Što je Komodo platforma?

Komodo platforma je end-to-end blockchain rješenje možete koristiti za pokretanje vlastitog neovisnog blockchaina ili početnu ponudu kovanica (ICO).

Međutim, projekt se širi i dalje od toga. Komodo je ekosustav koji također uključuje decentraliziranu razmjenu i anonimizator kriptovaluta za poboljšanje privatnosti vaših transakcija.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

U ovom vodiču za platformu Komodo pokrivat ćemo:

Kako djeluje platforma Komodo?

Platforma Komodo više je ekosustav nego li pojedinačni novčić ili platforma. Projekt je izvorno imao četiri zasebna tehnička dokumenta, ali ih je zajednica od tada kombinirala u jedan mega-bijeli papir. Glavni dijelovi ekosustava su:

 • BarterDEX
 • Jumblr
 • Odgođeni dokaz o radu (dPoW)
 • Decentralizirane Fiat valute (DFC)
 • Decentralizirane početne ponude kovanica (dICO)

BarterDEX

The BarterDEX je decentralizirana razmjena s atomskom zamjenom. Korištenjem atomskih zamjena umjesto proxy tokena, primarne metode ostalih decentraliziranih razmjena, Komodo smanjuje rizik druge ugovorne strane.

Decentralizirane burze također često imaju problema s niskom likvidnošću. Da bi to spriječio, BarterDEX ima čvorove pružatelja likvidnosti (čvorove LP). LP čvorovi pomažu u stabilizaciji tržišne cijene kupnjom i prodajom imovine širom raspona u brojnim knjigama narudžbi.

Zajednica Komodo nedavno je ažurirala BarterDEX kako bi pružila podršku za SPV na bazi Electruma kovanice, kovanice temeljene na Bitcoin protokolu, Ethereum i ERC20 tokene.

BarterDEX i Komodo statistika

BarterDEX i Komodo statistika

Jumblr

Jumblr je open-source i decentralizirani anonimizator kriptovaluta. Možete ga koristiti za poboljšanje vaše privatnosti prilikom upotrebe platforme Komodo.

Cjelokupni postupak anonimizacije sredstava prilično je jednostavan. Jumblr uzima KMD tokene s vaše ne privatne adrese i šalje ih kroz skup zk-SNARK adresa. Te adrese koje se ne mogu pratiti mogu ukloniti bilo koji valutni trag sa vaših tokena.

Odatle Jumblr šalje vaše tokene na novu adresu po vašem izboru. Vaši su tokeni sada potpuno anonimni. Tamo je Naknada od 0,3% (plativo u KMD tokenima) za upotrebu Jumblr-a.

Jumblr je također povezan s BarterDEX-om, tako da možete dodati anonimnost bilo kojem od tokena s kojima trgujete. Trenutno ovu radnju trebate izvršiti ručno, ali tim planira automatizirati anonimizaciju nakon što Komodo platforma postigne daljnje usvajanje.

Odgođeni dokaz o radu (dPoW)

Komodo platforma koristi a Odgođeni dokaz o radu (dPoW) algoritam konsenzusa za održavanje mreže. Zanimljivo je da je dPoW konsenzus izgrađen povrh početnog konsenzusnog algoritma, bez ograničenja onoga što taj početni algoritam mora biti. To može biti Proof-of-Work, Proof-of-Stake ili bilo koji drugi algoritam koji je dostupan.

Tim Komodo odlučio je svoj dPoW sustav priključiti na Bitcoin PoW algoritam jer trenutno ima najveći hashrate. Što je veći hashrate, mreža obično ima veću sigurnost.

DPoW metoda koristi dvije vrste čvorova:

 • Javnobilježnički čvorovi
 • Uobičajeni čvorovi

Slično kao i delegirani sustav Proof-of-Stake, dionici biraju javnobilježnički čvorovi. Postoje 64 mjesta za bilježnike, ali samo 13 je potrebno za zaštitu mreže. Posao ovih čvorova je da ovjeriti blokove iz lanca dPoW na Bitcoin blockchain.

Bez javnih bilježnika transakcije se ne mogu objavljivati ​​na početnom lancu konsenzusa, ali normalni čvorovi još uvijek ih može čitati i provjeravati na lancu dPoW.

dPoW

Arhitektura odgođenog dokaza o radu (dPoW)

DPoW mreža vezana uz Bitcoin korisna je jer svakom lancu koji ga koristi (bez obzira koliko slab) daje sigurnost robusne Bitcoin mreže. Još bolje, ovi lanci trećih strana ne moraju plaćati naknade za transakcije Bitcoin povezane s ovjerom. Trebaju platiti naknade samo početnom dPoW blockchainu.

