Aboridžinska zajednica u ruralnoj Australiji.

Trgovac dijamantima u Antwerpenu u Belgiji.

Prodavač rabljenih automobila u Velikoj Britaniji.

Farmaceutska tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj.

Što bi sve mogle biti zajedničke?

Odgovor je dalekosežne prednosti praćenja blockchain imovine.

Jedna od najvažnijih značajki blockchaina je njegova sposobnost pohrane vrijednosti – u osnovi, stvaranja digitalnog sredstva. Ono što je započelo s Bitcoinom, sada je preraslo u sve širi popis slučajeva korištenja. Neki su tanji od drugih.

Oni slučajevi korištenja blockchaina koji vjerojatno prevladavaju test vremena najbolji su za iskorištavanje najosnovnijih funkcija blockchaina. Praćenje imovine, koristeći sposobnost blockchaina da stvori pohranjenu vrijednost i stvori nepromjenjivi zapis o vlasništvu za tu vrijednost, jedan je od tih slučajeva upotrebe. Ovaj će se članak pobliže osvrnuti na primjenu blockchain praćenja imovine u nekim različitim scenarijima.

Slučajevi za Blockchain Asset Tracking

Zemljišne knjige

Puno je mogućnosti za blockchain unutar upravljanja nekretninama, uglavnom zasnovanih na smanjenju ili uklanjanju uloge brojnih posrednika. Smanjena trenja i brža prodaja nekretnina očite su prednosti svakodnevnog trgovanja nekretninama. Uz to, zemljišni registri zasnovani na blockchainu mogu stvoriti učinkovitost unutar lokalnih samouprava, smanjujući potrošnju poreznih dolara.

Međutim, blagodati praćenja imovine na blok lancu također mogu imati značajne koristi za autohtone skupine. Stvorilo bi pravno sredstvo kojim svatko može dokazati svoje vlasništvo nad zemljom. Zemaljska prava trajna su borba za starosjedioce širom svijeta, uključujući i razvijene zemlje kao što je Kanada.

Indigen je blockchain platforma usmjerena na zaštitu prava i vlasništva autohtonih skupina širom svijeta. Token platforme služit će kao valuta donacije. Tvrtka će usmjeravati dio iskopanog novca za pomoć siromašnim autohtonim populacijama širom svijeta. Blockchain praćenje imovine zemlje koju zauzimaju autohtoni stanovnici jedan je od ciljeva projekta.

Indigen

Početna stranica Indigen-a

Lanci opskrbe

Walmart je jedan primjer velike tvrtke koja je već prepoznala potencijal za blockchain u svom lancu opskrbe. Lanci opskrbe tradicionalno su vrlo usitnjeni. Mnoge tvrtke ne mogu točno utvrditi koliko proizvoda imaju na bilo kojem mjestu u bilo kojem trenutku. To rezultira neučinkovitošću i izgubljenim proizvodom zbog kvarenja ili krađe.

Neke industrije imaju gore probleme od gubitka proizvoda. Primjerice, farmaceutska industrija pati od krivotvorenih proizvoda koji ulaze u opskrbni lanac, obično između proizvođača i potrošača.

Vlade cijelog svijeta u razvoju sada se zalažu za to. Međutim, najveći je teret na svijetu u razvoju. U Africi to govore neki izvještaji do 70% lijekova prodani su krivotvoreni.

Farmaceutski proizvodi

Problem je u tome što svi izgledaju isto …

Blockchain praćenje imovine može se boriti protiv krivotvorina koje ulaze na tržište. Digitalne oznake mogu pratiti i pratiti proizvode kroz čitav opskrbni lanac dok ne dođu do potrošačevih ruku. Oznaka može sadržavati sve potrebne atribute. U slučaju lijekova, to može uključivati ​​sastojke, datum / mjesto proizvođača i provjere kontrole kvalitete. Može se ažurirati u stvarnom vremenu putem koji je proizvod prošao kroz opskrbni lanac.

Trgovina vozilima

Automobilski kriminal postoji otkad postoji i automobil. Od ukradenih vozila i dijelova do automobila za bijeg koji se koriste u pljačkama, pa sve do „presijecanja i zatvaranja“ gdje su dvije polovice različitih vozila (koja su obično otpisana zbog nesreća) opasno zavarene i predane kao jedan automobil.

