ICO je postao gotovo neodvojiv od ideje o pokretanju blockchaina. To je sada sredstvo za prikupljanje kapitala za razvojne timove uvjerene da su krenuli u sljedeću veliku stvar. Veliki broj ICO-a doveo je do širenja novih tokena koji ulaze na tržište i, gotovo neizbježno, do sve šire groblje projekata koji su sada mrtvi iz raznih razloga.

Uspjeh ili neuspjeh ICO-a – Koji je tajni umak?

Za pojedinog ulagača koji kripto još uvijek traži kao sredstvo za postizanje pristojnih povrata, gotovo je nemoguće utvrditi hoće li projekt vjerojatno uspjeti ili ne. Istina, postoje mnogi praktični popisi koji mogu pomoći potencijalnim investitorima da se kreću kroz minsko polje procjenjivanja dugoročnog potencijala bijele knjige ili razvojnog tima.

No, postoje i drugi pokazatelji hoće li vjerojatno pokretanje blockchaina uspjeti. Umjesto da vjerujemo kontrolnom popisu, možemo pogledati i drugačiji model prikupljanja kapitala koji također može ponuditi atraktivan potencijal za ulagače koji razmišljaju unaprijed.

Blockchain – i šire distribuirane glavne knjige (DLT) – sada postaju sve popularniji u mnogim industrijskim sektorima, uključujući bankarstvo, automobilsku industriju, zrakoplovstvo i FMCG. Korporacije se uključuju na više načina.

Neki sudjeluju u konzorcijama poput industrije R3 (financijski) ili MOBI (automobilska industrija) da zajedno rade na integriranim rješenjima. Drugi ulažu u pouzdane tehnološke tvrtke kako bi izradili sustave po mjeri za određeno rješenje; na primjer, Walmart surađuje s IBM-om na razvoju DLT-a za upotrebu u njegovom lancu opskrbe.

Digital Asset – DLT rješenja za financijsku industriju

Digitalna imovina jedan je od takvih primjera tvrtke koja se nametnula kao vodeća tvrtka u igri u razvoju DLT-ova za financijski sektor. Tvrtka nikada nije provodila ICO. Umjesto toga, slijedio je tradicionalniji način financiranja i uspješno stekao financijsku potporu poput JP Morgan i Citigroup, prikupivši više od 110 milijuna dolara rizičnog kapitala.

Početna stranica Digital Asset

Početna stranica Digital Asset

Budući da Digital Asset ima potporu pothvata, a njegova tehnička platforma nije izgrađena ni na jednom javnom blockchainu, on ne djeluje u okviru simboličke ekonomije poput blockchain startupa koji prolaze ICO. Umjesto toga, Digital Asset stvorio je vlastiti sustav raspodijeljene knjige, poznat pod nazivom Digital Asset Platform. Ova platforma kombinira distribuirane, odobrene glavne knjige zajedno s prilagođenim jezikom za razvoj pametnih ugovora.

Knjige koje podupiru platformu odvojene su, što znači da korisnici mogu vidjeti samo svoj određeni odjeljak knjige na temelju svojih dopuštenja. To štiti podatke s razinom povjerljivosti koja je potrebna za primjenu sustava u financijskom sektoru. Istodobno, sinkronizacijski zapisnik osigurava integritet podataka na cijeloj knjizi.

Jezik za digitalno modeliranje imovine (DAML) je programski jezik specifičan za domenu koji koristi platforma. Dizajniran je kako bi programerima omogućio programiranje predvidljivog ponašanja i analizu bilo kojeg mogućeg ishoda. To omogućuje stvaranje pametnih ugovora koji služe za automatizaciju i standardizaciju mnogih složenih zakonskih sporazuma i napora na pomirenju u financijskom sektoru danas.

Kako se ovo razlikuje od Ethereuma?

Prilagođeni DLT poput onog koji koristi Digital Asset u suprotnosti je s javnim blockchain ekosustavom poput Ethereuma. Ethereum blockchain je otvoren, što znači da operatori čvorova mogu vidjeti cijeli blockchain. Postoje neki načini zaobilaženja postojećeg elementa povjerljivosti, ali ne u mjeri koja bi zadovoljila zahtjeve korporacija i bankarskih institucija.

Javni blockchains poput Ethereuma omogućuju razvoj aplikacija na općenitim programskim jezicima pametnih ugovora. Opći jezici omogućuju potpunu fleksibilnost programiranja, što može stvoriti širok spektar mogućnosti iz jednog pametnog ugovora. To stvara neizbježne poteškoće u predviđanju i testiranju svih mogućih događaja.