Decentralizirane Fiat valute (DFC)

Glavni dio početnih tehničkih tekstova Komodo Platform bilo je stvaranje decentraliziranih Fiat valuta, ili skraćeno DFC-a. DFC su kriptovalute koje jesu vezan za lokalnu, fiat valutu. DFC tehnologija koristila bi atomske zamjenske unakrsne lance iz BarterDEX-a i dPoW konsenzusni algoritam koji je prethodno naveden.

Početni planovi su ih prvenstveno koristili Europskoj središnjoj banci kako bi postigli konsenzus o cijeni različitih valuta. Sustav koristi cjenovne bodove BTC-USD, KMD-BTC i BTC-CNY za određivanje tečaja konverzije bilo koje valute u KMD.

Komodo Fiat razmjenjuje

Planovi tima Komodo za decentralizirane Fiat valute (DFC) naizgled su na udaru.

Notarski čvorovi bilježili bi DFC cijene na bloku Komodo s dPoW algoritmom dodajući sigurnost mreži.

Koristeći ovu metodu, platforma bi trebala imati samo likvidno BTC-KMD tržište za obavljanje razmjena. To znači da su vaše pretvorbe automatske i, uglavnom, zajamčene.

Iako su DFC-ovi bili istaknuta stavka puta kad je ovaj vodič prvi put objavljen, čini se kao da je ova značajka sada na pozadini.

Decentralizirane početne ponude kovanica (dICO)

Tim Komodo također je proširio svoje decentralizirane ICO (dICO) usluge. Kroz samo dvije Komodo naredbe možete pokrenuti vlastiti blockchain i financirati svoj ICO. Vaša nova kovanica živi na lancu imovine odvojenom od glavnog lanca Komodo. Baš kao što Komodo blockchain ovjerava Bitcoin, tako i vaš lanac imovine bilježi Komodo blockchain.

Prednosti dICO-a uključuju:

 • Sposobnost raspodjele početnih novčića među brojnim čvorovima kako bi se spriječilo da ih kitovi skupe
 • Izravna veza s ekosustavom Komodo, uključujući BarterDEX
 • Uklanjanje središnjih točki prigušivača koje bi mogle biti sigurnosne rupe
 • Anonimnost sudionika putem Jumblra

Komodo tim započeo je ponudom dodatnih dICO usluga u kojima biste dobili pristup Komodoovim marketinškim kanalima, osnovnoj tehnologiji i savjetnicima. No, odjednom bi ugostili samo jedan dICO, tako da su partnerstva bila vrlo selektivna. Prva ICO bila je sa Monaize, platforma za e-bankarstvo.

Od tada su otvorili dICO softver za sve zainteresirane. U vrijeme pisanja ovog teksta, sedam projekata koristilo je platformu Komodo za svoj dICO.

Tim platforme Komodo & Napredak

Kao što je trend kod nekoliko projekata usmjerenih na privatnost, većina članova tima odlučila je ostati anonimna u početku. Međutim, nekoliko članova tima od tada je otkrilo svoj identitet. Tim za 30 i više osoba vodi programer koji radi pod pseudonimom JL777. JL777 je prethodno radio na projektu NXT i izuzetno je hvaljen u blockchain zajednici zbog svojih razvojnih vještina.

Komodo tim

Tim Komodo malo se promijenio u posljednjih godinu dana, ali većina lica ostaje ista.

JL777 je 2014. godine osnovao SuperNET, decentraliziranu zajednicu timova za razvoj kriptovaluta. The cilj zajednice je “stvoriti jedinstvenu platformu tehnologija usredotočenih na uspostavljanje decentralizirane isporuke prethodno centraliziranih internetskih usluga.”

Platforma Komodo dio je SuperNET kišobrana.

Projekt je vilica Zcash-a (prethodna vilica Bitcoina), ali kako je gore opisano, proširio se daleko izvan toga. Glavna značajka koju Komodo uzima sa Zcash-a je zk-SNARK tehnologija privatnosti koristi se u Jumblru.

Razvojni tim Komodo dobro je obavio zadatke na svom planu puta za 2018. godinu. Kao što možete vidjeti u nastavku, čini se da su na pravom putu.

Putokaz za platformu Komodo 2018

Putokaz za platformu Komodo 2018

Natjecanje

Komodo se suočava s konkurencijom iz svih kutova. Kao novčić za privatnost, natječe se s Monerom, Dashom i naravno Zcashom.

Što se tiče ICO-a, Ethereum je najveći konkurent. I ostali novčići poput Waves i NEO također su u ovom prepunom prostoru. Prethodni projekt JL777, NXT, također je specijaliziran za ICO pokretanja. Komodo je jedinstven po tome što je prvi ponudio decentralizirane ICO-ove.

I na kraju, decentralizirane razmjene (DEX) također postaju sve konkurentnije. EtherDelta i BitShares dva su velika igrača u ovom sektoru, dok Waves ima i DEX.

