DigiByte je kriptovaluta koji se usredotočuje na sigurnost, decentralizaciju i brzinu. Osnovan 2014. godine, dio je starije klase projekata kriptovaluta. Međutim, usprkos starosti i stalnom razvoju tijekom posljednje četiri godine, ovaj je projekt još uvijek relativno nepoznat.

U ovom vodiču pokrivamo:

Što je DigiByte?

Pristalice DigiBytea tvrde da je to uspavani div kriptovalute. Prema njegovim obožavateljima, na vrhu je kripto-tehnologije. Domaćin je mreže koja je brža, skalabilnija i sigurnija od ostalih glavnih valuta. S vremenom, tvrde oni, njegova će vrhunska tehnologija pobijediti Bitcoin, Litecoin i druge vrhunske mogućnosti digitalnog gotovine. Projekt ima posvećenu zajednicu i gotovo 100 000 čvorova širom svijeta.

značajke digibajta

Značajke DigiBytea

S druge strane, usvajanje u posljednje četiri godine bilo je sporo. To je još uvijek relativno opskurna valuta u usporedbi s konkurentima. Web stranica DigiByte nudi mnoštvo izvrsnih marketinških primjeraka i modnih riječi. Međutim, malo je tehničkih podataka o tome kako mreža zapravo funkcionira. Teško je steći osjećaj stvarnih postignuća DigiBytea u odnosu na stvari koje su planirali za budućnost.

U ovom ćemo članku pokušati dublje istražiti platformu – njezinu povijest, tehnološke specifikacije i dostignuća. Na kraju, morat ćete sami donijeti odluku o tome je li DigiByte sljedeća velika stvar ili uglavnom puh.

Povijest & Tim

Jared Tate razvio je DigiByte 2013. i pokrenuo genesis blok u siječnju 2014. U to je vrijeme to bio jedan od samo nekoliko javnih blockchain projekata. Pokrenut je bez početne prodaje tokena i s malo pompe.

jared tate digibyte

Stvoritelj DigiByte-a Jared Tate

Nakon lansiranja, Tate se posvetio razvoju DigiBytea. Od tada, financiranje projekta dolazi kroz donacije zakladi DigiByte. Također je razumno pretpostaviti da Tate i drugi koji sudjeluju u projektu drže značajnu količinu DGB (izvorni novčić) od rudarstva i početnih transakcija. Njihovo bogatstvo povećalo bi se svaki put kad bi se povećala cijena DGB-a.

Govoreći o drugim ljudima koji rade u timu, teško je saznati puno o osoblju koje podupire projekt. Web stranica ne sadrži informacije o timu. Otvorilo se malo kopanja po LinkedInu a ukupno manje od deset programera koji tvrde da rade za projekt, uključujući Tatea.

Povijest trgovanja

Kao i kod svih kriptovaluta, cijena DigiBytea u posljednje je vrijeme hirovita. Do 2017. godine cijena je ostala relativno konstantna, uz samo blagi rast. Međutim, 2017. i 2018. doživjeli su niz šiljci i padovi za DGB.

Do skoka u lipnju 2017. došlo je kad je DigiByte nagovijestio an nadolazeća najava na Twitteru. Investitori koji žele zaraditi na najavi brzo su kupili DigiByte. To je podiglo cijenu. Međutim, najava nije stigla još nekoliko dana. Predstavila je novi novčanik i nekoliko dodanih značajki. U vrijeme objave, cijena DGB-a već se srušila na gotovo razinu prije najave.

Cijena DigiByte-a ponovno je porasla u prosincu 2017.-siječnju 2018. John McAfee, popularni kripto-investitor, tvitnuo je o DigiByte-u kao tvrtki koju vrijedi gledati. Dobivena Prosinačka špica nošena u novu godinu. Ali, na kraju se srušio zajedno s ostatkom kripto tržišta u korekciji iz siječnja 2018.

U 2018. godini nije bilo većih fluktuacija, osim kratkog razdoblja u Q3 ove godine, gdje je cijena rasla mjesec ili dva. To se dogodilo otprilike u isto vrijeme kada je tvrtka najavila dostupnost novčanika za iOS i Android, što bi to moglo objasniti. U to je vrijeme Apple App Store počeo dopuštati plaćanja u Digibyteu.

Tehničke specifikacije

Poput Bitcoina, DigiByte je kriptovaluta temeljena na UTXO-u. To znači da nove transakcije ne dolaze iz stanja na novčaniku. Umjesto toga, svaki pojedinačni novčić ima identifikator. Kada novčić uđe u vaš novčanik, vaš ga novčanik smatra „nepotrošenim“. Kad taj novčić pošaljete nekome drugome, on postaje potrošeni novčić. To sprječava problem dvostruke potrošnje digitalne valute. Također s blockchainom rješava i druge sigurnosne probleme.

digibyte vs bitcoin

DigiByte protiv Bitcoina

Algoritmi blokova, rudarstva i raspršivanja

DigiByte je pokrenuo svoj geneza blok 10. siječnja 2014. Prilikom pokretanja koristio je jedan algoritam dokaza o radu. Ubrzo nakon toga, međutim, proveo je tvrdu rašlje kako bi predstavio ukupno pet algoritama dokaza o radu, uključujući SHA256 (algoritam Bitcoin) i Scrypt (koji koriste Litecoin i Dogecoin). Podjela rudarstva između algoritama potiče decentralizaciju i povećava sigurnost mreže.

