Što je Ardor?

Ardor je najnoviji u rastućem polju kandidata za blockchain kao usluga (BaaS) davatelji usluga. Pruža blockchain infrastrukturu za tvrtke i institucije kako bi iskoristile snage blockchain tehnologije bez ulaganja u razvoj prilagođenih blockchain rješenja. Umjesto toga, Ardor nudi glavni lanac koji upravlja blockchain sigurnošću i decentralizacijom. Pruža prilagodljive lance za djecu koji su spremni za upotrebu, odmah iz kutije, za razne poslovne aplikacije.

vatrene osobine

Žar Qualities

Programeri Ardora ista su tvrtka koja stoji iza otvorenog koda Nxt projekta. Ardor nadilazi Nxt da bi riješio kritična pitanja blochain bloat-a, skalabilnosti i prilagodbe.

Prvo bismo trebali detaljno razmotriti Ardor, njegove temelje u Nxt-u i njegov prvi projekt lanca djece Ignis. Iako projekt ima puno potencijala za pokretanje blockchaina kao usluge za nove razine upotrebljivosti i pristupačnosti, njegov uspjeh vjerojatno ovisi o količini vuče koju razvojni tim može stvoriti za rane aplikacije. Nxt se trudio steći široko prihvaćanje kojem su se programeri nadali, osim nekih značajnih primjera poput BNP Paribas i Accenture, i Ardor predstavlja prekretnicu za razvojni tim koji će stvoriti uzbuđenje.

U ovom ćemo vodiču pokriti:

Da biste razumjeli Ardor, morate znati o Nxt

Prije nego što zaronimo u ono što Ardor čini jedinstvenim, vrijedi pogledati Nxt platformu i njezino podrijetlo. Ardor je stekao nadimak „Nxt 2.0”Budući da se toliko oslanja na jezgrasto programiranje Nxt. Zapravo će Ardor sadržavati gotovo sve značajke Nxt-a plus dodatne napredne mogućnosti.

nxt klijent

Snimka zaslona matičnog Nxt klijenta

Nxt je započeo 2013. godine i bio je jedan od prvih ICO-a koji je ikada lansirao kriptovalutu. Iako je početna ICO prikupila samo 6000 dolara donacija, osnivači Nxt-a ostali su pri projektu. Nxt je bio među prvim projektima koji je novi blockchain kodirao od nule, ne posuđujući nijedan kôd od Bitcoina. Njegov otvoreni izvorni kod napisan je na Javi, a ujedno je i prvi blockchain koji je u potpunosti provesti dokaz o udjelu.

Nxt je dizajniran za eksperimentiranje, a cilj je bio omogućiti tvrtkama i drugim entitetima da implementiraju vlastita rješenja za blockchain pomoću API-ja, stvarajući nove novčiće na vrhu Nxt blockchaina, pa čak i kopirajući / uređujući izvorni kod Nxt. Razvojni tim stvorio je razne funkcionalnosti koje se mogu aktivirati kada se stvori novi token. To uključuje stvaranje imovine, trgovanje, blockchain glasanje i stvaranje tržnica. Nxt nastoji olakšati tvrtkama i entitetima stvaranje novih tokena i početak njihove upotrebe odmah.

Problemi s Nxt

Nxt je dobro cijenjena, provjerena i uspostavljena blockchain tehnologija s relativno dugom poviješću i iskusnim razvojnim timom. Međutim, kako će se uporaba blockchaina povećavati tijekom sljedećih godina, Nxt, ali i druge blockchain tehnologije, hoće suočiti se s nekim temeljnim problemima uz plaćanja, skalabilnost i prilagodbu.

Izvorni tokeni

Prvi i najjednostavniji problem je upotreba izvornih tokena za naknade za transakcije. Nxt koristi sustav kovanja dokaza o ulozima, što znači da je ukupna ponuda tokena već stvorena i da se novi žetoni ne stvaraju sa svakim blokom.

Umjesto toga, krivotvoritelji koji potvrđuju blokove dobivaju dio naknada za transakcije plaćene na mreži. Kao takve, naknade za transakcije treba platiti u NXT-u. Čak i ako ste stvorili novu valutu koja je neovisna o Nxt, i dalje ćete morati posjedovati NXT da biste mogli plaćati rudare, razrjeđujući vrijednost vlastite valute. To vrijedi i za valute koje koriste Ethereumov ERC20 protokol za izgradnju na vrhu Ethereum blockchaina. Naknade plaćaju u Eteru.

Blockchain Bloat

Većina blockchain tehnologija, uključujući Nxt, također se susreću s nekim oblicima blockchain bloat-a. Korijen ovog napuhavanja je potreba za preuzimanjem cijele povijesti blockchaina kako bi se upravljalo punim čvorom na mreži. Zahtjevi za pohranom za rad punog čvora povećavaju se kako se odvija više transakcija.

