Svaki put kad postavite novu trgovinu Bitcoinima, motiviraju vas snažni unutarnji sustavi uvjerenja. Kad pritisnete gumb za kupnju ili prodaju, to dovoljno govori o vašim željama i suštinskoj procjeni vlastite vrijednosti.

Kad čujete bikove (medvjeđe) vijesti, vaše unutarnje financijsko i samopoštovanje uvjeti mogu čak pretjerano reagirati, što dovodi do toga da trgujete previše agresivno ili plaho. Osnovno razumijevanje psihologije trgovanja bitcoinima može vam pomoći da vaš režim trgovanja i investiranja bude ravnomjeran.

Što je uopće psihologija trgovanja?

Trgovinska psihologija je vaše unutarnje stanje samosvijesti, samodiscipline, vlastite vrijednosti, racionalnosti i odgovornosti koje utječe na sve vaše trgovačke i investicijske zadatke i odluke, kao što su:

 • Analiza tržišta (tehnička i / ili temeljna)
 • Veličina pozicije i rizik računa
 • Kontrola gubitaka
 • Uzimanje dobiti
 • Procjena rezultata trgovanja

Duboka psihološka pitanja uzrokuju kaos

Ako imate neriješene psihološke probleme, na svaku od gore navedenih komponenti sustava trgovanja na neki će način negativno utjecati. Na primjer, možete filtrirati analizu grafikona kroz leću vašeg lošeg samopoštovanja. To može rezultirati time da preuzimate jednu lošu trgovinsku postavku za drugom, potvrđujući tako svoje unutarnje slike bezvrijednosti.

Potreba za uzdržavanjem obitelji može uzrokovati tri puta veće transakcije nego što to nalaže razborita kontrola rizika. Možda se borite s ozbiljnim, neriješenim psihološkim problemima koji mogu stvoriti pustoš na vašem dugoročnom planu trgovanja Bitcoinima, uzrokujući neprikladne trgovačke odluke koje vas koštaju novca.

Na primjer, možda stalno ne uspijevate ostvariti veliku, neočekivanu dobit. Umjesto da rezervirate dobit od 10, 20 ili čak 50 posto Bitcoina, možete dopustiti da vam dobit izmakne u nadi da će cijene i dalje rasti. Možda čak i velikog pobjednika odvezite dolje u slivnik, zarađujući neugledan, bespotreban gubitak.

Pomoć je dostupna

Ako vaše trgovanje Bitcoinima pati od takvih samosabotiranja, morate zaustaviti trgovanje i doći do korijena problema. Vaš uspjeh kao trgovca Bitcoinom ovisi o tome da osjećaje straha i pohlepe držite pod kontrolom. Bilo koji drugi psihološka pitanja zbog kojih morate odstupiti od dobro smišljenog režima trgovanja, također se morate pozabaviti. Postoje stvarni psiholozi trgovaca koji vam mogu pomoći putem raznih knjiga, mrežnih izvora i savjetovanja pojedinačnih trgovaca.

Neki trgovci zapravo jesu kockari, slično ljudima koji se igraju na tim web mjesta za klađenje ne na gamstop bez mogućnosti zaustavljanja, ali oni to sebi ne mogu ili neće priznati. Čak i kad im supružnik ili prijatelji kažu da imaju ozbiljan problem, negirat će njegovu stvarnost. Pokažite im grafikon njihove stvarne krivulje trgovanja dionicama Bitcoina (obično negativan, nagib kuta od 45 stupnjeva ili još gore), a oni će vam dati stotinu razloga zašto stvari nisu tako loše. Njihov sljedeći veliki pobjednik dolazi uskoro. Nemojte se ni truditi kockaru spomenuti bilo što o psihologiji trgovanja Bitcoinima. Sačuvaj dah.

Kockari u Bitcoinu ili bilo kojem drugom tržištu obično će izgubiti sve prije nego što priznaju da im je potrebna pomoć.

psihologija trgovanja bitcoinima

Uspjeh u trgovanju bitcoinima započinje zdravom psihologijom trgovanja. Riješite se neriješenih emocionalnih problema prije nego što oni mogu sabotirati vaše trgovačke performanse. Slika: geralt na Pixabay.com

Samodisciplina i uspjeh trgovanja bitcoinima

Bitcoin je izuzetno nestabilno tržište. Volatilnost tržišta masovni je izraz straha i / ili pohlepe među trgovcima. Ako imate malo kontrole nad svojim osjećajima, vjerojatno ćete donijeti iracionalne trgovačke odluke. A vjerojatno ćete ih napraviti u najnepovoljnije vrijeme.

Primjerice, od 14. studenog do 15. prosinca 2018. Bitcoin je pao za 50 posto. Naslovi financijskih vijesti pomogli su ojačati bol koju je izazvalo ozbiljno tržište medvjeda u Bitcoinima. Recimo da ste 15. gotovine imali gotovinu i niste trepnuli ni novi signal za kupovinu ni prodavanje. Najviše u to vrijeme imali ste samodisciplinu potrebnu da biste se držali svojih trgovačkih signala i master plana trgovine. Racionalan izbor bio bi strpljivo čekati novi, valjani signal trgovanja.

