Dakle, zanima vas rudarenje novčića za privatnost? Pa, ZCash je vjerojatno tamo gore na vašem popisu prioriteta. I to s dobrim razlogom. Kovanice za privatnost u posljednje vrijeme skupljaju puno para nakon traženja regulatora koji žele ograničiti Bitcoin i sve altcoine koji su iz njega nastali. U ovom vodiču dobit ćemo neke uvide o tome kako kopati ZCash za početnike.

(Imajte na umu da ovo obuhvaća korisnike Windowsa, iako će postupak na Linuxu biti donekle sličan.)

Kratki pregled ZCash-a

ZCash dodaje dodatni sloj anonimnosti kripto transakcijama u usporedbi s Bitcoinom. Kriptografija poznata kao zk-SNARKS omogućuje korisnicima da izvršavaju transakcije u potpunosti privatno ili ako žele, neke transakcije učine vidljivima.

zcash

Ova funkcionalnost ima i dobrih i loših strana. Kao prvo, omogućuje vam sigurno slanje velikih sredstava širom svijeta, a da potencijalno ne postanete meta mrežnog ili izvanmrežnog napada na temelju vašeg identiteta. S druge strane, on također ima potencijal za razne vrste pranja novca.

ZCash za provjeru svoje mreže koristi dokaz o radu, sličan Bitcoin-u. Međutim, temeljna je razlika u algoritmu rudarstva Equihash što olakšava stvaranje blokova na drugačiji način. Ovo je važna stvar jer ćete trebati hardver koji je optimiziran da ga koristi. O tome više kasnije. Za sada krenimo dalje, a ako vas zanima unutarnja kašika na ZCashu, pogledajte naš ZCash vodič.

Profitabilnost

Ako nikada prije niste kopali kripto, bilo bi dobro vrijeme da saznate hoćete li zaista zaraditi pristojnu zaradu od ovog pothvata. Mnogi neobrazovani sudionici kriptografije vjeruju da je rudarstvo jednostavan način zarade. To jednostavno nije slučaj. Evo nekoliko ključnih elemenata koje ćete morati uzeti u obzir prije nego što krenete u rudarstvo ZCash-a ili bilo koje druge kriptovalute po tom pitanju:

  • Trenutna tržišna cijena
  • Početni kapitalni izdaci za hardver
  • Ukupna raspoloživa snaga raspršivanja
  • Trošak električne energije
  • Troškovi bazena

Da biste to učinili, prijeđite na Što da uzmem i unesite nekoliko varijabli iz postavke. Kao primjer unosimo tipičnu opremu od osam grafičkih kartica s oko 6000 h / s (brzina raspršivanja):

Izračunajte svoj predviđeni potencijal dobiti

Izračunajte svoj predviđeni potencijal dobiti

Kao što vidite, najnoviji potencijal dobiti nije osobito velik. Za to je uvelike zaslužno tržište medvjeda iz 2018. godine koje je malim rudarima otežalo ostvarivanje dobiti. Ovi su rezultati ipak samo procjene. Kao i kod većine stvari kripto, ništa nije bolje od praktičnog iskustva.

Rudarski hardver

ZCash je napravljen da se odupre ASIC strojevima i umjesto toga koristi GPU (grafičke kartice) kao glavni resurs za kopanje novčića. Ovo su dobre vijesti za početnike u rudarstvu jer se nećete morati natjecati s rudarskim divovima poput Bitmaina koji imaju ogroman ASIC tržišni udio.

To znači da ćete zasigurno poželjeti dohvatiti neke Nvidijine grafičke kartice. Iskusni rudari izvijestili su da znatno nadmašuju AMD kartice kada rude ZCash. Nvidia GTX80 serija dobra je polazna točka ako ne znate koju karticu pokupiti. Uz to, budući da je potražnja za karticama malo opteretila ponudu grafičkih kartica, možete pokušati pokupiti nekoliko polovnih GPU-a od svojih igara na sreći ili na eBayu.

Pohranjivanje vaše nagrade: ZCash novčanici

Iskopavanje novčića ne pomaže ako ih zapravo ne možemo negdje spremiti. Srećom, ovdje imamo dosta mogućnosti. A novčanik treće strane je bolje za početnike kao službeni novčanik radi samo s Linuxom. Ovdje postoji niz dobrih opcija, no za krajnju sigurnost vjerojatno ćete htjeti ići s hardverskim novčanikom poput Trezora ili Ledgera.