Novi blok se minira otprilike svakih 15-18 sekundi. Svaki od pet algoritama rudarstva minira jedan blok svakih 1,5 minute. Unutar svakog bloka veličine transakcija su ograničene. DigiByte je također prvi koji je implementirao tehnologiju odvojenih svjedoka, pomažući da svoj blockchain ostane mali i skalabilan. Brzo vrijeme blokade u kombinaciji s četiri godine postojanja znači da ovaj projekt ima najduži blockchain koji trenutno postoji. Duži čak i od Bitcoina.

Opskrba novčićima

opskrba kovanicama digibajta

Opskrba kovanicama DigiByte

U konačnici, DigiByte blockchain izvući će 21 milijardu DGB tijekom 21 godine. Trenutno je u optjecaju preko 11 milijardi DGB.

Slojevita infrastruktura

slojevi infrastrukture digibajta

Slojevi infrastrukture DigiByte

Softverska infrastruktura sastoji se od tri sloja koji funkcioniraju jedan na drugog:

  1. Osnovne komunikacije & Globalna mreža – Ovo povezuje sve čvorove na mreži zajedno. Podržava vrlo osnovni prijenos podataka između čvorova i uspostavlja temelje za ostale slojeve.
  2. Javna knjiga & Digitalna imovina – Ovdje se pohranjuju podaci mreže. Također postoje sigurnosne mjere za sprečavanje manipulacije podacima. Potiče i upravlja rudarima koji osiguravaju platformu.
  3. Prijave – Ovo je dio blockchaina usmjeren prema korisnicima. Uključuje sučelje, prijenose, API i sve druge svakodnevne programe izgrađene na mreži DigiByte.

Brže vrijeme bloka & Veća propusnost

Brže vrijeme blokiranja DigiByte-a znači da se transakcije mnogo brže obrađuju i potvrđuju na njegovoj mreži. Vrijeme blokiranja DigiByte-a je 15 sekundi, što ga postavlja oko 40 puta brže od Bitcoina. Naravno, brža blok-vremena dolaze s problemima skalabilnosti jer svaki čvor na mreži mora održavati cijelu povijest blockchaina kako bi potvrdio nove transakcije. DigiByteov blockchain već je najduži na svijetu.

Kako bi se suprotstavio tim izazovima, DigiByte je prva kriptovaluta koja je implementirala odvojeno svjedočenje (SegWit). SegWit razdvaja potvrde transakcija od podataka o transakciji u bloku. To knjigu čini kompaktnijom. Uz to, SegWit omogućuje inovacije poput transakcija više mreža i pojedinačnih transakcija potvrde. Te su mogućnosti potencijalni put za razvoj na blockchainu DigiByte-a.

DigiByte također ograničava veličinu i opseg transakcija. Malo je dokumentacije koja objašnjava kako to točno funkcionira, ali tim tvrdi da takva ograničenja transakcija čine njihov blockchain učinkovitijim. Uz to, ograničavanje opsega transakcija teoretski štiti sigurnost mreže.

Brzo blokiranje i mala veličina transakcija omogućuju protok od oko 280 transakcija u sekundi. To je brzo u usporedbi s trenutačnih osam transakcija Bitcoina u sekundi. Međutim, blijedi u usporedbi s procesorima plaćanja poput Vise, koji mogu obraditi 2.000 transakcija u sekundi. DigiByte planira doseći 2.000 transakcija u sekundi marku koju je postavila Visa i možda je premašiti. Međutim, zasad su ti planovi još uvijek nejasni, bez jasne mape puta.

Sigurnije

DigiByte također tvrdi da je sigurniji od ostalih valuta. Stavljanje sigurnosti na prvo mjesto znači osigurati da je cijela platforma što je više moguće decentralizirana. To je dio razloga zašto projektni tim nije značajno porastao. Veći dio promocije i razvoja prepustili su zajednici, na istinski decentraliziran način. Problem je, naravno, u koordinaciji. Iako su mnogi ljudi pridonijeli osnovi koda i prozelitizirali platformu, ona je uglavnom ad hoc, bez puno jasnih uputa DigiByte Foundation.

DigiByte je, međutim, uspio decentralizirati svoje rudarstvo. To su uglavnom učinili dobrim rudarskim poticajima i upotrebom pet algoritama. Ovi rudarski algoritmi dijele rudare i rudarsku snagu u pet jednakih, manjih skupina. To rudarenje čini konkurentnim, a istovremeno omogućava da svaka grupa iskopa blok svakih 1,5 minuta. Blockchain ima preko 100 000 čvorova na šest kontinenata.