Strah od propuštanja, potreba za nadoknađivanjem gubitaka

Međutim, izgubili ste novac na zadnjih nekoliko trgovina Bitcoinima. Niste željeli dopustiti da vam prilika za dobit koju nudi novčanica (ali nije zajamčena) opada bez uskakanja. Napokon, budući da su vijesti bile tako užasno medvjeđe, kratki je put sigurno bio mudar izbor? Možda bi Bitcoin i dalje padao, dopuštajući vam da nadoknadite sve svoje nedavne gubitke, a zatim i neke. Strah od propuštanja potencijalnog pada od 10 ili 20 posto (i bez vas u vožnji) nadjačao je vaš potpuno racionalni strah od velikog gubitka na potencijalnom kratkom reliju.

Ako taj hipotetski scenarij opisuje vaš vlastiti sustav unutarnjih uvjerenja (strah od propuštanja, potreba za nadoknađivanjem gubitaka), vaše šanse za postizanje trgovanja Bitcoinima i uspjeh u investiranju male su. Dopuštajući svojim osjećajima i psihološkim potrebama da nadjačaju vašu racionalnu analizu tržišta, sabotirate svoj inače dobar plan trgovanja. Možda imate najbolji sustav mehaničkog trgovanja na svijetu. Međutim, ako se ne možete disciplinirati da preuzmete svaku trgovinu, a da vam pritom ne priječe psihološke prekide, možete i odmah odustati. Uštedjet ćete si bogatstvo u bespotrebnim gubicima. Možda čak uštedite i svoj brak, obiteljske financije i zdrav razum.

Logika i fantazija

Evo još jednog primjera vaših unutarnjih uvjerenja i želja koje ometaju pravilan način razmišljanja o trgovanju. Recimo da su vaše obiteljske financije u teškom stanju. Otpušteni ste s dobrog posla prije dvije godine. Donosite samo trećinu mjesečne gotovine potrebne za uzdržavanje kućanstva. Financirali ste svoj kripto račun s 25.000 USD (veći dio vaše ušteđevine) i polagali ste neizmjernu nadu u svoju sposobnost da svake godine uložite 100 posto u dobitke od trgovanja.

Što nije u redu s tom slikom, možete pitati? Pa, za početak će vam trebati nekoliko godina da postanete stalno profitabilni trgovac Bitcoinima. Vjerojatno ćete izgubiti novac nekoliko godina prije nego što sve počne kliktati. Čak i neki profesionalni trgovci priznaju da su digli u zrak nekoliko trgovačkih računa prije nego što su ih postigli profitabilnost. Neki poznati hedge fondovi (od kojih neki trguju kripto) imaju samo prosječne godišnje dobitke od 10-15 posto godišnje.

Učini ili umri Mindset

Pa ipak, planirate pucati za 100-postotni dobitak. Zašto? Jer morate ili inače riskirate da bankrotirate jer vam štednja isparava. Trgovanje je dovoljno stresno čak i ako vam izvrstan sustav i kontrola rizika pomažu u unosu slanine. Ali da stavimo teret „Ja mora ostvariti 100-postotni dobitak od trgovanja godišnje “na svojim plećima nije samo nerazumno, već je i psihološki opasno i postavlja vas za potencijalno katastrofalne trgovinske gubitke.

Osvijetliti

Bitno je imati nadu, ali kada se nada preobrazi u fantaziju, tada je bitcoin trgovac potreban za intervenciju. Pametno odaberite svog terapeuta, ali nemojte pogriješiti kao roditelji Rodneya Dangerfielda:

Kad sam bio mlad, roditelji su me poslali dječjem psihologu. Vidio sam ga četiri godine. Jadno dijete mi uopće nije moglo pomoći!

psihologija trgovanja bitcoinima koja živi pažljivo

Svjesno, svjesno i bez pristranosti trgovanje može vam otvoriti novi svijet profitabilnosti trgovanja Bitcoinima. Foto Lesly Juarez na Unsplash-u

Njegovanje zdrave psihologije trgovanja bitcoinima

 • Isključite sve, osim bitnih vijesti i financijskih tržišta na društvenim mrežama prilikom trgovanja.
 • Trgujte provjerenim mehaničkim sustavom, a ne vrućim savjetima ili mišljenjima.
 • Strogo kontrolirajte rizik po računu. Držite ga na jednom ili dva posto, najviše.
 • Trgujte jednim tržištem, jednim sustavom i samo jednim vremenskim okvirom kako biste postigli dosljedne rezultate.
 • Održavajte realna očekivanja za svoje aktivnosti trgovanja Bitcoinima.
 • Ne trgujte u vrijeme osobne, obiteljske ili poslovne krize.
 • Pronađite dobrog mentora psihologije za trgovanje i proučite njihove knjige i videozapise.
 • Potražite stručnu pomoć ili intervenciju s neriješenim psihološkim traumama i problemima.
 • Puno vježbajte i izbjegavajte nezdravu hranu. Uklonite upotrebu duhana ako je moguće.
 • Ako imate problema s drogom ili alkoholom, odmah prestanite trgovati i odmah potražite pomoć.
 • Imajte ispunjen život, osim trgovanja, držite se sigurne psihološke distance.
 • Ne izjednačavajte uspjeh ili neuspjeh u trgovanju s vašom vrijednošću kao osobe.

Trgovačka psihologija složeno je, visoko nijansirano područje proučavanja. Međutim, nemojte dopustiti da vas to uplaši od istraživanja mnogih besplatnih izvora psihologije za internetsko trgovanje. Nekoliko malih prilagodbi u vašem unutarnjem sustavu vjerovanja možda je sve što vam je potrebno za poboljšanje uspješnosti trgovanja Bitcoinima.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me