Ethereum vs Cardano

Ethereum i Cardano dvije su od najprepoznatljivijih blockchain platformi decentralizirane aplikacije (dApp). Često dio istog razgovora, oba projekta koriste pametne ugovore kako bi proširili vrijednost blockchain tehnologije izvan jednostavnih transakcija – iako na uvelike različite načine.

Osnivači oba projekta, Vitalik Buterin Ethereuma i Charles Hoskinson Cardano-a, čine njihova mišljenja dobro poznatima i imaju aktivan stil života na Twitteru. Ako ste se neko vrijeme bavili kriptovalutom, vjerojatno ste barem jednom čuli za bilo kojeg osnivača.

Manje je poznata zajednička povijest ova dva projekta. Prije nego što ispitamo sličnosti i razlike kriptovaluta, prošećimo memorijskom trakom do mjesta gdje su obje počele.

Ethereum vs Cardano – slučajni susret

Buterin i Hoskinson upoznali su se kroz Bitcoin Education Project, tvorca internetskih udemy tečajeva koje je Hoskinson započeo nakon što je napustio karijeru u savjetovanju. Nakon sastanka, Hoskinson je primio jedan od prvih Buterinovih nacrta bijelog papira Ethereuma, koji je zapravo počeo kao kontura za Primecoin protokol preklapanja. Odatle se Hoskinson pridružio Ethereumu kao suosnivač zajedno s Buterinom i još šest osoba.

Hoskinson i Buterin radili su zajedno otprilike šest mjeseci prije nego što su se rastali.

Razlika u mišljenju

Podjela se doista svela na jednu ideološku razliku: profitnu ili neprofitnu. Buterin i većina ostalih osnivača tvrdili su da Ethereum treba ostati neprofitni projekt izbjegavajući prikupljanje sredstava rizičnog kapitala. Hoskinson je mislio drugačije.

Vjerovao je da bi trebali prihvatiti novac rizičnog kapitala. Međutim, uz to bi tim trebao implementirati neku vrstu upravljanja i smisliti put do profitabilnosti. Kao što sada znate, tim se odlučio za neprofitni status.

Šest mjeseci nakon odlaska, Hoskinson se udružio s drugim suosnivačem Ethereuma, Jeremyem Woodom, kako bi formirao IOHK (ulazni izlaz Hong Kong), tvrtka koja stoji iza Cardanoa.

Ethereum vs Cardano – razlike

U svojoj su osnovi oba projekta namijenjena razvoju dApp-a i pametnim ugovorima. Međutim, sličnosti tu završavaju. Od mehanizama konsenzusa do arhitekture, dva se blockchaina značajno razlikuju.

Konsenzusni mehanizmi

Trenutno Ethereum koristi Proof-of-Work (PoW) za održavanje mreže. Ovo, međutim, neće trajati vječno. Zajednica Ethereum planira prijeći na Proof-of-Stake (PoS) uskoro. Casper, novi PoS algoritam Ethereuma, pokušaj je riješiti mnoga pitanja skaliranja koja muče blockchain.

Prije ulaska u PoS, Ethereum će privremeno implementirati PoW / PoS hibrid radi konsenzusa. No nakon što se novi PoS mehanizam pokaže stabilnim, programeri će aktivirati “tempiranu bombu s poteškoćama” učinkovito čineći Ethereum nemogućim za eksploataciju.

Cardano također provodi Proof-of-Stake, ali koristi Algoritam Ouroboros. Djeluje ovako:

  • Voditelji terminala provjeravaju transakcije i stvaraju blokove.
  • Ako držite Cardanov novčić, ADA, kvalificirate se da postanete vođa slota. Nije važno koliko posjedujete.
  • Da biste postali vođa utora, algoritam “Slijedite Satoshi” mora odabrati novčić koji posjedujete.
  • Mreža sve to radi ručno, tako da nema dodatnih poslova koje trebate obaviti.

Programski jezici

Primarni programski jezik Ethereuma je Solidity. Tim Ethereuma stvorio je Solidity posebno za izgradnju pametnih ugovora koji se izvode na Ethereum Virtual Machine (EVM).

Cardano, s druge strane, koristi Haskella i Plutusa. Haskell je funkcijski programski jezik koji postoji od 1990. Ali najnovije stabilno izdanje pokrenuto 2010. godine. Slično Haskellu, Plutus je funkcionalni programski jezik; međutim, kreirao ga je vlastiti tim za razvoj tvrtke Cardano.

Arhitektura

Vjerojatno najznačajniji način na koji se dvije platforme pametnih ugovora razlikuju je njihova arhitektura.

