U ranim fazama razvoja Bitcoina, većina entuzijasta kriptovaluta mislila je da im izvorna digitalna valuta nudi potpunu anonimnost i da mogu kupovati s ovom vrstom “novog novca”, ne otkrivajući svoj identitet. Razina privatnosti Bitcoina često se uspoređivala s razinom klijenata švicarskih banaka. Međutim, to je bilo daleko od slučaja.

Je li Bitcoin anoniman? Bitcoin transakcije bilježe se u glavnoj knjizi i javno emitiraju svima koji imaju pristup blockchainu. To znači da su vaši prijenosi novca ranjivi da bi im se moglo ući u trag, a za hakere ili vladine strukture put do adrese vašeg novčanika može biti jednako evidentan kao trag vlažnih tragova koji vode do kupaonice. Sjetite se Rossa Ulbrichta, zloglasnog tvorca crnog tržišta Put svile?

Vlasti su pratile njegove transakcije i mogle su ga identificirati i uhvatiti dok je sjedio s računalom u jednoj od knjižnica u San Franciscu. Dakle, vaša je financijska aktivnost zapravo otvorena knjiga, a na Bitcoin treba smatrati više pseudonimnom imovinom nego anonimnom.

Zbog toga je kripto tržište vidjelo kako protokoli usmjereni na privatnost dobivaju zamah zajedno s raznim alatima i uslugama za miješanje novčića bez javnih zapisa koji povezuju transakcije s novčanicima. Jednostavno rečeno, kovanice za privatnost dizajnirane su da pokrivaju tragove nakon rada s kriptovalutama, što je učinilo njihovu upotrebu vrlo popularnom među kripto gekovima koji su skloni anonimnosti.

No, čini se da nedavne vijesti o potencijalnim nadogradnjama Bitcoina usmjerene na poboljšanje njegove privatnosti prijete budućnosti ove klase digitalne imovine, a možda čak i neke od njih eliminiraju Monero, Dash i ZCash iz svojih portfelja. Da bismo izmjerili mogućnost ostvarivanja takvog scenarija, moramo pogledati gdje sada stoje novčići za privatnost.

Sveukupno uzbuđenje za kriptovalute tijekom pandemije

Statistički podaci ICO Analitike pokazuju da su istaknuti novčići za privatnost, s DASH-om (vidi Dash vs. Bitcoin), bili bolji od Bitcoina od 31. siječnja, jer je privatnost postala veća briga u industriji, najvjerojatnije kao odgovor Narodnoj banci Kine u vezi s njihovom centraliziranom inicijativom za digitalni juan. Ovo je prvi put u 18 mjeseci da su kovanice za privatnost nadmašile Bitcoin u porastu cijena, uglavnom zahvaljujući nedostatku održivih prijedloga vrijednosti i visokoj regulatornoj kontroli nad njima.

Izvor: ICO Analytics

Bikovski osjećaj nastavio je skupljati snagu nakon svjedočenja predsjednika Feda Jeromea Powella, u kojem je primijetio da je privatnost ključna za transakcije s digitalnim valutama i globalno usvajanje kriptografije: “Knjiga u kojoj znate da svačija plaćanja nisu nešto što bi bilo posebno atraktivno u kontekstu SAD-a.” Važnost stava šefa Feda naglasio je jedan od najpoznatijih kripto influencera, Anthony Pompliano, što je zauzvrat stvorilo pomutnju u zajednici i dovelo do skoka u transakcijama kovanica privatnosti.

Izvor: CoinMarketCap

Krizom COVID-19 privatnost je također postala novo bojno polje za borbu protiv bolesti. Monero, ZCash i Dash bili su svjedoci povećana trgovina, dok je potonji uspio doseći nove maksimume i nadmašio je Bitcoin za više od 60% u odnosu na početak godine. Štoviše, Dash je bio među imovinom koja se brzo oporavila nakon sloma tržišta “Crni četvrtak” u ožujku. Zanimljivo je da su potražnju za ovim novčićem velikim dijelom izazvali Venezuelci, od kojih ga neki koriste za svakodnevnu kupnju.

Bez obzira na tako impresivne dobitke, početkom drugog tromjesečja 2020. postojao je samo jedan novčić za privatnost koji je nadmašio Bitcoin. U pitanju je novčić Monero (vidi Vodič za Monero vs. Bitcoin), koji se poboljšala njegova izvedba za oko 5%. Neki stručnjaci misle da je ovaj iznenadni porast rezultat nekoliko pozitivnih pomaka koji su poduzeti radi poboljšanja izvršavanja transakcija i načina na koji Monero radi s mrežama za privatnost Tor i I2P. Uz to, kriptovaluta je dobila veliku pažnju poznatih lica u kripto industriji poput izvršnog direktora Coinbasea Briana Armstronga, koji izrazio njegova nada da će novčiće za privatnost vidjeti među glavnim trendovima 2020. i kontroverzni programer antivirusnog softvera John McAfee, koji imenovan Monero kao svoju kriptovalutu po izboru u smislu privatnosti. Činilo se da su mnogi trgovci koji dijele ovo gledište odmah nagrnuli na dugogodišnje burze koje također posluju u skladu s idealima anonimnosti, čineći XMR / USDT trgovački par na HitBTC-u najlikvidnijim na tržištu.

Izvor: Coin360

Uz tako značajnu maržu likvidnosti, ne bi bilo pogrešno reći da burza ima jedno od najpovoljnijih okruženja za trgovanje kovanicama privatnosti po fer cijenama, zajedno s preko 500 druge imovine.