Uskoro, upravljanje čvorom na blockchainu moglo bi značiti preuzimanje stotina gigabajta podataka o transakcijama kako bi se vaš čvor pokrenuo, što stvara ozbiljno usko grlo za dodavanje novih čvorova. Iako je Nxt implementirao određenu obrezivanje podataka koji nisu relevantni za provjeru transakcija, trenutni sustav preuzimanja cjelovite kopije povijesti transakcija nije dugoročno održiv.

Pitanja prilagodbe

Blockchain kao uslužna rješenja koja potiču prilagodbu, stvaranje novih sredstava i platforme za trgovanje suočavaju se s izazovom kada je u pitanju pomoć klijentima u održavanju njihovih sustava. Iako je relativno jednostavno stvoriti klon Nxt blockchaina, to bi također zahtijevalo odvojene poslužitelje i stalno održavanje kako bi prilagođeni sustav nesmetano radio.

Klonovi će zaostajati za ažuriranjima softvera i sigurnosnim protokolima, a Nxt bi morao uložiti previše truda u trajnu podršku za prilagođena rješenja temeljena na Nxt.

Kako Ardor radi i rješava te probleme

Ardor uključuje sve značajke koje podržava Nxt blockchain, ali mijenja arhitekturu načina na koji se novi blockchains implementiraju. Razdvaja sigurnost od funkcionalnosti stvaranjem višestrukih lanaca. Glavni lanac Ardor je smanjeni blockchain golih kostiju napravljen za brzinu i sigurnost.

Dječji lanci

Kada želite implementirati novi projekt na Ardoru, stvorite nešto što se naziva dječji lanac. Podređeni lanac sadrži svu funkcionalnost i prilagodljivost podržane na Nxt-u. Međutim, još uvijek je povezan s glavnim lancem i svoju sigurnost i decentralizaciju izvodi iz upotrebe glavnog lanca za provjeru.

žarki lanac djeteta

Dijeteći lanac Ardor

Ova nova struktura omogućuje implementaciju dječjih lanaca i značajki u nekoliko minuta ili sati. Budući da je blockchain infrastruktura već uspostavljena s glavnim lancem Ardora, dječji lanci mogu brzo usvojiti slučajeve prilagođene upotrebe. Ovi dječji lanci i dalje primaju sve nadogradnje brzine, sigurnosti i upotrebljivosti glavnog lanca, budući da su svi integrirani na jednoj platformi.

Rezanje transakcija

Ardor rješava problem blochain bloat-a koristeći sustav obrezivanja transakcija. U budućnosti neće biti potrebno da svaki čvor sadrži cjelovitu kopiju povijesti transakcija, već samo relevantne nedavne transakcije koje su do danas došle do blockchaina. Ardor će također podržavati arhivske čvorove koji će raditi kako bi zadržali cjelovitu povijest transakcija ako budu potrebne.

Prednosti Ardora

Prednosti Ardora

Da bi riješio problem izvornog tokena, Ardor koristi sustav snopova, čvorove na mreži koji prihvaćaju naknade plaćene u tokenu podređenog lanca. Tada ovi paketi plaćaju krivotvoritelje glavnog lanca Ardor u ARDR-u, u osnovi djelujući kao klirinške kuće za pretvorbe za transakcijske naknade. To znači da krajnji korisnik može pokrenuti transakciju u podređenom tokenu i platiti naknade za transakciju u podređenom tokenu.

U teoriji, korisnici uopće ne bi mogli biti svjesni postojanja Ardora. Ova posvećenost neseksi radu na razvoju infrastrukture ono je što Ardoru toliko otežava generiranje zujanja i pažnje. Međutim, ako stekne snagu, Ardor bi mogao biti temelj za beskrajne nove blockchain aplikacije.

Ignis: Prvi dječji lanac izgrađen na Ardoru

Kako bi testirali sposobnosti Ardora i poslužili kao primjer dječjeg lanca djece, programeri Ardora stvorili su Ignis. Ignis će implementirati sve prilagodljive značajke koje dolaze iz baze Nxt koda. U osnovi, Ignis je bio dokaz koncepta dizajniran da bude prvi od mnogih dječjih lanaca na platformi Ardor. ICIS Ignis prikupio 15 milijuna dolara u financiranju razvoja.

Ardor i Ignis

Ignis je prvi dječji lanac Ardora.

U budućnosti bi platforme za trgovanje dionicama, usluge digitalnog prijenosa datoteka, blockchain aplikacije u privatnom poduzeću i druge mogle koristiti dječje lance Ardor. Ardorove snage su brzo vrijeme za postavljanje i široka prilagodljivost, što ga čini izvrsnom opcijom za tvrtke koje žele iskoristiti blockchain bez resursa posvećenih prilagođenom razvoju.

