Zcash vs Ethereum: Kako se uspoređuju?

Kako se kriptovalutna ekonomija razvija i počinje zahvatati svijet alternativnih ulaganja, zajednica nastavlja raspravljati o najboljim novim primjenama blockchain tehnologije i o tome kako se ti projekti mogu ne samo razvijati sami, već se okupljaju i donose decentralizirano rješenje na internet.

Dvije aplikacije blockchain tehnologije koje će uskoro imati stvarnu upotrebu, uključujući provođenje potpuno privatnih transakcija putem blockchaina i upotrebu pametnih ugovora putem decentraliziranih aplikacija (DAPPS).

Zcash, protokol koji pruža verziju Bitcoina za zaštitu privatnosti, želi pomoći korisnicima da jedni drugima plaćaju izravno putem platnih transakcija koje ne otkrivaju podrijetlo, odredište ili iznos plaćanja. S druge strane, Ethereum nudi decentralizirani virtualni stroj koji može izvršavati pametne ugovore, pohranjivati ​​podatke i olakšati usluge koje trenutno centralizira globalno gospodarstvo.

Iako su slični u decentraliziranom opsegu, Zcash i Ethereum su različito strukturirani i imaju za cilj postići različite ciljeve unutar blockchain zajednice. Kao što ćete vidjeti u nastavku, usprkos svojim svojstvenim razlikama, ove dvije platforme imaju za cilj zajedničkim radom na promjeni budućnosti interneta i budućnosti decentraliziranih protokola.

Zcash vs Ethereum ukratko:

Datum lansiranja

28. listopada 2016

30. srpnja 2015

Stvoritelj

Zooko Wilcox

Vitalik Buterin

Algoritam

Zerocoin

Ethash

Prosječno vrijeme bloka

2,5 minuta

15 sekundi

Prepoloviti blokove

Svakih 840 000 blokova

Stalna generacija

Svake godine

Maksimalni ukupan novac

21 000 000

No Max (maksimalni rast od 18m

godišnje sa 72 milijuna izvorno)

Što je Zcash?

Zcash se temelji na Zerocash protokolu koji za cilj ima rješavanje problema s privatnošću Bitcoina pri čemu je povijest plaćanja svakog korisnika u javnosti na blokchainu. Anonimnost (jedna od najvećih prednosti čistih gotovinskih transakcija) presudan je korak koji omogućuje kriptovalutama da postanu svakodnevna plaćanja, a Zcash snažno napreduje u tom smjeru. Zcash tim odlučio je raširiti kopiju bitcoin blockchaina i zadržao je dizajn relativno istim, osim nekoliko razlika. Te su razlike uključivale:

-Promjena cilja intervala bloka s 10 minuta na 2,5 minute.

-Povećavanje ograničenja veličine bloka na 2 MB.

-Uvođenje povjerljive sheme prijenosa vrijednosti.

-Implementacija nagrade od 20% Zcash timu za svaki blok nagrađen u prve četiri godine (ili dok ne dođe do prvog prepolovljenja).

Doista privatne transakcije?

Trenutno Bitcoin blockchain ima glavno ograničenje – blockchain je javan, a povijest svih platnih transakcija dostupna je svima. Za usporedbu, prilikom plaćanja s bankom svoje financije otkrivate samo banci i povezanim stranama. S Bitcoinima ih otkrivate cijelom svijetu.

Zcash korisnicima jamči privatnost pružajući Zerocash platne transakcije koje ne otkrivaju podrijetlo, odredište ili iznos bilo koje transakcije. Ako biste pogledali knjigu, vidjeli biste slučajni niz koji ne pruža nikakve informacije osim činjenice da je transakcija bila valjana i da se dogodila.

Da bi proveli ovu politiku s posebnim naglaskom na anonimnost, korisnici stvaraju Basecoins koji su neanonimni po svojoj prirodi i mogu ih pretvoriti u Zerocash kovanice ili Zcash kovanice. Kada se ovi novčići pretvore, oni se mogu poslati drugim korisnicima na bilo koji način koji korisnik smatra prikladnim.

