Što je Aelf?

Aelf je prilagodljivi operativni sustav (OS) posebno za blockchaine. Tim želi da to bude “Linux sustav” blockchain zajednice.

Kao što vjerojatno znate, usvajanje i inovacije blockchaina napreduju eksponencijalno. Prvo je Bitcoin otvorio put kao peer-to-peer digitalna valuta. Možete to zamisliti kao jednostavnu aplikaciju. Dalje, Ethereum je omogućio izgradnju specifičnih decentraliziranih aplikacija (DApps) putem pametnih ugovora – u osnovi platforme aplikacija. Međutim, ovo još uvijek nedostaje robusnim operativnim sustavima, poput Windows, MacOS i Linux, koje danas koristimo.

Naši trenutni operativni sustavi nisu sposobni za učinkovito pokretanje DApps-a, dok trenutni blockchains imaju i svoje nedostatke. Nisu skalabilni, mogu se miješati u izvršavanje pametnih ugovora i nedostaje im konsenzusni protokol za glatku inkorporaciju nove tehnologije. Aelf rješava ove probleme.

U ovom vodiču ćemo razgovarati o:

Kako djeluje Aelf?

Kako bi riješio probleme s trenutnom blockchain tehnologijom, aelf se usredotočuje na dvije primarne inovacije: bočni lanci i jedinstveni sustav upravljanja. Projekt razdvaja resurse i pametne ugovore korištenjem bočni lanci za poboljšanje skalabilnosti uz korištenje a Delegirani dokaz o udjelu sustav konsenzusa za prilagodljivije upravljanje. Zaronimo dublje u svaku od njih.

Bočni lanci

Aelf se sastoji od jednog glavnog lanca i brojnih bočnih lanaca za pokretanje pametnih ugovora na platformi. Glavni lanac je okosnica cijelog sustava i također je sposoban za interakciju s vanjskim lancima. Svaki je bočni lanac posvećen određenoj vrsti pametnog ugovora. Bočni lanci nisu u mogućnosti međusobno komunicirati, pa moraju prenositi glavni lanac prilikom prijenosa informacija.

Svi su bočni lanci povezani s glavnim lancem sustavom indeksa bočnih lanaca. Sustav indeksa kategorizira lance u dvije skupine:

  • Vanjski lanci velike važnosti (Bitcoin, Ethereum itd.)
  • Unutarnji bočni lanci u aelf OS-u

Na primjer, glavni lanac mogao bi se Bitcoin razgranati kao jedan lanac, bočni lanac za razmjenu imovine i drugi lanac koji se prekida za druge vrste imovine. Uz to, bočni lanci mogu se ponovno razgranati u podlanke. Za daljnji primjer, lanac “ostalih vrsta imovine” mogao bi imati podlanac za svaku vrstu imovine i svaki od tih lanaca mogao bi se još više razbiti.

aelf bočni lanci

Primjer Aelfovih bočnih lanaca

Ova je strategija slična Ethereumovoj tehnici razbijanja i trebala bi pomoći mreži da se učinkovito skalira. Odvajanjem ekosustava u bočne lance osigurava se da nadimanje na jednom području neće utjecati na cijelu mrežu.

Tokenski ekosustav

Bočni lanci trebaju glavnom lancu platiti transakcijsku naknadu za indeksiranje. Što više bočni lanac doprinosi ekosustavu, to manje treba platiti naknadu za transakciju. Bitcoin, s njegovim širokim usvajanjem, ne naplaćuje se. Bočni lanci također mogu naplaćivati ​​naknade svim podlancima koji su na njih pričvršćeni.

Konsenzusni protokol

Budući da svi čvorovi moraju bilježiti informacije iz brojnih bočnih lanaca na glavni lanac, uobičajeni algoritam konsenzusa Proof-of-Work (PoW) ili Proof-of-Stake (PoS) neće biti dovoljan. Umjesto toga, glavni lanac aelf koristi Delegirani dokaz o udjelu (DPoS), slično Arku, za održavanje mreže.

