Što je EOS?

EOS je blockchain platforma za razvoj decentraliziranih aplikacija (dapps), slično Ethereumu u funkciji. Zapravo, pristaše su ga prozvali ubojicom Ethereuma. Olakšava razvoj dapp-a pružajući skup usluga i funkcija sličnih operacijskom sustavu koje dapps mogu iskoristiti.

Ideja EOS-a je objediniti najbolje značajke i obećanja različitih tehnologija pametnih ugovora (npr. Sigurnost Bitcoina, računalna podrška Ethereuma). Jednostavno rečeno, EOS zajednica nastoji pružiti jednu jednostavnu za upotrebu, masivno skalabilnu dapp platformu za svakodnevnog korisnika.

U ovom vodiču za početnike ući ćemo u:

Kako EOS radi?

EOS-ova vizija je izgraditi blockchain dapp platformu koja se može sigurno i glatko skalirati na tisuće transakcija u sekundi, a istovremeno pruža dostupno iskustvo programerima aplikacija, poduzetnicima i korisnicima. Cilj im je pružiti cjelovit operativni sustav za decentralizirane aplikacije pružanjem usluga poput provjere autentičnosti korisnika, pohrane u oblaku i hostinga poslužitelja.

Budite autentični (snimljeno)

EOS mreža je gotova platforma za aplikacije koja vam omogućuje pristup sustavu za provjeru autentičnosti s punim značajkama. Korisnički računi, s različitim razinama dozvola i vlastitim lokalno osiguranim korisničkim podacima, dolaze kao značajka mreže. Također možete dijeliti pristup bazama podataka između računa i pohranjivati ​​korisničke podatke na lokalnom računalu izvan blockchaina.

Oporavak za ukradene račune također je uključen u sustav. Imate razne metode dokazivanja svog identiteta i vraćanja pristupa ugroženom računu.

Držite ga u oblaku

Hosting poslužitelja i pohrana u oblaku također su dio EOS sustava. Kao programer aplikacija, možete graditi i implementirati aplikacije s hostingom, pohranom u oblaku i širinom pojasa za preuzimanje koje sustav pruža. To vam otvara kako biste svoje ideje pretočili u stvarnost oslobođene zahtjeva osiguranja pohrane i propusnosti.

Kao programer, također imate pristup analitici upotrebe za pohranu i propusnost izravno s EOS-a i možete postaviti ograničenja za određene aplikacije. Te usluge plaćate stavljanjem žetona.

Povećavanje

Najčešći blockchains (misle Bitcoin i Ethereum) koriste konsenzus oko stanja, što znači da u bilo kojem trenutku sva računala na mreži mogu provjeriti trenutno stanje cijelog blockchaina. To pomaže u sprječavanju prijevara i potvrđivanju transakcija. Blockchain je u tim slučajevima graf stanja sustava. A kad se svaki novi blok doda blockchainu, čvorovi na mreži preuzimaju svaku transakciju iz bloka i ažuriraju stanje svake adrese povezane s tim transakcijama.

S druge strane, EOS provodi konsenzus oko događaja. Kada se koristi konsenzus oko događaja, fokus je na transakcijama (ili jednostavno porukama) za razliku od stanja. Umjesto provjere stanja mreže u bilo kojem trenutku, čvorovi provjeravaju niz događaja koji su se do sada dogodili kako bi pratili stanje mreže. Sustavu treba više vremena da potpuno ponovno potvrdi povijest transakcija kada se ponovno pokrene, ali može podnijeti mnogo veću propusnost transakcija tijekom izvođenja.

Jednostavno rečeno, mreža se može skalirati do jednog milijuna transakcija u sekundi izvan ulaza na jednom stroju, uz teoretski beskonačno skaliranje moguće paralelno između više strojeva.

EOS logotip u svemiru

EOS je platforma za decentralizirane aplikacije (dapps).

Besplatno za upotrebu

Prema zadanim postavkama, aplikacija izgrađena na EOS platformi ne zahtijeva mikroplaćanja krajnji korisnici za slanje transakcija i izvršavanje zadataka na blockchainu. Pojedinačni programeri aplikacija određuju kako korisnici plaćaju naknade za transakcije. Dakle, tvrtke mogu slobodno osmisliti vlastite strategije unovčavanja.