Temeljni dokaz zK-Snark koji omogućuje funkciju Zcash omogućit će provođenje širokog spektra politika. Na primjer, zamislite situaciju u kojoj korisnici mogu dokazati da su platili porez na sve transakcije bez otkrivanja svojih privatnih podataka i zadržavanja izvan centraliziranih poslužitelja koji su skloni hakiranju i kršenju podataka.

Izgledi tržišta:

Dolazeći na svoju jednogodišnju godišnjicu, Zcash je imao sjajnu godinu s cijenom koja je u lipnju 2017. dosegla više od 400 američkih dolara. Mnogi u zajednici ponosili su se odobravanjem platforme Zcash jer razumiju važnost anonimnih transakcija u budućnosti kriptovaluta plaćanja. To ne znači da nema kontroverze – mnogi su se korisnici pobunili protiv načina na koji se dodjeljuju nagrade za rudarstvo dok se ne dogodi prepolovljenje prvog bloka. Nagrade imaju povrat od 20% za tim iz Zcash-a koji podržava više ulagača rizičnog kapitala. Uz to, mnogi su se pohrlili konkurentskoj kovanici Monero za koju neki vjeruju da ima sigurniji način provođenja transakcija.

Ethereum- uspavani div

S pomračenom tržišnom kapitalizacijom 27 milijardi dolara (drugi po veličini iza Bitcoina), teško je Ethereum nazvati uspavanim gigantom, ali bez obzira na to nije potreban najpametniji investitor da vidi sve potencijalne namjene pametnih ugovora u današnjem gospodarstvu.

Izrada blockchain aplikacija nekada je zahtijevala složenu pozadinu u kodiranju, kriptografiji, matematici, kao i veliku mrežu vršnjaka koji pomažu kad se pojave problemi, kao što to neizbježno čine. Ethereum je platforma koja programerima omogućuje izradu i primjenu decentraliziranih aplikacija (DAPPS) na najjednostavniji i najučinkovitiji način. Uz dodatni fokus na zajednicu i jednostavnost upotrebe, programeri trenutno grade tisuće različitih aplikacija koje će oblikovati budućnost weba3.0.

Ove će se aplikacije koristiti pametnim ugovorima koji su u osnovi samoizvršni kod koji će izvršavati određene funkcije kada se ispune uvjeti. Te se odluke mogu provoditi i nadzirati putem blockchaina koji pruža mogućnosti za vladinu usklađenost i mogućnosti revizije.

Iako smo u ranoj fazi razvoja pametnih ugovora, ove aplikacije imaju sposobnost korupcije & neovlašteno diranje i osigurati da neće biti zastoja. Razmislite o internetu na kojem programeri nisu morali uzimati dio profita i vraćati ga Appleu zbog uvrštavanja u trgovinu aplikacija. Razmislite o tome koji bi se jedinstveni problemi mogli riješiti da svaki program ne treba proći Appleov standard uvjeta usluge. Od financija preko nekretnina do osiguranja, budućnost je puna neslućenih mogućnosti koje će Ethereum dopustiti da razvije na svojoj platformi.

Ethereum vs Bitcoin

Da biste razumjeli što Ethereum radi dobro, važno je razumjeti što Bitcoin radi i kako se to uspoređuje s prednostima Ethereuma. Ono što Bitcoin radi za distribuiranu pohranu podataka, Ethereum ima za cilj učiniti, plus izračunavanja. Ovi proračuni su pametni ugovori koji su mogući zbog stvaranja Ethereum Virtual Machine (EVM). Kada se uspoređuju dva projekta, vrijeme bloka Bitcoina je oko 10 minuta, dok Ethereum želi biti blizu 12 sekundi. Druga glavna razlika je ta što Ethereum koristi vlastiti okrećući cjeloviti interni kod, omogućavajući programerima da kreiraju beskrajan broj aplikacija na platformi.