Dakle, pametni ugovori zasnovani na Ethereumu kodirani u općenitim programskim jezicima mogu biti podložni nenamjernim posljedicama, što Digital Asset može izbjeći razvojem svojih pametnih ugovora u DAML-u.

Zloglasni slučaj hakovanja DAO glavni je primjer nenamjernih posljedica u pametnom ugovoru utemeljenom na Ethereumu. Sredstva je iskorištavala zlonamjerna strana koja je uspjela iskoristiti urođene slabosti u osnovnom programiranju pametnih ugovora. Ova vrsta hakiranja pokazuje ranjivosti koje su svojstvene Ethereumu.

Zašto je predvidivost bitna

Predvidljivost je važna jer korporacije prilikom uvođenja novih tehnologija moraju uzeti u obzir rizike za ulaganja dioničara. S obzirom na potencijalnu štetu na cijeni dionica, tvrtke razumljivo nerado prihvaćaju istu tehnologiju javne knjige povezane s hakovanjem kakvo je pretrpio DAO.

Stoga element predvidljivosti DAML-a za programiranje pametnih ugovora može značiti da bi ponuda digitalnih sredstava u budućnosti mogla imati aplikacije izvan svijeta financija i u druge sektore.

To ne umanjuje činjenicu da Ethereum i drugi javni blockchains nude brojne prednosti kako za blockchain programere, tako i za kripto investicijsku zajednicu. Međutim, korporativni svijet ima mnogo opravdanih problema s korištenjem javnih blockchaina u njihovom trenutnom stanju.

U svijetu financija povjerljivost je jedan od najstrožih zahtjeva, a podaci o transakcijama na javnom blockchainu po definiciji su javni. Nadalje, spora brzina transakcija i širenje hakova visokog profila također znače da javni blockchains nisu prikladni za sve svrhe, u financijskom i drugim sektorima.

Banke

Financijske tvrtke poput banaka nisu spremne riskirati korištenjem javnih blockchaina

Razumljivo, korporacije moraju osigurati da će primjena bilo koje nove tehnologije stvoriti vrijednost, što znači da mora služiti kao pomoć u povećanju cijene dionica, a time i povrata ulaganja za dioničare. Svaki rizik da nešto pođe po zlu preplašit će tržišta i postići suprotan učinak.

Zašto su privatna ulaganja bitna za Blockchain

Digital Asset je privatna tvrtka, što znači da nije moguće da se pojedinačni investitori uključe ako tvrtka ubuduće ne prođe početnu javnu ponudu (IPO).

Pa što onda? Ako ne možete kupiti dionice ili tokene za Digital Asset, zašto se truditi? Poanta je u tome da se iz toga može nešto naučiti u kontekstu stotina novih blockchain pokretanja i neuspjeha svakog mjeseca upravo ovog mjeseca..

Uzmite u obzir da financijski sektor ovisi o posrednicima u svakom koraku čak i najjednostavnijih transakcija. Brokeri, odvjetnici i drugi posrednici postavljaju sustav zajedno s ciljem osiguravanja uspostavljanja povjerenja s dovoljno uključenih strana. Međutim, financijske institucije poput onih koje ulažu u Digital Asset razumiju da je ovaj sustav složen, s puno primopredaja za svaku transakciju.

Dizajn sustava nije tako težak; razvio se, djelomično se temelji na eksternalijama poput globalne financijske krize 2008. godine. Ali sama industrija prepoznaje potrebu za razvojem. Uviđa dugoročni potencijal DLT-a da to učine. Jezgra izvornog blockchain principa bila je u stvaranju sustava koji služi za izravno povezivanje dviju strana i zamjenu potrebe za posrednikom za uspostavljanjem povjerenja u transakcijama koje uključuju razmjenu vrijednosti.

Digital Asset uzima ta temeljna načela i razvija ih u prilagođenom rješenju za financijski sektor. Obećava ubrzanje trgovačkih vremena, automatizacija mnogih pravnih sporazuma oko trgovine i osiguravanje zakonskih zahtjeva za povjerljivošću razdvajanjem odobrenih knjiga.

Privatne knjige kao katalizator za usvajanje

Tu osnovno pitanje usvajanja blockchaina počinje postajati zanimljivo. Čistači blockchaina imaju tendenciju izrugivati ​​se ideji da decentralizirane glavne knjige usvoje velika poduzeća. Učinivanjem decentraliziranih knjiga privatnim ili ovlaštenim, također se ruše inherentni principi otvorene konsenzusne mreže koja nadvladava potrebu za povjerenjem. Napokon, ako je konsenzusna mreža zatvorena za određenu skupinu, zašto ih uopće treba decentralizirati?