Značajke, a ne bugovi

EOS sustav pruža model upravljanja koji se temelji na proizvođačima blokova, a ne na glasanju o tome koje su transakcije potvrđene, radi li aplikacija ispravno i na promjenama izvornog koda pojedinih aplikacija kao i samog sustava. Zajednica može aktivno nadograđivati, nadograđivati ​​i ispravljati pogreške u sustavu na demokratski i siguran način.

Nema problema s nastupom

Sustav smanjuje latenciju i maksimizira performanse strukturiranjem svakog bloka (proizvedenog svakih 0,5 sekundi) još preciznije u sekvencijalni ciklusa. Ciklusi obuhvaćaju niti koji se odvijaju paralelno unutar ciklusa. Ovo strukturiranje omogućuje vam slanje i odgovaranje na transakcije unutar pojedinih blokova i između blokova, čime se teoretsko donje ograničenje vremena odziva svodi na jednostavno vrijeme prijenosa poruke putem mreže.

The Tehnička tehnička knjiga opisuje mnoštvo glatkih i prštavih značajki i detalja koje smo ovdje izostavili radi kratkoće.

Plan puta, tim i zajednica

EOS projekt stvorila je tvrtka tzv Blokiraj.jedan. Tvrtku vode Dan Larimer (suosnivač i Bitsharesa i Steemita) i Brendan Bloomer. Oboje pružaju neko ozbiljno iskustvo u kripto svijetu i uz svoje vlastite projekte bili su javno aktivni u promicanju tehnologije u cjelini.

EOS Dawn 1.0 objavljen je 14. rujna 2017., izdanje Dawn 2.0 donijelo je praćenje resursa i inter-blockchain komunikaciju 4. prosinca 2017., a izdanje Dawn 3.0 (službeno pokretanje projekta) dogodilo se u travnju 2018..

Zajednica koja stoji iza EOS-a živahna je i globalna, s puno ljubavi i investitora i suradnika. Okupljanja su česti, umjetnost se stvara, Telegram grupa je aktivan, a na zajednici je moguće pronaći više zajednica Facebook, Cvrkut, i Steemit.

EOS umjetnost

Umjetnost je popularna među zajednicom.

Trenutno je na EOS mreži više od 100 dapps. Nažalost, aktivnost na tim dapps uređajima pomalo nedostaje. Najaktivnija aplikacija, PRA CandyBox, upravo je gotova 6000 aktivnih korisnika dnevno. Međutim, ovaj je broj znatno veći od najpopularnijeg Ethereumovog dapp-a, IDEX-ove decentralizirane burze, koja trenutno ima nešto više od 1.000 aktivnih korisnika dnevno.

Polemika

Osim možda Ripple (XRP) ili Bitcoin Cash (BCH), EOS je vjerojatno najpolarizacijski projekt u svemiru. Protivnici tvrde da je projekt jako centraliziran zbog njegove provedbe mehanizma konsenzusa Delegirani dokaz o udjelu u kojem samo 21 proizvođač blokova provjerava transakcije. Uz to, mnogi se članovi zajednice osjećaju kao da je jednogodišnja ICO projekta, vrijedna 4 milijarde dolara, u najboljem slučaju bila nemarna i pohlepna, ili u najgorem slučaju lažna.

EOS mreža je također imala svoj udio bugova. Pojavilo se nekoliko kritičnih ranjivosti do pokretanja glavne mreže platforme, što je mnoge ljude počeškalo po glavi pitajući se kako bi se to moglo dogoditi s tako velikim budžetom. Čak i nakon lansiranja, dobronamjerni hakeri nastavili su prijavljivati ​​bug za bugom.

EOS tokeni i trgovanje

Prodaja EOS tokena bila je jedinstvena. Održavao se tijekom cijele godine, počevši od 26. lipnja 2017., s 350 razdoblja distribucije. Na kraju svakog razdoblja, ukupan broj tokena određenih za to razdoblje podijeljen je doprinositeljima na temelju iznosa ETH koji su dali, podijeljenog s ukupnim iznosom doprinosa.

