Što je Factom?

Factom je a blockchain protokol koji razdvaja nepromjenjivost blockchain tehnologije od valuta koje su s njom obično povezane. To tvrtkama olakšava i jeftinije pohranjuje podatke na blockchainu.

Factom pokušava riješiti tri glavna problema viđena u Bitcoin mreži:

  1. Ubrzati – Bitcoin transakcijama treba najmanje 10 minuta za jednu potvrdu. Sa standardom zajednice od 6 potvrda prije nego što se transakcija u potpunosti obradi, mnogim od njih treba više od sat vremena.
  2. Trošak – Naknade za Bitcoin transakcije povećavaju se i to će možda i nastaviti činiti kako sve više transakcija ulazi u mrežu.
  3. Nadimanje – S veličinama bloka od 1 MB ograničen je broj mogućih transakcija u sekundi. Čak i primjena odvojenog svjedoka (SegWit) i mreže munje možda neće biti dovoljno poboljšanje za suzbijanje problema skaliranja Bitcoina.

Uz to, dokumenti i podaci pohranjeni pomoću Factoma može se lako revidirati što dodatno smanjuje troškove potrebne tvrtkama da imaju sigurnu i točnu pohranu podataka.

Factom je posebno koristan za tvrtke u kojima važni podaci redovito mijenjaju vlasnike. Dokumenti poput zemljišne potpore i medicinska dokumentacija treba imati osiguranu točnost dok prelaze s jedne osobe na drugu. Pohranjivanje podataka na blockchainu pruža neizmjernu vrijednost tim tvrtkama. Održavanje papirnatih zapisa skupo je, a tradicionalna digitalna pohrana ranjiva je na zlonamjerno miješanje. Factom rješava oba ova problema.

U ovom vodiču za Factom preći ćemo na:

Kako djeluje Factom?

Factom koristi dva tokena na mreži:

  1. Factoidi
  2. Krediti za prijavu

Faktoidi (FCT)

Factoidi imaju vlastiti lanac u Factomu i njima se može slobodno trgovati kao i većina drugih kriptovaluta. Ovi novčići decentraliziraju sustav i sprječavaju korisnike da pošalju neželjenu poštu mreži.

Factom poslužitelji primaju Factoide kao nagradu za održavanje mreže. Mreža objavljuje ove nagrade po fiksnoj stopi (~ 73.000 mjesečno) u procesu koji je neovisno o njihovoj cijeni.

Krediti za prijavu (EC)

Za kupnju možete koristiti Factoide Krediti za prijavu putem protokola. Krediti za prijavu nisu prenosivi i možete ih koristiti samo za plaćanje Uloga ili za glasanje za čvorove vlasti.

Budući da imaju malu unutarnju vrijednost, ulazne bodove možete pohraniti u područje niske sigurnosti s malim rizikom da će ih lopovi ukrasti.

Morate potrošiti Ulazne bodove da biste dodali podatke u Factom blockchain. Kada potrošite startninu, Factoidi koje ste nekad kupovali jesu uklonjen iz sustava (AKA izgorio).

Odvajanje Factoida od ulaznih bodova otvara Factom korisnicima koji ili ne razumiju ili ne žele koristiti kriptovalute. Oni mogu jednostavno kupiti ulaznice koristeći valutu po svom izboru. Factom zatim kupuje Factoide s otvorenog tržišta i spaljuje ih kako bi pokrio kupnju.

Lanac Factom

Svaki unos koji pošaljete ima Chain ID. Lanac ID određuje koja podskupina treba sadržavati Unos. Unosi imaju maksimalnu veličinu od 10 KB, ali možete koristiti više unosa za povezivanje većih datoteka.

Niz unosa tvori a Lanac. Lanac bilježi redoslijed unosa koji ostavlja revizijski trag. Pojednostavljeno rečeno, Lanci su poput mapa, a Unosi su poput datoteka koje stavljate u mape.

Unosi Factoma

Lanac je niz Unosa.

An Blok za ulazak je skupina hashova svih Unosa s određenim ID-om lanca. Važno je napomenuti da blok za unos sadrži samo heševe, a ne stvarne podatke o unosima.