Kao vlasnik aelf tokena (ELF) glasate koji će čvorovi postati čvorovi za rudarenje. Zauzvrat, izabrani čvorovi odlučuju kako će distribuirati bonuse za rudarstvo ostalim čvorovima i dionicima.

Aelf određuje broj mrežnih rudara jednadžbom:

Rudari = 2N + 1

Gdje “N” započinje s 8 i svake godine se povećava za 1. Ovi rudarski čvorovi odgovorni su za prenošenje i potvrđivanje transakcija, pakiranje blokova i prijenos podataka.

Aelf preporučuje da bilo koji lanac stvoren kroz aelf OS spoji svoje rudarstvo s glavnim lancem i razvije vlastiti protokol konsenzusa. Poticanje bočnih lanaca da koriste vlastiti protokol konsenzusa omogućava im da ga prilagode svojoj specifičnoj svrsi.

Opskrba Aelf tokena (ELF)

U prosincu 2017. tim aelf održao je prodaju tokena za ELF token platforme privatnim investitorima. Tim je distribuirao 250 000 000 (25%) od 1.000.000.000 ukupne ponude tijekom ove prodaje. Preostali tokeni namijenjeni su sljedećim osobama / zadacima:

  • 250.000.000 (25%): Zaklada Aelf, trogodišnje razdoblje odijevanja
  • 160.000.000 (16%): Aelf tim, dvogodišnje razdoblje odijevanja
  • 120.000.000 (12%): Marketing / Air Drops, trogodišnje razdoblje
  • 120.000.000 (12%): Rudarstvo, razdoblje od 100 godina
  • 100.000.000 (10%): Savjetnici / partnerstva, dvogodišnje razdoblje određivanja prava

Nagrade za rudarstvo smanjivat će se tijekom linearnog gradijenta tijekom razdoblja od 100 godina. Od ovog pisanja, 280 000 000 ELF je u optjecaju.

Aelf tim & Napredak

Aelf je osnovao Ma Haobo. Haobo je prethodno bio osnivač / izvršni direktor Hoopoxa, kao i glavni direktor tehničkih društava GemPay i AllCoin. J. Michael Arrington, osnivač i izvršni direktor TechCruncha, i Zhou Shouji, partner osnivač FGB kapital, podržati tim kao članovi njihova savjetodavnog odbora.

Ipak, najvažnije je da je projekt primio znatna ulaganja od brojnih tvrtki s rizičnim kapitalom. Draper Dragon, Blockchain Ventures, FGB Capital i više od 10 drugih investicijskih društava sudjelovali su u prodaji tokena. Zapravo, projekt je bio toliko popularan da je tim morao odbiti većinu zainteresiranih investitora nakon što je postigao svoj cilj od 55.000 ETH u roku od dva tjedna od početka prodaje.

Snimka mape puta Aelf

Snimka mape puta Aelf

Još uvijek mlad projekt, aelf tim je u fazi izrade svog proizvoda. Ipak, od prodaje tokena uspostavili su partnerstva s Pristojan, Theta i U mreža. Također su pravovremeno ostvarili dobar dio svog puta.

U lipnju 2018. tim je pokrenuo testnu mrežu projekta. I, u rujnu iste godine, završili su s razvojem mogućnosti bočnog lanca. Ovo je ažuriranje uključivalo izrade bočnih lanaca, indeksiranje i međusobnu interoperabilnost. Glavno pokretanje mreže i dalje je zakazano za početak 2019. godine, a tim nije pokazao nijedan razlog zašto bi propustio ovaj rok.

Natjecatelji

Kao DApp platforma, aelf se natječe s brojnim drugim projektima u blockchain prostoru. Ethereum i EOS su dva najznačajnija konkurenta i najdalji su u pogledu razvoja. Lisk i ICON možda su najsličniji aelf-u po tome što oboje koriste bočne lance u nastojanju da izgrade svoj DApp ekosustav.

