Svijet Ethereuma postoji izvan samo svog matičnog bogatstva, Etera. Doista, mnogi od glavnih javnih blockchain projekata s vlastitim tokenom izvode se na mrežu Ethereum. Međutim, velika većina njih još uvijek koristi samo jedan standard, ERC-20.

Postoje zapravo mnogi drugi standardi tokena, svaki sa svojim jedinstvenim karakteristikama. Neki su proširenja ili poboljšanja postojećeg ERC-20, dok drugi imaju potpuno različite značajke i aplikacije.

U ovom ćemo vodiču pogledati mnogo različitih token standarda, uključujući neke vrlo nove i vrhunske.

ERC-20

Standard ERC-20 dominira ekosustavom Ethereum. Sastoji se od šest funkcija:

Džeparac: Ovim se provjerava ima li korisnički račun dovoljno tokena za pokrivanje troškova transakcije. Ukratko, sprječava korisnike da se međusobno ne varaju.

Odobriti: Ovim se provjerava stanje žetona u transakciji naspram ukupne ponude tokena. To osigurava da nitko ne može krivotvoriti tokene.

Stanje: Izuzetno osnovna funkcija koja vam jednostavno govori koliko tokena postoji na računu.

Ukupna opskrba: Ova se funkcija pokreće samo jednom, na samom početku postojanja tokena. Određuje ukupan broj postojećih žetona. Ovo ne možete promijeniti.

Prijenos: Kao što naziv implicira, to omogućuje slanje žetona iz početne opskrbe žetona u korisnički novčanik. Određuje adresu primatelja i broj tokena koji se prenose.

TransferFrom: To je poput funkcije Prijenos, ali za sve prijenose nakon početne distribucije tokena, kao što su korisnici koji međusobno razmjenjuju žetone.

Za detaljniji pregled ERC-20 pogledajte ovdje naš drugi vodič.

ERC-223

Ovo je uglavnom nadogradnja na standard ERC-20. Trenutno se ERC-20 tokeni mogu slati na adrese koje ne podržavaju ERC-20. To je i dalje rezultiralo ogromnom količinom izgubljenih tokena.

Ne prihvaćaju svi Ethereum ugovori ERC-20. Međutim, problem je u tome što ne postoji preventivni mehanizam koji bi zaustavio korisnike da šalju ERC-20 tokene na te adrese. Mreža će potvrditi transakciju i tokeni će stići na adresu, ali budući da nisu kompatibilni, trajno se zamrzavaju.

ERC-223 namijenjen je sprječavanju toga, kao i pružanju drugih poboljšanja. Spaja funkciju Transfer i TransferFrom u jednu i uvodi novu funkciju, nazvanu TokenFallBack. To se može koristiti samo primanjem ugovora koji točno određuju kako postupati s poslanim tokenom. Obje ove nove funkcije dodaju sloj revizije koji sprečava gubitak sredstava. Uz to, spajanjem dviju funkcija prijenosa, značajno se štedi plin na mreži Ethereum, što štedi troškove za sve korisnike.

Pogledajte naš drugi vodič za dublje tehničke upute za ERC-223.

ERC-721

Ovo je potpuno odvojen standard od prethodna dva. ERC-721 otvara potencijal za nezamjenjive tokene (NFT), tj. Tokene koji nisu svi isti. Suprotno tome, svi ERC-20 tokeni jesu i moraju biti identični. Do danas najznačajniji slučaj upotrebe ERC-721 je CryptoKitties.

stavke u igri

ERC-721 otvara potencijal za NFT-ove i predmete u igri.

Ogromne su koristi od ove ne-zamjenljivosti. Prije su sva kripto imovina bila identična ili zamjenjiva. To je bilo vitalno u slučaju novca kao što je Bitcoin, gdje vam je sve potrebno da bude zamjenjivo i izgleda identično. Međutim, za primjenu blockchain tehnologije na druga sredstva poput rijetkih kovanica, likovnih umjetnosti ili virtualnih predmeta u igri, nezamjenjivost je bitna značajka.

ERC-777

Ovo je poboljšanje i za ERC-20 i za ERC-223. Baš kao i ERC-223, pomaže u sprečavanju gubitka sredstava koji se toliko puta dogodio s ERC-20. Umjesto spajanja funkcija prijenosa, nudi jednu novu funkciju koja se naziva Poslati, što smanjuje dvije transakcije korištene s ERC-20 na jednu, smanjujući tako troškove i povećavajući učinkovitost.