Opskrba novčićima

U optjecaju je nešto manje od jedne milijarde ARDR kovanica. Budući da Ardor koristi dokaz o udjelu umjesto dokaza o radu, neće se izdavati novi novčići. Dokaz o udjelu nudi razne prednosti, ali ima i neke nedostatke.

Plan i tim

Blok geneze Ardor potvrđen je 1. siječnja 2018. Od tada je došlo do nekoliko značajnih pomaka. Uključuju provedbu laganih pametnih ugovora na testnoj mreži, koji će uskoro biti objavljeni na glavnoj mreži.

Nekoliko je projekata pokrenuto i na Ardorevoj mreži. Tu spadaju Triffic, tokenizirana platforma programa vjernosti kupaca i Max Crowdfund, projekt financiranja imovine. Ardor je također predstavio dokaz koncepta decentralizirane razmjene za Binance.

Obrezivanje dječjih lanaca i dijeljenje snimaka trenutno su na testnoj mreži, a planira se njihovo stavljanje uživo na glavnu mrežu. Tim također trenutno istražuje upotrebu transakcija bez znanja i bočne lance koje izdaju korisnici.

Ništa od ovoga nije posebno seksi za netehnički nastrojene. Međutim, poanta je u tome da su vidljivi višestruki pomaci u različitim fazama provedbe, od istraživanja do ispitivanja. To ukazuje na snažnu dugoročnu viziju projekta.

Jelurida Tim iza Nxt, Ardor i Ignis

Nxt, Ardor i Ignis svi su projekti privatne tvrtke nazvane Jelurida. Tim Jelurida jedan je od najiskusnijih timova za razvoj blockchaina, još od Nxt-ovog lansiranja 2013. godine.

Tim se sastoji od cijenjenih, iskusnih programera s više od četiri godine iskustva u stvaranju i održavanju blockchain koda. Uz to, jedan od suosnivača ima pravnu pozadinu i upravlja pravnim implikacijama arhitekture otvorenog koda i blockchain aplikacija.

Povijest trgovanja

Vrijednost ARDR tokena uglavnom je slijedila isti obrazac kao i Bitcoin i druge kriptovalute. Oko siječnja 2018. zabilježen je ogroman skok, a ostatak godine neprestano je padao. Ako smo velikodušni, pokretanje mainneta dogodilo se u siječnju. To bi vjerojatno potaknulo interes ulagača za ARDR tokene.

Došlo je do malog povećanja cijene ARDR-a u svibnju 2018. Nekoliko događaja koji su možda uzrokovali ovaj vrhunac. Na platformi Ardor bila su najavljena dva ICO-a, a projekt je također pokrenuo verziju svoje web stranice na kineskom jeziku, koja je možda otvorila ARDR širokoj bazi kineskih investitora.

Projekt je bio u top trideset novčića pri lansiranju prošlog siječnja. Sada je u prvih osamdeset.

Natjecatelji

Pokret nove ekonomije, poznat kao NEM, nadahnut je Ardorovim prethodnikom, Nxt, i sadrži mnoge sličnosti u svojim aplikacijama. Ostali projekti koji koriste podređene ili bočne lance uključuju Lisk i Aelf, premda se oba projekta koriste delegiranim protokolom dokaza udjela umjesto čistog dokaza uloga.

Gdje kupiti ARDR

ARDR tokene možete kupiti na mnogim glavnim kripto-kripto-burzama, uključujući Binance, Bittrex i Huobi. Ako želite kupiti ARDR s fiatom, tada Changelly nudi tu opciju.

Gdje čuvati ARDR

Ardor nudi vlastiti novčanik s integracijom operativnih sustava Apple, Windows i Android. Ovaj novčanik također možete koristiti za spremanje ignis tokena ili tokena iz drugih projekata na Ardor dječjim lancima.

Zaključak

Ardor obavlja prilično važan posao razmišljajući o novim načinima strukturiranja blockchain infrastrukture i sigurnosti. Ako se pravilno izvede, krajnji rezultat mogao bi biti rješenje koje bi bilo koje poduzeće moglo implementirati. Ne bi bilo potrebno opsežno tehničko stručno znanje ili stalno održavanje.

Međutim, sada postoji više drugih razvojnih platformi koje pružaju jaku konkurenciju za Ardor. Tim ima puno posla ako će i dalje biti ispred krivulje.

U konačnici, sljedeća godina ili dvije vjerojatno će se pokazati najkritičnijim vremenom za Ardor. Ako se projekt može dokazati kao održiva razvojna platforma za nekoliko kritičnih projekata, to bi se mogao pokazati dobrom dugoročnom okladom.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirala Sarah Rothrie 12. siječnja 2019., kako bi odražavao nedavne promjene na projektu.

Dodatna sredstva

Forum zajednice

Cvrkut

Reddit

Nesloga

Telegram

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me