Postoje neke kritične razlike između rudarenja Ethereuma i Bitcoina, koje potječu od činjenice da su se ove dvije kriptovalute razvile s vrlo različitim svrhama. Na prvi pogled možda će biti teško odrediti razlike između tih kriptopisa, ali kopajte malo dublje i između njih ćete otkriti eklatantan kontrast. Uzmimo trenutak da razgovaramo o kritičnim razlikama između tih kripto kriptova i kako utječu na rudarske procese Ethereum i Bitcoin.

Razumijevanje Bitcoin rudarstva

Bitcoin je decentralizirani peer-to-peer elektronički sustav gotovine kako ga je opisao Satoshi Nakamoto, anonimni tvorac kriptovalute. Protokol funkcionira pomoću matematičke jednadžbe koja dodaje blokove u lanac transakcija poznat kao blockchain. Svaki blok koristi hash kôd iz prethodnog bloka za vremensko obilježavanje novo dodanog bloka.

Blokovi se dodaju u blockchain svakih deset minuta putem rudara koji se međusobno natječu u otkrivanju matematičke jednadžbe (SHA-256) čiji odgovor mora započeti s četiri nule. Proces zahtijeva veliku računalnu procesorsku snagu, što je jednako upotrebi električne energije. Prvi rudar koji je otkrio prikladno rješenje jednadžbe dobiva nagradu od 12 BTC.

Svaki rudar (čvor) na blockchainu radi zajedno kako bi osigurao da je najduži lanac transakcija važeći lanac. Sve dok je pedeset i jedan posto čvorova poštenih, blockchain ostaje iskren. Čin validacije lanca naziva se konsenzusom. Ovaj sustav provjere rada u osnovi je Bitcoin-ovog protokola.

Bitcoin UTXO Blockchain

Bitcoin koristi shemu neutrošenih transakcija (UTXO) kako bi eliminirao dvostruku potrošnju na mreži i pratio bazu podataka. U ovom protokolu korisnici ne šalju Bitcoin tijekom svoje transakcije. Umjesto toga, oni šalju hash prethodnog bloka, digitalno potpisan, i javni ključ novog vlasnika.

U osnovi, vlasnici Bitcoina ne drže svoj Bitcoin sami po sebi. U protokolu blockchain Bitcoin UTXO korisnici zadržavaju izlaz na određeni broj tokena, koji se mogu predati novom vlasniku za prijenos kontrole nad Bitcoinom. Ako ovo zvuči zbunjujuće, ispitajmo tri osnovna pravila ovog protokola kako bismo stekli bolje razumijevanje.

  1. Zbir ulaznih podataka svake transakcije mora biti veći od zbroja njezinih rezultata.
  2. Svi referencirani unosi moraju biti valjani i ne smiju biti prikazani kao potrošeni.
  3. Svaki unos zahtijeva potpis koji odgovara vlasniku unosa.

Ova pravila znače da svaka Bitcoin transakcija mora imati i ulaze i izlaze da bi se dovršila. Jedino to nije slučaj tijekom stvaranja novog Bitcoina tijekom procesa rudarstva. Ova će transakcija imati samo izlaze i poznata je kao Coinbase transakcija.

Poteškoća rudarstva bitcoina

Poteškoće s rudarenjem bitcoina znatno su se povećale u posljednje dvije godine kao rezultat dodane snage raspršivanja na mreži. Poteškoće s bitcoin mrežom prilagođavaju se kako bi se nadoknadila povećana snaga raspršivanja kako bi se osiguralo da blok-vremena ostanu dosljedna oko deset minuta.

U 2015. godini rudari bitcoina vidjeli su znatan početak ustati u mrežnom hash napajanju, prvenstveno zbog uvođenja Bitmainove linije Antminer. Antminer je koristio posebno dizajnirane integrirane čipove specifične za aplikaciju (ASIC) koji su tisućama puta bolji u dovršavanju SHA-256 algoritma Bitcoinov sustav provjere rada.

Grafikon poteškoća rudarstva bitcoina putem Bitcoinityja

Grafikon poteškoća rudarstva bitcoina putem Bitcoinityja

Ova hardverska unapređenja povećala su poteškoće i početne troškove potrebne za kopanje Bitcoina. Trebat će vam ASIC rudar da biste bili konkurentni u današnjim rudarskim uvjetima. Također, poželjet ćete se pridružiti rudarskom bazenu. Rudarski bazeni iskorištavaju vaše napore kombinirajući računalnu snagu cijelog bazena. Razina doprinosa rudara određuje njihove nagrade za rudarstvo.

Razumijevanje Ethereuma naspram Bitcoin rudarstva

Ethereum se razlikuje od Bitcoina u mnogim aspektima. Kao prvo, Ethereum je centralizirana softverska platforma. Za razliku od Bitcoina, Ethereum ima središnji ured i poznatog osnivača, Vitalik Buterin. Ethereum podržava strukturu dvostrukog računa gdje postoje i računi s privatnim ključem, pod nadzorom i računi s kodom ugovora, a potonji su poznati kao pametni ugovori.

Pametni ugovori izvršavaju unaprijed određene radnje po primanju kriptografije na adresu ugovora. Ethereum koristi Čvrstoća programski jezik koji omogućuje lakšu integraciju pametnih ugovora. Pametni ugovori Ethereuma pomažu u olakšavanju stvaranja tokena pomoću protokola ERC-20 i ERC-721.

ERC-20 postao je primarni protokol za stvaranje tokena u kripto prostoru, dok se za ERC-721 nastavlja usvajati zahvaljujući povećanju tokenizacije digitalne i stvarne imovine. Glavna razlika između njih dvije je u tome što su ERC-20 tokeni zamjenjivi.

