U svijetu računovodstvenih revizija i financijskog osiguranja bitna je samo Velika četvorka. Deloitte, EY, PwC i KPMG gospodari su svemirom. Računovodstvene tvrtke velike četvorke imaju čvrst oligopol nad pružanjem poreznih, računovodstvenih, savjetodavnih i revizijskih usluga za gotovo sve velike tvrtke širom svijeta.

Sve javno uvrštene tvrtke moraju otvoriti svoje knjige vanjskim revizorima kako bi zadovoljile financijske regulatore. Blockchain je često reklamiran kao najveća revolucija u računovodstvu od dvostrukog knjigovodstva. Stoga je razumljivo da će blockchain izazvati seizmičke promjene za Veliku četvorku i način poslovanja s njihovim klijentima.

Revizije i računovodstvene prakse

Iako softver obavlja velik dio današnjih računovodstvenih aktivnosti, dvostruko knjigovodstvo i dalje je praksa koja podupire tehnologiju. U bazama podataka smještenim na centraliziranim poslužiteljima nalaze se evidencije zaduživanja, kao i papirnate knjige i kasnije proračunske tablice. Uloga financijskih timova često je usredotočena na pomirenje između različitih sustava, dijelova sustava ili različitih unutarnjih odjela.

Uloga revizora je procijeniti podudaraju li se financijski izvještaji tvrtke s njezinim knjigama. To obično pokriva slažu li se financijske evidencije s onima banke ili vjerovnika, jesu li imovina i ulaganja ispravno vrednovane i jesu li kontrole nad računovodstvenom praksom dovoljno robusne da udovoljavaju onome što zahtijeva zakon.

Količina transakcija koje prolaze kroz knjige bilo koje tvrtke može biti velika. Stoga revizije ne mogu provoditi provjere svega što se dogodilo u revidiranom razdoblju. Revizori će obično zahtijevati nasumične uzorke određenih transakcija koje mogu pratiti od početka do kraja.

Velika četvero računovodstvenih tvrtki

Velika četvorka – gospodari računovodstvenog svemira

Loši i Ružni

Testiranje slučajnih uzoraka nije sigurno. Nekoliko uzoraka može lako proći, ali temeljne računovodstvene prakse mogle bi sadržavati nedostatke ili lažne radnje.

Još je gore, povijest pokazuje da bi i sami revizori mogli biti saučesnici u lošim praksama. The Skandal s Enronom koji se izbio 2001. godine nije samo uzrokovao zatvaranje tvrtke Enron. Također je srušio Arthura Andersona, računovodstvenu kuću odgovornu za reviziju Enrona, nakon što je utvrđeno da su bili umiješani u lažne radnje koje su se događale unutar tvrtke. U to su vrijeme tvrtke velike petorke postale računovodstvene tvrtke velike četvorke koje danas imamo.

Logo Arthur Andersen

Logotip sada nestale revizorske i računovodstvene tvrtke Arthur Andersen

U novije vrijeme, kolaps vladinog dobavljača Carillion u Velikoj Britaniji uzrokovao je članove vlade poziv na prekid velike četvorke. Tvrtka je otišla u likvidaciju s obvezama većim od 7 milijardi funti, ali samo 29 milijuna dolara u gotovini. Do toga je došlo nakon što su sve pojedine računovodstvene tvrtke velike četvorke bile uključene u tvrtku, bilo u svojstvu revizije ili savjetovanja.

Kako se velike četvero računovodstvenih tvrtki pripremaju za Blockchain

Tijekom sljedećih godina blockchain će uzrokovati značajne pomake u računovodstvenim i revizijskim procesima. Blockchain bilježi razmjenu vrijednosti između stranaka, stvarajući siguran i trajni zapis transakcija, koji se u potpunosti može revidirati pomoću koda. Stoga je blockchainu zasigurno predodređeno da preuzme postupak dvostrukog knjigovodstva u korporacijskom okruženju.

Blockchain tvrtke poput Digital Asset i konzorciji poput R3 već ulažu u blockchain kao način bilježenja transakcija između igrača na financijskim tržištima. Sve četiri računovodstvene tvrtke poduzimaju korake kako bi se pripremile za blockchain.

Sve velike četvorke nedavno se pridružio tajvanskom konzorciju od 20 banaka da istraže potencijal upotrebe blockchaina u fiskalnim revizijama. Također, Deloitte i EY imaju objavljene radove koji opisuju kako vide ulogu blockchaina u budućnosti procesa revizije. Priznaju buduću vjerojatnost da će blockchain zamijeniti ljudski dio u provjeri i provjeri transakcija.

Vlasnički sustavi

Do sada, nitko od velike četvorke još nije otkrio sustav zasnovan na blockchainu za reviziju transakcija na razini cijele tvrtke. Međutim, u travnju, Najavio EY da je razvio tehnologiju revizije za tvrtke koje kao plaćanja koriste kriptovalute poput Bitcoina. Pod nazivom EY Blockchain Analyzer, tvrtka vjeruje da će sustav “postaviti temelje za testiranje blockchain imovine, obveza, kapitala i pametnih ugovora dok tvrtke usvajaju blockchain tehnologije.”

PwC ima također najavio sličan sustav vlastitog. Zanimljivo je da je PwC otišao toliko daleko da je izjavio da je nedostatak standardnog načina revizije blockchain transakcija upravo razlog zbog kojeg su se tvrtke ustručavale usvojiti blockchain.

Blockchain bi čak mogao otvoriti tržišta za financijski poslovni proces i tržišta revizije izvan računovodstvenih tvrtki velike četvorke. Manji konkurenti poput Svjestan i FIS Global počinju se pojavljivati ​​i oni. Cilj ovih tvrtki je prebaciti financijske procese na blockchain rješenja na razini poduzeća.

Kako će Blockchain promijeniti ulogu revizora?

Uloga računovođa i revizora razvijat će se kako se blockchain počinje ugrađivati ​​u računovodstvene prakse. Ljudski revizori nesumnjivo će i dalje voditi postupak definiranja revizijskih standarda i strategija. Oni će se zatim kodirati u blockchain, tako da se transakcije mogu revidirati u stvarnom vremenu, a ne nakon činjenice.

Provjere i kontrole postat će svedene na minimum ili eliminirane. Također je vjerojatno da će postojati uloga utemeljena na upravljanju. Čovjek će trebati provjeriti funkcionira li blockchain mreža pošteno i u skladu s dogovorenim načelima.

Blockchain će ukloniti potrebu za pomirenjem između različitih entiteta u tvrtki, jer će svaki dijeliti isti skup podataka. Stoga će računovođe vjerojatno također vidjeti promjenu u svojoj ulozi. Revizija blockchaina u stvarnom vremenu može pronaći pogreške ili nedosljednosti u transakcijama. U ovom bi slučaju čovjek trebao intervenirati kako bi utvrdio što se dogodilo. Financijski stručnjaci bit će odgovorni i za unutarnje financijsko upravljanje.

Završne misli

Vlade i regulatori i dalje pozivaju računovodstvene tvrtke velike četvorke da olabave svoj zahvat nad revizijskim tržištima. Međutim, regulacija polako stupa na snagu i može služiti samo reaktivno.

Blockchain već stvara nepovjerenje među strankama. Također pruža cjelovitiji i transparentniji trag revizije od korištenja ispitivanja uzoraka. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se blockchain u konačnici poremetiti ravnotežu snaga među oligopolom – pod pretpostavkom da regulatori tamo ne stignu prvi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me