mače

Što je CryptoKitties? Vodič za početnike o Blockchain kolekcionarskim mačkama

Prošlog prosinca nova je igra postala trendovski hir u svijetu blockchaina. Kolekcionarski CryptoKitties omogućavali su korisnicima da kupuju, posjeduju i trguju jedinstvenim, preslatkim mačkama iz crtića na blockchainu. Otprilike u vrijeme lansiranja, CryptoKitties je bio toliko uspješan da je usporio Ethereum mrežu. Samo nekoliko dana nakon lansiranja, korisnici su već potrošili više od milijun dolara na ove kolekcionarske mačke.

Cool stvar kod CryptoKitties je što su demonstracija. Naravno, sami su zabavni i slatki. Međutim, oni također pokazuju potencijal blockchaina za trgovanje i osiguravanje digitalne imovine. To je bio pokretački princip stvaranja CryptoKittiesa. U bijeloj knjizi osnivači raspravljaju o uskom fokusu većine blockchain projekata na plaćanja. U konačnici, nadali su se da će CryptoKitties pomoći ljudima da prošire svoje viđenje onoga što blockchain može učiniti.

Ne valuta, već imovina

Većina blockchain projekata pokreće se s kriptovalutom. To su žetoni kojima se trguje i koji predstavljaju neku korisnu vrijednost u projektu ili čak udio u tvrtki. Ponude žetona postale su nevjerojatno uspješan uređaj za prikupljanje sredstava za nove startupe. U nekim slučajevima previše uspješni kao projekti s minimalnom stručnošću ili putokazom mogu prikupiti milijune dolara.

CryptoKitties nisu valuta. Umjesto toga, oni su blockchain sredstva. Strukturirani su slično većini drugih tokena. Međutim, oni imaju jednu veliku razliku. Svaka je CryptoKitty jedinstvena i nisu namijenjene zamjeni. Zamjenljivost je ključna za valutu. Znači da je dolar dolar, bez obzira gdje ste ga dobili, koje je godine kovan ili gdje je bio prije nego što ste ga dobili. Oni imaju vrijednost jer se mi slažemo oko njihove vrijednosti.

aukcija kriptokicija

Nezamjenjivi tokeni oslanjaju se na svoju jedinstvenost i oskudnost u stvaranju vrijednosti. Svaka CryptoKitty je ERC-721 token s jedinstvenim značajkama. Ove jedinstvene značajke zapisuju se u kôd kao fenotip i genotip CryptoKitty. Drugim riječima, genetske informacije CryptoKittyja koje određuju njegov izgled i druge karakteristike zapisuju se izravno u kod tokena ERC-721.

Kombinacije fenotipa i genotipa znače da postoji četiri milijarde mogućih CryptoKitties, što čini vjerojatnim da je CryptoKitty koji posjedujete jedinstven na svijetu.

Izgrađeno na Ethereumu

Igra koristi mrežu Ethereum, umjesto da stvara vlastiti blockchain. Pametni ugovori upravljaju svim aspektima stvaranja i trgovine CryptoKitty. Kao rezultat toga, nema središnjeg tijela koje može promijeniti, ukloniti ili na drugi način izmijeniti CryptoKitty nakon što je stvoren. Osoba koja posjeduje taj ERC-721 token posjeduje mačkicu i može je držati, dopustiti da se pari ili je u bilo kojem trenutku zamijeniti..

Budući da je izgrađen na Ethereumu, CryptoKitties koristi Ether kao plaćanje za sve transakcije. Još nije moguće kupiti CryptoKitties s fiat valutom. U budućnosti se razvojni tim nada da će ponuditi opcije za fiat plaćanje.

Posjedovanje i trgovanje CryptoKitties također zahtijeva upotrebu integracije preglednika za vaš Ethereum novčanik. MetaMask je to najjednostavnija opcija. Moguće je napisati kod koji izravno komunicira s pametnim ugovorom CryptoKitty. Međutim, da biste koristili internetsko korisničko sučelje i pregledavali svoje mace, morat ćete instalirati MetaMask i zadržati CryptoKitty žetone u tom novčaniku.

Odakle dolaze nove mace

Mačka geneza rođena je i udomljena 2. prosinca 2017. Od tada se svakih 15 minuta rađa nova mačka. To će se nastaviti do studenoga 2018., u kojem trenutku neće postojati nova generacija nula CryptoKitties. Prema bijeli pa-purr (da, to je pravi naslov dokumenta), ikad će postojati samo 50 000 mačaka gen-0.

Izvan generacije nula mačaka, CryptoKitties se također mogu uzgajati međusobno. Svaka maca može biti otac i supruga za uzgojni par. Vlasnik dame dobit će novorođeni CryptoKitty. Ta će maca imati genetske atribute (da, to također nije tiskarska greška) svojih roditelja, ali imat će i slučajne varijacije u nekim katutima. Te bi slučajne mutacije mogle biti rjeđe od njegovih roditeljskih atributa. U vrlo rijetkim slučajevima može se roditi “otmjena mačka” s prilagođenim umjetničkim djelima.

uzgojne kriptotoke

Ne postoji teoretsko ograničenje koliko CryptoKitties može postojati. Sve dok ste spremni platiti transakcijske naknade za uzgoj dviju mačaka, možete stvoriti novu.

Vremenom se pojavilo tržište za uzgoj rijetkih kat. Ako želite uzgajati svoj CryptoKitty s mačićem druge osobe, vjerojatno ćete tom vlasniku morati platiti naknadu za ožičenje. Sada postoji i tržište za “djevičanske” mace koje nikada prije nisu uzgajane, posebno gen-0 djevice.

