Što je Bancor?

Bancor je blockchain protokol koji omogućava korisnicima da izravno pretvaraju između različitih tokena za razliku od njihove razmjene na tržištima kriptovaluta.

Projekt nudi mrežu, o kojoj ćemo uskoro razgovarati, koja radi na dovođenju likvidnosti na većinu žetona kojima nedostaje dosljedna ponuda / potražnja u razmjenama. Ta je mreža izgrađena na pametnim ugovorima i novoj klasi kriptovaluta koje tim naziva “Smart Tokens”.

Koji problem Bancor želi riješiti?

Bancor želi pružiti potporu nelikvidnost koja trenutno postoji na tržištu kriptovaluta. Nelikvidnost nije toliko problem za vrhunske kovanice poput Bitcoina ili Ethereuma, jer uvijek postoje kupci i prodavači koji žele razmijeniti te kovanice. Definitivno je problem, međutim, za tisuće drugih tokena koji mogu služiti legitimnim decentraliziranim svrhama, ali na tržištu nisu privukli dovoljno pažnje da budu likvidni.

Likvidnost tokena određuje se njegovom dosljednom prisutnošću kupaca i prodavača. Token s visokom likvidnošću je onaj koji možete lako nabaviti ili prodati u bilo kojem određenom trenutku. Suprotno vrijedi za tokene s niskom likvidnošću.

Tim Bancora tvrdi da su, budući da je većinu tokena teško zamijeniti, izuzeti s interneta vrijednosti. Njihov protokol ima za cilj integriranje tih tokena pomažući im u uspostavljanju njihove likvidnosti.

Tim predviđa budućnost koja uključuje milijune tokena koji su vrlo učinkoviti lokalno, a mogu se trgovati na globalnoj razini.

Bancor Future širom svijeta

Pametni tokeni i Bancor protokol

Bancorov protokol koristi pametne ugovore za stvaranje pametnih žetona, koji služe kao alternativni mehanizam za trgovanje. Ključna karakteristika protokola je da ne zahtijeva razmjena tokena s drugom stranom, kao u slučaju razmjene kriptovaluta. Umjesto toga, koristi Smart Tokens za Pretvoriti između različitih ERC-20 tokena interno. Te se konverzije odvijaju putem blockchain-ovog protokola i potpuno izvan razmjena kriptovaluta.

Pametni tokeni interno obrađuju pretvorbe tokena držeći rezerve ostalih ERC20 tokena u okviru svog pametnog ugovora. Zatim mogu pretvoriti naprijed-natrag između tih rezervi po potrebi korisnika.

pretvorba pametnog ugovora

Pametne žetone možete smatrati novcem koji drži novac. Imaju rezerve slične onima kako središnja banka drži devizne rezerve i vrši konverziju između njih.

Bancor protokol podržava sve tokene slijedeći Ethereumov ERC-20 standard. Svaki stvoreni pametni žeton sukladan je ERC-20 i stoga je kompatibilan sa svim ostalim tokenima ERC-20. Već znamo da se pametni žeton može trenutno pretvoriti u bilo koji od njegovih povezanih tokena (rezervi). Ali, također se može pretvoriti u bilo koji od povezanih tokena povezanih tokena itd. Ovo stvara mrežu povezanih tokena koja omogućuje brze i automatizirane pretvorbe.

mreža tokena

Žeton mreže Bancor (BNT)

Protokol Bancor ima vlastitu matičnu valutu, BNT. BNT je prvi pametni žeton na mreži Bancor, a svi drugi pametni tokeni ga drže kao rezervu. Ova povezanost omogućuje BNT-u da značajno smanji broj konverzija potrebnih za dolazak na krajnji žeton.

BNT Bancor Token

Bancorova likvidnost

Bancor donosi likvidnost žetonima uklanjajući potrebu da se kupci i prodavači podudaraju kako bi se mogla obaviti razmjena (kao u slučaju razmjene kriptovaluta). Umjesto toga možete pretvoriti u bilo kojem trenutku izravno putem pametnih ugovora na mreži.

Bancor-ov protokol jamči likvidnost programiranjem konstantnog omjera pričuve (CRR) u svim ugovorima o pametnim žetonima. CRR učinkovito sprječava pametne tokene da iscrpe svoje rezerve.

Kako se tokeni probijaju kroz različite pametne ugovore, cijene pretvorbe izračunavaju se zbirkom formula i algoritama (dostupnim u projektu bijeli papir). Te su formule posebno dizajnirane da pomognu osigurati stope pretvorbe, istodobno izbjegavajući iscrpljivanje.

Pretvaranje tokena na mreži Bancor

Možete pristupiti mreži i pretvoriti između podržanih tokena putem Bancor-a web aplikacija.

