Ethereum ima nekoliko ozbiljnih problema s skaliranjem.

Otkako je pokrenut sredinom 2015. godine, blockchain 2.0-dragi muku muči da se naslanja; dahtajući za transakcijskom sobom za disanje sa svakom uspješnom početnom ponudom kovanica.

Napravimo brzu matematiku uspoređujući trenutne mogućnosti Ethereuma s vodećom društvenom korisnom aplikacijom kao što je Facebook.

Trenutno se mreža Ethereum trenutno ograničava na oko 13 transakcija u sekundi; Tokeni temeljeni na ETH-u poput OMG, Golem, & Građanski ograničenje otprilike polovica od toga, 7 transakcija u sekundi. Aplikacija veličine Facebooka daje oko ~ 200 000 API zahtjeva u sekundi. U svijetu Ethereuma, umjesto API zahtjeva, korisnici plaćaju eter “plin” za pokretanje pametnih ugovora.

To znači da se sposobnost transakcija Ethereuma mora povećati za zapanjujući višestruki iznos od x25 000 kako bi se upravljao mrežnim prometom decentralizirane aplikacije usporedive s Facebookom.

Pokretanje ovih pametnih ugovora računa se kao transakcija. Ovaj “plin” ima maksimalno ograničenje postavljeno po bloku u Ethereum protokolu.

Jednostavno povećanje veličine bloka kako bi se omogućila veća količina plina neće uspjeti jer žrtvuje decentralizaciju – samo rudari u industriji mogu si priuštiti sudjelovanje. Uz to, kakvo god rješenje za skaliranje koje uvedemo ne smije oduzimati razumnu dozu sigurnosti. Izazov je ono što Vitalik naziva “trilemom skalabilnosti”: izgradnja sustava koji ispunjava “decentralizaciju”, “skalabilnost” i “sigurnost”.

Uđite u plazmu, Vitalik’s & Justin Poon-ovo rješenje skaliranja za Ethereum iz Lightning Network-a.

Tiho objavljen sredinom kolovoza, bijeli papir o plazmi (https://plasma.io/) detaljno prikazuje kolekciju standardnih pametnih ugovora korištenih za stvaranje stabla bočnih lanaca koji se prikladno nazivaju lanci plazme. Ova plazma blok stabla omogućuju izvanlančane transakcije; transakcije koje samo povremeno zaokružuju ažurirana stanja u svoj odrasli ili korijenski lanac.

Plazma, zbirka pametnih ugovora, uključuje mnoštvo ključnih inovacija koje zajedno čine moćan alat u borbi za povećanje kapaciteta Ethereuma. Među tim su inovacijama računalni koncepti poput MapReducea, evoluiranog prijedloga konsenzusa Proof-of-Stake, & dokazivi prijevari.

Da bismo bolje vizualizirali kako i zašto je plazma relevantna za probleme skaliranja Ethereuma, prvo moramo razumjeti razliku između Proof of Work (PoW) i Proof of Stake (PoS).

PoW vs PoS

ugovori s plazmom

Rasprava o ratnim zarobljenicima protiv POS-a je & nastavit će bjesnjeti naprijed.

U svijetu Bitcoina svaka pojedinačna transakcija koja se dogodi unutar mreže kriptografski je potvrđena. Ova metoda provjere, poznata i kao konsenzusni algoritam, srce je & duša blockchain revolucije jer omogućava glumcima interakciju, transakcije & vjerujte potpunim strancima u decentralizirani sustav bez odricanja od identiteta.

Bitcoin je, kao prvi dobavljač blockchain tehnologije, postavio standard za algoritam konsenzusa uvođenjem svog protokola Proof-of-Work. Proof-of-Work, prikladno imenovan, zahtijeva doslovni proračunski rad kako bi se provjerila skupina transakcija. Zbog toga imate tisuće računala koja širom svijeta koriste električnu energiju za „kopanje“ kovanica.

Proof-of-Stake, kao što naziv govori, je konsenzusni algoritam koji se oslanja na korisnike unutar lanca plazme da ulože neki token iznos u zamjenu za kamate u nekom kasnijem trenutku. Ulagači ne kupuju samo obveznice, već se time obvezuju na propagiranje & emitiranje točno istog broja blokova kad dospijevaju spomenute obveznice.

Zašto bi jedan ulog?

Jednostavno, povrat ulaganja. Kada netko u lancu plazme položi ulog, ono što zapravo čini je kupnja obveznice udjela. Kasnije, poput bilo koje redovne obveznice, ulagač vraća svoj ulog (princip) uz neke dodatne kamate.

Odakle dolazi dodatni interes? Od ljudi iz lanca plazme koji plaćaju eter “plin” za vođenje pametnih ugovora.

Srećom, s plazmom začetnik zadržava pravo koristiti se onim algoritmom konsenzusa koji smatra prikladnim; on / ona može odabrati dobar dokaz Dokaz o radu, Proof-of-Stake ili neki drugi konsenzusni algoritam kao što je Proof-of-Authority. Iako se neće svi lanci plazme odlučiti za Proof-of-Stake obveznice, jasno je da je namjera da većina plazmatskih lanaca implementira POS.

Rješavanje problema skaliranja Ethereuma

Pokrivanje svega što nudi plazma može biti prilično pedantno i trajalo bi predugo (premda ako ste zainteresirani, svakako sam to pokušao ovdje:). Međutim, ako ograničavamo opseg prednosti plazme na čisto skaliranje, jedna ključna značajka nadvisuje ostale: MapReduce proračuni.

MapReduce je kreativan način organiziranja & računanje preko klastera baza podataka koje je 2004. godine prvi predstavio tadašnji Googleov zaposlenik Jeffrey Dean & Sanjay Ghemawat. Opisuju ga kao takav:

“MapReduce je programski model & pridružena implementacija za obradu & generiranje velikih skupova podataka. Korisnici navode funkciju mape koja obrađuje par ključ / vrijednost kako bi generirala skup srednjih parova ključ / vrijednost, & reducirajuća funkcija koja spaja sve srednje vrijednosti povezane s istim srednjim ključem. “

Mapiranje uzima skup podataka i pretvara ga u drugi skup podataka, gdje se pojedini elementi pojednostavljuju u parove ključ / vrijednost. Smanjenje uzima izlaz iz koraka mapiranja kao ulaz & dalje kombinira te korpice podataka u manji skup korpica. Cilj MapReducea je učinkovit rad na brojnim klasterima baza podataka paralelno s postupkom u dva koraka: Mapiranje, & zatim Smanjivanje.

mapReducePlasma

Izvor: https://blog.sqlauthority.com

Odlučivanje za strukturu stabla omogućuje plazmi pokretanje MapReduce izračuna. Umjesto klastera baza podataka, MapReduce pokrećemo na lancima plazme.

Ovo je daleko najvažnije rješenje skaliranja u plazmi.

Napredak i što očekivati ​​u budućnosti

Kao što je spomenuto u plazmi, ovo je vjerojatno daleko od konačne, optimalne implementacije plazme koju ćemo vidjeti uživo na Ethereumu. Nadamo se da je plazma usmjerena do spremišta Github u vašoj blizini.

Kako se ICO tržište zahuktavalo, samo je pitanje vremena kada će decentralizirana aplikacija prilagoditi masovno sljedbeništvo i stvarno potisnuti Ethereum do njegovih tehničkih granica. Plazma ima priliku promijeniti Ethereum iz projekta od velikog interesa u okruženje krajnje decentralizirane korisnosti. Pripremite se za zanimljivu vožnju.