Distribucija EOS tokena

Projekt je prikupio 4 milijarde dolara u jednogodišnjoj ICO-i.

Tijekom tog vremena, većina glavnih burzi popisala je EOS tokene. Stoga je tržište uglavnom određivalo cijenu. Ovo je otvorilo prodaju za sve zainteresirane i dalo dovoljno vremena za praćenje razvoja i napretka tima prije nego što je dao svoj doprinos. Rezultat je bila jedna od najunosnijih prodaja tokena do danas i veliki rast tog tokena u međuvremenu.

Sam EOS token ne izvršava funkciju. Korisno je samo u tome što ih programeri koji razvijaju programe na platformi moraju koristiti za generiranje svojih specifičnih tokena aplikacija. Prihvaćanje svake prijave na platformi ovisi o glasovanju vlasnika žetona.

Trgovanje

Nakon zatvaranja ICO-a, cijena EOS-a doživjela je nagli pad s visokih 4,85 USD (~ 0,00181 BTC) na nešto više od 0,50 USD (~ 0,000093 BTC). Cijena novčića od tada je na američkim valjcima, dosegnuvši najvišu razinu od 21,46 dolara (~ 0,00227 BTC) prije nego što se izjednačila s trenutnom cijenom od oko 5,40 dolara (~ 0,000837 BTC).

Iznenađujuće, ovaj rekordno visoki nivo nije se dogodio tijekom trkačkog trka prema kraju 2017. Umjesto toga, dogodio se krajem travnja 2018. Ova velika nagomilanost podudarala se izravno s pokretanjem glavne mreže platforme, kao i eosDAC zračne luke 15. travnja.

S glavnim lansiranjem knjiga, najutjecajniji događaj koji utječe na cijenu je jednostavno veća upotreba EOS dapp-a. Velika partnerstva i široka upotreba poduzeća mogla bi to pogurati.

Kako kupiti EOS

Najjednostavniji način kupnje EOS-a je kupnja na Binanceu s USDT, BTC ili ETH. Možete ga kupiti i na Bitfinexu, Huobiju ili OKExu, iako postupak možda nije tako jednostavan.

Ako trenutno imate samo USD (ili bilo koji drugi fiat), imate nekoliko dodatnih koraka. Prvo, morate postaviti račun na platformi koja podržava fiat za kripto razmjene. Blizanci, GDAX i Coinbase sve su popularne opcije.

Nakon što napravite račun, trebali biste povezati svoj bankovni račun i poslati USD na platformu. Odatle kupite Bitcoin.

Sad kad ste vlasnik Bitcoina, pošaljite ga s izvorne burze na Binance. Napokon, na Binanceu, zamijenite svoj Bitcoin za EOS.

Gdje pohraniti EOS

Na raspolaganju imate nekoliko novčanika stvorenih zajednicom prilikom spremanja vaših EOS tokena.

The Novčanik Greymass čini se nadmoćnim miljenikom zajednice. Ima sve što je potrebno za pohranu vaših tokena i glasovanje za proizvođače blokova u jednostavnom rasporedu.

Jednostavci je još jedna solidna opcija koju preporučuju članovi zajednice. Kao što i samo ime govori, novčanik se jasno usredotočuje na jednostavnost koju bi čak i vlasnici novaka tokena trebali osjećati ugodno.

Ako ste tehnološki pametniji, uvijek možete koristiti Novčanik sučelja naredbenog retka (CLI) uključen u blockchain. Ovaj je novčanik otvorenog koda i pruža ga izravno s Block.one, tako da je to vaša najsigurnija oklada.

Zaključak

EOS je kontroverzni projekt u dapp areni s provjerenim timom, uzvišene vizije, ali zasad upitne izvedbe. Proračun od četiri milijarde dolara trebao bi biti više nego dovoljan da projekt ostvari sve što je predviđeno. Sljedećih nekoliko godina bit će presudno za platformu da se upori na dapp tržištu.

Volite to ili mrzite, jedno je sigurno: EOS uskoro ne ide nikamo.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko, dana 28.10.2018., Kako bi odražavao nedavne promjene u projektu.

Dodatna sredstva

Web stranica

Github

Youtube

Cvrkut

Facebook

Srednji