Krenimo kroz to kako bi mogla izgledati konverzija tokena. Recimo da želite pretvoriti ERC-20 token poput DragonChain u drugi, recimo, EOS.

pretvorba tokena

U web aplikaciji trebali biste samo odabrati ove dvije žetone i kliknuti “pretvori” (pod pretpostavkom da ste priložili novčanik koji vam nudi neki DRGN token za zamjenu). Nakon što kliknete “pretvori”, Bancor protokol pokreće niz zahtjeva za različite pametne ugovore. Prvi zahtjev pretvara vaš DRGN u pametni žeton koji sadrži DRGN u svojim rezervama. Tada se Smart Token likvidira za još jedan Smart Token koji drži EOS u svojoj rezervi. Nakon što je lanac konverzija završen, primit ćete EOS.

Konceptualni slučaj stvarnog svijeta

Recimo, na primjer, Dutch Airlines i American Airlines počinju koristiti kripto, a njihovi krediti u zračnoj milji modelirani su kao ERC-20 tokeni. Tada bi protokol Bancor funkcionirao kako bi omogućio korisniku da zamijeni Dutch Air milje za bodove American Airline Loyalty-a, bez potrebe da netko u tom trenutku želi trgovati upravo suprotno.

slučaj upotrebe aplikacije bancor

Bancor tim

Tim Bancora sastoji se od temeljnog Vijeća Zaklade i njihovog Savjetodavnog odbora. Vijeće zaklade uključuje četiri osobe sa sjedištem iz Zuga u Švicarskoj.

osnovni tim banke

Bernard Lietaer je belgijski inženjer građevine, ekonomist, autor i profesor. Lietaer se specijalizirao za monetarne sustave i promovira pojam zajednica koje stvaraju vlastite lokalne valute.

Eyal Hertzog je arhitekt proizvoda projekta i poznat je po suosnivanju tvrtke za razmjenu videozapisa, Metacafe. Hertzog je također suosnivač Appcoina, projekta sličnog Bancoru koji koristi korisnička tržišta i privatne valute.

Guy Benartzi služi kao suosnivač i priznat je za osnivanje kompanije za igre na sreću Mytopia. Benartzi je također suosnivač Particle Code, razvojnog studija sa sjedištem u Tel Avivu, Izrael.

Guido Schmitz-Krummacher je izvršni direktor zaklade Bancor Protocol koji sudjeluje u raznim komercijalnim poduzetničkim pothvatima u Švicarskoj. Njegovo sudjelovanje u kripto prostoru uključuje Bancor, kao i izvršnu poziciju u crowdfunding mreži Tezos (XTZ)

Tim Draper, poznati kapitalist rizičnog kapitala i osnivač Draper Associatesa, sjedi u savjetodavnom odboru zajedno s još 9 osoba.

bancor savjetnik odbora draper Opskrba novca i održivost

Pametni tokeni mogu se stvoriti ili likvidirati u bilo kojem trenutku, dodavanjem ili uklanjanjem iz ukupne zalihe u opticaju. Stoga ponuda tokena fluktuira u odnosu na konverzije koje se odvijaju na mreži Bancor.

Kao što je spomenuto, BNT je domaća valuta Bancora i prvi Smart Token koji pokreće Bancor. BNT ima ukupnu opskrbu od 74.319.827, ali budući da je riječ o pametnom žetonu, i količina BNT-a u opticaju oscilira.

Transakcije BNT-a obrađuju se na razini odvojenoj od primarnog sloja Ethereum-ovog Casper Proof-of-Stake protokola.

Gdje možete kupiti i pohraniti BNT?

BNT tokene možete dobiti izravno putem Bancorovog pametnog ugovora pretvaranjem iz bilo kojeg drugog podržanog ERC-20 tokena u web aplikaciji Bancor.

Inače, BNT možete pronaći na sljedećim burzama: Binance, Bittrex, Vrata.io, HitBTC, OKEx, Liqui, Upbit, LATOKEN, COSS, AEX i Tidex.

BNT možete pohraniti i na najpopularnije novčanike kao što su MyEtherWallet, Parity i imToken.

Završne misli

Bancor protokol u konačnici postoji kako bi likvidnost doveo do nišnih tokena kako bi im moglo biti mjesto na globalnim tržištima. Bancor olakšava stjecanje ili likvidaciju žetona s malim količinama trgovanja, dok im pomaže u uspostavljanju tržišne cijene.

Ako prostor kriptovaluta napreduje prema sustavu koji uključuje velik broj lokalno učinkovitih tokena, Bancor bi itekako mogao biti središnja figura za razmjenu tih valuta.

Ključni za poneti

  • Pametni tokeni su imovina koju generiraju korisnici stvorena pametnim ugovorima na mreži Bancor.
  • Pametni tokeni služe kao medij za konverziju između različitih ERC-20 tokena
  • Bancor obraća tokene putem pametnih ugovora, a ne razmjenjujući njih s drugom strankom.
  • Uveden je mehanizam konverzije putem pametnih tokena kako bi se likvidnosti pomoglo u nedovoljno zastupljenim tokenima.

bankor