Hexx ili Hexxcoin (HXX) novčić je za privatnost s kariranom prošlošću, koji se više puta rakao i umirao. Sada pod nadzorom novog razvojnog tima, Hexxcoin se ponovno vratio iz mrtvih. Trenutni se tim nada da će Hexxcoin moći uspostaviti svoje mjesto na rastućem popisu novčića za privatnost na tržištu danas, uz neke druge pogodnosti, a ne samo privatnost. Ovaj vodič obuhvaća:

Kako radi

Hexxcoin je novčić za privatnost koji koristi Zerocoin protokol, sličan ZCoin. Zerocoin protokol omogućuje korisnicima potpunu anonimnost u slanju i primanju plaćanja, za razliku od recimo Bitcoina, gdje je svaka transakcija sljediva do adrese novčanika.

Baš kao i ZCoin, i svoje Hexxcoins trošite uništavajući ih i zamjenjujući ih novokovanim Zerocoinima. To znači da kada ih dođete potrošiti, oni se pretvore u Hexxcoin bez priložene povijesti transakcija. To značajno povećava razinu anonimnosti u korištenju Hexxcoina u usporedbi s drugim kriptovalutama.

Nula dokaza

Ova anonimnost postiže se korištenjem dokaza nultog znanja u kombinaciji s parametrima šifriranja faktoringa RSA-2048. Dokazi nultih znanja u blockchainu omogućuju mreži da provjeri transakciju bez ikakvog znanja o detaljima same transakcije. Na taj način osoba koja je izvršila transakciju može zaštititi svoju anonimnost.

Zerocoin protokol koristi RSA-2048 enkripciju kao svoje parametre. RSA standard šifriranja množi velike proste brojeve da bi se postigao još veći broj koji je teško faktorizirati, tj. Kako bi se utvrdilo koji su brojevi pomnoženi kako bi se stvorio proizvod. RSA-2048 faktoring izazov postoji neriješen od 1991. Iako je moguće da kvantno računanje u nekom trenutku može riješiti izazov, trenutno Zerocoin protokol ostaje siguran.

Iako postoje drugi novčići za privatnost, i Hexx i ZCoin ukazuju na Zerocoin protokol kao na najsigurnije. ZCash je još jedan novac za privatnost koji također koristi dokaze o nuli znanja. Međutim, ZCash protokol koristi parametre koje je definirala zajednica programera, što Hexxcoin ističe da znači da je podložan zlouporabi od strane loših glumaca.

Monero je još jedan konkurent koji koristi prstenaste potpise ili lažne transakcije kao mamac koji stvarne transakcije prikriva kao način zaštite privatnosti. Hexxcoin tvrdi da je Zerocoin protokol superioran jer prstenasti potpisi pretjerano opterećuju mrežu.

Kovani novac

Hexxcoins glavni USP u usporedbi s drugim novčićima za privatnost njegova je uloga račvanog novca. Ostale se kriptovalute mogu razići s Hexxom kako bi iskoristile Zerocoin protokol privatnosti i ugradile ga u svoje mreže.

Hexxcoin trenutno prolazi kroz račvanje s Bitcoinom, kako bi formirao novi novčić tzv BitcoinZero koji će imati značajke i Bitcoina i Hexxa. Kako ga Hexxov tim naziva: “Bitcoin na steroidima za privatnost.”

Hexxcoin planira daljnju vilicu s Litecoinom kasnije ove godine. Hexxov bijeli papir aludira na činjenicu da bi i drugi novčići mogli imati koristi od Zerocoin protokola o privatnosti.

Kontroverze

Neki se članovi tima koji stoje iza Hexxcoina nisu javno obznanili. Možda ovo nije iznenađujuće za novčić koji je usredotočen na privatnost. Iako je dio tima prikazan na web mjestu i može se razumljivo identificirati, vodeći programer poznat je samo kao James, alias Dev007, a njegov identitet inače nije poznat.

Hexxcoin tim

Nešto mi govori da James nije njegovo pravo ime …

Čini se da su u lipnju jedan ili više članova razvojnog tima (koji su također bili anonimni) optuženi da su odustali od dijela fonda zajednice. Snimke zaslona poruka između tima programera objavljene su na mreži, usred nagađanja o tome je li riječ o izlaznoj prevari ili samo o nekome tko pokušava sabotirati projekt putem FUD-a. Nije baš pomoglo što su članovi zajednice programera odlučili ostati anonimni, iako se čini da su stvari od tada bile mirnije.

U jednom je trenutku i protokol Zerocoin podložan greškama. Kada se dogodi Zerocoin transakcija, generira jedinstveni serijski broj koji mreža mora potvrditi kao jedinstveni da bi transakcija mogla proći. Problem s kodiranjem doveo je do toga da je jedan napadač koristio isti serijski broj za više transakcija, što im je omogućilo da potroše više Zerocoina nego što je iskovano. Hexxcoin tim je tweetao da nije imao utjecaja na Hexxcoin kao rezultat ove bugove.

#Hexx Tim je pregledao blockchain radi integriteta ZeroCoina i ponosno izvještava da nije bilo uspješnih iskorištavanja $ HXX. Počevši od bloka 267625, korisnici će moći koristiti protokol ZeroCoin za anonimno trošenje HexxCoina. Također #Hexxchange će podupirati vilicu.

