Uvod u tehničke pokazatelje

Koji su tehnički pokazatelji?

Formiranje osnove tehničke analize, tehnički pokazatelji su matematički izračuni koje trgovci koriste za predviđanje i potvrđivanje kratkoročnih kretanja cijena vrijednosnog papira. Ignorirajući temeljne čimbenike koji se obično koriste za procjenu imovine poput prihoda i dobiti, tehnički pokazatelji isključivo koriste povijesne podatke o trgovanju kao što su cijena i obujam kako bi utvrdili vjerojatni smjer cijene imovine.

Što će pokrivati ​​ovaj članak

Ovaj je članak zamišljen kao sažeti pregled šest najčešće korištenih pokazatelja u tehničkoj analizi. Kada se koriste zajedno, tehnički pokazatelji mogu pružiti jedinstveni uvid u buduće kretanje cijena i tržišne uvjete bilo koje imovine.

Šest tehničkih pokazatelja o kojima ćemo razgovarati

  • Indeks relativne snage
  • Stohastički oscilator
  • Divergencija konvergencije pokretnog prosjeka
  • Prosječni indeks smjera
  • Aroon oscilator
  • O balansnom volumenu

Indeks relativne snage

U rasponu od 0 do 100, indeks relativne snage (RSI) pokazatelj je zamaha koji uspoređuje veličine nedavnih dobitaka i gubitaka tijekom određenog vremena kako bi se izmijenila promjena cijene vrijednosnog papira.

RSI indikator uglavnom se koristi za utvrđivanje je li vrijednosni papir pretjerano kupljen ili pretjerano prodan. Očitavanje preko 70 znači da je vrijednosni papir pretjerano kupljen, a očitanje ispod 30 znači da je vrijednosni papir pretjerano kupljen.

Indeks relativne snage Setcoins RSI

Stohastički oscilator

Stohastički oscilator je dvoredni pokazatelj impulsa koji uspoređuje cijenu zatvaranja imovine s rasponom cijena tijekom određenog vremenskog razdoblja. Stohastički oscilator obično koristi podatke o trgovanju u posljednjih 14 dana da izračuna svoj rezultat.

Slično RSI-u, stohastički oscilator kreće se od 0 do 100. Očitanja od preko 80 ukazuju na to da je vrijednosni papir pretjerano kupljen, dok očitanja ispod 20 pokazuju da je vrijednosni papir pretjerano prodan.

Stohastički oscilator sastoji se od dvije crte,% K i% D. % K mjeri zamah sredstva, dok% D mjeri trodnevni jednostavni pomični prosjek od% K. Signali kupnje i prodaje stvaraju se kada se križanje linije K pređe preko linije% D.

Stohastički oscilator Setcoins

Divergencija konvergencije pokretnog prosjeka

Divergencija konvergencije pokretnog prosjeka (MACD) popularan je tehnički pokazatelj koji se često koristi za predviđanje početka kratkoročnih kretanja cijena i preokreta imovine. MACD se izračunava oduzimanjem 26-dnevnog eksponencijalnog pomičnog prosjeka od 12-dnevnog eksponencijalnog pomičnog prosjeka za sredstvo.

Kada je kratkoročni pokretni prosjek iznad dugotrajnog pomičnog prosjeka, MACD postaje pozitivan što ukazuje na to da se zamah kreće prema gore; isto tako, kada je kratkoročni pokretni prosjek ispod dugoročnog pomičnog prosjeka, MACD postaje negativan što ukazuje na to da se zamah kreće prema dolje.

Uz MACD, na vrhu MACD linije ucrtana je i “signalna linija” koja pomaže signalima da kupuju i prodaju mogućnosti. Signalna linija je jednostavno devetodnevni eksponencijalni pomični prosjek MACD linije.

Kad MACD prijeđe ispod signala, stvara se medvjeđi signal. Isto tako, kada MACD prijeđe iznad signalne crte, stvara se bikovski signal.

Setcoins Moving Average Convergence Divergence MACD

Prosječni indeks smjera

U rasponu od 0 do 100, Prosječni indeks smjera (ADX) tehnički je pokazatelj koji signalizira ukupnu snagu trenda cijena. ADX je neusmjerni pokazatelj koji se može koristiti za utvrđivanje relativne snage uzlaznog ili silaznog trenda.

Kada ADX čita iznad 25, većina trgovaca to tumači kao signal da se strategije trgovanja trendovima mogu provesti. Slično tome, kada je ADX ocjena ispod 25, ulagači obično smatraju da trend nije prisutan i da se strategije trgovanja trendovima ne smiju koristiti.

ADX čitanje Snaga
0-25 (prikaz, stručni) Nema trenda
25-50 (prikaz, stručni) Slab trend
50-75 Srednji trend
75-100 Snažni trend

Prosječni indeks smjera Setcoins ADX

Aroon oscilator

U rasponu od -100 do 100, Aroon Oscillator tehnički je pokazatelj koji se često koristi za predviđanje kada će trend promijeniti smjer. Za razliku od prosječnog indeksa smjera koji kvalificira samo snagu trenda, Aroon oscilator signalizira i snagu i smjer osnovnog trenda cijena.

Kad je Aroon oscilator pozitivan, pokazuje se zamah cijena impulsa prema gore. Slično tome, kada je Aroon oscilator negativan, signalizira se impuls prema dolje. Što daljnje očitanje dolazi od središnje linije na 0, to je cjenovni trend jači. Kako se Aroon oscilator približava i prelazi 0 iz bilo kojeg smjera, može se zaključiti preokret trenda cijena.

Setcoins Aroon oscilator

O balansnom volumenu

On Balance Volume (OBV) je pokazatelj zamaha koji koristi promjene u volumenu za predviđanje promjena u cijeni dionice. Jednostavno definirano, On Balance Volume je samo neprekidna ukupna dnevna promjena količine sredstva.

Temeljna teorija korištenja On Balance Volume-a kao pokazatelja jest da dramatične promjene u obujmu često predviđaju buduće kretanje cijena imovine.

Ako se indikator OBV neprestano povećava, dok cijena imovine ostaje relativno nepromijenjena, ulagači bi trebali očekivati ​​da će cijena na kraju porasti. Ako se OBV stalno smanjuje, dok cijena 0 imovine ostaje relativno nepromijenjena, ulagači bi trebali očekivati ​​da će cijena na kraju pasti u korelaciji sa smanjenjem količine.

Setcoins on Balance Volume OBV

Zaključak

Tehnički pokazatelji su matematički izračuni koji pomažu investitorima u predviđanju kratkoročnog kretanja cijena vrijednosnog papira. Kada se zajedno koriste više tehničkih pokazatelja, ulagači mogu dobiti bolju perspektivu očekivanog kretanja cijena i tržišnih uvjeta imovine.

Ako vam se svidio ovaj članak, pogledajte ostale moje članke o tehničkoj analizi.

  • Uvod u tehničku analizu
  • Uvod u obrasce grafikona nastavka
  • Uvod u tablicu preokreta
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map