednica nije promijenila stranu.

Uz to, druga glavna prednost LApps-a je ta što su, budući da su izgrađeni na munjevitoj mreži, u biti strukturirani za mikro-transakcije. Mikrotransakcije drastično spuštaju prepreku ulasku; što opet učvršćuje predodžbu da će LApps vidjeti velik priljev korisnika & programeri u bliskoj budućnosti.

Trenutni slučajevi upotrebe za krajnje korisnike u svijetu Bitcoina prilično su ograničeni na financijske aktivnosti; financiranje / upravljanje novčanicima & razmjene. LN ne samo da proširuje tu raznolikost, već dvostrukim udarcem fokusira se na povoljno iskustva.

Pravo pitanje prilagodljivosti na kraju će, kao i obično, proizlaziti iz stvarnih inženjerskih rezultata: koliko je LApps u proizvodnji?

LApps direktorij

LApps su vrlo rani. Neslužbeno predstavljanje koje se dogodilo tijekom prvog tromjesečja ove godine kad je Blockstream predstavio API za obradu mikroplaćanja, Naboj munje za Lightning Network koja koristi Blockstream c-munja provedba. Korištenje REST API-ja kojem je dostupan putem JavaScript i PHP knjižnice, Lightning Charge olakšava web programerima prihvaćanje Lightning plaćanja za njihov sadržaj, robu i usluge. Uz Lightning Charge, Scala implementacija LN-a također podržava LAapps (više o tome kasnije).

Unatoč relativno nedavnom podrijetlu, solidan broj LApsa već je javno raspoređen; svi izdani LApps mogu se pronaći u službenom Lightning App direktorij. Blockstream, bitkoin koji savjetuje Bitcoin sa značajnom količinom programera Bitcoin Corea, sasvim je javno izašao u znak podrške LAppsu. U drugoj polovici ožujka, Blockstream je održao događaj “Tjedan LAppsa” posvećen isključivo razvoju & raspoređivanje LAppsa. Samo ovaj prekidni razvojni događaj rezultirao je raspoređivanjem sedam LApps-a – od kojih su neki obrađeni u nastavku. Kvalitativna, osnovna kategorizacija javnih LApps-a, zajedno s nekoliko povezanih demo sažetaka, možete vidjeti u nastavku:

Prodajno mjesto & Dobavljač LApps

Prihvaćanje plaćanja Bitcoin-om nije nimalo pametno za platforme e-trgovine ili prilagođene web aplikacije – bez obzira na visoke naknade & nepredvidljiva razdoblja potvrde prethodno su prihvatanje Bitcoina u najboljem slučaju učinili evanđeoskom poslovnom odlukom. S LAppsom koji koristi mrežu munja, odjednom se dvije najveće zamjerke protiv usvajanja Bitcoina iz internetskog poduzeća raspršuju. Stoga slijedi to prodajno mjesto & Aplikacije dobavljača zauzele su središnju pozornicu kad se LApps počinje uvoditi:

  • Nanopos – Jednostavan sustav prodajnog mjesta za robu s fiksnom cijenom
  • WooCommerce Lightning Gateway – Sveobuhvatna aplikacija za e-trgovinu koja se integrira sa sustavima za upravljanje zalihama i praćenje narudžbi

NanoPos

NanoPos

Pretplatnici kreatora sadržaja

Uobičajeni slučaj korištenja dodatnih blockchaina & dopunski tokeni je objavljivanje, upravljanje, & licenciranje izvornog digitalnog sadržaja. Koliko dapps-a spada u ovu kategoriju? Ne treba gledati predaleko da biste pronašli blockchain / token objavljivanje postova na blogu, praćenje glazbenih metapodataka, ili upravljanje umjetničkim djelima ilustracija. Teoretski, bilo koji, izvorni medij sadržaja vjerojatno ima pokrenutu (ili neuspjelu) decentraliziranu aplikaciju. LApps nesumnjivo otključavaju gotovo besplatna plaćanja bez trenja s najvećom kriptovalutom od svih – ali bez standardnog obrasca za digitalnu tokenizaciju, postoji li ista razina nepopravljivog praćenja imovine za sadržaj koji stvara LApps?

