jihan wu twitterTko je Jihan Wu?

Jihan Wu suosnivač je Bitmaina. Vodeći možda najprofitabilnijom i najkompletnijom tvrtkom u industriji, Wu se smatra prilično moćnom i utjecajnom figurom. Zajedno s tom moći dolazi i puno odgovornosti i kontroverzi. Wu se pokazao kao oštrouman poslovni čovjek, pobjeđujući izazivače i stvarajući vertikalno integrirani i visoko profitabilni zvjerdi tvrtke. Studirao je ekonomiju i psihologiju na Sveučilištu u Pekingu. Prije Bitmaina, Wu je bio financijski analitičar i upravitelj fondova privatnog kapitala.

Međutim, također je u središtu internetske rasprave oko Bitcoina protiv Bitcoin Casha. Jihan Wu vrlo je otvoreno izrazio podršku u vezi s BCH-om. Njegovo ogorčenje zbog izazovnih argumenata i internetskih trolova dovelo je do višestrukih javnih izljeva vulgarnosti na društvenim mrežama. Antagonirao je programere Bitcoin Corea. Uz to, glasine nagađaju da Wu koristi utjecaj BITMAIN-a na rudarski hardver i rudarske bazene kako bi utjecao na ishod bitke BTC protiv BCH.

Zbog ove vrlo vidljive uloge i otvorenog stava o vrućim pitanjima, Jihan Wu postao je nešto kao negativac u Bitcoin zajednici. Zagovornici Bitcoina tvrde da Wu nepravedno koristi svoju moć nad rudarskim hardverom i bazenima, ograničavajući pristup alatima koji bitcoin trebaju rasti i prkoseći otvorenom i decentraliziranom etosu Satoshieve vizije. Drugi vjeruju da je Wu u velikoj mjeri neshvaćen i on je u okviru svojih prava da izvrši svoj utjecaj na sustav u koji vjeruje. Do kraja ovog članka, nadat ćete se znati o Wuu da sami odlučite.

Suosnivač Bitmaina

Iako mnoge tvrtke za kriptovalute imaju ogromne tržišne limite i velike proračune, malo je tvrtki profitabilno. Bitmain je ogromna iznimka od tog pravila. To je možda najveća tvrtka na svijetu za kriptovalute. Tvrtka je u privatnom vlasništvu, pa je teško sa sigurnošću reći, ali Procjenjuje CNBC ostvarili su 3-4 milijarde dolara prihoda samo u 2017. godini. To čini Bitmain velikim kao i drugi glavni proizvođači čipova poput Nvidie.

Bitmain nije uvijek bio tako velik. Tvrtka je započela tek prije 5 godina, 2013. Jihan Wu je upoznao Micree Zhan, koja je tražila investitore za pokretanje u blockchain prostoru. Wu je prva osoba koja je prenijela bijeli papir s bitcoinima na kineski jezik, a bio je fasciniran unutarnjim radom Bitcoina. Zhana je postavio na ideju o izgradnji specijaliziranog hardvera za rudarstvo bitcoina. Zajedno su prikupili kapital i pokrenuli Bitmain.

Rudarski poslovni model

Bitmainova početna ponuda bila je rani integrirani sklop specifičan za aplikaciju (ASIC) koji je nudio veću učinkovitost u Bitcoin rudarstvu. Bitmain nije bio jedina tvrtka koja radi na ovom problemu, ali Wuova poslovna sposobnost je dovela do pametne odluke. Većinu ASIC tvrtki osnovali su i vodili inženjeri koji su željeli spakirati najviše rudarskih kapaciteta u jedan čip. Jihan Wu shvatio je da ukupni kapacitet nije zlatni standard; to je bila učinkovitost. Rani Antminer čipovi nisu bili moćniji od konkurencije, ali koristili su manje električne energije po hešu. Na kraju je to učinilo Bitmainove ASIC-ove funkcionalnijima dok su konkurentski čipovi bili skuplji za rad i skaliranje.

antminer asics

Wu se tu nije zaustavio pretvorivši rudarstvo u legitiman poslovni model. Zatim se usredotočio na usavršavanje modela isporuke i ograničavanje nedostataka za rudare. Bitmain je počeo jamčiti rudarima da će Bitmain u budućnosti dati mogućnost otkupa hardvera od rudara ako rudar uloži više sredstava u trenutku kupnje. Shvatite to kao rudarsko osiguranje. Ako se hardver pokazao manje profitabilnim, zbog tržišnih uvjeta, promjene algoritama ili konkurentskog hardvera, Bitmain je ponudio zaštitu od gubitka putem programa otkupa. Međutim, kada je Antminer postao industrijski standard, Bitmain je upravo uzimao premije osiguranja otkupa kao omaku povrh prihoda od prodaje.

Tijekom kratkog razdoblja Bitmain je dominirao prostorom rudarstva Bitcoina. Od pokretanja Bitcoin Casha, Bitmainovi Antmineri također su i ASIC-ovi za tu valutu. U bliskoj budućnosti Bitmain će lansirati Antminer E3, prvi Bitmain ASIC dizajniran za rudarstvo Ethereuma. Ako je Wu-ov uspjeh u Bitcoinu bilo koji pokazatelj, Ethereum ASIC rudarstvo će brzo rasti i vjerojatno će ga voditi Bitmain.

