Bitcoin puni čvorovi: što su oni i kako ih postaviti

Što je bitcoin puni čvor?

Bitcoin mreža zbirka je računala u cijelom svijetu koja pokreću softver Bitcoin Core koji provjerava transakcije i blokove. Distribucija tih “čvorova” (izraz za računalo priključeno na mrežu) i činjenica da svatko može postaviti takvo što čini Bitcoin “decentraliziranim”. To znači da bilo tko bilo gdje može postaviti Bitcoin čvor sve dok ima pristup računalu s potrebnom snagom i internetskom vezom. A ako je aktivan i jedan čvor, Bitcoin živi.

karta bitcoin čvorova 2016

Većina Bitcoin čvorova djeluje i kao Bitcoin klijent, što omogućuje slanje transakcija na mrežu. To znači da čvor djeluje kao vaše osobno sučelje s Bitcoin mrežom u cjelini. Pokretanje čvora osigurava da se vaše Bitcoin transakcije provjere i pošalju onome s kim transakcirate. Ovo u vaše ruke stavlja moć slanja necenzurnog novca širom svijeta ili preko puta i pridonosi sigurnosti i snazi ​​same Bitcoin mreže.

Pokretanje čvora razlikuje se od rudarenja Bitcoina, što uključuje pokretanje posebnog softvera koji radi na rješavanju ili dovršavanju novih blokova na mreži, oslobađanjem određenog broja Bitcoina na ona računala odgovorna za dodavanje bloka u blockchain. Iako je rudarstvo Bitcoina postalo prilično intenzivno, a velik dio rudarskih poslova rade velike tvrtke s podatkovnim centrima posvećenim tom procesu, pokretanje punog čvora dostupno je svima.

U redu, shvaćam…. Zašto bih trebao pokrenuti puni čvor?

Postoje različiti razlozi da sami postavite puni čvor:

 1. Vjerujete u Bitcoin i želite da mreža raste i uspijeva. Svaki čvor dodan mreži približava nas budućnosti u kojoj svi obavljaju transakcije na Bitcoin mreži i nijedna vlada ili druge treće strane ne mogu učiniti ništa da to zaustave.
 2. Namjeravate koristiti mrežu Bitcoin za puno transakcija i želite biti sigurni da su vaše transakcije provjerene. Ideja koja stoji iza Bitcoina je uklanjanje povjerenja iz monetarnog sustava: ne morate vjerovati banci da će zadržati ili poslati vaš novac. Ali sve dok ne pokrećete vlastiti čvor, još uvijek vjerujete nekome tko IS pokreće čvor da pravovremeno potvrdi tu transakciju. Uzimanje financijskog života u svoje ruke osnažuje.
 3. Možete reći svim svojim prijateljima da niste samo vlasnik Bitcoina, već JESITE Bitcoin … barem dio njega &# 128578;

Uvjeren sam! Kako mogu postaviti puni čvor?

Trenutno postoje 3 metode za postavljanje vlastitog Bitcoin čvora, u rasponu od prilično tehničkih i vremenski intenzivnih do zaista jednostavnih, ali malo skupljih. Kako se nastavlja razvoj i usvajanje tehnologije Bitcoin, ovaj će postupak biti samo lakši i jeftiniji. Ako želite unaprijed krenuti u igru ​​i prijeći u akciju, učinit ćete to na jedan od ovih načina:

 • Postavljanje čvora na vlastitom računalu (ili Raspberry Pi ili bilo kojem stroju s potrebnim hardverom) ili
 • Postavljanje čvora u oblaku pomoću usluge hostinga poput Amazon Web Services, Digital Ocean ili bilo kojeg broja drugih davatelja usluge ili
 • Kupnja samostalnog uređaja “node-in-a-box” koji automatski postavlja čvor (preskočite na dno da biste čuli o ovoj opciji)

Spreman sam za čvor, idemo na to!

Iako su prve dvije metode u procesu vrlo slične, za svaku postoje razmatranja.

 1. Odaberite svoj stroj!

Morat ćete postaviti čvor na računalo koje ima ove minimalno potrebne hardverske specifikacije:

 • Najnovija verzija operativnog sustava macOS, Linux ili Windows
 • 145 GB slobodnog prostora na disku
 • 2 GB RAM-a
 • Internetska veza velike brzine (najmanje 50 kB / s)
 • Neograničena ili vrlo visoka ograničenja prijenosa / preuzimanja (čvor može prenijeti ~ 200GB i preuzeti ~ 20GB mjesečno)

Ako odlučite koristiti oblak i postaviti ga na virtualni poslužitelj, pobrinite se da bilo koji stroj koji unajmite ima iste specifikacije! Najjeftinija opcija koju sam pronašao bila je kod Scalewaya, gdje možete dobiti dovoljno snažan stroj za pokretanje čvora za oko 8 dolara mjesečno. Da biste to učinili:


 • krenuti prema https://www.scaleway.com/
 • prijavite se za instancu C1 (njihova najniža opcija)
 • dodajte 3 volumena prostora za pohranu od 50 GB kako biste bili sigurni da imate dovoljno prostora za cijeli Bitcoin blockchain.

