Rudarstvo bitcoina postalo je profitabilna industrija za mnoge ljude u kriptovaluti. Unatoč sve većoj popularnosti rudarstva bitcoina diljem svijeta, postoji dosta mjesta na kojima je to ilegalno. U drugom nedavnom članku pogledali smo gdje je trenutno zabranjeno rudarstvo bitcoina. U ovom ćemo članku pogledati nekoliko različitih slučajeva kako bismo dobili bolju sliku o tome točno zašto više vlada zatvara ove operacije.

Kina

U mnogim je zemljama službeno zabranjeno posjedovanje i / ili trgovanje kriptovalutama. Međutim, ove presude nisu nužno dovele do zaustavljanja rudarstva bitcoina. Kina je jedna od rijetkih zemalja koja je uvela zabrane u cijeloj zemlji i za trgovinu i za rudarstvo.

Prije nego što je početkom ove godine objavljena zabrana rudarstva bitcoina, Kina je to činila više od 70% svjetskih operacija rudarenja bitcoina. Statistike rudarstva nisu dostupne nakon zabrane, pa je teško reći ukupni utjecaj zabrane od ovog pisanja. Bilo je nekoliko koordiniranih prepada, uključujući jedan u travnju 2018. u Tianjinu gdje je zaplijenjeno 600 rudarskih računala i osam ventilatora velike snage.

Kineski dužnosnici formuliraju strategije kako zaustaviti rudarske operacije. To su pokazali procurili dokumenti objavljeni ranije 2018. Prema članak koji je objavio Vice, “U dokumentima koji su izdani lokalnim uredima regulatora za internetsko financiranje, vlastima je naloženo da prisilno izbace rudarske radnje koristeći mjere povezane s cijenama električne energije, korištenjem zemljišta, porezom i zaštitom okoliša.”

Čimbenike okoliša važno je smatrati legitimnim razlogom zabrane rudarenja bitcoina u Kini. Dok je godišnji rast emisije ugljika u Kini samo je porastao za 1,4% (znatno manje od projiciranih 2,0%) u 2017. godini Kina još uvijek predstavlja oko 30% globalnih emisija ugljika. Uzimajući u obzir to bitcoin mining sada čini 0,6% ukupne svjetske potrošnje energije, a možda i više u budućnosti, prava je briga na koju se kriptovaluta mora pozabaviti.

Ipak, drugi kažu da je razlog zabrane rudarenja jednostavno povezan s ciljem provođenja zaustavljanja svih kriptovaluta općenito u cijeloj Kini. Sposobnost stvaranja novog financijskog sustava mogla bi se smatrati prijetnjom trenutnom. Iako ova mogućnost nije jedinstvena za Kinu, važno je razmotriti reakciju Kine na ove promjene sada kada je to BDP po svjetskom gospodarstvu. Kao reakcija na zabranu, neki rudari bitcoina premjestili su svoje rudarske operacije u inozemstvo na mjesta gdje su i trgovanje bitcoinima i rudarenje legalno.

rudarstvo bitcoina

Foto: Bloomberg

SAD (gornja država New York)

Iako savezna vlada Sjedinjenih Država nije zabranila rudarstvo bitcoina, neke su lokalne vlasti donijele zakone o vlastitim zabranama.

Primjerice, Plattsburgh u New Yorku, grad s 20 000 stanovnika koji se nalazi oko 20 milja od kanadske granice, je postavio moratorij na 18 mjeseci na rudarstvu bitcoina. U posljednjih nekoliko godina Plattsburgh je postao središte rudara bitcoina zbog jeftinih cijena električne energije zahvaljujući proizvodnji hidroelektrana na rijeci St. Lawrence.

Međutim, uvođenje rudarstva bitcoina dovelo je do većih troškova električne energije za sve stanovnike. To je bilo zato što je hidroelektrana morala proizvesti više od tipične dodijeljene količine energije za potporu rudarskim operacijama. Primjerice, u prosincu 2017. i siječnju 2018. čak su i neki stanovnici koji nije moji su vidjeli da su računi za električnu energiju porasli za 300 dolara.

Oni koji bi mogli razmisliti o kršenju ovog novog zakona, možda će htjeti razmisliti još jednom – kazna je postavljena na 1000 USD dnevno za ilegalno kopanje. U općini Javno komunalno područje okruga Chelan (PUD) države Washington slična zabrana na mjestu. Zatvorena je jedna neovlaštena operacija rudarenja bitcoina s potrošnjom električne energije od preko 11 000 kWh. Prije nego što su vlasti povukle utikač, ovaj je postupak trošio oko 20 puta više električne energije od standardnih kućanstava.

Plattsburgh, NY

Foto: GoTravelaz

Malezija

Kao što je napisano u prethodnom članku, Malezija je poduzela mjere protiv ilegalnih rudarskih aktivnosti u rezidencijalnim objektima. U koordiniranom prepadu zatvorene su dvije farme rudnika bitcoina u zemlji. Te su se operacije smatrale ilegalnima, ne zbog sveukupne zabrane rudarstva bitcoina, već zato što pojedinci zaduženi za te operacije nisu imali službene dozvole za poslovanje.

Iako nije jasno koliko je lako ili teško dobiti vladino dopuštenje za vođenje rudarske operacije u Maleziji, jasno je da su pritužbe susjeda bili važan čimbenik koji je doveo do isključenja. Susjedi su izvijestili da su operacije uzrokovale kolebanje snage te da su stanari bili glasni i neuredni.

Malezija

Čak bi i legalno iskopavanje bitcoina moglo dovesti do ilegalnih aktivnosti

Mnoge države ili gradovi nemaju zakone koji zabranjuju rudarstvo ili čak zahtijevaju poslovne dozvole kao u gore opisanim slučajevima; međutim, postoje mnogi pojedinačni postupci koji su zatvoreni iz nekoliko različitih razloga koji su predstavljali ilegalnu rudarsku aktivnost.

Jedan takav incident dogodila se u ruskom Orenburgu u travnju 2018. U ovom su slučaju uhićene dvije osobe nakon što je otkriveno da su stvorili farmu rudarstva bitcoina u okviru napuštene tvornice gume. Optuženi su za imovinsku štetu i nekoliko drugih kaznenih djela. Također, ovi ilegalni rudari ukrali su 8 milijuna kW / h električne energije čija je vrijednost oko 60 milijuna rubalja (~ 1 milijun dolara).

Ovakvi su incidenti češći nego što mislite. Na primjer, u SAD-u državni službenici u New Yorku i Louisiana nezakonito koristio vladine resurse za postavljanje rudarskih radova.

Radnici na Australska agencija za izvještavanje o vremenu također počinio slične ilegalne radnje. U svim tim slučajevima važno je napomenuti da samo iskopavanje bitcoina nije bilo nezakonito. Međutim, načini na koje su rudarske operacije išle u rudarstvu bili su ilegalni. Da su pojedinci koristili vlastito vrijeme, novac i resurse za rudarenje, najvjerojatnije se ne bi suočili s pravnim problemima.

Iako još uvijek postoji dosta područja u kojima je iskopavanje bitcoina ilegalno, čini se kao da se trend zabrane usporava. Sve dok rudari postupaju na način koji ne utječe negativno na život onih koji ih okružuju, ne bi bilo iznenađujuće kad bi ove vlade ukinule zabrane koje su uvele.