Što je Aeon?

Aeon je lagan, prilagođen mobilnim uređajima novčić za privatnost. Slično načinu na koji je Litecoin lakši dodatak Bitcoinu, na Aeon možete gledati kao na Monerovog malog brata.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Zajednica Monero u potpunosti je usredotočena na privatnost i anonimnost krajnjeg korisnika. Ovaj fokus ima svoje prednosti, ali je uzrokovao zaostajanje novčića sa stajališta upotrebljivosti. Aeon se nadovezuje na Monerov CryptoNote hash dodajući pritom i neke svoje lagane funkcionalnosti.

U ovom Aeon početnom vodiču objašnjavamo:

Aeon protiv Monera

Aeon želi biti Monero-lite. Obje kriptovalute koriste Protokol CryptoNote, temelj nekoliko novčića za privatnost. Budući da dijele isti temeljni protokol, oba novčića imaju i mnoge slične značajke – prstenasti potpisi, jednokratni ključevi, otpor blokchain analizi.

Koristeći zvoniti potpise, ne možete pratiti transakcije. Prstenasti potpis zapravo je skupina javnih ključeva vezanih uz svaku transakciju.

Tipične transakcije imaju samo jedan javni ključ od pošiljatelja, pa je jednostavno ući u trag. Transakcije zvonastog potpisa, s druge strane, uzimaju javni ključ pošiljatelja i miješaju ga u skupinu drugih javnih ključeva na mreži. Stoga možete utvrditi samo da je jedna od tih adresa pokrenula transakciju, ali ne možete provjeriti koja je točno učinila.

zvoniti potpise

Zvoni potpise. Ljubaznost: CryptoNote tehnologija

Čak i s prstenastim potpisima, netko bi i dalje mogao gledati vašu javnu adresu kako bi vidio sve dolazne transakcije. Jednokratni ključevi riješiti ovo pitanje. Da bi proizveo zajednički, jednokratni ključ, pošiljatelj kombinira javnu adresu primatelja sa slučajnim bitom podataka. Zatim pošiljatelj stvara javni dio ključa, dok je primatelj jedina osoba koja može izračunati privatni dio, dajući mu pristup oslobađanju sredstava.

transakcije koje se ne mogu povezati

Jednokratne adrese. Ljubaznost: CryptoNote tehnologija

Posljednja značajna korist koju obje kriptos dijele je njihov otpor prema blockchain analizi. Transakcije na javnoj knjizi postalo je relativno jednostavno pratiti. Nekoliko studija pokazali su da čak ni Bitcoin, sa svojom pseudo-anonimnošću, nije tako privatan kao što smo svi nekada mislili. Pokušaj praćenja CryptoNote transakcije ipak je poput traženja obiteljskog stabla u kojem se grane eksponencijalno povećavaju i zapleću jedna oko druge. Gotovo je nemoguće slijediti ispravan put cijelim putem prema dolje.

otpor blockchain analizi

Otpor blokchain analizi. Ljubaznost: CryptoNote tehnologija

Razlike

Iako dijele istu CryptoNote osnovu, postoje neke kritične razlike između Aeona i Monera. Kao što je gore rečeno, osim anonimnosti, zajednica Aeon radi na laganoj upotrebljivosti.

Njegov algoritam dokaza o radu, CryptoNight-Lite, omogućuje bržu verifikaciju blockchaina nego na Moneru. Platforma također ima i 1MB scratchpad, što znači da je možete pokretati na mobilnim uređajima i tradicionalnim računalima bez gubljenja velike učinkovitosti. Rad s punim Monero novčanikom, s druge strane, može zauzeti pretjeranu količinu prostora, ovisno o vašem računalu.

Aeon također orezuje blockchain kako bi pomogao u skalabilnosti, dok Monero ne. Uz to, mreža ima vrijeme blokade od četiri minute u usporedbi s dvije minute za Monero.

Napokon, sve Monerove transakcije su anonimne. Aeon transakcije su prema zadanim postavkama samo anonimne. Funkciju privatnosti i dalje možete isključiti za niže naknade. Ova razlika ilustrira spremnost zajednice da žrtvuje osjećaj privatnosti radi boljeg korisničkog iskustva.