Ispod je nekoliko primjera web aplikacija za stvaranje sadržaja izgrađenih na vrhu mreže rasvjetnih tijela mainnet:

Eksperimentalno-rekreativni LApps

Ova treća kategorija LApps predstavlja eksperimentalne LApps koji su uglavnom primjeri postojećih tehnologija s omogućenim munjevitim plaćanjima. Prisjetimo se da Lightning Network ne mora nužno omogućiti decentralizaciju koliko omogućavaju Bitcoin plaćanja bez trenja – što sigurno otključava veliku količinu slučajeva prije ekonomski neizvodljivih za testiranje.

  • Džuboks s munjama – Zabavni demo koji reimizira klasičnu tehnologiju za Lightning Network
  • Nanotip – Jednostavna posuda za savjete, obnovljena za izdavanje računa Lightning Network

Kao što smo vidjeli gore, pregršt minimalno održivih LApps-a sada se odvija uživo u više slučajeva. Ekosustav LApp, iako je sada u javnoj upotrebi, doduše je još uvijek u povojima – to ne oduzima izvanredan skok naprijed za Bitcoin koji je Munjska mreža. Druge blockchain platforme pobijedile su Bitcoin (posebno Ethereumov ekosustav ERC20), vjerojatno vidimo da programeri grade copy-cat LApps popularnih dapps-a – možda ekvivalent CryptoKitties? Ili tržište predviđanja za nadmetanje s Augurom?

Da bi se uhvatili korak s gore spomenutim primjerima, potrebno je puno raditi. Za sada ne postoji izvanlančano LN rješenje za tokeniziranje standarda kao što su ERC20 ili NEO5. Bez digitalizacije imovine putem tokena (zaboravite ICO-ove), mogu li se LApps doista izravno natjecati s decentraliziranim aplikacijama?

Trenutno dvije od mnogih implementacija LN-a imaju većinu aktivnosti LApp-a. Prvi, Eclair, što je Scala implementacija Munjske mreže koju je izgradio ACINQ. Eclair je domaćin četiri LAppsa, uključujući vodeću Eclair aplikaciju za stolna računala. Drugo, popularnija je LN implementacija C-Lightning, što je, kao što i samo ime govori, implementacija „C“. C-Lightning LApps su izgrađeni na C implementaciji Lightning Network-a, oni spadaju u Projekt Elements.

Sažetak

Kao što se može vidjeti u bilo kojem istraživač, Lightning Network više gotovo nije u teoretskoj ili čak alfa fazi – ovo je uspješno, eksponencijalno rastuće, izvanlančano Bitcoin rješenje. Nažalost, unutar ekosustava Lightning ne postoji alat koji prati usvajanje posebno LApp čvorova unutar mreže Lightning Network; ali siguran sam da netko radi na tome, dok dovršavam ovaj članak, LN ekosustav se, na kraju, razvija munja brzinama.

Moj kolega postavio je pitanje “zašto graditi s Solidity na virtualnom stroju Ethereum, dok redoviti web stog s Ubuntuom koji ima hosting čvora Lightning Network LApp može ponuditi konkurentsko, možda čak i bolje iskustvo krajnjeg korisnika?” Iako ostajem neutralan u LAppsu & dapps izravno se natječe sve dok / ako LN ekosustav ne uzme u obzir tokeniziranje imovine, druga polovica citata ističe ono što bi programeri trebali imati na umu kako oba ekosustava sazrijevaju.

Rano & kasnu većinu decentraliziranih usvajača aplikacija neće biti briga jesu li njihove transakcije izvan lanca, izvan lanca, potvrđene u više stihova, raspršene s Musk1024 ili bilo čime drugim – oni jednostavno žele glatko UX iskustvo omogućeno s ovom navodnom blockchain stvari koja koristi magični digitalni novac bez trenja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me