Pa, svijet, čak i zatvorene mreže između financijskih institucija i korporacija, još uvijek ne djeluje na povjerenju ravnopravnih partnera. Trči na one posrednike. I naplaćuju naknade. Smanjivanje naknada smanjuje troškove, a time i potencijalni povrat ulaganja dioničarima, što dotičnom poduzeću privlači više novca i ulaganja.

Dakle, privatni blockchains imaju vrijednost i u konačnici bi mogli biti katalizator za široko usvajanje decentraliziranih tehnologija, sviđalo se to puristima blockchaina ili ne. Usporedimo li ovu evoluciju s razvojem Interneta, danas nitko ništa ne misli o tvrtkama koje koriste zatvorene intranete i privatne mreže kako bi obavile posao.

Tvrtke koje se nisu trudile biti u toku s internetskim tehnologijama već bi odavno propale, noseći sa sobom ulaganja dioničara. Ipak, korporativno usvajanje internetskih tehnologija nije promijenilo činjenicu da sam svjetski web ostaje otvoren sustav u kojem svatko može sudjelovati.

Zašto bi kripto investitori trebali obratiti pažnju na usvajanje DLT-a

Digital Asset ima pažnju i investicijski kapital nekih od njih najistaknutije svjetske bankarske institucije. Te institucije vjeruju u snagu tehnologije raspodijeljene knjige koja donosi inovativne promjene u sektor, inače ne bi ulagale. Ovo uvjerenje nastaje jer upotreba DLT-ova u financijskom sektoru ima istinski, dugoročni potencijal za promjenu u industriji.

Ono što Digital Asset radi ispravno koristi suštinsku funkcionalnost DLT-ova za rješavanje postojećeg problema. Ne gradi rješenje problema koji ne postoji, kao ni tvrtka koja želi brzo zaraditi u brzom povratku.

Igra se duge igre čiji će rezultat stvoriti automatizaciju i povećati povjerenje među stranama. To će pak ubrzati transakcije i povećati profitabilnost igrača u financijskom sektoru. Profitabilnost je u konačnici ono što povećava povrat ulaganja dioničarima.

Profitabilnost je isti razlog zbog kojeg su Walmart i IBM udružili inicijativu za korištenje mogućnosti digitalnog praćenja blockchaina u lancu opskrbe Walmart. Ako Walmart može smanjiti izgubljeni proizvod, onda ima višestruke prednosti.

Tvrtka vjeruje da može povećati dobit od manje izgubljenog proizvoda i smanjiti potrošnju na pokušaj praćenja i praćenja proizvoda kroz opskrbni lanac. Digitalno praćenje temeljeno na blockchainu također će smanjiti rizik da razmaženi proizvodi mogu doći na police i u potrošačke domove. Smanjen rizik također povećava cijene dionica davanjem povjerenja tržištu da je tvrtka održiva oklada za ulaganje.

Nova rješenja, a ne novi problemi

Mnogi blockchain startupi danas pokušavaju izgraditi potpuno nova tržišta koristeći blockchain kao osnovu. To je značajan dio razloga zašto toliko pokretanja blockchaina može i ne uspijeva. U procjeni mogućnosti za ulaganje u sljedeću veliku ICO, ima smisla pogledati kamo već ide velik novac.

Rješenja koja se razvijaju za DLT u velikim poduzećima ne dolaze s javnim tehničkim knjigama i ponudom trenutnog povrata tokena. Međutim, to ne znači da oni ne mogu postati nacrtom pametnih investitora koji procjenjuju nadolazeće ICO-ove i potencijal za dugoročne nagrade.

Široko gledajući, ovo bi moglo predstaviti i način procjene ostalih prilika za dugoročno ulaganje. Umjesto da ulažete novac u tvrtku koja nudi blockchain rješenje, počnite gledati koje tvrtke primjenjuju DLT-ove; postoji li šansa da bi se cijene dionica kao rezultat povećale?

Pametno ulaganje

Usvajanje ovog širokokutnog pogleda je koliko uspješni investitori zarađuju novac. Ne jure se za brzim povratima na temelju sjajnog bijelog papira.

Svraka

Svraka poput sjajnih stvari. Ne budi svraka. (Slika zaslužna za BBC)

Najumniji investitori gledaju na svijet, odvojite vrijeme da nauče o tome što čini razliku na tržištima i koriste to znanje za pronicljive procjene budućeg potencijala za promjene.

Oni koji su uspješno prošli kroz dotcom bum su to shvatili, a oni koji će najviše profitirati ulaganjem u blockchain i DLT-ove vjerojatno se neće razlikovati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me