Aeon tim & napredak

Anonimna osoba pokrenula je Aeon 6. lipnja 2014. godine, kao račvanje Monera. Sada programer koji vodi pseudonim “glatko” vodi projekt, ali svatko smije dati svoj doprinos. Ne postoji javni plan. Iako je relativno mali projekt, to je Github aktivan je sa tjednim (ako ne i dnevnim) obvezama.

Aeon se natječe s drugim novčićima usmjerenim na privatnost. Međutim, najbliži konkurenti su projekti koji se također usredotočuju na jednostavnost korištenja.

Dash je prije svega usmjeren na to da je “digitalni novac”, ali također uključuje i značajku PrivateSend koja koristi miješanje kovanica u transakcijama kako bi sačuvala privatnost. Još jedan konkurent, PIVX, račva je Dash koji također gradi anonimnu valutu jednostavnu za upotrebu.

Zcash i Bytecoin također su u prostoru privatnosti. Zcash koristi zk-SNARKs, vrstu kriptografije bez znanja, kako bi korisnicima pružio privatnost. S druge strane, Bytecoin koristi CryptoNote i novčić je od kojeg se Monero izvorno račvao.

Trgovanje

Cijena Aeona bila je relativno niska u prvoj godini svog postojanja. Novčić je svoj prvi značajan skok cijene doživio krajem kolovoza 2016. godine, gdje je dosegnuo lokalni maksimum od oko 0,195 USD (~ 0,000338 BTC). Sljedeći skok dogodio se u rujnu 2017. godine, a kasnije je slijedio nagli rast cijena krajem istog mjeseca kako bi dosegnuo najvišu razinu bitcoina od ~ 0.000667 BTC. Aeon je pratio ostatak tržišta tijekom kraja 2017. godine, u kojem je dosegao 8,99 dolara (0,000587 BTC).

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var skripte = document.getElementsByTagName (“skripta”);

var embedder = skripte [scripts.length – 1];

(funkcija () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“skripta”);

s.type = “tekst / javascript”;

s.async = točno;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = AEON&csyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:“? ”) +“ App = ”+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Budući da projekt ima malu tržišnu granicu, teško je utvrditi što je uzrokovalo neka od ovih kretanja cijena. Bez uočljivih vijesti o projektu, moguće je da su koordinirani napori na pumpi mogli stvoriti dio nestabilnosti. Kao i kod većine kriptovaluta, Aeon mora povećati upotrebu kako bi postigao pozitivan pomak u cijeni.

Gdje kupiti AEON

AEON možete ili iskopati ili ga kupiti na zamjeni.

Ako ste zainteresirani za rudarstvo, preporučujemo vam da se pridružite jednom od rudarskih bazena navedenih u projektu Bitcointalk forum.

Vaše mogućnosti razmjene za kupnju AEON-a su ograničene. Korištenje Bitcoina za kupnju na Bittrexu vaš je najbolji ulog jer ta razmjena ima najveći obim trgovine. Možete i probati TradeOgre ili HitBTC, ali volumen na tim burzama je minimalan.

Pogledajte naš vodič o tome kako kupiti Bitcoin ako ste zbunjeni odakle početi.

Gdje čuvati AEON

Trebali biste pohraniti svoj AEON pomoću Klijentica Sophia koje pruža razvojni tim. Dostupan je u operativnim sustavima Windows, Mac i Linux.

Članovi zajednice također su stvorili nekoliko novčanika, ali budite oprezni kada ih upotrebljavate jer ih službeni razvojni tim ne podržava. Ako možete, uvijek pregledajte kôd novčanika (ili neka ga netko pregleda umjesto vas) kako biste se uvjerili da ispravno radi.

Zaključak

Aeon je lakša, brža verzija Monera. Iako oba projekta dijele isti temeljni protokol privatnosti, CryptoNote, Aeon nastoji biti pristupačniji. Projekt to čini primjenom laganog algoritma za rudarenje, manjim blockchainom i neobaveznom anonimnošću.

Kako Monero raste, Aeon bi vrlo dobro mogao rasti s njim. Iako biste Monero koristili za transakcije u kojima želite osigurati privatnost, Aeon će vam možda biti prikladna zamjena za svakodnevnu razmjenu u kojoj zajamčena anonimnost nije toliko važna.

Dodatna sredstva

Bitcointalk

Cvrkut

Reddit

Github