Stabilnicoin je kriptoaset s mehanizmom koji održava cijenu stabilnom. S obzirom na nestabilnu prirodu kriptoaseta poput Bitcoina i Ethereuma, stablecoins nude mnoge transakcijske prednosti digitalne imovine s puno više stabilnosti.

Tether je trenutno najdominantniji i najpoznatiji stablecoin. Međutim, postoje zapravo tri različite vrste stabilnih kriptoaseta: centralizirani IOU stabilni kovanici, kriptokolateralizirani stabilkoinci i nekolateralizirani stabilkoinci. Raščlanimo svaku vrstu.

Centralizirani stabilni novac IOU

Centralizirani IOU stablecoins najizravnija su vrsta stablecoina. Jednostavno, centralizirani IOU stabilni novčanici podržani su fiat novcem ili plemenitim metalima, poput američkog dolara ili drugih suverenih valuta. Centralizirani IOU stabilni novčići imaju vrijednost jer predstavljaju prikaz drugog sredstva.

Uobičajena kritika ove vrste stabilnog valuta je njegova centralizirana priroda, koja zahtijeva povjerenje izdavatelja i prilično intenzivnu regulaciju. Kada položite fiat na bankovni račun povezan sa stablecoinom, mreža kova nove novčiće. Suprotno tome, kada idete likvidirati stabilan novac, mreža sagorijeva te novčiće i vi dobivate kolateral.

TrueUSD

TrueUSD (TUSD) jedan je od najpopularnijih centraliziranih IOU stabilnih novca. TrustToken, tvrtka specijalizirana za tradicionalnu tokenizaciju imovine, pokrenula je TrueUSD u ožujku.

U sustavu TrueUSD, višestruke skrbničke tvrtke drže američke dolare na svojim bankovnim računima. Ovaj se sustav razlikuje od Tethera, gdje jedan bankovni partner drži kolateral. Nadalje, TrueUSD osigurava transparentnost objavljivanjem sadržaja svojih bankovnih računa svakodnevno i podvrgavanjem mjesečnim revizijama.

TrustToken je do danas prikupio 21,7 milijuna američkih dolara, od čega je većina došla od početne ponude kovanica od 20 milijuna američkih dolara (ICO) koja je završila u lipnju 2018. Sudionici ICO-a bili su Andreessen Horowitz (vodeći), DHVC, BlockTower Capital, 8 decimalni kapital, temeljni kapital , ZhenFund i još mnogo toga.

Dolar Blizanaca i standardni žeton Paxosa

The Blizanci dolar (GUSD), pokrenula Gemini Exchange i Paxos standardni žeton (PAX), koje je pokrenuo Paxos, također su prevladavajući centralizirani IOU stabilni kovanci. I Gemini Dollar i Paxos Standard Token debitirali su početkom rujna nakon odobrenja njujorškog Odjela za financijske usluge (NYDFS).

Kako djeluje Gemini dolarOba stabilna novca su ERC-20 tokeni kolateralizirani 1: 1 s američkim dolarima koji se drže u bankama sa sjedištem u SAD-u i FDIC-u.

Blizanci i Paxos dobili su BitLicenses u listopadu 2015., odnosno u svibnju 2015. godine. U skladu s propisima, bilo koji GUSD ili PAX stabilcoin koji koristite za ilegalne aktivnosti može biti podvrgnut oduzimanju ili oduzimanju od strane agencije za provođenje zakona.

Digix Gold

Digix Gold (DGX) je još jedan centralizirani IOU stablecoin projekt, sa zlatnim kolateralom umjesto fiat novca. Svaki DGX token podržan je jednim gramom zlata.

Digix koristi mehanizam konsenzusa Proof of Asset (PoA), postupak koji uključuje provjeru vlasništva nad Ethereum blockchain-om. Tvrtka zlato pohranjuje kao zalog u skrbničkom trezoru, Sigurnoj kući, u Singapuru. Sigurna kuća može pohraniti do 30 tona zlata, ali Digix nastoji raditi s više trezora širom svijeta.

Drugi

Arccy, Stably i USD Coin dodatni su centralizirani IOU stablecoin projekti.

Kriptokolateralizirani stabilni novac

Kripto-kolateralizirani stabilkoinci podržani su digitalnim sredstvima na lancu. Ova vrsta stablecoina kolateralizirana je s drugim kriptoassetima, poput Ethereuma ili drugog tokena.

Dai

MakerDAO je istaknuti projekt koji koristi ovaj model i tvrtka je koja stoji iza Dai stablecoina. MakerDAO koristi model s dvije kovanice: Makercoin (MKR) i Dai (DAI).

Makercoin je upravljački znak u odnosu na Maker platformu. Dai je stablecoin s kojim zaključavate Ether u poziciji kolateraliziranog duga ili CDP. Eter zaključavate u CDP-ove u obliku skupnog etera (PETH). Tada se generira Dai za vas, dok se kamate s vremenom izračunavaju na PETH.