Osim toga, omogućuje i slanje podataka o transakcijama uz token. To, pak, povećava stupanj u kojem se ti tokeni mogu prilagoditi i poslati s jedinstvenim narudžbama.

Kroz nešto što se zove kuke, sada ćete moći primati obavijesti prije nego što primite ERC-777 token. Više od toga, udice mogu nametnuti određene uvjete u transakcijama, poput prisiljavanja prijemnika da potroši određeni iznos na određeni proizvod ili uslugu.

Možda najvažnije, omogućava korisnicima da ih odrede operatora. To vam omogućuje da odredite adresu koja može slati i sagorijevati tokene po volji i može se isključiti u bilo kojoj fazi. To bi moglo dovesti do automatiziranih plaćanja i mnoštva drugih aplikacija.

Ukratko, ERC-777 pomaže vam spriječiti gubitak sredstava, kao i pruža nove uzbudljive uvjete i fleksibilnost.

ERC-1400

Ovo je knjižnica koji se sastoji od više standarda dizajniranih za sigurnosne tokene. Tokenizacija postojećih vrijednosnih papira, bilo da se radi o dionicama, obveznicama ili opcijama, nešto je što se toplo očekuje već nekoliko godina. Više od pukog istiskivanja postojećih oblika novca i valuta, blockchains bi potencijalno mogao pomoći u evidentiranju i transakcijama s bilo kojom vrijednosnicom bilo gdje u svijetu.

Programeri rade na sljedećim standardima kako bi to ostvarili s Ethereumom.

burza u New Yorku

Uskoro bismo mogli vidjeti Ethereum tokene koji predstavljaju tradicionalne vrijednosne papire.

ERC-1410

To omogućuje žetone koji svi predstavljaju istu sigurnost, ali pod različitim uvjetima. Takvi bi uvjeti između ostalog mogli uključivati ​​i razdoblje zaključavanja ili glasačka prava.

Zapravo su to poluzamjenjivi tokeni, jer je sredstvo koje predstavlja identično, ali su priloženi različiti metapodaci.

ERC-1594

Ovaj standard nudi osnovni model koji bi trebao bilo koji sigurnosni token. Budući da postoji nekoliko razloga zašto prijenos sigurnosnog tokena ne može uspjeti, ovaj standard uvodi nove funkcije. Na primjer, recite da netko pokušava poslati sigurnosni token koji mu zakonski nije dopušten. Tada vam je potrebna funkcija koja ne samo da sprečava da se to dogodi, već i idealno daje razlog zašto transakcija nije uspjela. ERC-1594 predstavlja canTransfer i canTransferByPartition funkcije koje nude ovu funkcionalnost.

Ova je značajka vrlo važna ako će sigurnosni tokeni biti uspješni. Ako korisnici dobiju obavijesti o neuspjehu bez ikakvog objašnjenja i s obzirom na mnoštvo razloga za mogući neuspjeh transakcije, iskustvo će biti zamorno i neprivlačno.

ERC-1643

Ovaj standard omogućuje prilaganje dokumenata transakcijama. Mnogi će vrijednosni papiri imati dokumente u kojima se povezuju, a njihovo pridržavanje uz token je imperativ. Ovaj standard ne samo da dopušta ovaj privitak, već znači i da korisnici mogu biti obaviješteni o svim promjenama u dokumentima.

Standard koristi hash metodu pohrane dokumenata. Pohranjuje hash potpisanog dokumenta na blockchain, zajedno s vezom koja ukazuje na izvanlančano mjesto za pohranu cijelog dokumenta.

ERC-1644

Zbog regulatornih previda, bitno je učiniti sigurnosne tokene podložnim naredbama regulatora zbog zlouporabe. To se postiže primjenom a kontrolor funkcija, pri čemu adresa kontrolera može komunicirati s tokenima tamo gdje je to prikladno.

Zaključak

Razvoj unutar ekosustava Ethereum odvijao se i nastavlja se impresivnom brzinom. Ovi standardi za tokene u nastajanju, iako se od tada često koriste, zasigurno bi se mogli pokazati nevjerojatno korisnima u ispunjavanju ambicija oko nezamjenjivih i sigurnosnih tokena. Standard ERC-20 potaknuo je prvi val tokenizacije i inovacija. Međutim, više je nego vjerojatno da bi ti novi standardi mogli pokrenuti val koji je zataškao prethodni u smislu ekonomskih poremećaja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me