– HEXX – [Ne poklanjam nijedan ETH] (@hxxcoin) 9. svibnja 2018

Unatoč svim tim problemima, planirana vilica Hexxcoin čini se da će se nastaviti, što će obradovati Hexxcoin investitore.

Rudarstvo Hexxcoin

Hexxcoin je otporan na ASIC kako bi se izbjegle centralizirane rudarske platforme koje preuzimaju mrežu, a za rudarenje nije potreban ni GPU. Stoga svatko može iskopati Hexx novčiće koristeći samo CPU.

Mreža također sadrži glavne čvorove, zvane Xnodes. Xnode operateri moraju uložiti 2000 Hexxcoina kao dokaz da su predani budućnosti mreže. No vlasnici Xnodea zarađivat će pasivni prihod dnevnim nagradama. Iznos ovisi o tome koliko Xnodes sudjeluje u mreži.

ChainSilo nudi besplatno probno razdoblje za buduće operatore Xnode.

Opskrba novcem i održivost

Hexxcoin trenutno ima malu nakladu od oko 1,7 milijuna kovanica, od ukupne ponude 9.999.999. Tim vjeruje da će niska naklada pomoći u stvaranju stabilne tržišne vrijednosti.

Svaki blok ima vrijeme transakcije od 2,5 minute s nagradom od 2 Hexx. Rudari uzimaju 0,7 kovanica, Xnodovi uzimaju 0,7, a ostatak ide u fond zajednice. Fond plaća razvoj, razmjene i marketinške napore. Zajednica glasa o izdacima iz fonda.

Povijest Hexxcoina

Hexxcoin je započeo život 2015. godine kao vilica drugog novčića nazvanog Crave. Izvorni programer napustio je projekt ubrzo nakon toga, a nekoliko godina kasnije prihvatio ga je drugi programer.

Drugi je programer izdao zamjenu i ažurirao Hexxcoin na ZCoin vilicu. Ubrzo nakon toga, drugi programer također je napustio projekt sve dok trenutni tim nije preuzeo vlast u siječnju 2018.

Povijest trgovanja

Događanja u povijesti Hexxcoina vidljiva su kada pogledate grafikon povijesti trgovanja. Primijetite blip u 2017. kad je drugi programer preuzeo vlast.

Vrijednost Hexxcoina tijekom vremena

Vrijednost Hexxcoina tijekom vremena

Buduća vrijednost Hexxcoina najvjerojatnije će varirati u skladu s njegovim aktivnostima na račvanju. Možda postoji potencijal ulaganja u kupnju Hexx kovanica prije nego što se dogodi vilica, jer će oni koji drže Hexxcoin dobiti novo račvane kovanice. Stoga vrijedi paziti na cijenu otprilike kad Hexxcoin najavi da će se dogoditi nova vilica.

Naravno, također je moguće da investitori mogu prodati nakon što se dogodi vilica, što će sniziti cijenu. Bijela knjiga Hexxa to priznaje, ali naglašava da će buduće vilice pomoći da cijena ostane stabilna.

Bijela knjiga Hexxa također navodi da su zbog zamršene povijesti kovanica Hexx deseci tisuća novčića koji su trenutno u optjecaju “trajno neaktivni i vjerojatno zauvijek izgubljeni”. Istina je da Hexxcoin bogata lista prikazuje neke adrese novčanika kojima se nije pristupilo više od godinu dana.

Tačno je i da trenutno postoji ogromna razlika u cijenama Hexx kovanica u odnosu na ovo vrijeme prošle godine, što daje veliki poticaj za prodaju ovih novčanika. Međutim, ako bi vlasnici tih novčanika iznenada odlučili baciti sve svoje Hexxcoine, to bi moglo ozbiljno utjecati na cijenu.

Gdje kupiti i kako ga zadržati

Hexxcoin možete kupiti na sljedećim burzama:

  • Kriptopija
  • Livecoin
  • Cryptobridge
  • TrgovinaSatoshi
  • Sistemkoin

Mnoge od njih su prilično opskurne razmjene, međutim, Hexxcoin kaže da će ih uskoro još doći.

Što se tiče skladištenja, malo je izbora. Hexx je na beta verziji svog internetskog novčanika / razmjene nazvanog Hexxchange. Omogućuje pohranu i razmjenu kovanica račvanih od Hexxcoina. Riječ je o novčaniku temeljenom na pregledniku koji je također kompatibilan s preglednikom TOR, kao što biste očekivali od novčića s tako velikim fokusom na privatnost. Nedostatak mogućnosti hladnog prostora može odbiti neke korisnike.

Hexxcoin Hexxchange

Hexxcoins novčanik Hexxchange

Zaključak

Ako vam je privatnost primarna briga prilikom transakcija kripto, onda Hexx to sigurno shvaća ozbiljno. Međutim, projekt nije bez kontroverzi. Vjerojatno je da će uspjeh vilice na čekanju za formiranje BitcoinZero odrediti uspjeh ukupnog ponovnog pokretanja Hexxcoina. Ako se BitcoinZero pokaže uspješnim, učinit će Hexxcoin privlačnijim partnerom za račvanje za programere drugih kripto valuta.

Saznaj više

Hexxcoin bijeli papir

Cvrkut

Telegram

Reddit

Nesloga