Trgovanje

Aelf je počeo trgovati u prosincu 2017. godine i njegova je cijena od tada imala turbulentne promjene. Nakon prodaje tokena, cijena ELF-a porasla je s oko 0,87 USD (~ 0,000068 BTC) na najvišu razinu u USD, od 2,61 USD (~ 0,000165 BTC). Ovo povećanje najvjerojatnije su prouzročili ulagači koji su jednostavno saznali za novčić. Budući da projekt nije imao javnu ICO-u, prošao je ispod radara kad je udario na burze.

Od početka 2018. godine cijena ELF dramatično je rasla i padala između ove dvije cjenovne točke. Na ovom tržištu medvjeda za 2018. godinu, cijena je u ožujku dosegla najnižu razinu od oko 0,45 američkih dolara (~ 0,000061 BTC) prije nego što je lansirana da dosegne najviši BTC (~ 0,000224 BTC) početkom svibnja. Porast se poklopio s uvrštavanjem novčića na Bithumb, kao i s timovim provođenjem promotivnog programa zajednice. Otkako je dodirnula taj sredinom godine, cijena je neprestano padala, trenutno na najnižoj razini od oko 0,14 dolara (~ 0,000032 BTC).

Kao i kod većine kovanica zasnovanih na platformi, lansiranje proizvoda i vijesti o značajnim partnerstvima trebali bi imati pozitivan učinak na cijenu. Budite u potrazi za vijestima o glavnom pokretanju mreže početkom 2019, jer će to najvjerojatnije utjecati i na cijenu.

Gdje kupiti ELF

Dvije su glavne burze na kojima možete kupiti ELF: Binance i Huobi. Na Binanceu možete zamijeniti BTC i ETH za ELF, dok na Huobiju možete trgovati BTC, ETH i USDT. Pogledajte naše vodiče o tome kako kupiti Bitcoin i kupiti Ethereum ako niste sigurni odakle početi.

Potpuni popis razmjena na kojima je dostupan ELF posjetite CoinMarketCap.

Aelf također ima sustav nagrađivanja – Candy. Pomoću Candy sustava nagrađivanja ostvarujete bodove, konvertibilne za ELF, izvršavajući jednostavne dnevne zadatke. Zadaci uključuju lajkanje i odgovaranje na sve tweetove, pozivanje ljudi na kanal Telegram i druge promotivne aktivnosti. Možete se prijaviti za program Candy ovdje.

Gdje čuvati ELF

ELF je trenutno ERC20 token. Kao takav, možete ga pohraniti u bilo koji novčanik s podrškom za ERC20 poput MyEtherWallet ili Exodus. Ledger Nano S također je izvrsna opcija ako vas zanima dodatna sigurnost.

Jednom kada aelf pokrene glavnu mrežu, ELF tokeni će se prebaciti s Ethereuma na glavni lanac aelf. To znači da ćete možda morati prebaciti u koji novčanik čuvate svoja sredstva. Osim toga, možda će biti potrebni dodatni koraci kako biste zamijenili svoje ERC20 tokene za ELF kovanice na novom blockchainu.

Zaključak

Aelf je relativno novi konkurent u utrci platforme DApp, ali već ima solidnu podršku velikih tvrtki s investicijskim kapitalom. Projekt koristi razdvajanje resursa kroz bočne lance i jedinstveni model upravljanja za izgradnju cjelokupnog blockchain operativnog sustava.

Iako dalje od sličnih projekata, svi bi mogli imati koristi od sinergije stvorene otvorenošću i skalabilnošću njegove arhitekture. Samo će vrijeme pokazati je li premalo, prekasno za ovaj novčić koji dolazi.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko dana 21.11.2018 kako bi odražavao nedavne promjene na projektu.

Dodatni Aelf resursi

Web stranica

Cvrkut

Telegram

Reddit

Srednji

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me