Što je Decentraland?

Decentraland je pogon na Ethereum platforma za virtualnu stvarnost. U ovom virtualnom svijetu kupujete zemljišne parcele koje kasnije možete preći, nadograditi i unovčiti. Nema ograničenja onoga što možete učiniti. To je prva digitalna platforma u potpunosti u vlasništvu svojih korisnika.

U ovom vodiču za početnike Decentralanda istražit ćemo:

Kako djeluje Decentraland?

Slično igrama poput Skyrim i Fallout, Decentraland je sveobuhvatni virtualni svemir. Međutim, umjesto da igrate na dvodimenzionalnom ekranu, sudjelujete u trodimenzionalnom svijetu. Čini se da je logičan sljedeći korak prije stvaranja cjelovitih igara temeljenih na AI u fizičkom prostoru, à la Westworld.

Što je ZEMLJA?

U Decentralandu su prostori s kojima komunicirate ZEMLJA, nezamjenjiva digitalna imovina koju kupujete u igri. Jednom kad ste vlasnik parcele ZEMLJE, možete slobodno raditi s njom kako sami odaberete. Možete stvoriti igre, aplikacije, usluge kockanja ili čak dinamične 3D scene. Ali, zašto se tu zaustaviti? Iako to nije njegova primarna svrha, također možete stvoriti ZEMLJISTIČKE usluge oko obrazovanja, profesionalnog razvoja, turizma itd.

Broj ZEMLJIŠTA ograničen je, a svaka parcela ZEMLJIŠTA iznosi 33 metra sa 33 metra, ali nema ograničenja za njegovu visinu. Nedavno je Decentraland stvorio ZEMLJIŠTA Imanje, značajka koja vam omogućuje lakše upravljanje vašim ZEMLJIŠTEM pridruživanjem susjednih parcela. Ako ste zainteresirani za kupnju ZEMLJIŠTA (ili samo želite vidjeti kartu), trebali biste provjeriti TRŽIŠTE ZEMLJIŠTA.

Slične grupacije na ZEMLJI obuhvaćaju Okruzi. Okruzi su u osnovi zajednice koje se vrte oko zajedničke teme. Na primjer, može postojati Distrikt samo za kripto entuzijaste s aplikacijama i uslugama za kriptovalute. O pitanjima Distrikta možete glasati putem glasačkog dApp-a Decentralanda, Agora. Iznos ZEMLJIŠTA koje imate u određenom okrugu odgovara težini vašeg glasa. Decentraland je stvorio Agoru kako bi vam pružio veću kontrolu nad onim što se događa u vašim okruzima i pružio povratne informacije o širokoj platformi.

Što je MANA?

MANA je kriptovalutni žeton Decentralanda. To je ERC20 token koji koristite za kupnju zemljišta LAND-a, kao i za plaćanje roba i usluga u svijetu.

Kada kupujete ZEMLJIŠTE, Decentraland sagorijeva MANU kojom ste je kupili. Tim Decentralanda izvorno je prodao svaku parcelu ZEMLJE za 1000 MANA. Sada, kad postoji sekundarno tržište, cijene ZEMLJIŠTA variraju. Trenutno je najjeftinija parcela ZEMLJE 11.750 MANA, dok popularnija područja imaju milijunske oznake s cijenama. Najprodavanija parcela otišla je za 2.000.000 MANA, odnosno 175.578 američkih dolara, u ožujku 2018. To je bio popriličan novac za virtualnu parcelu i prodavaču je ostavio lijepu zaradu.

Tehnološka arhitektura

Protokol Decentralanda ima tri sloja:

  • Sloj konsenzusa: Prati vlasništvo nad zemljištem i sadržaj zemljišta putem pametnog ugovora Ethereum.
  • Sloj zemljišnog sadržaja: Koristi decentralizirani sustav distribucije za prikazivanje sadržaja u virtualnom svijetu.
  • Sloj u stvarnom vremenu: Pruža peer-to-peer veze kako bi korisnici mogli međusobno komunicirati.

