Što je dekorirano?

Decred (DCR) je kripto valuta koja daje prioritet decentralizirano upravljanje i donošenje odluka o blockchainu. Cilj je kriptovaluta koja radi autonomno, a za poboljšanja su glasali i izravno ih donijeli rudari i imatelji valute.

Decred uključuje neke temeljne promjene u Bitcoin protokolu na kojem se temelji kako bi se postigli ovi ciljevi decentralizacije.

Decred je svoju mrežu pokrenuo 8. veljače 2016., na mješovite kritike kripto entuzijasta. Nekima je Decred predstavljao sve što je Bitcoin trebao biti od samog početka. Smatrali su to vrhuncem decentralizacije i demokratskog odlučivanja za peer-to-peer mrežu, omogućujući joj brzi odgovor na napade i zahtjeve zajednice za novim značajkama.

S druge strane, mnogi skeptici preispituju ono što Decred donosi na stol koji je uistinu nov i jedinstven. Druge kriptovalute imaju mehanizme za uključivanje potreba zajednice i nije potpuno jasno zašto biste se odlučili za korištenje Decred-a u odnosu na utvrđeniju valutu.

Programeri i zajednica tvrtke Decred vjeruju da će mrežni protokol za uključivanje poboljšanja i promjena omogućiti da dugoročno postane optimalna kripto valuta na tržištu. S vremenom tvrde da će Decred najviše odgovarati potrebama budućih korisnika kriptovaluta, a to će ga učiniti najvažnijim novčićem na temelju utjecaja korisnika.

U ovom Vodiču za Decred pokrivat ćemo:

Koji problem ima za cilj riješiti proglašeno?

Decredovi programeri kripto-entuzijasti su i rani usvojitelji Bitcoina, ali uočili su neučinkovitost u načinu na koji Bitcoin djeluje. Kako su rudarske operacije rasle, proces donošenja odluka o Bitcoinu postao je centraliziraniji, a najveće rudarske tvrtke imaju velike količine moći nad postupkom poboljšanja Bitcoina. Uz to, iako se neka poboljšanja Bitcoina mogu implementirati putem soft vilice, gotovo sva poboljšanja koja uključuju značajnu promjenu softvera Bitcoin zahtijevaju tvrdu vilicu iz starog blockchaina.

To je bilo izloženo 2017. godine s predloženom tvrdom vilicom SegWit2x na Bitcoin blockchainu. Rasprave su bjesnjele i zajednica se previrala oko budućnosti mreže. Na kraju, tvrda vilica je otkazana jer nije imao dovoljno podrške rudara, institucionalnih korisnika i burzi. Prema Decredu, ova vrsta moći koju su rudari i institucionalni korisnici zadržali radi poboljšanja blockchaina kontraproduktivna je.

tvrda vilica

Osnovna tvrda vilica

U slučaju da se zajednica ne složi oko vilice, neovisne frakcije također mogu stvoriti vlastite tvrde vilice Bitcoin blockchaina otvorenog koda. To smo već vidjeli s Bitcoin Cashom, Bitcoin Goldom i Bitcoin Diamondom. Ovi izdanci provode različita poboljšanja na različite načine i na različitim brzinama, lomeći Bitcoin zajednicu svaki put kad se ne postigne konsenzus o poboljšanju.

Cilj Decred-a je smanjiti ili eliminirati tvrde rašlje, posebno one koji dijele zajednicu. Iako je na Decredu moguća tvrda vilica, a zapravo je projekt nedavno krenuo prvom potpuno forsiranom tvrdom vilicom koju pokreću korisnici, Decredov protokol glasanja omogućuje korisnicima da mogu glasati o promjenama prije aktivacije. Tada, kada glasanje prođe, promjene postaju aktivne.

Hibridni dokaz o radu & Dokaz uloga

Decred ostvaruje svoj protokol glasanja na blockchainu pomoću a hibridni dizajn koji kombinira dokaz o radu i dokaz o udjelu. Osnovni princip koji stoji iza hibridnog sustava je da svaki blok mora biti iskopan s ispravnim noncem i ratificiran od najmanje tri verifikatora. Hibridni sustav pojedinačno ublažava slabosti dokaza o radu ili dokaza o udjelu. Rudari i dalje dobivaju blok nagrade, a verifikatori uloga također dobivaju malu nagradu.

Distribuirana raspršena raspršivanje (20.1.19.)

Distribuirana raspršena raspršivanje (20.1.19.)

Rudarstvo je jednostavno i funkcionira poput Bitcoina s procesorima koji se natječu u pronalaženju šanse koja smanjuje hash ispod praga poteškoće.