KMD trgovanje

Interes

Kao vlasnik KMD tokena dobivate do 5% kamata na tokene koje držite svakog mjeseca. Za razliku od uobičajenog Proof-of-Stake sustava, nije potrebno držati novčanik na mreži da biste zainteresirali. Da biste zatražili svoje kamate i resetirali mjesečni maksimum, sve što trebate je prenijeti svoje tokene na drugu adresu novčanika. Imajte na umu da KMD morate držati u novčaniku da biste primali kamate. Nećete dobiti kamate ako su vaši novčići na razmjeni.

Nagrade za kamate nestat će nakon što se iskopa cijela ponuda od 200 milijuna KM. Tim predviđa da će se to dogoditi negdje 2031. godine.

Trgovanje

ICO platforme Komodo dogodio se krajem 2016. godine, a tim je podigao nešto manje od 2 milijuna dolara. Kroz ICO investitorima je podijeljeno 90 milijuna KMD tokena, a tim je zadržao dodatnih 10 milijuna za budući razvoj i marketing.

Preostalih 100 milijuna tokena koristi se za nagrađivanje rudara u dPoW sustavu.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var skripte = document.getElementsByTagName (“skripta”);

var embedder = skripte [scripts.length – 1];

(funkcija () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“skripta”);

s.type = “tekst / javascript”;

s.async = točno;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = KMD&csyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:“? ”) +“ App = ”+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Cijena KMD je u povijesti novčića skočila znatno tri puta. Prvo povećanje dogodilo se u lipnju 2017. godine i poklopilo se s prvom Komodo prezentacijom. Ova prezentacija bila je dio SuperNET okupljanja u Amsterdamu gdje je tim pokrivao cjelokupnu viziju platforme.

Sljedeće povećanje cijena bilo je početkom rujna 2017. Činilo se da je marketinška promidžba oko buduće najave potaknula ovaj rast. Nakon najave da će se Komodo udružiti s Monaizeom za prvi decentralizirani ICO (dICO), cijena je pala i stabilizirala se oko 2,00 USD (~ 0,0005 BTC).

U prosincu 2017. KMD je doživio treći značajan skok cijene nakon većine drugih alternativnih kovanica. Tijekom tog vremena, popeo se na najvišu razinu od 12,89 dolara (~ 0,000763 BTC). Od tada je cijena pala i naizgled dosegla dno od oko 1,20 USD (~ 0,000187 BTC).

U ovom trenutku igre, ekosustav Komodo treba više koristiti kako bi povećao cijenu. Ova bi se upotreba mogla pojaviti u obliku više dICO-ova, BarterDEX akcije ili čak funkcionalnosti lanca imovine što bi dovelo do daljnjeg usvajanja.

Gdje kupiti KMD

Bitcoin možete mijenjati za KMD na Bittrexu ili Binanceu. Da biste trgovali na ovim platformama, prvo morate imati Bitcoin za trgovanje. Možete kupiti Bitcoin na Blizancima, a zatim prenijeti svoja sredstva da biste dobili KMD.

Gdje čuvati KMD

Imate brojne mogućnosti za pohranu KMD-a. Dvije od preporučene mogućnosti nudi izravno tim Komodo

Od novčanika koje Komodo tim nudi, Agama desktop novčanik je vaš najbolji ulog. Dostupan je u operativnim sustavima Windows, Mac i Linux.

Za dodatnu sigurnost možete pohraniti svoj KMD koristeći Komodo papirnati novčanik. Novčanik u papirnatom obliku čuva vaša sredstva izvan mreže i izvan dosega zlonamjernih hakera.

Iako ih Komodo tim ne pruža, još jedna izvrsna opcija novčanika je Ledger Nano S. Ovo je hardverski novčanik u koji se može pohraniti više različitih novčića. Iako je skuplji od ostalih novčanika, Ledger je jedno od najsigurnijih dostupnih sredstava za pohranu.

Zaključak

Komodo platforma je velik projekt koji uključuje decentralizirane ICO-ove, jedinstveni algoritam konsenzusa, pa čak i decentraliziranu razmjenu. Pomislili biste da bi s tako velikim opsegom bilo teško da projekt bude uspješan. Međutim, tim je neprestano postizao svoje prekretnice i čini se da je to jedan od najsnažnijih projekata u svemiru.

Ako mogu nastaviti ostvarivati ​​sve što su zacrtali, lako je vidjeti kako Komodo postaje veliko ime, cjelovito blockchain rješenje koje će ljudima iz različitih industrija biti dragocjeno.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko 24.10.2018. Kako bi odražavao nedavne promjene u projektu.

Dodatni resursi platforme Komodo

Cvrkut

Reddit

Srednji

Telegram

Zatišje