Svake minute, federalni poslužitelji kreiraju Blok direktorija grupiranjem heševa ulaznih blokova iz tog vremenskog okvira.

Blokovi unosa Factoma

Blokovi za unos sadrže samo hashove za unose.

Jednom kada se formira 10 blokova direktorija (svakih 10 minuta), heši iz tih blokova direktorija usidreni su u Bitcoin blockchain. Čvor autoriteta koji izvodi ovu radnju odabire se nasumično.

Dizajn mreže čini evidenciju revizija laganim i jeftinim postupkom.

U Bitcoinu vam je potrebna cijela povijest blockchaina da biste potvrdili transakciju. To nije potrebno s Factomom. Korištenjem blokova direktorija i ID-ova lanca možete uvelike smanjiti količinu propusnosti potrebne za reviziju zapisa.

Tri vrste poslužitelja

Factom koristi algoritam konsenzusa sličan Algoritam splavi. Koristeći ovaj algoritam, mreža postiže konsenzus biranjem vođe slučajnim odabirom iz skupine Federalni poslužitelji.

Factom poslužitelji

Factom koristi tri vrste poslužitelja (čvorovi).

Federalni poslužitelji su primarni poslužitelji koji izvode mrežu Factom. Oni su jedini koji mogu upisivati ​​podatke u blockchain i primati Factoid nagrade.

Ovi poslužitelji sljedbenicima na mreži šalju “poruku srca” kako bi dokazali svoje postojanje. Ako federalni poslužitelj ne stvori poruku otkucaja srca, sljedbenici odmah započinju izbore da bi izabrali novi federalni poslužitelj.

Revizijski poslužitelji još jednom provjerite rad Federalnih poslužitelja. Ako federalni poslužitelj pogriješi, on postaje poslužitelj za reviziju, a jedan od poslužitelja za reviziju nadograđuje se na federalni poslužitelj.

Ovi poslužitelji ne dobivaju nagrade za svoj posao.

Poslužitelji sljedbenika može upućivati ​​samo zahtjeve za transakcijama. Kad prime zahtjev za ulazak, prosljeđuju ga na federalni poslužitelj.

Mreža ne provodi revizije na početnim unosima, pa biste trebali pregledati sve svoje unose prije nego što ih unesete u sustav.

Factom tim & Napredak

Projekt Factom započela je 2014. godine što ga stavlja na stariji kraj blockchain spektra. Tim je od tada neprestano napredovao.

Prvu verziju Factoma objavili su početkom 2015. godine, a prodaju tokena imali su sredinom te godine. U kolovozu 2015. prihvaćeni su u Plug and Play FinTech akcelerator i izabrani su za jedno od Austinovih start-upova s ​​A-liste u svibnju 2016..

Sa sjedištem u Austinu, TX, SAD glavni tim ima više članova s ​​nekoliko godina iskustva u blockchain prostoru.

Paul Snow vodi tim kao osnivač i izvršni direktor. Također služi kao glavni arhitekt za projekt otvorenog koda DTRules i osnovao je Texas Bitcoin Conference.

Blockchain može legalno ovjeriti dokaze, kineska sudačka pravila https://t.co/P7svO2ytzI preko @CoinDesk

CoinDesk ovdje umanjuje Factom, ali hashovi su bili u Factomu koji se usidrio u Bitcoin. Naši ljudi u Kini pomogli su pružiti tehničku podršku u ovom slučaju!

– Paul Snow (@ paulsnx2) 29. lipnja 2018

Factom je trenutno završio 11 milijuna unosa kao i neka zapažena partnerstva. Tim surađuje s Odjel za nacionalnu sigurnost pružiti revizijske tragove podataka prikupljenih na američkim granicama. Također rade s Zaklada Gates za pohranu medicinske dokumentacije za ljude u zemljama u razvoju.

U lipnju 2018. kineski sud koristio je podatke pohranjene u Factom blockchainu kao pravni dokaz, postavljajući presedan za buduće slučajeve.

