Regulatorna nesigurnost oko ICO-a gurnula je mnoge blockchain tvrtke da uspostave bazu u “kripto-prijateljskoj” Švicarskoj. No, tada su velike švicarske banke počele uskraćivati ​​svoje usluge, a čini se da klima kise s kripto tvrtkama koje traže prijatnije pašnjake. Kako nova regulativa usvaja na Malti, a solarisBank u Njemačkoj otvara račune za blockchain kompanije, Švicarska se trudi zadržati svoj kripto-prijateljski naslov.

Što se dogodilo s kripto-prijateljima?

ICO financiranje zatamnili financiranje VC-a za ulaganje u ranoj fazi 2017. godine, a Švicarska je postala najveće središte za ICO-ove. Iako su mala u usporedbi sa švicarskom bankarskom industrijom (peta po veličini na svijetu), ICO fondovi i dalje su značajni. Švicarski kanton Zug (AKA Crypto Valley) brzo je postao dom za preko 200 blockchain kompanija.

Stezanje u SAD-u? Nema problema. Neizvjesnost u Japanu ili Kini? Švicarci su od veselja trljali ruke. Sve dok UBS nije zatvorio račune za kripto tvrtke i, jedna po jedna, sve velike švicarske banke slijedile su njihov primjer.

Jedna od banaka koja je pomogla uspostaviti Švicarsku kao kripto čvorište, možda također igra ulogu u ubijanju zamaha. Trenutno je od države 250 preostalo tek nekoliko banaka koje će surađivati ​​s kripto tvrtkama u Švicarskoj. A s obzirom da solarisBank u Njemačkoj otvara vrata blockchain startup-ovima, Švicarci će morati brzo djelovati kako bi zaustavili egzodus.

Zašto švicarske banke nerado rade s kripto

Prema Reuters, Švicarske banke zabrinute su zbog nedostatka regulatorne jasnoće i zahtijevaju jasna pravila od regulatora prije nego što ponude svoje usluge kripto tržištu. Jedna od najzapaženijih zabrinutosti je da mnogi ICO-i ne provode odgovarajuće (ili bilo kakve) AML provjere ulagača. To je problem za banke jer su zakonski obvezne to učiniti.

Švicarsko tržište kriptovaluta postaje komplicirano za startupe koji financijsko bankarstvo traže od banaka

Švicarska financijska tržišta

Nepoštivanje dužne pažnje kada je AML u pitanju za banku velika je odgovornost. Švicarske banke koje odluče surađivati ​​s blockchain tvrtkama zahtijevat će strogo poštivanje KYC / AML-a.

Međutim, posjedovanje bankovnog računa kao kripto tvrtke predstavlja nekoliko rizika. Naime, moguće zamrzavanje računa ili traženje premještanja sredstava u drugu instituciju iz straha da će dotična banka biti odgovorna u potencijalnoj prijevari.

Štoviše, Bitcoin, Ether, Ripple i druge kriptovalute ne vide se kao redovno sredstvo plaćanja. Stoga su isključeni iz bankarskog sustava. To znači da blockchain startupi nisu u mogućnosti položiti i potrošiti sredstva koja su prikupili za razvoj svojih tvrtki, zapošljavanje i plaćanje zaposlenika i izvršavanje svojih ideja.

Slanje inovacija u inozemstvo

Iako je klima u zemljama poput SAD-a još uvijek neizvjesna, Švicarska je već vidjela veliko natjecanje. Naime, Gibraltar, (vrh liste ICO fondova prikupljenih 2017. godine, čime je Švicarska ispražnjena na šesto mjesto), susjedni Lihtenštajn i Kajmanski otoci. Zahvaljujući dugoj povijesti fiskalne popustljivosti, banke u tim jurisdikcijama ne iznenađujuće otvaraju svoja vrata kripto tvrtkama.

Ali sada se rat za kriptološki naslov počinje približavati kući. Jasni regulatorni okvir Malte i politika koja odgovara blockchainu već su vidjeli da se poput Binancea i BitBaya premještaju tamo. I sada Njemačka počinje uspostavljati jasnoću o ICO-ima i razliku između kapitalnih tokena i sigurnosnih tokena, omogućavajući tvrtkama izvan lanca i blockchainu da prikladno prikupljaju sredstva.

I njemačke banke počinju sudjelovati u akciji s tim što solarisBank otvara tvornicu blokova, omogućavajući kripto tvrtkama otvaranje računa.

SolarisBank iznenađuje svijet

Njemačka je kasno započela utrku kriptovaluta. Sve donedavno kripto tvrtke su se suočavale s puno izazova prilikom otvaranja bankovnog računa ili pristupa bankarskim uslugama. No, sada njemački regulator BaFin počinje drhtati u akciji.

solarisBank

solarisBank je sada kripto-prikladan

Regulator izdaje izjave ledenjačkim i opreznim tempom o regulaciji tokena. Iako još nije bilo jasne izjave koja aktivno potiče banke da se pridruže, hladna klima sigurno se odmrzava.

Njemačka počinje prepoznavati potencijalne ekonomske koristi sektora kriptovaluta, a solarisBank će olakšati blockchain tvrtkama obavljanje svakodnevnih transakcija.

Švicarska se bori da zadrži naslov

Švicarske vlasti i regulatori sada se trude zadržati svoj naslov kripto prijateljske nacije. Zauzeti su suradnjom s bankama kako bi potaknuli prihvaćanje kompanija za kriptovalute. Johann Schneider-Ammann, švicarski ministar gospodarstva čak je progovorio da bi Švicarska trebala postati kripto nacija, a ne samo kripto dolina.

Također su stigle velike najave sa švicarske burze SIX koje će omogućiti tradicionalnim investitorima – i bankama – da sukladno uđu u akciju.

No dok se Švicarska navikavala naprezati mišiće protiv drugih zemalja veličine poštanskih maraka, konkurencija postaje sve jača. Njemačka dolazi okolo sa solarisBankom i kreće se iz BaFina koji sada bleji na švicarskom radaru.

Naravno, malo je vjerojatno da će Švicarci predati svoju kripto prijateljsku titulu Njemačkoj, a da se ne podvignu. Tko će pobijediti u ratovima kriptovaluta, ostaje za vidjeti, ali to bi trebala biti zanimljiva borba.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me