Što je Aragon?

Aragon je decentralizirana aplikacija (dApp) na bloku Ethereum koja svima omogućuje stvaranje i upravljanje decentraliziranom organizacijom. Projekt je otvorenog koda, a vodi ga Aragonska zaklada. Također uključuje žeton, ANT, koji daje glasačka prava za donošenje odluka o smjeru budućeg razvoja. Na kraju, tim se nada da će projekt biti potpuno decentralizirana autonomna organizacija i dApp koji je neutralna nadležnost za svakoga tko može stvoriti organizaciju na blockchainu.

Tradicionalne organizacije imaju značajan proračun za opće i administrativne funkcije. Osim toga, kada obavljaju transakcije s drugim organizacijama, naknade, kašnjenja i posrednici mogu se gomilati. To povećava trenje o cjelokupnom gospodarstvu. Aragonova vizija uklanja to trvenje s decentraliziranim organizacijama koje djeluju na zajedničkoj platformi.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Gotovo sve organizacije imaju nekoliko zajedničkih osnovnih administrativnih funkcija. Moraju osigurati kapital investitorima, omogućiti dioničarima da glasaju o odlukama o upravljanju, prikupljaju novac, plaćaju zaposlenike i izvođače i provode kontrolu pristupa u svrhu računovodstva i rizika. Te su funkcionalnosti standardne (pogledajte “Funkcionalnost izvan okvira” u nastavku) kao dio Aragon dApp-a za svaku novu organizaciju izgrađenu na mreži.

Vizija tima je pojednostaviti i lako uspostaviti i upravljati organizacijom na blockchainu. Korištenjem alata otvorenog koda i sigurnosti Ethereum blockchaina, projekt je usmjeren na sve veće korporativno usvajanje blockchain tehnologije za praktičnu upotrebu. U ovom ćemo članku istražiti kako to funkcionira kroz sljedeća područja i moći ćete sami odlučiti je li Aragon mjenjač igara za usvajanje blockchaina.

Blokchain prepreke ulasku

Mnoge su tvrtke zainteresirane za testiranje blockchain rješenja za dionike, plaćanja i upravljanje. Međutim, postoji nekoliko prepreka koje tvrtkama otežavaju prvi korak.

Najveća od ovih prepreka je nedostatak stručnosti. Većina tvrtki nema osoblje za blockchain. Slijedom toga, oni ne znaju odakle početi s pametnim razvojem ugovora, dApps-om i decentraliziranom organizacijom.

značajke aragona

Aragonove značajke omogućuju vam zadovoljavanje vaših specifičnih potreba

Postoje i veći problemi koji su svojstveni blockchainu koji organizacije čine nervoznima. Ideja o nepromjenjivoj knjizi snažna je, ali zastrašujuća je i kad se pogreške ne mogu brzo ispraviti. U slučaju razvoja pametnih ugovora, uvijek postoji vjerojatnost unosa grešaka u kod. Kao takav, softver mora biti lako nadogradiv, a trebao bi postojati mehanizam za nagrađivanje bugova koji će potaknuti pronalaženje i ispravljanje grešaka. Aragon radi na tim rješenjima.

Uz to, Aragon se bavi subjektivnošću u slučajevima kršenja pametnih ugovora. Sa svakim pametnim ugovorom možete kodirati mnoge moguće povrede ugovora. Međutim, ima i više subjektivnih slučajeva, posebno u složenim odnosima. Aragon uspostavlja sustav arbitraže za sukobe koji nisu izričito obrađeni u kodu pametnog ugovora.

Izvan okvira funkcionalnost

Aragon nudi nekoliko osnovnih značajki. Ima modul za upravljanje identitetom i usko povezane module za vlasništvo i kontrolu pristupa. Ostali moduli uključuju glasanje dioničara, prikupljanje sredstava kroz generiranje tokena, ukrcavanje HR-a i obračun plaća te obveze / potraživanja. Zajedno, osnovna funkcionalnost Aragona pokriva kritične aspekte računovodstva, upravljanja i identiteta koji čine da moderne tvrtke rade.

aragon ui

Kao što vidite, ovi moduli čine većinu administrativnih funkcija koje moderna tvrtka ili organizacija zahtijeva. Važno je naglasiti da se ovi moduli mogu pojedinačno uključivati ​​i isključivati, pružajući trenutnu prilagodbu za potrebe tvrtke. Uz to, sav kôd iza Aragona je otvoreni izvor. Razvojni tim tvrtke mogao bi ih uređivati ​​prema potrebi kako bi se ispunili zahtjevi tvrtke.