Postoji puno drugih pružatelja usluga koji mogu riješiti čvor, pa naprijed i obavite kupovinu ili upotrijebite svog omiljenog ako ga imate. Digital Ocean i Amazon Web Services popularne su opcije, ali koštat će vas malo više.

Bilješka: Obratite pažnju na širinu pojasa ili ograničenja podataka za bilo koje rješenje u oblaku, jer će mnogi tamošnji pružatelji usluga ograničiti vašu vezu nakon određene točke.

 1. Pokrenite postavljanje!

Ako planirate svoj čvor pokretati na računalu lokalno, možete odlučiti želite li softver Bitcoin Core pokretati kao standardnu ​​aplikaciju (GUI ili grafičko korisničko sučelje) ili putem naredbenog retka kao pozadinski postupak. Ako radite na oblaku, najvjerojatnije ćete koristiti metodu naredbenog retka.

Želim pokrenuti GUI softver!

Dakle, volite grafička sučelja. Sjajno! Evo postupka:

 • Preuzmite najnoviji Bitcoin Core GUI s web lokacije stranica za preuzimanje bitcoin.org za vaš odabrani operativni sustav.
 • Pokrenite softver i od vas će se zatražiti da odaberete direktorij za pohranu podataka blockchaina. Ako ovdje nemate određene postavke, samo naprijed i ostavite označenu opciju “Koristi zadani direktorij podataka” i pritisnite U redu.
 • U ovom trenutku na Windows računalima može se pojaviti upit vatrozida koji traži dozvolu da Bitcoin komunicira putem weba. Označite sve okvire i dopustite ta dopuštenja.
 • Softver bi trebao započeti preuzimanje blockchaina. To će potrajati od 12 sati do nekoliko dana, ovisno o vašoj brzini interneta i propusnosti. Pustite da završi i službeno imate bitcoin pun čvor! Pogledajte odjeljak mrežne konfiguracije u nastavku kako biste bili sigurni da vaš čvor ima pristup potreban za pravilno pokretanje.

Želim koristiti naredbeni redak!

Dakle, kopate naredbeni redak ili biste radije da Bitcoin Core radi u pozadini? Slatko! Idemo:

 • Da bi pojednostavio ovaj postupak, money.com (bivši 21.co) sastavio je jednostavnu skriptu koja olakšava instalaciju čvora putem naredbenog retka!
 • Otvorite naredbeni redak (Windows) ili terminal (macOS i Linux) i zalijepite ovu naredbu:
 • Pritisnite Enter i trebali biste vidjeti iskačuću poruku dobrodošlice (poput ove):
  • Pustite da proces teče svojim tokom! Preuzet će softver Bitcoin Core i pokušati postaviti prosljeđivanje porta. Ako ne može automatski postaviti prosljeđivanje porta, vidjet ćete poruku poput ove:

  • Također biste trebali dobiti poruku o uspjehu! Vaš čvor je instaliran i pokrenut. Spustite se u odjeljak mrežne konfiguracije u nastavku kako biste bili sigurni da je sve ispravno postavljeno za pravilno funkcioniranje.
  1. Konfiguracija mreže

  Bez obzira jeste li čvor postavili pomoću standardnog GUI softvera ili putem naredbenog retka, bit će potrebna neka mrežna postavka kako bi se osiguralo da čvor može slati i primati veze s Bitcoin mreže.

  Ovdje treba obaviti dva posla:

  • Davanje računalu statičke IP adrese
  • Postavljanje prosljeđivanja priključaka

  Umjesto da prođem kroz cijeli ovaj postupak, prepustit ću se divnim ljudima na bitcoin.org da se pobrinu za to! Pogledajte službeni vodič za detaljne upute o pristupu usmjerivaču i postavljanju ispravnog rukovanja čvorom.

  Ako ste čvor postavili u oblaku, taj se postupak može vrlo razlikovati ovisno o davatelju usluga. Obratite se timu za podršku za određenog davatelja usluge ili prijeđite na SuperKorisnik (web mjesto s pitanjima i odgovorima za takve stvari) da biste dobili pomoć!

  Pa … što je s Node-in-a-Box?

  Ovo je trenutno najlakši način za postavljanje punog čvora. Jednostavna plug-and-play kutija koju biste priključili na internetski usmjerivač baš poput kabelske kutije. To vam omogućuje pokretanje namjenskog čvora bez instaliranja bilo čega na vaše računalo ili drugi stroj. Ipak ćete ipak trebati izvršiti korake mrežne konfiguracije opisane u gornjem odjeljku!

  Trenutno je naizgled dostupan samo projekt Bitseed. Bitseed je trenutno prilično skup oko 360 dolara, no čini se da recenzije djeluju kako se reklamiraju i čine stvari vrlo jednostavnima. Sigurno će za tren izaći konkurenti, pa pripazite kako prostor sazrijeva.

  Dobit!

  Nakon što se softver pokrene, blockchain se u potpunosti sinhronizirao, a vaše mrežne postavke su točne, to ste učinili! Službeno ste član mreže Bitcoin. Dobrodošli u budućnost novca.

  Završavati

  Bitcoin pokreću čvorovi.

  Više čvorova = jači Bitcoin.

  Trebali biste pokrenuti čvor. Možda dva.

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map