Zabrinutost za nezakonitost bitcoina i “ne tako privatni” diskurs

Nisu svi voljni za privatnost. Ometači kovanica za privatnost ističu svoje sudjelovanje u ilegalnim transakcijama koje se provode na mračnim tržištima i inzistiraju da ovo nadmašuje sve argumente zagovornika privatnosti. Većina tržišta koja postoje na mračnoj mreži prihvaćaju privatnost koja se ne može pratiti, a time zaobilaze zahtjeve za pranje novca i financiranje protuterorizma. Japanski i južnokorejski regulatori među onima su koji se žestoko bore protiv anonimnih kovanica, čak i prisiljavajući lokalne burze da ih uklone s liste.

Na primjer, burza Korbit uklonila je pet kovanica privatnosti u svibnju 2018., pozivajući se na vladine vlade Južne Koreje zabrana na anonimnim transakcijama kriptovaluta. Kasnije, CoinCheck sa sjedištem u Tokiju zaustavio podršku za nekoliko novčića za privatnost, uključujući Monero, Dash i ZCash, kada je s burze ukradeno pola milijuna dolara, unatoč činjenici da niti jedna kriptovaluta nije korištena za počinjenje zločina.

Zapravo, svibanjsko izvješće korporacije Rand otkrilo je da većina nezakonitih transakcija (59%) na darknetu koristi Bitcoin, dok je prisutnost kovanica za privatnost za koje se vjeruje da su „valute za kriminalce“ daleko manje istaknuta.

Izvor: RAND DWO

A još je zanimljivije nedavno Obavijest iz Chainalysisa s pojedinostima o podršci za Dash i ZCash. To znači da se sada gotovo sve transakcije provedene s ove dvije imovine, koje se čine anonimnima i ne mogu se pratiti, mogu lako pratiti. Čini se da će ovaj iznenadni potez američke tvrtke za kripto analizu olakšati zadatak agencijama za provođenje zakona i učiniti novčiće usredotočene na privatnost praktično beskorisnim.

Chainalysis je izjavio da anonimni novčići nude djelić povećane privatnosti, ali ništa blizu potpune anonimnosti. Tvrtka je otkrila da se samo oko 1% transakcija izvršenih na mreži ZCash može pohvaliti maksimalnom privatnošću, čak i uz uzetu u obzir poboljšanu enkripciju. Što se tiče Dash-a, ta stopa pada ispod 0,7%, što s tehničkog gledišta aspekte privatnosti novčića postavlja na istu razinu kao i Bitcoin.

Znakovito je da su gotovo dva mjeseca ranije istraživači sa Sveučilišta Carnegie Mellon generirano slični rezultati kroz njihovo pokusno ispitivanje sljedivosti ZCash i Monero. Brojke su razočaravajuće: 99,9% ZEC transakcija i 30% XMR transakcija može se lako pratiti.

Imajući sve to na umu, sve veća privatnost Bitcoina predstavlja egzistencijalnu prijetnju anonimnim kriptovalutama koje bi na kraju mogle zabilježiti manje rasta i podrške zajednice, jer prva kriptovaluta ikad ima mnogo više resursa i mnogo više interesa od bilo kojeg altcoina.

Izgledi za rivalstvo “Bitcoin vs privatni novčići”

Naravno, tehnologije koje pogoduju privatnosti i učinkovitosti Bitcoina poput Taproot protokola i Schnorrovih potpisa, što omogućuje zatvaranju zadruga da izgleda kao redovite transakcije i ostaju potpuno skrivene ljudima izvana, mogle bi oduzeti neke rubove anonimnim kriptovalutama. Programer bitcoin jezgre Ryan Havar sugerira da će šira baza korisnika BTC-a biti sposobna učiniti je privatnijom od konkurenata usmjerenih na privatnost: „Jednostavno rečeno, puno je više korisnika Bitcoina i slučajeva korištenja. Dakle, ako se možete ‘sakriti’ u gomili korisnika Bitcoina, to je puno veća gužva nego što je recimo ZCash. “

Situacija s kovanicama za privatnost pokvarena je represijom protiv njih koja uzima maha u različitim dijelovima svijeta. U ožujku 2020. godine šef financijskog odbora francuske nacionalne skupštine Eric Woerth, tvrdio, “Također bi bilo primjereno predložiti zabranu širenja i trgovine kripto-imovinom kako bi se zajamčila potpuna anonimnost sprječavanjem, njihovim dizajnom, bilo kojeg postupka identifikacije.”

Međutim, to ne znači da će Monero, ZCash, Dash i drugi slični novčići na kraju nestati u mraku, jer kripto tržište nije igra s nultim zbrojem u kojoj samo jedno sredstvo može održati popularnost. Ova vrsta kriptografije i dalje je tražena s najvrjednijim novčićem za privatnost u smislu tržišne kapitalizacije, XMR, poskupljenje za otprilike 86% od početka godine. Ažuriranja privatnosti za BTC još uvijek predstoje i dok je porota još uvijek van, imovina za privatnost može iskoristiti trenutni nedostatak anonimnosti i zamjenjivosti Bitcoina i ubrzati njihove pokušaje da steknu više teritorija.

Rasprava o bitcoinima za privatnost i dalje će bjesnjeti, stoga budite sigurni da pratite ažuriranja unutar mreže i sve buduće testove anonimnosti.