Ako želite izgraditi bitcoin portfelj ili možda unovčiti novac (npr. Dolari / euri / itd.), Tada ćete sigurno htjeti iskopati izravno na podržanu burzu. To će vam omogućiti da preskočite dodatne naknade prilikom prijenosa između vašeg osobnog novčanika i mjenjačnice. Prvo se obratite svojoj burzi kako biste bili sigurni da podržavaju ovu opciju.

Softver i sljedeći koraci

Vozači

Pod pretpostavkom da ste prihvatili Nvidijine kartice za svoj uređaj, kao što smo već spomenuli, sada je vrijeme da se pobrinemo da su pravilno instalirane i konfigurirane. Krenite prema Nvidijina stranica Geforce i instalirajte najnovije upravljačke programe ako to već niste učinili:

Za maksimalnu učinkovitost pobrinite se da imate najnovije upravljačke programe za svoju karticu

Za maksimalnu učinkovitost pobrinite se da imate najnovije upravljačke programe za svoju karticu

Instaliranje mnogih GPU-a može biti težak proces. Možda ćete smatrati da je najbolje instalirati jednu po jednu, ponovno pokrenuti sustav, a zatim isprati i ponoviti, ili pak instalirati sve istovremeno. Rudari su izvijestili o nekoliko različitih načina obavljanja posla, pa planirajte neko vrijeme kako biste pravilno instalirali svoju opremu prije nego što nastavite sa sljedećim koracima.

Preuzmite i pokrenite EWBF Miner

Vrijeme je da povežete softver sa svojim hardverom kako bismo mogli prikupiti sredstva. Preporučeni softver ovdje je EWBF Cuda ZCash rudar. Uvijek budite oprezni prilikom preuzimanja rudara, jer neki nepoznati programi mogu ukrasti sredstva nesumnjivim korisnicima. Istražite i pobrinite se da slijedite Bitcointalk zajednice kada su u pitanju preporuke rudara.

Preuzmite i instalirajte najnoviju verziju Cude. Windows ima gadnu naviku ometati nesmetan rad rudarskih strojeva. To znači da ćete morati prilagoditi nekoliko postavki kako biste bili sigurni da rudate maksimalno učinkovito.

Prvo, osigurajte da vaš antivirus ne blokira Cuda ili bilo koje druge povezane datoteke. Kao drugo, možda ćete htjeti onemogućiti ažuriranja sustava Windows i umjesto toga ručno ih ažurirati planiranjem određenih zastoja za vaš sistem. Konačno, onemogućite način mirovanja na računalu jer će to kontinuirano ometati vaše ZCash rudarstvo.

Pridružite se rudarskom bazenu

Iskopavanje ZCash-a samostalno nije praktično i danas ćete ga smanjiti samo ako se pridružite rudarskom bazenu. Ukratko, ovi vam omogućuju da svoje resurse ‘udružite’ s drugim rudarima s većom mogućnošću otkrivanja blokova i potraživanja nagrade za rudarstvo. Investoon ima izvrsna usporedba na ZCash rudarskim bazenima blizu vašeg trenutnog mjesta.

Kliknite određenog rudara i dobit ćete upute za povezivanje s tim bazenom:

Upute kako se pridružiti određenom rudarskom bazenu

Upute kako se pridružiti određenom rudarskom bazenu

Konkretno, morat ćete uzeti na znanje datoteku bat i postavke EWBF rudara. To se može promijeniti u mapi EWBF koju ste ranije preuzeli. Također ćete morati kopirati adresu novčanika o kojoj smo ranije govorili. Ovdje ima poprilično nesretnih bitova, pa provjerite je li sve na mjestu.

Završne misli: Kako iskopati ZCash

Sada je preostalo zapravo započeti rudarenje ZCash-a! Dvaput kliknite datoteku .bat i trebali biste učinkovito iskopati svoj prvi ZCash. Imajte na umu da vam većina bazena omogućuje provjeru zarade u novčaniku putem njihovih web stranica. Još puno toga treba naučiti ako želite maksimalno iskoristiti učenje kako rudariti ZCash.

Zapamtite, tržišta su u padu, a konkurencija je jaka. Da biste ostali na površini, morat ćete biti u toku s najnovijim dostignućima i usavršiti svoj postupak. Sretno i sretno rudarstvo!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me