Grin je privatnik, lagan, MimbleWimble blockchain projekt. Kao i Monero i Zcash, cilj Grina je zadržati svoj identitet i financijsku povijest privatnim dok sudjelujete u mreži.

Iako je Tom Elvis Jedusor prvi put predložio MimbleWimble 2016. godine, ideja je tek nedavno stekla snagu. Grin je najznačajniji projekt izgradnje MimbleWimble blockchaina od nule, ali programeri za Bitcoin i Litecoin gledaju i na moguće implementacije.

U ovom ćemo vodiču pokriti:

Kako djeluje Grin?

Grin je jedan od nekolicine projekata s MimbleWimble temeljima. Prije nego što uđemo u detalje, ključno je ispitati nedostatke trenutačnih rješenja za zaštitu privatnosti i zašto neki gledaju na MimbleWimble kao tehnološki proboj.

Kompromis privatnosti

Kao i kod većine stvari u životu, dodavanje privatnosti blockchainu dolazi s određenim troškovima. Naime, dodatna anonimnost donosi više blokchaina, a u nekim slučajevima i određenu razinu povjerenja.

Složenost starijih značajki privatnosti poput prstenastih povjerljivih transakcija (RingCT) često dovodi do većih naknada i manje propusnosti transakcija. Uz to, zk-SNARKs i CoinJoin, dvije druge popularne strategije privatnosti uključuju povjerenje treće strane u njihovo postavljanje ili njihov kontinuirani rad. Na kraju, mnogi novčići za privatnost ne zahtijevaju anonimne transakcije, što slabi anonimnost cijele mreže.

MimbleWimble je prema zadanim postavkama privatan

I zahtijeva anonimnost. Nemate mogućnost slanja javnih transakcija s MimbleWimble blockchainom. Pojedinosti o njemu arhitektura su prilično složeni, ali pokušat ćemo ostati na visokoj razini za ovaj vodič.

MimbleWimble transakcije sadrže dvije dokazane komponente:

  1. Izlazi su jednaki ulazima transakcije.
  2. Posjedovanje privatnih ključeva kriptografije eliptičke krivulje (ECC) jamči posjedovanje izlaza. Ovaj je mehanizam sličan načinu na koji Bitcoin funkcionira.

Ove dvije komponente nisu nužno jedinstvene za MimbleWimble. Međutim, mreža postiže prvu točku bez otkrivanja iznosa transakcije. I drugu komponentu možete dokazati bez stvarnog potpisivanja transakcije.

Transakcije MimbleWimble uključuju samo skup ulaza, skup izlaza, naknadu za transakciju i ‘potpis’ koji pruža dokaz o privatnom ključu. To je to. Transakcije ne sadrže nikakve identifikacijske podatke. Za detaljnije objašnjenje MimbleWimblea, pogledajte naš vodič.

Grin značajke

Grinov cilj je biti prvi skalabilni, potpuno privatni blockchain. | Izvor: web stranica projekta

Kukavičji ciklus

Grin koristi algoritam Proof-of-Work, sinhroniziran Kukavičji ciklus. Učinkovito ograničava rudarske mogućnosti memorijom, a ne procesorskom snagom. Stoga većina vrsta računalnog hardvera može uspješno sudjelovati u procesu rudarstva, a da ih ASIC rudari ne potisnu. Uz to, tijekom prve dvije godine, zajednica Grin teško se svakih šest mjeseci prilagođava algoritmu rudarstva u pokušaju da ASIC ostane neučinkovit.

Grin teži blokadi od jedne minute i stopi inflacije od jednog GRIN-a u sekundi.

Grin Team & Napredak

Blok geneza Grin stvoren je 15. siječnja, čineći ovaj projekt jednim od najmlađih u svemiru. Za razliku od mnogih drugih altcoina, nijedan centralizirani tim ili tvrtka nije pokretač razvoja projekta. Umjesto toga, oslanja se na donacije zajednice.