Rudarski bazen Kingpin

Wuov sljedeći potez bio je državni udar za sve Bitmainove konkurente. Umjesto da samo proda hardver, Bitmain je počeo otvarati vlastite rudarske operacije. Uz industrijski standardni hardver dostupan po cijenama izravno iz tvornice, Bitmain rudarske operacije brzo su rasle u udjelu u ukupnoj heš-moći rudarstva. Bitmain je također počeo pokretati rudarske bazene koji sada dominiraju na tržištu.

Bitmain službeno vodi AntPool, drugi najveći bazen na svijetu. Također posjeduje BTC.com, operatora najvećeg bazena na svijetu. Uz to, Bitmain je investitor u ViaBTC, trećem najvećem rudarskom bazenu. Zajedno, ta tri udružuju 50% Bitcoin mreže koju Bitmain ima određeni interes u kontroli / poslovanju / savjetovanju.

Ova vertikalna integracija Bitmainovog poslovnog modela pokazala se vrlo profitabilnom. To čini Bitmain stabilnim i teškim za napad. Izrađuju najbolji hardver, a također imaju puno kontrole nad promjenama na Bitcoin mreži. Jihan Wu je kritizirao puno što je ovu kontrolu doveo do krajnjih granica. On ima ugrožena odmazda protiv rudara koji rade u određenim bazenima, poput BTCC-a, ili podržavaju određene promjene softvera. Neki su nagađali da je Bitmain praćenje rudara i neće prodavati hardver rudarima koji se protive interesima Bitmaina.

BCH & Rasprava o veličini bloka

Jihan Wu snažno je zagovarao povećanje ili uklanjanje ograničenja veličine bloka od 1 MB na Bitcoin. U prvim danima rasprave, zagovornici su se zalagali za ažuriranje osnovnog softvera Bitcoin kako bi se omogućilo ovo rješenje skaliranja. Međutim, rasprave su se prekinule i razni programeri jezgre, uključujući mnoge programere u Blockstreamu, nisu bili spremni izvršiti promjenu u Bitcoin Core. To je potaknulo hard fork Bitcoina i stvaranje nove valute, Bitcoin Cash s većom veličinom bloka.

Od vilice, Wu je među najočitijim zagovornicima Bitcoin Casha. Otvoreno je ismijavao i Bitcoin. Neki nagađaju da njegovo zagovaranje Bitcoin Casha nadilazi društvene mreže, zavjerama oko koda ili ožičenja u Bitmainovim Antminer čipovima koji povećavaju performanse na Bitmainovim preferiranim verzijama softvera (ASICBoost) ili dopustite Bitmainu daljinsko upravljanje hardverom (AntBleed).

Slom na društvenim mrežama

Wuovo zagovaranje Bitcoin Casha dovelo je do vitalnih rasprava s neznancima, VIP osobama i trolovima na društvenim mrežama. Ti su se argumenti često pretočili u prozivanje i opscenost, što se općenito ne smatra dobrim izgledom suosnivača tvrtke koja ima milijarde dolara. Možda najpoznatiji Wuov slom je kurac koji tvoja majka cvrkuće.

jihan wu jebi majku

Pristalice tvrde da Wuovo ponašanje ukazuje na kulturne razlike i nemogućnost ignoriranja zapadnih trolova na društvenim mrežama. Međutim, Wu se ispričao u tisku, držeći stvari kratkim i skrušenim u mnogim intervjuima koje je radio u posljednjih 6 mjeseci.

Planovi za buducnost

Jihan Wu nagovijestio je buduće planove za Bitmain u bliskoj budućnosti.

  • Antminer E3 bit će predstavljen kasnije ove godine, donoseći ASIC rudarstvo u potpunosti na mrežu Ethereum. To bi moglo značiti velike promjene u Ethereumu, ali to je i ogromno tržište za ulazak Bitmaina.
  • Wu je izrazio zanimanje za startupe koji oponašaju središnji bankarski sustav. Decentralizirane valute su sjajne u teoriji i kao skladište vrijednosti. Wu smatra da je malo vjerojatno da će oni zamijeniti naš trenutni monetarni sustav s regulatornog i praktičnog stajališta. Bitmain želi ulagati u nekolicinu startupa koji gledaju digitalnu valutu na privatnoj mreži sa središnjom kontrolnom bankom. Nedavno su najavili partnerstvo sa startup tvrtkom Circle s Goldman-Sachsovom podrškom kako bi stvorili kriptocoin američkog dolara.
  • Podružnica Bitmaina, Ant Creek, nedavno je objavila da su dobili zeleno svjetlo za uspostavljanje rudarskih operacija u Sjedinjenim Državama. Jihan Wu naveden je kao jedini agent za kontrolu ove podružnice koja je kupila zemljište u državi Washington.

Zaključak

Jihan Wu vodi najprofitabilniju tvrtku za kriptovalute na svijetu. Njegova tvrtka, hardver i rudari imaju globalni otisak i sastavni su dio svijeta kriptovaluta kakvog danas poznajemo. Bez obzira na to što mislite o njegovom mišljenju ili ponašanju u javnosti, teško je poreći da je Wuov utjecaj u današnjem kripto krajoliku.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me