Bitcoin Cash na tvrdu vilicu: veličina bloka i pametni ugovori od 32 MB

Bitcoin Cash na tvrdu vilicu: veličina bloka 32 MB & Pametni ugovori

1. kolovoza 2017. Bitcoin Cash (BCH) nastao je kao hard fork Bitcoina (BTC) uglavnom zbog toga što programeri nisu bili zadovoljni značajkom odvojenog svjedoka.

Od tada su Bitcoin Cash i njegove pristaše stvorili popriličnu gužvu u svijetu kriptovaluta, ponajviše pokušaji otmice naslova Bitcoina kao “istinskog bitcoina”.

Danas Bitcoin Cash dobiva vlastiti hard fork do veličine bloka od 32 MB s ciljem povećanja usvajanja korisnika i pružanja korisnicima bržih transakcija i nižih troškova uklanjanjem uskih grla skalabilnosti.

Da bismo komentirali ovo, povezali smo se s potpredsjednikom poslovnog poslovanja BTC.com Alejandrom de la Torreom. BTC.com sastoji se od tima od 60+ zaposlenika u Amsterdamu i Pekingu te je izgradio otvoreni izvor rudarskog bazena i novčanika koji pomažu u daljnjoj izgradnji decentraliziranog ekosustava Bitcoina.

BTC.com pruža zanimljivu perspektivu vilice, jer ju je nedavno kupio Bitmain, bitcoin rudar sa sjedištem u Pekingu, dizajner ASIC čipova i operater jednog od najvećih bazena za rudarenje Bitcoina.

Predložena vilica povećala bi veličinu bloka Bitcoin Casha s 8 MB na 32 MB, a također će omogućiti programerima da grade pametne ugovore na vrhu mreže Bitcoin Cash.

Alejandro de la Torre

Alejandro de la Torre

Alejandro je primijetio razlike između hard forka iz 2017. i današnjeg.

Ovaj put je sličniji studenom hard forku, ali malo drugačiji. Današnja vilica niti stvara novi novčić, niti ispravlja postojeći problem, već strogo inovira na dva načina. Prva velika promjena je utrostručenje ograničenja veličine bloka sa 8 na 32 MB, što je prilagodba usmjerena prema naprijed kako bi se prilagodila većoj propusnosti transakcija po bloku. Osjećam se bolje da se ovaj rast veličine bloka događa sada, dok upotreba Bitcoin Casha još uvijek ima načina za rast, umjesto kasnije kada je mreža u punom gasu.


Ova veća veličina bloka daje Bitcoin Cashu prostora za skaliranje, nešto s čime su se drugi blockchains nastojali boriti na druge načine, npr. Lightning Network i dokaz uloga. To Bitcoin Cash čini donekle jedinstvenim jer pokušava riješiti problem skaliranja na sloju protokola konsenzusa, a istovremeno zadržava model Proof of Work.

Zašto Bitcoin Cash, a ne još jedan novčić? Što će ova vilica postići, a Bitcoin Cash ne može?

BTC.com je agnostičan na kovanicama. Ne pokušavamo reći da biste trebali kupiti Bitcoin Cash preko drugog novčića. Imamo mišljenje o nekim prednostima koje nove značajke proizvoda omogućavaju.

Na primjer, povećanje ograničenja veličine bloka daje Bitcoin Cashu najveće ograničenje veličine bloka bilo kojeg od velikih novčića. To dolazi s nekim potencijalnim rizicima na koje je tim Bitcoin Core upozoravao još u doba SegWit hard forka, ali ostaje činjenica da je najlakši način za skaliranje Bitcoin mreže pomoću Proof of Work povećanje ograničenja veličine bloka kako bi se omogućilo više transakcija po bloku.

Druga glavna značajka koju smatramo korisnom za razvojnu zajednicu Bitcoin Casha je omogućavanje novih i nekih starih op-kodova koji dopuštaju obojene tokene, automatizirane procese drugog sloja i skriptiranje pametnih ugovora.

Koji su nedostaci stalnog povećanja veličine bloka?

Veličina bloka izvorno je ograničena kako bi se spriječilo da DDOS napadi začepe mrežu. Stoga, u teoriji veće veličine blokova mogu biti osjetljivije na napad neželjene pošte.

Kako će funkcionirati pametni ugovori?

Nakon povećanja veličine bloka, sljedeći napredak koji Bitcoin Cash iznosi je dodavanje novih i ponovno omogućavanje starih, prethodno inaktiviranih, kodova za skriptiranje strojnih skripti ili jednostavnije ‘op-kodova’ koji programerima daju alate za stvaranje pametni ugovori.

Ovi strojni kodovi, koje Bitcoin Cash zajednica naziva “Satoshi Op-kodovi”, omogućavaju programerima stvaranje različitih vrsta implementacija metapodataka. Imajući mogućnost pozivanja ovih funkcija, programeri mogu stvoriti “kovanice u boji” ili reprezentativne žetone. To su tokeni koji se mogu označiti na određeni način kako bi odgovarali obveznicama, dionicama, plemenitim metalima, robama i bilo kojem fizičkom ili virtualnom objektu.

Završne misli

Bitcoin Cash (BCH) trenutno je 4. najveći token s tržišnom kapitalizacijom od oko 23,3 milijarde dolara.

Bit će zanimljivo vidjeti kako se odvija hard fork Bitcoin Cash i nadam se bez skandala nego prvi Bitcoin Cash potisak.

Vrijeme će pokazati hoće li ovaj predloženi hard fork ponuditi brže transakcijske brzine, niže troškove, kao i značajku pametnog ugovora, te zaraditi visoku razinu iskoristivosti među programerima, rudarima i korisnicima.

Alejandro s utemeljenim optimizmom komentira: „Teško je reći što bi moglo proizaći iz ove nove funkcionalnosti, ali ako svoje pretpostavke temeljimo na onome što je Ethereum uspio postići iz svojih implementacija drugog sloja, onda vjerujem da će to dati Bitcoin Cashu. puno prostora za procvat kreativnih i produktivnih ideja. U tu svrhu morat ćemo vidjeti što programeri zajednice Bitcoin Cash rade s tim novim funkcionalnostima i ako se tržište odluči podmiriti u ovu novootkrivenu veličinu bloka koja još uvijek nije postignuta. “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map