The dokaz sustava uloga je otvoren za sve koji posjeduju DCR. Koristeći svoj DCR, možete odabrati kupnju ulaznica koje vam omogućuju sudjelovanje u sustavu provjere uloga. Rudar će morati uključiti vašu ulaznicu kao dio bloka, a budući da svaki blok može sadržavati samo 20 ulaznica, možda ćete morati pričekati (ili platiti naknadu da biste je ranije uključili). Jednom kada se iskopa, vaša će se karta smatrati „nezrelom“ i držati će se izvan bazena lutrije dok ne prođe 256 blokova (oko 20 sati).

Nakon toga, vaša ulaznica ulazi u bazen i čekate da bude izabrana. Proglašeno je dizajniran tako da imate 50% šanse da budete izabrani u roku od 28 dana i 99,5% šanse da budete izabrani prije isteka karte (oko 4 mjeseca). Jednom odabrani pomoći ćete u potvrdi bloka i primit ćete cijenu karte plus nagradu za sudjelovanje.

Proces ulaganja potiče dugoročnije ulaganje u projekt Decred jer će vaš DCR biti u sustavu vezan nekoliko tjedana dok vi ulažete. Srećom, suprotno ostalim sustavima dokaza o ulozima, nećete trebati držati računalo uključeno sve vrijeme dok je karta u bazenu. Umjesto toga, možete se pridružiti kladionici koja će glasati u vaše ime ako se odabere vaša karta i vratiti vam dividendu.

Ratifikacija poboljšanja Protokola

Korištenje kombinacije rudarstva i ulaganja znači da će svi dobiti glas kada je riječ o prijedlozima za poboljšanje i vilicama u bloku Decred. Svatko može predati prijedlog za poboljšanje, a taj će prijedlog prvo proći kroz Skupštinu Decred, skupinu korisnika Decred-a koji su provjereni i glasovali u vijeću.

Ovaj se mehanizam prijedloga promijenio primjenom Politeia u listopadu 2018. međutim. Uz Politeia, zajednica može glasati o tome koji projekti dobivaju financiranje iz blok nagrade i vrijedi ih nastaviti.

Nakon što se projekt poboljšanja u potpunosti razvije i testira, dodaje se novoj verziji izvornog koda Decred kao “neaktivni kod” bez aktivacije. Prvi korak u glasanju o novom poboljšanju zahtijeva da se većina čvorova na mreži ažurira na novu verziju softvera koji sadrži neaktivni kod.

Glasanje o novoj inicijativi započinje kada je 95 posto od prošlih 1000 blokova minirano s ažuriranim kodom, a 75 posto glasova za provjeru u proteklim blokovima iz 2016. ima ažurirani kôd. Čim broj čvorova dosegne ovaj “prag nadogradnje”, započinje glasanje.

proglašeno glasanje

Proglašeno glasanjem

Glasanje traje 8064 bloka (oko 28 dana), a uključuje i rudare i ulagače (vlasnike ulaznica) koji odabiru da, ne ili da apstiniraju. Glasanje završava kad dosegne 40.320 glasova ili se dogodi 8064 bloka. Za usvajanje točke dnevnog reda potrebna je većina od 75 posto. Ako da ili ne dosegnu 75 posto, glasanje se ponovno započinje u sljedećem glasovanju od 8064 bloka i izglasava se dok se ne postigne većina ili istekne točka dnevnog reda.

Kad zajednica prihvati točku dnevnog reda, ona odmah postaje aktivna. Budući da je već bio uspavan u ažuriranom kodu, glasovanje ga može odmah aktivirati. Svi podaci o upravljanju i prateće informacije postoje izvan blockchaina s Decredovim novim Projekt Politeia učiniti upravljanje otvorenim i slobodno dostupnim.

Lightning Network za trenutne transakcije

Decred se također provodi Lightning Network. Ovo je poboljšanje koje je istraživalo više kriptovaluta, uključujući Bitcoin. U osnovi, Lightning Network djeluje kao izvanblokovni način podmirivanja plaćanja i smanjenja mrežnih zahtjeva i brzina obrade. Potrebno je da dva korisnika koji redovito posluju otvore treći račun koji je zaključan okvir u koji svaki stavlja jednak iznos. Kada dva korisnika žele međusobno poslovati, oni jednostavno šalju jedni drugima zadužnice mijenjajući stanje sredstava u okviru.

Na primjer, Alice i Bob doprinose po 10 DCR u kutiju Lightning Network, što ukupno iznosi 20 DCR u kutiji. Ako Alice želi platiti Bobu 2 DCR, ona može poslati Bobu poruku kojom ažurira distribuciju zaključanog okvira na 8 Alice, 12 Bob. Alice ne treba poslati ovu bilješku na blockchain. I, Bob i Alice mogu slobodno obavljati transakcije naprijed-natrag unutar marže od 20 DCR prije nego što trebaju dodati nešto u blockchain osim početnih transakcija koje su financirale kutiju.