Blockchain Art?

Ova eksplozija u digitalnom kolekcionarstvu i jedinstvenoj imovini postavlja pitanje: Je li to umjetnost?

Cryptokitties su lijepe i slatke. Unatoč tome, oni također podsjećaju na umjetnost po tome što su jedinstveni i vrijedni jer su rijetki. To se posebno odnosi na otmjene mačke koje dolaze s prilagođenim umjetničkim djelima, a još su rjeđe.

Blockchain umjetnost i digitalna nestašica trend je u nastajanju. Moguće je zamisliti umjetnike koji koriste blockchain kako bi osigurali autentičnost i podrijetlo svojih djela. CryptoKitties je slučajno urođen u blockchain. Međutim, to ne znači da to nije umjetnost.

U konačnici, tvorci CryptoKittiesa to nazivaju igrom i čini se da ih ne zanima umjetnički aspekt. Umjesto toga, tvrtka koja stoji iza projekta smatra da je to zabavan način da pomognete ljudima da nauče o blockchainu. Baš na isti način na koji je Minesweeper ljude upoznao s računalima, Flash igre pokazale su ljudima internet, Farmville je ljude doveo na društvene mreže, a Angry Birds ljude podučavao o pametnim telefonima.

Tehnički podaci: Pametni ugovor CryptoKitty

CryptoKitties se oslanja na modularnu strukturu osnovnog ugovora plus druge knjižnice pametnih ugovora. Temeljni ugovor prati vlasništvo i prijenos vlasništva za sve mace. Također provjerava odobrenje za ugovaranje novih CryptoKittiesa. Osim toga, sve ostale funkcije dolaze od pokazivača u glavnom ugovoru koji pozivaju ostale ugovore u knjižnici.

Uzgoj, genetika i aukcije odvijaju se u drugim ugovorima. Kao što je prethodno spomenuto, sva je funkcionalnost dostupna svima izravnom interakcijom s pametnim ugovorima na Ethereum blockchainu. Međutim, za većinu korisnika najlakše je koristiti intuitivno internetsko korisničko sučelje MetaMaska i CryptoKitties.

Kako kupiti CryptoKitties

CryptoKitty ćete najlakše nabaviti kupnjom na aukciji na web mjestu. Budući da mace mogu imati jedinstvene karakteristike, svaka će se prodavati po različitoj cijeni.

Trebat će vam Ether prije nego što kupite CryptoKitty. To je lako kupiti za fiat putem većine glavnih burzi. Bitfinex, Coinbase, Kraken, GDAX ili Gemini uzet će fiat.

Zatim nabavite proširenje preglednika MetaMask i postavite novčanik MetaMask. Prenesite svoj ETH u svoj MetaMask novčanik. Zatim slijedite upute na web mjestu CryptoKitties da biste se prijavili i licitirali za mačkicu.

Kako čuvati CryptoKitties

Možete držati svoje CryptoKitties u svom MetaMask novčaniku ako ih želite pregledati i trgovati u pregledniku.

Ako svoje mace želite staviti u hladnjaču, Ledger Nano S može pohraniti ERC-721 tokene.

Tim: Axiom Zen

Ekipa koja stoji iza CryptoKittiesa je Axiom Zen. Oni stvaraju sve vrste projekata na vrhu tehnologije, poput virtualne stvarnosti i blockchaina. CryptoKitties je samo jedan od njihovih pothvata.

Tok financiranja CryptoKitties jedinstven je u blockchain prostoru. Axiom Zen prodaje mačke generacije nula na aukciji i zadržava zaradu. Međutim, oni također čine mali postotak (3,75%) u svakoj transakciji koja se dogodi na službenom tržištu. Nakon ove godine nestat će sve mace s nula generacija, a stalni prihod dolazit će od transakcija na tržištu.

To ne znači da je potrebno korištenje tržnice. Možete pregovarati i trgovati CryptoKittiesima izvan službenog tržišta, a da Axiom Zen ne platite ni centa. Aukcijski pametni ugovor samo je korisna i pouzdana opcija za transakcije.

Vremenska Crta & Putokaz

U prvom tjednu nakon pokretanja u prosincu 2017., platforma je imala preko 60 tisuća korisnika, 100 tisuća mačaka i 5 milijuna dolara prodaje. Tog tjedna CryptoKitties su činili 25% mrežnog prometa Ethereuma.

Sljedeći je tjedan narastao na 150 tisuća korisnika i preko 15 milijuna dolara prodaje.

putokaz kriptokicija

U 2018. će se pokrenuti mobilna aplikacija CryptoKitties s nekim funkcijama pune web verzije. Cilj projekta je i ove godine prihvatiti fiat valute. Do kraja 2018. rodiće se sve mačke s nula generacija.

Zaključak

Bez obzira mislite li da je CryptoKitties pomodnost, ostaje činjenica da je bio učinkovit u uvođenju ljudi u blockchain i širenju mogućnosti onoga za što se blockchain može koristiti izvan valute. Kao jedan od najuspješnijih blockchain projekata u smislu pokrivanja vijesti i masovnog usvajanja, CryptoKitties je odigrao važnu ulogu u povijesti blockchaina. Samo to bi CryptoKitties trebalo učiniti dragocjenim kolekcionarskim predmetom za mnogo godina, čak i ako tržište takvih kolekcionarskih predmeta padne tijekom sljedećih godina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me