Automobilska nesreća

Prednja strana može biti uništena, ali stražnja polovica je i dalje u redu, zar ne?

To ide uz neke neetične ili ilegalne prakse koje su usvojile auto kuće poput “mamac i udica” i manipulacija kilometražom kako bi se smanjila kilometraža prikazana na satu. Kupnja automobila, posebno rabljenog, može biti opterećena problemima. Kupac nema druge nego vjerovati da su papiri predočeni s vozilom izvorni.

Međutim, blockchain praćenje imovine moglo bi postupak kupnje rabljenog automobila učiniti daleko sigurnijim. S evidencijom svakog vozila temeljenom na blockchainu, uključujući njegove dijelove, održavanje, nesreće i povijest vlasništva, kupci bi mogli dati daleko veće povjerenje u postupak. Znali bi da je njihov novi automobil pravi model s čistom poviješću održavanja.

Nadalje, AI tehnologija mogla bi odrediti poštenu i dosljednu vrijednost za svako vozilo, smanjujući učestalost trgovaca rabljenim automobilima precijenjenih vozila.

Praćenje dragog kamenja

Industrija dragog kamenja je vrijedan 23 milijarde dolara godišnje, s dijamantima odgovornim za najznačajniji udio u tome. Međutim, sukobi ili dijamanti u krvi predstavljaju problem koji i dalje muči trgovce dragim kamenjem. Grubi dijamanti prodaju se u zonama sukoba poput Angole ili Srednjoafričke Republike. Prokrijumčareni su iz zemlje, izrezani i uglačani i izdati kao legitimni.

Mnoge vlade u svijetu u razvoju donijele su zakone kako bi spriječile prodaju sukobljenih dijamanata unutar svojih jurisdikcija. Stoga draguljari i trgovci imaju interesa osigurati da ne kupuju krvave dijamante.

dijamantni prsten

Kako bi sretni par mogao znati je li njihov dijamant legitiman?

De Beers, najveći svjetski proizvođač dijamanata, sada pokušava blokirati blockchain praćenje imovine kako bi zaustavio ulazak dijamanta u krv na tržište. Tvrtka prijavljeno u svibnju da su uspješno isprobali blockchain kako bi pratili deset dragulja od rudnika do rezača i brusilice, a zatim do zlatara na prodaju. De Beers planira učiniti sustav dostupnim u cijeloj industriji dijamanata kako bi eliminirao ilegalnu trgovinu krvnim dijamantima.

Daljnja razmatranja

Još dva zajednička elementa imaju sve ovo. Oni su trenutni transferi i tokenizacija imovine.

Trenutni prijenosi

Registri imovine na blockchainu moći će se prenositi između stranaka pritiskom na gumb – i bez potrebe za posrednicima. Pametni ugovori također bi mogli sadržavati držanje sredstava pod jamstvom dok se ne izvrši puna uplata. Po primitku uplate, novo vlasništvo stupilo bi na snagu odmah. To bi moglo obuhvaćati vlasnička prava na automobil, komad nekretnine, drago kamenje ili pošiljku lijekova između strana u pametnom ugovoru.

Tokenizacija imovine

Stvaranje sigurnosnih tokena koji predstavljaju djelomično vlasništvo nad fizičkom imovinom nudi uzbudljive mogućnosti. Neka materijalna imovina koju bi s vremenom mogli cijeniti, poput nekretnina, preskupa je za pojedinca ili čak za obitelj da bi si mogao priuštiti ulaganje u cijelu jedinicu.

Na primjer, netko tko želi uložiti u drago kamenje mora odabrati kamen veličine koji je unutar njegovog proračuna. No, što je dragulj veći, to je veća vrijednost po karatu. Što ako biste mogli uložiti u djelić velikog, vrlo vrijednog dragog kamenja? Tokenizacija to omogućava.

Svijet tek započinje s istraživanjem umjetnosti mogućeg za praćenje blockchain imovine. Ovaj je članak izložio samo nekoliko prilika koje se otvaraju. Počinje postajati uvjerljivo da će u sljedećih deset ili dvadeset godina blockchain biti jedino pouzdano sredstvo za dokazivanje vlasništva i bilježenje vrijednosti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me