Što je početna ponuda kovanica (ICO)?

Početna ponuda novčića, ili ICO, strategija je prikupljanja sredstava u kojoj blockchain tim prodaje osnovnu kriptovalutu svog projekta u zamjenu za sredstva potrebna za stvaranje platforme. Općenito se ti fondovi sastoje od bitcoina, etera ili oboje.

ICO-ovi su u središte pozornosti ušli 2017. godine kao priče od 24 sata, povišice od milijun dolara počeo kružiti vijestima širom svijeta. Status je u lipnju prikupio 100 milijuna dolara, Tezos je u srpnju akumulirao 237 milijuna dolara, a Filecoin je u kolovozu te godine donio 257 milijuna dolara. Odjednom se činilo kao da bilo koji tim koji radi na kriptovaluti može lako prikupiti barem stotinu tisuća dolara. ICO-i su mladim startupovima omogućili prikupljanje značajnog kapitala bez potrebe da imaju posla s ponekad nemilosrdnim tvrtkama rizičnog kapitala.

Pet najviših ICO-a svih vremena

Pet prvih najnovijih ponuda najviših novčića svih vremena (slika putem Windows Vista) ICORating)

Uz sav hype koji su ICO-i dobili, možda se još uvijek pitate: “Ali, što je zapravo ICO i kako oni rade?” Pogledajmo dublje ovaj tehnološki iskorak i kako je uveden potpuno novi način prikupljanja novca. Naše objašnjenje uključuje:

Povijest ICO-a

Iako su ICO-ovi stekli popularnost 2017. godine, u tom su trenutku već postojali četiri godine. Prva ICO dogodila se sredinom 2013 s Mastercoinom koji je prikupio oko pola milijuna dolara u bitcoinima. Nositelj projekta J.R. Willet predložio je upotrebu Bitcoina kao osnovnog sloja protokola za buduće protokole u svom bijelom radu, Druga Bitcoin bijela knjiga, slično onome kako danas koristimo Ethereum. Njegov projekt, Mastercoin, bio bi prvi projekt koji bi pomogao olakšati ovaj mehanizam.

Bez da se upetljao u detalje, Mastercoin je bio prije svog vremena, nije mogao izvršiti nekoliko kritičnih funkcija zbog Bitcoinova nedostatka Turingove cjelovitosti.

Tek s pojavom Ethereuma, blockchain zajednica doista je počela primjećivati ​​ICO-ove. Ethereum i njegov skriptni jezik, Solidity, riješili su mnoga početna pitanja koja je Bitcoin imao pametnim ugovorima i razvojem decentralizirane aplikacije (dapp). Uglavnom, Ethereum je napisan u Turingov cjeloviti jezik, “Omogućavanje bilo kome da napiše pametne ugovore i decentralizirane aplikacije gdje može stvoriti vlastita proizvoljna pravila za vlasništvo, formate transakcija i funkcije tranzicije države.”

Tim Ethereuma prikupio je oko 18,4 milijuna američkih dolara tijekom ICO-a projekta u rujnu 2014. A odatle je ICO-ova ozloglašenost snijegla u lavinu koju danas imamo pred sobom.

Kako ICO radi?

Većina, ako ne i sve, početne ponude kovanica koriste neku vrstu mreže pametnih ugovora. Te se mreže razlikuju u svojoj arhitekturi, snagama i idealnim slučajevima korištenja, ali sve one koriste decentralizirani blockchain. Popularni primjeri uključuju EOS, Tron i NEO. Međutim, najpopularnija ICO platforma, daleko je Ethereum.

Standard ERC20

Većina tokena koji pokreću ICO na mreži Ethereum slijede standard ERC20. Ovaj standard učinkovito opisuje skup programskih pravila kojih se moraju pridržavati svi ERC20 tokeni. Sadrži šest primarnih funkcija tokena:

 • Džeparac
 • Odobriti
 • SaldoOf
 • Ukupna opskrba
 • Prijenos
 • TransferFrom

Ovih šest funkcija omogućuju vam dobivanje ukupne ponude tokena, dobivanje stanja na računu, prijenos tokena i odobravanje tokena kao oblika novca. Budući da su ove funkcije standardizirane, programeri znaju s kakvim se ponašanjem mogu očekivati ​​u radu bilo koji ERC20 token. No, vratimo se ICO-ima …

Pametni ugovori okosnica su ICO-a. Programi otvorenog koda jamče da:

 1. Projekt prima bitcoin ili eter koji vi doprinosite,
 2. Zauzvrat dobivate kriptovalutu projekta i
 3. U nekim slučajevima vraćate ulaganje ako projekt ne dosegne svoj minimalni cilj prikupljanja sredstava.