U svibnju 2018. tim Factoma dovršio je posljednju veliku prekretnicu svog bijelog papira, M3. Uz provedba M3, nadležni poslužitelji prešli su s onih kojima upravlja Factom, Inc. na neovisne operatore u devet zemalja. Nadalje, tim je napravio značajna poboljšanja na brzini blockchaina, povećavajući protok za 5x i smanjujući vrijeme potvrde za faktor 600. Dodali su i podršku za Ethereum blockchain sidra.

Natjecatelji

Tvrtka ima malo izravnih konkurenata. Njegov najveći konkurent je NEM koji je objavio bijeli papir za Apostille 2017. Kao i Factom, Apostille se specijalizirao za ovjeru i vremensko žigovanje podataka i dokumenata.

Factom trgovanje

FCT cijena dosegla je najvišu razinu (u BTC) od ~ 33,72 USD (~ 0,0135 BTC) u lipnju 2017. Tijekom gotovo cijelog ostatka 2017. cijena je kontinuirano padala kratkotrajnim skokom krajem kolovoza. Počevši od studenog 2017., FCT je naglo porastao zajedno s ostatkom tržišta da bi u siječnju 2018 dosegao najvišu razinu (u USD) od oko 77,65 USD (~ 0,00505 BTC)..

Nakon te trke bikova, FCT je padao tijekom većeg dijela 2018. godine, pogodivši pod od oko četiri dolara. Factom je jedan od rijetkih projekata koji se naizgled počeo probijati s medvjeđeg tržišta 2018. godine. Početkom studenog cijena FCT-a ponovno je počela rasti na gotovo deset dolara i zadržala se oko te cijene. Budući da se ovo kretanje cijena događa u vrijeme lošeg tržišnog raspoloženja, to bi mogao biti znak da Factom sve više prihvaća poduzeća.

Cijena FCT-a izravno je vezana uz količinu korištenja mreže. Kako se više tvrtki pridruži mreži, postat će skuplje slati prijave koje će zauzvrat utjecati na FCT cijenu.

Jednom kada broj FCT-a koji se sagorije premaši 73.000 koji se stvaraju svakog mjeseca, valuta će postati deflacijska. Prelazak ove točke loma trebao bi još više povećati cijenu.

Gdje kupiti FCT

FCT možete kupiti na Poloniexu, a Bittrex kao trgovinski par s Bitcoinom.

Da biste kupili FCT na tim mjenjačnicama, prvo morate posjedovati Bitcoin ili ih kupiti na drugoj burzi kao što je GDAX ili Gemini. Odatle možete prenijeti svoj Bitcoin kako biste izvršili razmjenu.

CoinMarketCap navodi sve razmjene i trgovačke parove koji su dostupni za Factom.

Gdje čuvati FCT

Imate dvije preporučene mogućnosti novčanika za pohranu FCT-a:

  1. Sigurni (šifrirani) Enterprise novčanik
  2. Ledger Nano S

Enterprise novčanik dostupan je na Mac, Windows i Linux. Možete pronaći upute za preuzimanje i korištenje novčanika ovdje.

FCT možete pohraniti i na hardverski novčanik Ledger Nano S. Ledger je jedan od najpouzdanijih i najsigurnijih novčanika u kriptovaluti.

Još nisu mnogi novčanici koji podržavaju FCT, ali čini se da dobivaju na snazi. Exodusov novi novčanik, Eden, podržava FCT, ali još uvijek je u izdanju, pa ćete možda imati problema pri korištenju.

Zaključak

Factom je uhodani projekt koji rješava ogroman problem koji se proteže kroz više industrija. Iako marketing nije u fokusu tima, oni rade u sjeni kako bi stvorili poslovna partnerstva i nastavili poboljšavati svoje proizvode.

Tim ne samo da ima iskustva u zajedničkom radu na prethodnim projektima, već dijeli i nekoliko godina blockchain znanja.

Kako projekt raste, bit će zanimljivo vidjeti kako reagira cijena FCT-a i što će se dogoditi ako ili kada dođe do točke deflacije.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko 27.11.2018. Kako bi odražavao nedavne promjene u projektu.

Dodatni resursi Factoma

Web stranica

Facebook

Cvrkut

Youtube

Reddit

Nesloga

Github