Kako funkcionira rudarstvo Ethereuma?

Primarne funkcije koje stoje iza Ethereumovog rudarskog postupka iste su kao i Bitcoin. Čvorovi se međusobno natječu kako bi dovršili matematičku jednadžbu. Čvor za dodavanje sljedećeg bloka u blockchain prima a nagrada od oko 3,5 ETH. Blok je pričvršćen na ETH blockchain svakih 14-16 sekundi.

Ethereum koristi etaš rudarski algoritam, a ne SHA-256 algoritam koji se nalazi u bitcoinovom rudarskom procesu. Oba rudarska procesa koriste sustave provjere rada. Slijedom toga, obje kriptoe troše velike količine električne energije kada se miniraju.

Protokol zasnovan na Ethereum računu

Ethereum koristi jednostavniji i poznatiji pristup problemu dvostruke potrošnje. Praćenje transakcija djeluje slično tradicionalnim bankovnim računima. Za razliku od Bitcoina, korisnici Ethereuma šalju svoje tokene, a ne samo unose za raspršivanje potpisa. Ova razlika znači da svaki Ethereum račun doživljava informacije i izravne prijenose vrijednosti sa svakom transakcijom.

Postoji nekoliko razloga zašto je Ethereum odabrao ovaj protokol umjesto Bitcoin-ove UTXO blockchain verzije. Za jednog su protokoli temeljeni na računu mogući samo kada imate centralizaciju. Razvojni tim Ethereuma osigurava da kada osoba pošalje ETH da ima token u novčaniku prije nego što pošalje odobrenje za zahtjev za transakcijom.

Ova centralizacija također znači da bi programeri mogli poništiti, povratiti novac i stornirati transakcije ako osjete da to trebaju učiniti. Tu su sposobnost već pokazali tijekom decentralizirane autonomne organizacije (DAO) hack 17. lipnja 2016. U ovom incidentu programeri su povratili pedeset milijuna ukradenog Ethereuma pokretanjem hard forka stvarajući tako Ethereum Classic (ETC) i Ethereum (ETH).

Poteškoća u rudarstvu

Rudari Ethereuma doživjeli su povećanu brzinu raspršivanja od 2016. godine, ali ništa ni blizu brojevima Bitcoina. Ethereum se još uvijek kopa pomoću rudara za grafičke procesne jedinice (GPU). Iako su ovi uređaji daleko moćniji od središnjih procesorskih jedinica (CPU), ne mogu se usporediti s mogućnostima ASIC rudara.

Teškoća rudarstva Ethereuma putem Bitinfochartsa

Teškoća rudarstva Ethereuma putem Bitinfochartsa

GPU rudari imaju neke izrazite prednosti i nedostatke u usporedbi s ASIC rudarima. GPU rudari mogu kopati više kripto valuta, bez obzira na njihov algoritam raspršivanja. Za mnoge rudare ova je fleksibilnost najvažnija za njihovu rudarsku strategiju. GPU rudari su mnogo jeftiniji od ASIC rudarskih platformi, ali im nedostaju mogućnosti performansi. Uz to, GPU-ovi nisu samostalni uređaji; dok ASIC rudarske platforme obično zahtijevaju samo napajanje.

Ethereum vs. Bitcoin Mining: Dolaze promjene

Programeri Ethereuma najavio da se u narednim mjesecima planiraju odmaknuti od sustava provjere rada i uspostaviti sustav provjere udjela u rudarstvu. Glavna razlika između njih dvije je ta što potonji ne zahtijeva skupi hardver ili masivnu računalnu snagu. Korisnici ulažu svoje novčiće u novčanike na blockchainu kako bi dobili nagradu na temelju broja kovanica koje imate.

Ova odluka o promjeni protokola provjere udjela pomaže u smanjenju centralizacije na blockchainu. Pet rudarskih bazena trenutno dominira rudarskim sektorima Ethereuma. Prema nedavnom izvještaji Ethermine, f2pool_2 i ethfans.org odgovorni su za 85 posto brzine raspršivanja mreže Ethereum.

Grafikon centralizacije rudarstva Ethereum putem Consensys

Grafikon centralizacije rudarstva Ethereum putem Consensys

Te će promjene preoblikovati sustav nagrađivanja rudara Ethereuma. Programeri namjeravaju stvoriti hibridni sustav dok se ne završi konverzija u dokaz o udjelu. Ovaj hibrid omogućit će rudarima da se odluče za promjene jer ih mreža polako provodi.

Ethereum vs. Bitcoin Mining: Usporedba profitabilnosti

Teško je sastaviti legitimnu usporedbu profitabilnosti rudarstva Ethereum i Bitcoin jer postoji toliko mnogo čimbenika koje treba uzeti u obzir. Obje kriptovalute zahtijevat će znatna ulaganja za pokretanje rudarske operacije.

Trebali biste uzeti u obzir činjenicu da je Bitcoin puno oskudniji od Ethereuma. Ta bi nestašica u budućnosti mogla rezultirati značajnim dobicima u vrijednosti Bitcoina. Međutim, Ethereum služi jedinstvenoj svrsi u kripto prostoru, a oba njihova protokola ERC-20 i ERC-712 okosnica su većine tokena na tržištu. Ova ovisnost mogla bi dovesti do scenarija kada Ethereum prestigne Bitcoin u pogledu ukupne tržišne kapitalizacije u sljedećim godinama.

Ethereum vs. Bitcoin Mining – sada znate

Sad kad ste bolje razumjeli ključne razlike između Ethereuma i Bitcoina, spremni ste započeti s istraživanjem cijena hardvera i izračunavanjem svoje profitabilnosti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me