Članovi zajednice projekta postavili su a Stranica Github koja pokriva financije projekta. Uoči pokretanja u siječnju, projekt je prikupio oko 65.000 američkih dolara. U svibnju je anonimna osoba donirala 300.000 američkih dolara.

U ime $ GRIN, zahvaljujući donatoru koji je danas dao donaciju od 50 BTC, coinbase iz bloka kopanog 25. 11. 2010. Pokušat ćemo to pametno potrošiti. https://t.co/OpnzPDQTok

– Grin Council (@grincouncil) 7. svibnja 2019

Do sada je zajednica objavila prvu verziju Grina. U srpnju će projekt tvrda vilica za provedbu nekih značajnih ažuriranja. Vilica je prva od nekoliko prekretnica i uključuje promjenu algoritma za rudarenje, kao i podršku za novčanik s više potpisa i “samo za gledanje”.

Natjecanje

Grin je novčić za privatnost, tako da je u istoj ligi kao i Monero, Dash, Zcash i druge kriptovalute s ciljem anonimnosti. Kao što smo gore spomenuli, Grin se izdvaja time što je jedna od rijetkih kripto valuta za implementaciju MimbleWimblea. Jedini drugi MimbleWimble projekt s bilo kojom reputacijom je Greda.

Trgovanje

Grin je lansiran bez premine i bez početne ponude novčića. Zbog toga je cijena skočila oko prvih par mjeseci prije nego što se u ožujku dosegla otprilike 3 dolara. Nakon početnog kretanja, Grinova cijena ostala je relativno ravna između 2 i 3 dolara do lipnja.

Od početka lipnja cijena novčića porasla je 150 posto. Veličanstveni rast cijene vjerojatno je zbog nadolazeće tvrde vilice u srpnju.

Grin zajednica zakazuje tvrde vilice svakih šest mjeseci za sljedeće dvije godine. Ako je ovakav rast cijena ukazan na ono što možemo očekivati ​​s hard forkom iza ugla, možda bi bilo korisno biti na oprezu u mjesecu koji slijedi do sljedećeg.

Gdje kupiti Grin

Postoji puno platformi s kojih možete kupiti Grin. Većina trgovanja odvija se na Hotbitu. Na Hotbitu možete trgovati Bitcoin, Tether ili Ethereum za Grin.

Novčić za privatnost također je dostupan na Poloniexu, HitBTC-u i KuCoinu. Ako ste novi u kriptovaluti, za početak pogledajte naš vodič o tome kako kupiti bitcoin.

Kako iskopati Grin

Ako ne želite kupiti Grin, rudarstvo je još jedna mogućnost. Zajednica preporučuje „GPU sa >3,7 GB vrlo brzog DRAM-a ”, ali to se može mijenjati kako projekt bude odmicao. Možete pronaći popis rudarskih bazena ovdje.

Gdje čuvati Grin

Grin ima manje od godinu dana i koristi jedinstvenu vrstu blockchaina, tako da su vaše mogućnosti novčanika tanke. Ako ste se već bavili blockchain čvorovima, vjerojatno vas zanima novčanik sučelja naredbenog retka (CLI). Čak i ako niste upoznati s naredbenim retkom, projekt pruža opsežne upute na svojoj Github stranici.

Ako tražite novčanik sa sučeljem, GrinPlusPlus je vaš najbolji ulog. Ovaj novčanik stvoren od zajednice dostupan je na operativnim sustavima Mac i Windows.

Završne misli

Grin bi mogao biti prva kriptovaluta koja je uvela novi val financijske privatnosti i skalabilnosti. Iako je projekt još uvijek u razvoju, stječe prepoznatljivost mnogih članova kripto zajednice. Transparentan razvojni tim i osnovno financiranje dokazuju da je Grin iskren projekt na koji morate paziti.

Dodatna sredstva

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me