Bilo zbog svoje reputacije “ubojice Ethereuma”, ICO-a od četiri milijarde dolara ili koda s pogreškama, EOS je vršio medijske krugove. Kao slučajnom promatraču, ovi vijesti možda su vam ostavile više pitanja nego odgovora. Na primjer, “Što je EOS delegat i zašto ih svaki članak spominje?”

Pa, ovdje smo da vam pomognemo. U ovom objašnjenju zaranjamo u to što su delegati EOS-a i njihovu važnost na mreži kriptovaluta. Prije nego što razgovaramo o delegatima, prvo moramo pokriti EOS-ov konsenzusni mehanizam, Delegirani dokaz o udjelu (DPoS).

Delegirani dokaz o udjelu (DPoS)

Možda ste čuli za Proof-of-Work (PoW) ili čak Proof-of-Stake (PoS), ali DPoS je relativno rijedak u kriptovalutama. Za razliku od PoW-a ili PoS-a u kojima svatko može provjeriti transakcije i proizvesti blokove, odabrani skup čvorova održava DPoS blockchain. Sudionici glasaju o tim čvorovima na način sličan američkim izborima. DPoS možete gledati kao demokratsku republiku blockchaina.

Budući da izabrani čvorovi jedini proizvode blokove, oni su jedini sudionici koji dobivaju nagrade za blokove. Međutim, delegati na nekim DPoS mrežama dijele svoje blok nagrade s korisnicima koji su glasali za njih.

Prednost DPoS blockchaina je njegova skalabilnost. Ti blockchains općenito mogu postići konsenzus brže od tradicionalnih PoW ili PoS lanaca zbog ograničenog broja čvorova za provjeru valjanosti. Na primjer, 21 EOS čvor za delegate potvrđuje transakcije mnogo učinkovitije od preko 15 tisuća čvorova na Ethereumu.

Naravno, ova poboljšana skalabilnost ima nedostataka. Manje čvorova koji održavaju blockchain dovodi do veće centralizacije i moglo bi prouzročiti određene sigurnosne rizike.

Osim EOS-a, popularne DPoS kriptovalute uključuju Ark, Lisk, BitShares i Steem. Vrijedno je napomenuti da je BitShares, Steem i EOS sve stvorila ista osoba, Dan Larimer.

Delegati EOS-a – Objašnjenje

Vlasnici EOS tokena glasaju za delegate ulaganjem njihovih tokena. Postaje 21 delegat s najviše glasova Proizvođači blokova koji učinkovito održavaju mrežu.

Kao nositelj žetona, svoj glas možete promijeniti u bilo kojem trenutku. Dakle, ako proizvođač blokova djeluje protiv najboljeg interesa zajednice, članovi ih jednostavno izglasaju.

Kao što je već spomenuto, delegati EOS-a odgovorni su za provjeru valjanosti transakcija, stvaranje novih blokova i održavanje EOS mreže. U zamjenu za svoju uslugu, oni dobivaju simbolične nagrade od Nagradni fond za proizvođače blokova.

EOS-ove nagrade za delegate

EOS ima godišnju stopu inflacije od pet posto. Dvadeset posto toga (ili jedan posto ukupne ponude) svake godine uđe u nagradni fond Block Producer. Izaslanici EOS-a iz ovog skupa dobivaju žetone proporcionalno broju glasova koji su dobili.

EOS-ove nagrade za blok delegata

EOS-ove nagrade za blok delegata

Trenutno dobiva najbolji EOS-ov delegat, EOSLaoMao 866 EOS svaki dan. Kada se preračuna u USD, to je dnevna zarada veća od 5000 USD. Ne previše otrcano.

Čak i ako niste jedan od 21 najboljih EOS-ovih delegata, i dalje zarađujete tokene. Delegati unutar prvih 72 (prema pisanju ovog članka) po popularnosti su proizvođači blokova u stanju pripravnosti. Stand-up Block Producer s najmanje glasova i dalje prikuplja 100 EOS svaki dan, oko 500 USD dnevno po trenutnoj EOS cijeni.

Tko su delegati EOS-a?

Svatko, čak i vi, možete postati delegat EOS-a. Trenutno je preko 400 delegata i taj bi broj trebao i dalje rasti. Svi nositelji EOS tokena mogu i trebaju glasati za delegate. Međutim, do sada je to učinilo manje od 40 posto.

Trenutni set od 21 proizvođača blokova smješten je širom svijeta. Oni, između ostalog, žive u New Yorku, Japanu, Švedskoj i Kanadi. Na strani razmjene, Huobi i Bitfinex su prisutni i kao proizvođači blokova EOS.

Polemika

Neki članovi kripto zajednice smatraju da 21 delegat EOS-a ima previše kontrole u onome što bi trebao biti decentralizirani ekosustav. Ti delegati ne samo da primaju znatnu količinu EOS tokena, već mogu i zamrznuti račune i obrnuti transakcije.

Jesu zamrznuo sedam računa u jednom slučaju već. I bili su pod pritiskom da poduzmu mjere za još.

Neki se protivnici također osjećaju kao da se razmjene ne bi trebale kvalificirati kao delegati. Budući da drže neproporcionalnu količinu tokena, mogu imati svoju glasačku moć kako bi osigurali da ostanu u top 21.

Što je EOS delegat? – TL; DR

Slično rudaru Bitcoin-a, delegat EOS-a odgovoran je za provjeru valjanosti transakcija i stvaranje blokova za EOS blockchain. Međutim, tu nije riječ o rudarstvu.

Umjesto toga, delegate biraju nositelji žetona putem mehanizma konsenzusa Delegirani dokaz o udjelu. 21 delegat s najviše glasova stječe titulu Block Producer. Proizvođači blokova odgovorni su za, pogađate, proizvodnju blokova. Zauzvrat dobivaju EOS tokene.

Nositelji EOS-a mogu u bilo kojem trenutku promijeniti svoj glas, tako da popis današnjih proizvođača blokova može biti drugačiji od onog sutra..

EOS-ova metoda delegata uglavnom je neprovjerena i već je naišla na značajne kritike. Ipak, ne postoji blockchain koji nema svojih grešaka. Blockchain sektor također je dovoljno nov da bi EOS zajednica dugoročno mogla pronaći održivo rješenje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me