Ali ono što Ethereum platformu podiže na sljedeću razinu je njezino sudjelovanje u zajednici i partnerstvo s vrhunskim tvrtkama širom svijeta. Enterprise Ethereum Alliance je povezanost tvrtki iz Fortune 500, startupa i dobavljača tehnologija koji rade zajedno na stvaranju stvarnih aplikacija koristeći Ethereum blockchain. Njegovi članovi uključuju sljedeće:

Članovi udruge Ethereum Alliance

Izgledi tržišta:

Ethereum je osnovan internetskom prodajom ETH tokena 2014. godine, postajući platforma za koju mnogi vjeruju da će na kraju preteći Bitcoin na prvo mjesto u svim kriptovalutama. Uz izuzetno jaku zajednicu programera, dugačak popis od 500 tvrtki koje rade na unajmljivanju i obrazovanju talenata za razvoj na Ethereum blockchainu i zakrčen putokaz koji ima za cilj omogućiti učinkovitu propusnost broja transakcija na razini viza, ne čudi što je optimizam velik. U četvrtom kvartalu 2017. Zaklada Ethereum objavit će Metropolis, tvrdu vilicu koju mnogi smatraju glavnim korakom prema upotrebljivosti platforme.

Zcash + Ethereum =

Iako postoje svijetle točke, blockchain zajednica ponekad se može činiti nesaradnom i kritičnom. Mnogi imaju osobni interes za budućnost određenih kovanica, pa su stoga osobni i profesionalni napadi česti.

Zcash i Ethereum primjer su kako dvije platforme rade zajedno kako bi koristile ne samo sebi već i korisnicima platforme i javnih blockchaina. Zcash i Ethereum imali su najmanje tri javno poznata, poluslužbena projekta koja su dovela do toga da je Vitalik Buterin postao službeni savjetnik platforme Zcash. Cilj im je otkriti kako se Zcash-ovi zK-Snark dokazi mogu implementirati na Ethereum blockchain.

Iako još treba obaviti posla, početak integracije koja omogućava Zcash transakcije na Ethereum blockchainu počeo je izlaziti na vidjelo prvom iteracijom hard forka Metropolis. Tijekom prvog dijela hard forka (nazvanog Bizant), bit će objavljeni novi predkompilirani programi koji će omogućiti privatne transakcije. Ako sve bude u redu, svi Ethereum ugovori moći će slati i primati Zcash.

O integraciji dviju platformi možete saznati više slušajući prezentaciju izvršnog direktora Zcash-a Zooko Wilcox tijekom Devcon2.

Presuda

2017. je bila fantastična godina za kriptovalute. Osim očitog skoka vrednovanja kripto platformi, doista se čini da svijet počinje prepoznavati potencijal koji tehnologija raspodijeljene knjige može imati na Internetu i globalnom gospodarstvu. Unutar ove zajednice, dvije najveće platforme, Zcash i Ethereum, rade na učinkovitom povećanju usvajanja i skaliranja.

Zcash, sa svojim fokusom na privatnost, koristi dokaz o nuli znanja i želi omogućiti korisnicima bilo koje vrste mogućnost slanja javnih i privatnih transakcija u javnom blockchainu. Ethereum, s druge strane, želi razviti ekosustav za decentralizirano usvajanje aplikacija Cilj im je izgraditi zajednicu programera i poduzeća koja rade zajedno kako bi smanjili troškove dok se rješavaju neučinkovitih posrednika.

Zajedno, Zcash i Ethereum žele surađivati ​​kako bi se omogućila privatnost na razini Zcash na Ethereum blockchainu. Ako se ovo može implementirati bez ikakvih problema, ovo bi bila velika prekretnica koja bi donijela uzbuđenje u zajednicu kriptovaluta. Nebo je ograničenje za ove dvije platforme i bit će fascinantno vidjeti kako se oni natječu protiv broja konkurenata u nastajanju dok se kreću nepoznatom granicom regulacije kriptovaluta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map