Ako vas privatnost brine prilikom transakcija u kriptovaluti, možda ste se pitali kako anonimno kupiti bitcoin. Ako je tako, onda ste na pravom mjestu.

Kako je bitcoin postao sve veći, razni ulazi u kriptovalute postali su sve reguliraniji. Ako kupujete bitcoin s fiatom, tada je vaša ulazna točka obično jedna od fiat-to-crypto burzi poput Bitstamp, Coinbase ili Gemini. Problem za svakoga tko posebno brine o privatnosti jest taj što sve ove razmjene zahtijevaju vaš osobni dokument za kupnju bitcoina.

Za svakoga u razvijenom svijetu privatnost može biti najveća briga prilikom predaje osobnih podataka na burzu. Međutim, za ljude u svijetu u razvoju zahtjev za identifikacijom predstavlja ozbiljnu prepreku za kupnju bitcoina. Kriptovalute nude rješenje ljudima u zemljama u razvoju u kojima njihova nacionalna valuta može biti izložena astronomskoj inflaciji. U drugim scenarijima, korumpirane vlade mogu oduzeti novčana sredstva u gotovini ili banke.

Međutim, na svijetu postoji više od milijarde ljudi, uglavnom u zemljama u razvoju, koji nemaju nikakav oblik osobne iskaznice. Dakle, svijet kriptovaluta za njih je gotovo isključen. Rješenje za anonimnu kupnju bitcoina, bez upotrebe osobnog dokumenta, moglo bi se pokazati dragocjenim rješenjem za mnoge građane zemalja u razvoju.

Pa koje su mogućnosti za anonimnu kupnju Bitcoina u 2018. godini?

Kako anonimno kupiti Bitcoin pomoću razmjene Fiat-to-Crypto

Kao što smo već spomenuli, korištenje mnogih uobičajenih fiat-to kripto razmjena je van jer će htjeti vidjeti kopiju vašeg ID-a.

Postoji nekoliko iznimaka, gdje će vam fiat na kripto razmjenama omogućiti kupnju bitcoina samo koristeći svoju kreditnu karticu, a ne pružajući ID. To možda ne vrijede za sve zemlje, ali čini se da su Coinmama i Changelly dva primjera razmjene za koje nije nužno uvijek potreban ID za kupnju, posebno za transakcije male vrijednosti.

Naravno, nakon što pružite kreditnu karticu, ostavljate papirnati trag iza sebe, pa za anonimnu kupnju bitcoina ovo nije 100 posto sigurno rješenje. Druga mogućnost ovdje bi mogla biti kupnja jedne od mnogih unaprijed plaćenih kreditnih kartica dostupnih na tržištu danas. Iako se na tradicionalnoj kreditnoj kartici vaše ime kodira na samoj kartici, mnoge pretplaćene kartice zahtijevaju registraciju, ali sama kartica ne sadrži nikakve vaše osobne podatke.

Kako anonimno kupiti Bitcoin pomoću Crypto-to-Crypto Exchange

Ovo rješenje se oslanja na to da već držite neke altcoine koje možete zamijeniti za bitcoin. Ako to učinite, tada možete kupiti bitcoin bez ID-a koristeći kripto-kripto-razmjenu s naglaskom na privatnost, poput Changelly-a.

Kako anonimno kupiti Bitcoin pomoću peer-to-peer razmjene

Oblik peer-to-peer razmjene može se razlikovati. Međutim, svi su usmjereni na povezivanje kupaca i prodavača kriptovaluta. Ako ste stigli toliko daleko i još se uvijek pitate kako anonimno kupiti bitcoin, onda bi ovo moglo biti rješenje za vas.

LocalBitcoins pruža platformu na kojoj možete pronaći lokalnu osobu koja želi prodati svoje bitcoin. Postoje opcije plaćanja PayPalom, bankovnim prijenosom ili ako ste uglavnom usredotočeni na anonimnost, možete kupiti kod lokalnog prodavača tako što ćete ih upoznati i predati gotovinu.

LocalBitcoins

LocalBitcoins nudi opcije za anonimnu kupnju BTC-a gotovinom

Svaki trgovac na platformi ima ocjenu povjerenja na temelju recenzija ljudi koji su s njima ranije komunicirali. Naročito ako planirate gotovinsku transakciju, pametno koristite ove ocjene povjerenja kako biste pronašli prodavatelja koji ima pristojne povratne informacije. Napokon, transakcije u gotovini dolaze sa svojim rizicima.

Zid kovanica nudi sličnu uslugu kao LocalBitcoins. Međutim, morat ćete imati telefonski broj da biste koristili ovu opciju jer mjenjačnica radi na temelju SMS-a. Naravno, to znači da nije anoniman ako koristite svoj registrirani telefonski broj. U nekim zemljama, poput Velike Britanije ili Meksika, još uvijek možete kupiti pretplaćeni SIM bez otkrivanja svojih osobnih podataka.

Kako anonimno kupiti Bitcoin pomoću Bitcoin bankomata

Iako neki Bitcoin bankomati zahtijevaju registraciju i postojeću adresu novčanika, postoje i drugi koji to ne čine. Jednostavno možete prići stroju i reći mu da želite položiti gotovinu u zamjenu za bitcoin. Kad se od vas zatraži da unesete adresu novčanika, možda ćete moći odabrati opciju koja kaže da je nemate. Ako je tako, uređaj će generirati papirnati novčanik za vas.

Ne podržavaju svi Bitcoin bankomati ovu značajku. Međutim, pod pretpostavkom da će vam stroj dati adresu novčanika, svoj bitcoin možete kasnije prenijeti u vlastiti novčanik.

Pripazite da Bitcoin bankomati obično nude loš tečaj, pa će ovo vjerojatno biti skupa opcija.

Bitcoin bankomat

Bitcoin bankomat u zračnoj luci Schiphol, Amsterdam. Kredit za sliku: schiphol.nl

Sažetak

Od svih načina anonimne kupnje bitcoina, najsigurniji i najprivatniji način je opcija Bitcoin bankomata. Međutim, pretpostavlja se da možete pronaći onu koja će vam omogućiti da ostanete anonimni i pružiti vam novu adresu novčanika.

Ako vam ova opcija nije dostupna, isprobajte LocalBitcoins za lokalnu trgovinu gotovinom. Samo pripazite da osoba s kojom trgujete ima dovoljno pristojnu ocjenu povjerenja. Također biste trebali osigurati da svoj bitcoin sigurno imate u svom digitalnom novčaniku prije nego što se udaljite.

Kupnja bitcoina anonimno u 2018. godini nije nužno jednostavna, ali to se može učiniti. Prije nego što započnete bilo koju od ovih mogućnosti, provjerite treba li vam zaista anonimnost. Kupnja bitcoina drugim metodama, poput razmjene koja poštuje poštivanje, ponudit će manje privatnosti. Međutim, to može biti sigurniji način za transakciju.

Istaknuta slika ljubaznošću tvrtke Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me