Što je BitTorrent?

BitTorrent je peer-to-peer protokol za razmjenu datoteka koja je nedavno lansirala novu kriptovalutu, BTT. Mreža vam omogućuje brzo i besplatno preuzimanje nekoliko različitih vrsta datoteka s Interneta. Trenutno više od 170 milijuna ljudi koristi protokol svakog mjeseca.

U ovom ćemo vodiču prijeći na:

Kako funkcionira BitTorrent?

U ilustrativne svrhe presudno je odvojiti BitTorrent, izvorni peer-to-peer protokol, od BTT, kriptovalute koju protokol provodi kao novčani poticaj.

BitTorrent

BitTorrent je mrežni peer-to-peer komunikacijski protokol za datoteke i druge vrste podataka. Slično blockchainu, BitTorrent je distribuirani sustav bez središnjeg entiteta. Evo kako to funkcionira.

Sjeme datoteke domaćina, inače poznate kao bujice. Prilikom hostinga, sjeme dijeli bujice na nekoliko dijelova, tako da ih možete učinkovitije preuzeti.

BitTorrent mreža

BitTorrent implementira peer-to-peer mrežu sijačica i preuzimača za brzo i jeftino dijeljenje datoteka. | Izvor: Wikipedia / Scott Martin

Kada preuzmete datoteku na BitTorrentu, primate različite dijelove te datoteke iz više sjemenki. Tijekom preuzimanja i nakon završetka, možete se odlučiti da postanete i sjeme za daljnju pomoć mreži. Odlukom da ne sjemenje donosite titulu a pijavica. BitTorrentu je potrebno sjeme da bi sustav preživio, pa se pijavica mrzi.

Čitava mreža prenositelja (sjemena) i preuzimača za određenu datoteku je roj.

BitTorrentova distribuirana arhitektura omogućuje vam prijenos i preuzimanje velikih datoteka jeftinije i učinkovitije i pomaže u smanjenju zagušenja interneta.

BTT tokeni

BitTorrent je postojao mnogo prije BTT token. Čak i danas možete koristiti besplatni protokol bez tokena. Prema projektu bijeli papir,

“BTT [djeluje] kao mehanizam opće namjene za transakcije u računarskim resursima koje dijele klijenti BitTorrenta i likvidno tržište zahtjeva i usluga.”

Uz BTT, razvojni tim uvodi i BitTorrent Speed. Budući da u izvornom protokolu nema financijskog poticaja za sjeme, rojevi često prerano odumiru. Da bi riješio ovaj problem, BitTorrent Speed ​​nudi BTT nagrade za korisnike koji nastavljaju s radom nakon preuzimanja datoteke.

S druge strane BTT jednadžbe, možete kupiti prioritetni pristup sjemenkama, kontinuiranu dostupnost datoteke i upotrebu tuđih resursa sa svojim tokenima.

Krajnji cilj implementacije BTT-a je da BitTorrent postane cjelokupni ekosustav sadržaja, uključujući isporuku sadržaja, decentraliziranu pohranu i proxyje.

Ukupna je ponuda 990 000 000 000 BTT, od čega:

  • 20 posto pripalo je zakladi TRON
  • 19,9 posto ostaje s BitTorrent ekosustavom
  • 19 posto živi s BitTorrent timom i zakladom
  • 17 posto prodano je u privatnoj, javnoj prodaji i prodaji sjemena
  • 10,1 posto dio je šestogodišnjeg programa Tron airdrop
  • 10 posto je dio programa BitTorrent airdrop
  • 4 posto su partnerski tokeni

BitTorrent tim & Napredak

Bram Cohen stvorio je BitTorrent u travnju 2001., a ažuriranu verziju objavio je 2013. U lipnju 2018. osnivač Trona Justin Sun kupio je BitTorrent za 120 milijuna dolara kao sredstvo za proširenje Tronovog Atlasa projekata. Cohen više nije s tvrtkom, a otišlo je i nekoliko izvornih članova osoblja.

Nakon akvizicije, BitTorrent je održao početnu ponudu za razmjenu (IEO) putem Binanceova programa Launchpad, prikupivši 7,2 milijuna dolara.

Još se puno razvija za spajanje dviju decentraliziranih tvrtki. BitTorrent Speed ​​još nije dostupan, ali tim navodi da će ga pokrenuti negdje u ovom kvartalu. Uz to, BitTorrent Live, a usluga streaminga uživo, prihvaća prijave za nadolazeću beta verziju. Međutim, tim nije objavio datum izlaska ovog proizvoda.

Natjecanje

S više od 100 milijuna korisnika između Trona i BitTorrenta, ovaj projekt predvodi paket peer-to-peer sustava za dijeljenje datoteka.

Još jedna popularna platforma za dijeljenje datoteka temeljena na blockchainu je Upfiring. Međutim, Upfiring šifrira svaku datoteku koju sejalice hostiraju, dok BitTorrent ne. Uz gotovo beskrajan broj slučajeva korištenja u dijeljenju datoteka, trebalo bi imati mjesta za oboje.

Trgovanje

BitTorrent je jedna od kriptovaluta s najboljim učinkom u 2019. godini. BTT je lansiran s IEO cijenom od 0,00012 dolara, a nakon početnog volatilnog trgovanja cijena se smjestila na oko 0,0008 dolara.

Cijena se počela penjati sredinom svibnja, dosegnuvši najvišu razinu od 0,0018 dolara krajem svibnja. Čini se da nema vijesti koje bi bile u korelaciji s ovom prelaganjem, tako da je možemo kreditirati do cijene koja samo prati tržište u to vrijeme. Cijena BTT-a trenutno iznosi oko 0,00134 USD – što je već deset puta više od cijene tijekom ICO-a.

Ako ulažete, pripazite na nadolazeća izdanja Speed ​​i Live. Oba ova proizvoda mogla bi lijepo potaknuti cijenu.

Gdje kupiti BTT

Vaše mogućnosti razmjene za kupnju BTT-a gotovo su bezbrojne. UpBit trenutno ima najveći iznos BTT prometa u paru s KRW.

Budući da vjerojatno ne posjedujete KRW, trebali biste potražiti Binance za svoje BTT trgovanje. Dostupan je u zamjenu za BTC, BNB i razne stabilcoin na platformi.

Ako ste novi u investitoru kriptovaluta, pogledajte naš vodič o tome kako kupiti bitcoin za početak.

Gdje čuvati BTT

BTT je TRC-10 token koji koristi mrežu Tron, tako da ga možete pohraniti u bilo koji novčanik koji podržava TRX. Tron ima čitav niz novčanika stvorenih u zajednici koje tim promovira na projektu službena stranica.

Završne misli

Osim KIN-a (što će vjerojatno i biti kraj užasno), BitTorrent je jedan od najopsežnijih pokušaja tokeniziranja već uspješne mreže. Na površini, dodavanje tokena za poticanje sijačica u sustavu ima smisla. Nećemo pouzdano znati dok se Speed ​​i drugi dodaci poput Live ne pojave na tržištu. Dotad je to samo još jedna igra ruleta za špekulacije altcoinima.

Dodatna sredstva

Web stranica

Bijeli papir

Cvrkut

Telegram

Blog

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me