DigiByte uravnotežuje opterećenje između pet algoritama rudarstva prilagođavajući težinu svakog od njih tako da jedan algoritam ne postane dominantan. Ova tehnologija uravnoteženja naziva se MultiShield i jedna je od Tehnički napredak DigiBytea. Rani prototip MultiShield-a, DigiShield, implementirao je prilagodljivo prilagođavanje poteškoća kako bi spriječio rudare s puno procesorske snage da manipuliraju manjim blockchainovima. Asimetrična poteškoća DigiShield-a stekla je reputaciju i primijenjena je u mnogim drugim blockchainima.

Razvoj ispred krivulje

DigiByte je stekao reputaciju da je na samom vrhu kripto-razvoja. Njegova tehnologija DigiShield stekla je široko prihvaćanje kao rješenje za prilagodbu poteškoća. To je ujedno bio i prvi blockchain koji je implementirao SegWit. MultiAlgo rudarstvo tek treba uhvatiti. Međutim, to je drugo područje koje je ovaj projekt pionir u blockchain industriji.

Budući da DigiByte ima najduži postojeći blockchain, suočili su se i s problemima skalabilnosti s kojima se drugi lanci tek trebaju susresti. Blok-lanac DigiByte-a dug je preko 5 milijuna blokova. Međutim, boravak na vrhu razvoja također ostavlja prostor za pogreške. Dok usvajanje korisnika ne naraste na razinu najviših kriptovaluta, teško je reći je li DigiByteova tehnologija robusna kako tvrdi.

U budućnosti DigiByte planira podržati razvoj pametnih ugovora povrh svog blockchaina. The zajednica programera trebaju pouzdani alati otvorenog koda za implementaciju DigiByte aplikacija i usluga. DigiByte.JS pruža pouzdani API za JavaScript aplikacije koje trebaju povezati platformu.

Web stranica DigiByte također tvrdi da će platforma podržavati AI i IoT aplikacije izgrađene na njezinom blockchainu.

Na kraju 2018. mnoga od ovih ažuriranja i dalje su u pripremi za budući razvoj. Razvoj događaja u 2018. godini uglavnom je bio usmjeren na povećanje usvajanja putem više popisa razmjene, dodatnih novčanika i trgovaca koji će prihvatiti DGB kovanice.

Budućnost Digibytea

Vuča je naziv igre za DigiByte. Do sada u svojoj četverogodišnjoj povijesti nije dobio puno. 100.000 čvorova je respektabilna veličina mreže za alternativnu valutu. Međutim, to je relativno stara valuta i imala je prilike steći masovnu potporu pravim porukama i odnosima s javnošću.

DigiByte trenutno dobiva na snazi igračka zajednica. Rezultat, nazvan DigiByte Gaming, nudi DGB igračima u zamjenu za vrijeme provedeno u igranju određenih igara.

Tate, izvršni direktor, obećao je da će se usredotočiti na informiranje javnosti i zakladu DigiByte. U ovom je trenutku postizanje većeg usvajanja najveći izazov s kojim se projekt suočava. Sudbina DigiBytea visi o koncu. Mogao bi poletjeti kao lider u brzini, skalabilnosti i sigurnosti; ili bi mogao klonuti u trajnoj relativnoj nejasnoći.

Krajem 2018. Digibyte i dalje privlači vjerne sljedbenike.

Gdje kupiti DGB

DGB možete kupiti na mnogim glavnim burzama, uključujući Bittrex, Huobi ili Poloniex – ali ne i Binance.

Ako ga želite minirati, tada različiti algoritmi podržavaju ASIC i GPU rudarstvo.

Gdje pohraniti DGB

DGB novčanike za pohranu podataka za bilo koji operativni sustav možete preuzeti s web mjesta Digibyte pod Izbornik Novčanika. DGB novčiće možete pohraniti i u jedan od uobičajenih izvanmrežnih novčanika poput Trezora ili Ledger Nano S.

Natjecanje

Kao UTXO kriptovaluta, DGB se natječe s mnogim drugim kripto valutama, uključujući svemogući Bitcoin kao i Litecoin. S obzirom da DigitByte ima neka od najbržih i najjeftinijih kripto plaćanja, Dash je također konkurent. Još jedan projekt na usporedivom rangiranju, ali koji također koristi UTXO, je Dogecoin.

Zaključak

Uz zajednicu koja podržava, poboljšanu decentralizaciju i slučajeve korištenja izvan čistih plaćanja, DigiByte ima puno za to. S produljenim tržištem medvjeda u 2018. godini i nekoliko glavnih događaja, još uvijek se bori za stjecanje istinskog uobičajenog usvajanja. Međutim, medvjeđe tržište može biti dobra stvar – uklonit će te žetone bez jake upotrebe i stvoriti put projektima s istinskim potencijalom. Ako DigiByte nastavi usmjeravati napore na povećanje usvajanja, dok radi na svojim razvojima poput pametnih ugovora, budućnost ovog altcoina može biti svijetla.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirala Sarah Rothrie 30. studenog 2018, kako bi odražavao nedavne promjene na projektu.

Dodatni resursi DigiByte

Web stranica

Dokumentacija

Telegram

Cvrkut

Reddit

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me