Modularne prilagođene značajke

Modularni dizajn Aragone ne zaustavlja se na osnovnim modulima koji dolaze standardno. Baš kao što tvrtke mogu uređivati ​​postojeće module, one mogu slobodno razvijati i potpuno nove modele. Također se mogu razviti na vrhu podataka i struktura postojećih modela za proširenu funkcionalnost.

aragonski ugovor

Aragonska zaklada predviđa da bi Core softver mogao pronaći i upotrebu izvan tradicionalnih poslova. Moguće je da se mogu pojaviti potpuno različiti slučajevi upotrebe:

  • Izborno glasanje i nacionalne ankete: Pametni ugovori mogli bi olakšati model predviđanja koji provjerava drže li se izabrani dužnosnici svojih predizbornih obećanja i nagrađuju svoje pristaše kad to učine..
  • Plaćanje dobavljača: Brodovi ili čak druge tvrtke kao podizvođači i plaćaju ih na neovisnoj osnovi.
  • Poboljšana analitika i računovodstvo: dodajte vizualizaciju podataka i slojeve analize povrh podataka o računovodstvu, identitetu i glasovanju koje vaša organizacija generira.

Modularna priroda Aragona, u kombinaciji s njegovim etosom otvorenog koda, znači da bismo mogli vidjeti čitav ekosustav slobodnih za upotrebu modula koji proširuju kapacitet organizacija na platformi.

Digitalna nadležnost

Aragon izričito ima za cilj stvaranje digitalne jurisdikcije. Baš kao što zemlje imaju jurisdikciju nad svojim građanima kada je riječ o sudovima, Aragon želi stvoriti prvi digitalni sud. Ovaj sud ne bi djelovao na temelju granica zemlje. Umjesto toga, to bi pomoglo u provođenju digitalnih ugovora između organizacija na aragonskoj platformi.

Aragon Jedan

U prvim danima razvoja, projekt se oslanjao na neprofitnu zakladu Aragon koja je pružala smjernice i podršku kako je projekt krenuo iz temelja. Aragon One bio je prvi korak u decentralizaciji projekta, zamijenivši Zakladu. Obuhvaća tim iz zaklade Aragon, uključujući izvršnog direktora Aragon One i bivšeg voditelja projekta Luisa Cuendea. U budućnosti će platforma biti u potpunosti decentralizirana i pod vodstvom zajednice. Nositelji ANT tokena imat će glasačka prava po svim pitanjima koja se tiču ​​projekta.

Tim

Aragon je neprofitni projekt otvorenog koda. Ima mnogo suradnika. Također tehnički nema izvršnog direktora ili tehničkog direktora. Umjesto toga, započelo je s vodstvom projekta. Međutim, slijedeći ciljeve decentralizacije projekta, voditelj projekta odstupio je od stvaranja Aragon One.

Luis Cuende vodio je projekt. 2011. dobio je nagradu “Najbolji maloljetni europski programer” i dobitnik je Forbesova priznanja 30 do 30 godina. On je mlad momak, ali s vodstvom i tehničkim poteškoćama. Savjetovao je potpredsjednika Europske komisije i dobitnik je nagrade MIT Innovators Under 35. Osnovao je nekoliko startupa i stvorio prvu Linux distribuciju s face loginom.

Krajnji je cilj projekta, međutim, Aragonu više ne treba tim. Programeri se nadaju da će sudjelovanje i podrška zajednice pokretati buduće inicijative, a Zaklada će igrati samo manju ulogu u koordinaciji doprinosa.

Putokaz

Aragon je bio zauzet 2018. godine, objavio je Aragon 0.1, 0.5, a najnovije, 30. listopada 2018., Aragon 0.6, koji vam omogućuje stvaranje organizacija na Ethereumovom Mainnetu. Iz posta na blogu tima o pokretanju 0.6 to znači: “Danas decentralizirane organizacije postaju stvarne.” Od početnog pokretanja, više od 15 000 organizacija stvoreno je pomoću platforme.