Tim gradi platformu za virtualnu stvarnost koristeći A-Frame. Da biste izgradili svijet, prvo možete stvoriti model u SketchUpu i / ili Blenderu, a zatim ga uvesti na platformu.

Decentraland tim & Napredak

Tim Decentralanda vode Ari Meilich (voditelj projekta) i Esteban Ordano (tehnološki voditelj). Ordano je prethodno radio u Bitpayu kao softverski inženjer i osnovao Smart Contract Solutions, Inc. Obojica osnivača također su surađivali na stvaranju Stremiuma i Bitcorea.

osnivači decentralanda

Decentraland postoji dulje nego što možda mislite. Tim je postigao svoju prvu razvojnu prekretnicu, kameno doba, u lipnju 2015. To je bila jednostavna, pikselizirana mreža koja je korisnicima dodijelila piksele putem algoritma provjere rada. Nedavno su održali Terraform Event na kojem su prodali LAND u novom, 3D svijetu.

Tim se također udružio s kotar0x, Aragon i imToken kako bi pružili neke od svojih usluga.

Decentraland je prilično jedinstven u blockchain svijetu bez velikih izravnih konkurenata. Visoka vjernost i Sansar oboje pružaju prostore za stvaranje i prodaju iskustava virtualne stvarnosti, ali nisu zasnovani na blockchainu. OZNAKA.PROSTOR čini se da je najsličniji projekt; međutim, daleko je iza Decentralanda i po razvoju i po zlu.

Trgovanje

Cijena MANA-e relativno je stagnirala do eksplozije tržišta u prosincu / ranom siječnju. Od tada je novčić relativno dobro poslovao u usporedbi s ostatkom tržišta altcoin-a, održavajući oko 75% vrijednosti Bitcoina u sljedećem padu.

MANA je dosegla najvišu razinu u siječnju 2018. na 0,26 dolara, postigavši ​​još dva vrhunca u svibnju i srpnju, 0,18 i 0,14 dolara. Od srpnja 2018. MANA nastavlja padati, odražavajući trendove na kripto tržištima.

Budući da je MANA trenutno jedina namjena kupnja ZEMLJIŠTA, teško je predvidjeti što će utjecati na cijenu. Povećanje potražnje za ZEMLJIŠTEM može dovesti samo do povećanja količine MANA koju trebate kupiti, a ne do povećanja same vrijednosti MANA. Cijena MANA-e trebala bi se povećati kako s njom kupujete više stvari.

Gdje kupiti MANA

MANA možete kupiti na većini većih burzi bilo s Bitcoinom ili Ethereumom. Binance i OKEx imaju najveći obim trgovanja na burzama.

Ako ne posjedujete niti jedan od ta dva novčića, a zbunjeni ste odakle početi, pogledajte naš vodič za kupnju Bitcoina ili Ethereum vodič za kupnju.

Gdje čuvati MANA

MANA je ERC20 token, tako da možete izabrati brojne mogućnosti novčanika. Preporučujemo upotrebu hardverskog novčanika poput Trezora ili Ledger Nano S. Oni čuvaju vaša sredstva izvan mreže i manje su podložni zlonamjernom softveru.

MyEtherWallet je još jedna popularna opcija ako ne želite potrošiti novac na hardverski novčanik.

Zaključak

Decentraland je platforma za virtualnu stvarnost na kojoj možete kupiti zemljište. Uključujući maštu igrača i poduzetnika posvuda, u mogućnosti ste raditi što god želite sa zemljom koju kupite.

Ovo je jedinstveni projekt na uglavnom neprovjerenom tržištu. Popularnost igara “alternativnog života” dobar je znak, ali teško je reći hoće li se to prenijeti u 3D i blockchain prostor. Međutim, ako Decentraland stekne usvajanje za koje se njegovi pristaše nadaju da će ga imati, tada ćemo možda tek vidjeti potpuno novi ekosustav poduzeća i iskustva cvjetaju pred našim očima.

Napomena urednika: Ovaj članak ažurirala je Rachel Lantz 25. listopada 2o18 kako bi odražavao nedavne promjene na projektu.

Dodatni resursi Decentralanda

Nesloga

Srednji

Cvrkut

RocketChat

Github

Reddit