MakerDAO nedavno je stigao na naslovnice kada je Andreessen Horowitz kupio 6% cjelokupne ponude MKR tokena u pothvatu. MakerDAO je prethodno prikupio 12 milijuna dolara od sudionika, uključujući 1 potvrdu, Polychain, FBG Capital, Wyre Capital, Distributed Capital Partners i još mnogo toga.

Havven

Havven je još jedan stabilnicoin koji koristi kriptokolateralizirani mehanizam. Poput MakerDAO, Havven također ima model s dvije kovanice: nomini (nUSD) i havven (HAV).

Nomin ima plutajuću opskrbu kako bi stabilizirao svoju cijenu, dok havvene ima stabilnu opskrbu, pružajući kolateral za sustav. Predviđene mrežne naknade određuju vrijednost havvena. Ako imate havven, možda ćete dobiti dividendu od zaključavanja sredstava pametnim ugovorom.

Stabilnost nominala oslanja se na vrijednost havvena, a havveni je to prekomjerno kolateraliziraju. Havven je u ožujku završio ICO vrijedan 30 milijuna dolara.

Drugi

Augmint i Sweetbridge još su nekoliko projekata koji su stvorili kripto-kolateralizirane stabilne kovanice.

Nekolateralizirani stabilni novac

Nakon što istražimo stabilne kovanice kolateralizirane tradicionalnom imovinom i stabilkointe kolateralizirane kriptoassetima, istražimo drastično drugačiju stabilnu valutu, nekolateralizirane stabilkointe.

Kako nešto može postići stabilnu cijenu dok nije bez kolateralizma? Odgovor su dionice seniorage, koncept koji je izumio Robert Sams 2014. godine. Dionice Seniorage upotrijebite pametni ugovor za oponašanje središnje banke u kojoj monetarna politika ima samo jednu obvezu, izdajte valutu u vrijednosti od 1 američkog dolara. Drugim riječima, mreža izdaje nove kovanice ako je cijena stablecoina previsoka, a sagorijeva kovanice ako je cijena preniska.

Osnova

Osnova je poznati projekt koji sadrži nekolateralizirani stabilcoin. Token Basis stabiliziran je upravljanjem opskrbom na lancu.

Kada cijena Basisa nije u ravnoteži, pametni ugovor povećava ili smanjuje opskrbu da bi vratio cijenu na 1 USD. Ugovor smanjuje opskrbu spaljivanjem kovanica ako je cijena Basisa preniska. Naprotiv, povećava ponudu ako je cijena Basisa previsoka.

Basis je početkom ICO-a prikupio 133 milijuna dolara početkom 2018. godine. Sudionici kruga bili su Digital Currency Group, Polychain, GV, MetaStable Capital, Ceyuan Ventures, Stan Druckenmiller, Naval Ravikant i drugi.

UgljikUSD

UgljikUSD, stvorio Carbon, još je jedan stabilcoin koji implementira mehanizam stabilnosti cijena bez kolaterala. Počevši kao fiat-kolateralizirani stabilcoin, CarbonUSD će se na kraju prebaciti na hibridni fiat-algoritamski model nakon što dosegne dovoljan opseg kao stabilcoin koji ima potpunu fiat podršku.

Prema Samu Trautweinu, suosnivaču i izvršnom direktoru Carbona, krajnja vizija je da Carbon sadrži košaru stabilnih kovanica s bijele liste, uključujući algoritamski stablecoin s umanjenim povjerenjem.

Carbon trenutno koristi Ethereum blockchain, ali tim planira na kraju ga prebaciti na Hedera Hashgraph, protokol velike propusnosti u razvoju. Carbon je do danas prikupio 2 milijuna dolara. Ulagači u Carbon uključuju First Mark, General Catalyst, Digital Currency Group, Plug and Play i još mnogo toga.

Drugi

Kowala i Fragmenti su još nekoliko stabilnih projekata koji provode seniorage dionice.

Završne misli

U izvješće pod nazivom Država stabilnih kovanica, Blockchain Luxembourg SA procjenjuje da Tether čini 98% ukupnog dnevnog volumena trgovanja stabilnim kovanicama. Spomenuti stabilcoin u ovom članku svi žele uhvatiti neke dnevne količine trgovanja iz Tethera.

Povećana potražnja za centraliziranim IOU stabilnim kovanicama povećava potražnju za tradicionalnim sredstvima poput fiat-a, dok kripto-kolateralizirani stabilkoinci povećavaju potražnju za kriptoassetima poput Etera. Drugim riječima, centralizirani IOU stabilni kovanici jačaju naslijeđeni financijski sustav, dok kriptokolateralizirani stabilkoinci podržavaju rastući prostor kriptoaseta.

Ubrzo ćemo vidjeti kako se odvija bitka između centraliziranih IOU stabilnih kovanica, kriptokolateraliziranih kovanica i nekolateraliziranih kovanica.