Pametni ugovori sve ove zadatke izvršavaju automatski i bez potrebe za posrednikom.

Tipični ICO postupak

Sudjelovanje u ICO-u relativno je jednostavan proces. Za ovaj primjer, usredotočimo se na onaj koji se temelji na Ethereumu.

Prvo, ICO domaćin kova svoju novu kriptovalutu koristeći Ethereumov kôd solidnosti i stavlja te novčiće u vlastiti novčanik. Nakon toga, kao sudionik, šaljete određeni iznos ETH-a u novčanik domaćina. Zauzvrat dobivate dio nove kriptovalute. Iznos koji primite ovisi o vrijednosti koju domaćin daje kripto kripti kad je kreira. Budući da i Ethereum i novi token slijede standard ERC20, nema potrebe za izradom zasebnog novčanika za svaki.

Osnovni ICO pametni ugovor

Osnovni ICO pametni ugovor

I to je to. Bilo koji ugledni tim učinit će pametne ugovore koji pokreću njihove ICO dostupne javnosti. Budite oprezni prema bilo kojem projektu koji ovaj kod drži skrivenim.

ICO nasuprot IPO: Jesu li početne ponude novčića legalne?

U ovom ste trenutku vjerojatno povukli neke paralele između početnog novčić prinosi (ICOs) i početna javnost prinosi (IStrOs). U oba scenarija predajete određeni iznos novca zauzvrat za ono za što se čini da je udio u tvrtki / projektu. Ovu je pretpostavku, međutim, opasno imati jer postoje neke kritične razlike između njih dvoje:

Početna javna ponuda (IPO)

 • Centralizirano
 • Teška regulacija
 • Visoka razina birokracije
 • Zaštita investitora
 • Primite dionice

Početna ponuda novčića (ICO)

 • Decentralizirano
 • Malo ili nimalo propisa (trenutno)
 • Nema birokracije
 • Nema zaštite investitora
 • Primanje žetona

Kao što vidite, iako ICO pružaju neke prednosti u odnosu na tradicionalne IPO-ove (decentralizacija, bez birokracije), oni također imaju veći rizik. Kako danas stoji, kripto tim ne sprječava puno da pobjegne s vašim novcem nakon ICO-a. Brojni projekti su to već uspješno učinili.

Dodatni rizik je da uz ulaganje dobivate tokene umjesto kapitala. Dakle, postoji šansa da, iako je tvrtka koja stoji iza vašeg tokena uspješna, tokeni koje držite možda ne vrijede gotovo ništa, ostavljajući vas uz potok. Uspjeh vašeg ICO ulaganja u konačnici ovisi o usvajanju tokena unutar njegovog ekosustava.

Dakle, jesu li ICO-i uopće legalni?

Da, jesu. Pa, nekako.

Propisi oko ICO-a razlikuju se od zemlje do zemlje. Iako su zemlje poput Švicarske i Malte zauzele progresivniji pristup zakonodavstvu, druge, poput Sjedinjenih Država, još uvijek razrađuju regulatorne kinks.

U Sjedinjenim Državama, Komisija za sigurnost i razmjenu (SEC) izjavila je da je većina ICO-a umjesto toga sigurnosna ponuda jer su tokeni koje nude vrijednosni papiri zbog neuspjeha Howeyev test. Stoga se timovi koji stoje iza njih moraju registrirati u SEC-u – nešto što nisu radili. Povrh toga, Komisija za trgovanje terminskim robama (CFTC) klasificira tokene kao virtualnu valutu koja zahtijeva drugačiji skup licenciranja, a Služba za unutarnje prihode (IRS) ima vlastitu klasifikaciju, zamućujući porez na njih.

Ako vam se u glavi trenutno vrti, niste sami. Bacite na činjenicu da svaka država također ima svoj vlastiti niz propisa i možete razumjeti trenutne poteškoće u vođenju legalnog ICO-a.

Budućnost početnih ponuda novčića

Iako je njihov regulatorni okvir neizvjestan, jasno je da su početne ponude novčića ili neke alternative tu da ostanu. Čak i na medvjeđem tržištu 2018. bilo ih je preko 1250 ICO-i koji su prikupili kumulativnih 7,85 milijardi dolara – preko milijardu dolara više nego 2017. godine.

Općenito, tokenizirano prikupljanje sredstava počinje se sve više kombinirati s tradicionalnim metodama. Počinjemo vidjeti ponude sigurnosnih žetona (STO), ponude žetona za kapital (ETO), pa čak i jednostavne ugovore za buduće žetone (SAFT), okretanje omiljenom YCombinator stvorio SIGURNO.

S većom likvidnošću, 24/7 trgovanjem i eliminacijom posrednika, čini se kao da je budućnost tokenizacije, uključujući više ICO-a, na putu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me