Budući da se temelji na zadužnicama, plaćanja Lightning Network-a su trenutna i ne oslanjaju se na vrijeme blokade za provjeru. Oni također mogu biti mikroplaćanje frakcija novčića. Uz to, uklanjanje transakcija s blockchaina omogućuje veću skalabilnost jer blockchain mora obraditi manje transakcija.

Proglašeni tim & Napredak

Više od mnogih drugih blockchain projekata, zajednica upravlja Decredom. S provedbom Politeie, projekt nema tradicionalni voditeljski tim.

Od svog nastanka 2016. godine, Decred je postigao prilično puno. Razvojni tim stvorio je vremenske oznake temeljene na blockchainu u drugom kvartalu 2017., dovršio atomske zamjene na lancu s Bitcoinom i Litecoinom u trećem kvartalu, i kao što znate, lansirajte Politeia u listopadu 2018.

Neke od sljedećih prekretnica na putokaz uključuju:

  • Android novčanik i Trezor integracija
  • Lightning Network
  • Decrediton Politeia integracija
  • Funkcionalnost privatnosti
  • Decentralizirani autonomni entiteti

Natjecanje

Osim tradicionalnih kriptovaluta, poput Bitcoina i Litecoina, Decred se natječe s projektima koji imaju fokus na decentralizirano upravljanje. Aragon je jedan primjer kriptoa usmjerenog na upravljanje. Međutim, zajednica Decred više se bavi projektom koji postaje de facto valuta, dok je Aragon usredotočen na decentralizirane autonomne organizacije (DAO).

Trgovanje

Kripto tržište je nestabilno, ali cijena DCR-a bila je još kolebljivija od norme. Nakon pokretanja u veljači 2016., cijena je polako padala u BTC i USD vrijednosti tijekom sljedeće godine. Početkom 2017. godine, međutim, cijena je neprestano rasla, dosegnuvši najvišu razinu BTC-a od ~ 0,0178 BTC. Tijekom tog šestomjesečnog razdoblja, DCR je narastao 38x u odnosu na BTC i 95x u USD. Nejasno je što je moglo uzrokovati ovaj dramatični rast cijene.

Nakon tog impresivnog zaleta cijena je padala sve do sjajnog trka bikova krajem 2017. / početkom 2018. Tada je DCR dosegao cijenu USD u cijelosti od preko 120 USD. Tijekom tržišta medvjeda 2018. godine, DCR je zapravo krenuo prema silaznom trendu u travnju / svibnju, gotovo dotaknuvši svoje prethodne visoke razine. Još jednom, nije bilo uočljivih vijesti koje bi se podudarale s ovim kretanjem cijena. Od tada cijena neprestano pada i trenutno iznosi oko 16,50 USD (~ 0,00463 BTC).

Čudno je da razvojna ažuriranja nemaju utjecaja na DCR cijenu. Umjesto toga, možda ćete se htjeti usredotočiti na usvajanje Propisa ako tražite dobre mogućnosti za ulaganje.

Gdje kupiti DCR

Najbolje opcije za kupnju DCR-a su Binance i Bittrex. Za njega možete trgovati BTC na obje platforme. Na UPbitu je dostupan i kao trgovinski par s KRW-om.

Gdje čuvati DCR

Idealno mjesto za pohranu vašeg DCR-a je u Decrediton novčanik. To je grafičko korisničko sučelje, pa je jednostavnije za upotrebu od sučelja naredbenog retka i dostupno je na operativnim sustavima Mac, Linux i Windows. Obavezno uložite svoje novčiće ako koristite ovaj novčanik.

Na raspolaganju su vam i Exodus, Coinomi i Atomic kao opcije treće strane.

Kao i uvijek, hardverski novčanik izvrstan je izbor ako vam je sigurnost na prvom mjestu. Proizvodi Ledger podržavaju DCR, a Trezor će uskoro imati integraciju Decreditona.

Zaključak: Snage & Izazovi

Najveća snaga Decreda je njegova zajednica. Osnivački razvojni tim čine bivši programeri iz velikih kripto projekata, ponajviše programeri btcsuite, inačica Bitcoina napisana na programskom jeziku Go. Btcsuiteov otvoreni kod Go kod korišten je i za druge projekte.

Ako tim može izgraditi sjajne značajke koje proširuju Decred na način koji ga čini korisnijim za članove zajednice, tada će usvajanje Decreda nastaviti rasti kako dobro upravljanje pokreće dobre odluke. Međutim, ako se Decredova zajednica ne uspije angažirati ili organizirati za brzi razvoj, Decred bi se mogao brzo svladati novim, uzbudljivim kriptovalutama koje nude bolje značajke već izravno.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko 1.20.19, kako bi odražavao nedavne promjene u projektu.

Dodatni dekorirani resursi

Web stranica

Cvrkut

Zatišje

Github

Reddit

Srednji

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me