Sljedeći koraci projekta su prema daljnjoj decentralizaciji i eventualnom potpunom pokretanju platforme od strane zajednice.

ANT Token

Kao što je prethodno spomenuto, ANT token predstavlja dio upravljanja Aragonom. Odobrava glasačko pravo na prijedloge za razvoj. Iznos ANT-a koji posjedujete određuje snagu vaše glasačke moći.

Povijest trgovanja

ANT token pokrenut je ICO-om u svibnju 2017. U to je vrijeme bio među najuspješnijim ICO-ima ikad. Za petnaest minuta prikupio je 24 milijuna dolara.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var skripte = document.getElementsByTagName (“skripta”);

var embedder = skripte [scripts.length – 1];

(funkcija () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“skripta”);

s.type = “tekst / javascript”;

s.async = točno;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = ANT & tsyms = USD, EUR, CNY, GBP’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”)> = 0? “&”: “?”) + “app =” + appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Cijena ANT-a nije zabilježila masivan rast kakav smo vidjeli u drugim kriptovalutama. Od svog lansiranja, ANT je letio ispod radara. Trenutno je među prvih 200 kriptoza po tržišnoj kapitalizaciji.

ANT je dosegao vrhunac na ostatku kripto tržišta u siječnju 2018. godine na 7,73 dolara, ali je nedavno postigao još jednu visoku točku u svibnju 2018. na 4,88 dolara. Nejasno je što je možda uzrokovalo poskupljenje od travnja do svibnja. Nakon što je vrijednost ovog ANT-a nastavila opadati, izjednačavajući se tijekom posljednjih nekoliko mjeseci oko 0,75 USD, značajan pad čak i od njegove ICO cijene.

Iznenađujuće, lansiranje aragonskog mrežnog računala nije imalo nimalo utjecaja na cijenu. Ovaj nedostatak pokreta može biti znak da su dani špekulativnog ulaganja za kripto zajednicu prošli. Krećući se naprijed, jedino što bi moglo pozitivno utjecati na cijenu je jednostavno usvajanje.

Kako kupiti aragonski žeton (ANT)

ANT je dostupan na mnogim glavnim burzama kriptovaluta. Međutim, ne postoji izravni fiat pristupnik za kupnju ANT-a. Ako želite kupiti ANT, prvo ćete morati BTC ili ETH, jer su to najpopularniji trgovinski parovi za ANT.

ANT možete pronaći na Bittrex, Liqui, HitBTC, EtherDelta, i IDEX, između ostalih.

Kako čuvati aragonski žeton (ANT)

Budući da je Aragon dApp izgrađen na Ethereum blockchain-u, ANT token je ERC-20 kompatibilan token.

Kao takav, ANT možete pohraniti bilo kojim novčanikom kompatibilnim s Ethereumom. MyEtherWallet papirnati novčanici popularna su opcija za jednostavno i sigurno skladištenje. Za najvišu razinu sigurnosti razmotrite hardverski novčanik poput Trezor ili Ledger Nano S.

Ako vaš novčanik ima poteškoća s prepoznavanjem ANT tokena nakon što ih prenesete, odjavite se EtherScan da biste dobili adresu ugovora i decimale kako biste novčanik usmjerili u pravom smjeru.

Zaključak

Olakšavanje stvaranja i upravljanja organizacijama na blockchainu važan je korak za upotrebljivost blockchaina. Aragon je poduzeo korake naprijed u svojoj misiji da mnoge organizacije postavi na svoju platformu, a mrežni učinci za transakcije i učinkovitost između organizacija mogu biti ogromni. Morat ćemo pričekati i vidjeti hoće li se postići puna decentralizacija i kakvi će biti rezultati lansiranja Aragon 0.6.

Napomena urednika: Ovaj je članak Rachel Lantz ažurirala 3. studenog 2018. godine, kako bi odražavao nedavne promjene u projektu.

Dodatna sredstva

Cvrkut

Reddit

Github

Blog

“>

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me