Cardano je podijeljen u dva sloja. Slojevi razdvajaju knjigu vrijednosti računa od razloga zbog kojih se vrijednost prenosi s jednog računa na drugi. Ovo razdvajanje daje vam kao krajnjem korisniku veću kontrolu nad privatnošću i izvršavanjem vaših pametnih ugovora.

Cardano Settlement Layer (CSL) brine se o knjizi vrijednosti, dok Cardano Computation Layer (CCL) obrađuje “zašto” transakcija.

Trenutno Ethereum ima samo jedan sloj. Ali, u tijeku su rješenja za skaliranje drugog sloja. Plazma je jedno od tih rješenja. Plazma sadrži podređene blockchains slične Bitcoinovom Lightning Network-u. Ovi podređeni lanci olakšavaju transakcije bez potrebe za zauzimanjem propusnosti na glavnom Ethereum lancu.

Ethereum će uskoro implementirati i shading kako bi pomogao u problemima skalabilnosti blockchaina.

Ostalo

Osim očiglednih razlika u tržišnom ograničenju i cijeni, dvije kriptovalute imaju i manje kritične razlike.

Ethereum ima više od tri godine prednosti na Cardanu. Projekt je pokrenut u siječnju 2014. dok je Cardano tek nedavno stupio na scenu u rujnu 2017. godine.

Cardano ima jednu od najvećih zaliha kovanica u industriji s maksimalnom opskrbom od 45 milijardi. Ethereum nema maksimalan iznos tokena, ali cirkulirajuća opskrba u vrijeme ovog pisanja iznosi nešto više od 100 milijuna.

Ethereum vs Cardano – bolje ulaganje?

Izvan vrata, Ethereum ima višu tržišnu kapitalizaciju od Cardanoa, tako da ima potencijal rasta može biti manji. Međutim, dva su projekta dovoljno blizu po veličini da ne bi trebalo biti puno važno. Pogledajmo povijest trgovanja svakog novčića pojedinačno.

Trgovanje Ethereumom

Trenutno Ethereum trguje po otprilike jednoj trećini svoje svevremenske visoke cijene od ~ 1.400 američkih dolara. Do velikog kraha 2018. godine mogli ste se pouzdati u Ethereum kao u stalnog dobitnika koji je rijetko gubio vrijednost. Čak je proteklo vrijeme u 2017. godini kada su neki članovi zajednice vjerovali da će Ethereum svrgnuti Bitcoin s vrha kriptovalute.

Cardano trgovanje

Cardano je doživio puno teži pad od veličine od Ethereuma. Cijena ADA pala je na manje od jedne šestine svog gornjeg dijela od gotovo 1,30 dolara. Čini se da se udobno odmara na podu od ~ 0,12 USD. Budući da tim još nije pokrenuo dapp ready platformu, velik dio ove cijene je spekulativan.

Ethereum vs Cardano – Usporedimo

Od sada, Ethereum ima jedan od najvećih i najaktivnijih (ako ne the najveće i najaktivnije) zajednice programera u kripto. To je najbolji izbor za početnu ponudu kovanica (ICO) i mnogi tokeni koje znate i volite pokreću se na mreži Ethereum. Sve dok Ethereum održava ovu popularnost, cijena bi trebala rasti.

Cardano možda nema podršku Ethereuma, ali svejedno ima zdravu zajednicu. Pravi test uslijedit će kad Cardano bude spreman za razvoj dApp-a. Dugo očekivano izdanje moglo bi donijeti usvajanje koji Cardanu treba da bi mu se cijena opet pozitivno pomaknula.

Ethereum vs Cardano – Što je sljedeće?

Obje platforme imaju aktivne razvojne timove sa zakrčenim putokazima. Ethereum radi na tome da postane skalabilnija dApp platforma kroz implementaciju Casper-a (PoS), plazme i oštrenja. Cardano će uskoro objaviti Shelley, ažuriranje koje između ostalog uključuje adrese prilagođene ljudima, otvoreno izaslanstvo Ouroborosa i multisigne transakcije..

Možda je kliše, ali uspoređivanje ova dva projekta doista je poput uspoređivanja jabuka i naranči. Oboje su plodovi (dApp platforme) sa svojim nizom prednosti i nedostataka. Neki članovi zajednice preferiraju jedno ispred drugog, dok ih drugi vole oboje. A neki bi ljudi više voljeli da i jedno i drugo nije uspjelo.

Na kraju su Ethereum i Cardano respektabilni projekti koji bi trebali imati značajan utjecaj na svijet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me