Što je Kvadrantni protokol?

Kvadrantni protokol olakšava stvaranje i distribuciju proizvoda i usluga usmjerenih na podatke. Jednostavno rečeno, to je tržnica za izvore podataka za učinkovitiju prodaju informacija potrošačima podataka. Tim koji stoji iza toga vjeruje da smo na pragu budućnosti koja se temelji na podacima i želimo riješiti brojne probleme koje već vide kako se javljaju u industriji.

Problemi

Zbog visokih troškova prikupljanja podataka za strojno učenje, manja poduzeća nisu u stanju konkurirati divljinama (npr. Google) na frontama umjetne inteligencije (AI) i Big Data.

Čak i uz mogućnost kupnje podataka, poduzećima je teško potvrditi autentičnost onoga što dobivaju. Dobavljači podataka, motivirani lakom zaradom, obično prodaju podatke iz neetičkih izvora ili čak izmišljaju statistiku kako bi prodali.

Uz to, mnogi se feedovi podataka danas oslanjaju na centralizirane sustave koji imaju potencijal pada. Bilo kakav poremećaj u jednom feedu podataka mogao bi biti štetan za brojne tvrtke koje o njemu ovise u svakodnevnom poslovanju. Prekidi mogu nastati zbog bilo čega, od nestanka struje do bankrota davatelja usluge. Ti sustavi nisu robusni.

Konačno, iako su podatkovne ekonomije relativno mlade, već možete primijetiti nepravednu raspodjelu stvaranja prihoda. Izvori podataka, također poznati kao Atomic Data Producers (ADP), obično dobivaju kratki kraj palice dok ih dobavljači prepakiraju i preprodaju svoje podatke kako bi prikupili većinu prihoda. Jednokratna prodaja izvora podataka mogla bi značiti nekoliko ponuda za dobavljača kojem prodaju.

Sva ta pitanja uzrokuju neodrživ ciklus usvajanja sličnog oblika kao i Gartnerov ciklus hipe (Pogledaj ispod). Cilj protokola Quadrant je od početka pokrenuti kupce na platou produktivnosti.

Hype ciklus podataka

Hype ciklus podataka

Kako funkcionira protokol Kvadranta?

Protokol Kvadrant sastoji se od četiri vrste entiteta (Upozorenje: jaka svemirska tema):

  • Rasadnici su zapravo ADP-ovi koji izvor podataka. Protokol se na sirove podatke odnosi kao na Zvijezde koje se kombiniraju i tvore Sazviježđa.
  • Pioniri su dobavljači podataka koji koriste Quadrant pametne ugovore za izradu Sazviježđa od zvijezda.
  • Elons uzmite ta Sazviježđa i povežite ih za proizvodnju podatkovnih proizvoda i usluga.
  • Čuvari su masternode protokola Quandrant. Oni pečatom, autentifikacijom i provjerom podataka u Sazviježđima.

Sada, ispitajmo kako se svaki od ovih entiteta uklapa u neke od glavnih značajki protokola Kvadrant.

Ključni igrači protokola kvadranta

Ključni igrači protokola kvadranta

Dokaz o autentičnosti i izvornosti podataka

Slično blokchainu koji poboljšava porijeklo u umjetnosti, protokol Quadrant omogućuje vam praćenje bilo kojeg dijela podataka natrag do izvora.

Evo kako to funkcionira: Pioniri haširaju podatke svojih Sazviježđa i guraju DNK pečat tih podataka u Kvadrant. Krajnji potrošač zatim raspršuje podatke koje dobiva kako bi provjerio podudaraju li se s onim što je pružio Pioneer. Ako se podudara, potrošač ima dokaz o autentičnosti podataka.

Ovaj provenijencijski mehanizam rješava pitanje lažnih podataka o kojima smo prethodno razgovarali.

Postupak žigosanja DNA u kvadrantu

Postupak žigosanja DNA u kvadrantu

Sazviježđa za različite izvore podataka

Sazviježđa su kruh i maslac protokola Kvadrant. Omogućujući lak pristup skupu podataka, ovi klasteri omogućavaju manjim tvrtkama da se natječu s velikim igračima.

Prednosti su dvostruke. Prvo, podaci postaju dostupniji kako konkurencija među izvorima podataka smanjuje cijene. Drugo, više sličnih izvora podataka čini feedove robusnijim. Ako se izvor podataka iz bilo kojeg razloga smanji, drugi može zauzeti njegovo mjesto s ograničenim zastojima.

Pravična primanja i dijeljenje poticaja

Kvadrantni protokol poboljšava trenutno stanje raspodjele prihoda u podatkovnoj industriji automatiziranjem plaćanja kroz cjevovod podataka. Kada Elon kupi Sazviježđe od Pioneera, pametni ugovori dodjeljuju odgovarajući iznos plaćanja pružateljima podataka iz Dječjeg vrtića. Ovi pružatelji usluga primaju plaćanje u obliku QUAD tokena.

U ekosustavu Kvadranta automatska plaćanja osiguravaju da izvori podataka budu pravednije kompenzirani nego što bi inače bili.

QUAD i eQUAD tokeni

Kvadrantni protokol tehnički ima dvije žetone. Međutim, eQUAD tokeni su samo rezervirano mjesto ERC20 dok tim ne pokrene svoju glavnu mrežu. Nakon pokretanja, svi vlasnici eQUAD-a trebali bi pretvoriti svoje tokene u QUAD. Iz tog razloga usredotočit ćemo se samo na QUAD.

QUAD je valuta na protokolu Quadrant. Najočitija upotreba QUAD-a je za plaćanje između onih koji prodaju podatke i onih koji ih kupuju. Ali potreban je i za druge funkcije protokola.

Elons mora uložiti QUAD za pristup različitim skupovima podataka. Čvorovi čuvara primaju QUAD za provjeru transakcija i ažuriranje blockchaina. A naknada Pionirima je u QUAD-u.

Ukupna je ponuda milijardu QUAD. Od ove zalihe, tim je prodao četrdeset posto tokena javnosti tijekom rasprodaje.

Tim za kvadrant protokola & Napredak

Izvršni direktor i osnivač Mike Davie započeo je projekt u trećem kvartalu 2017. Prije rada na Quadrant protokolu, Davie je osnovao DataStreamX, mrežno tržište za podatke u stvarnom vremenu. DataStreamX prvi je partner koji koristi Quadrant protokol.

Projekt također ima podršku nekih značajnih savjetnika. Dorjee Sun (Santiment.net COO), Benedict Chan (BitGo CTO) i Pavel Bains (izvršni direktor Bluzelle) svi su u savjetodavnom odboru.

Od svojih početaka u 2017. godini, projekt je objavio testnet i započeo testiranje s nekim početnim klijentima. Ove godine tim planira pokretanje glavne mreže, s mikroplatištima za vrtiće i distribuiranim čvorovima Guardian, koji dolaze 2019. i 2020. godine.

Mapa puta protokola kvadrata

Mapa puta protokola kvadrata

Natjecanje

Podatkovna su tržišta pretrpan prostor za blockchain projekte, ali s predviđenom veličinom tržišta od 200 milijardi dolara do 2020. godine, pita je dovoljno velika za dijeljenje.

S obzirom na to, postoje starije i vjerojatno vrijednije kriptovalute koje se već bave problemima s podacima. IOTA ima aktivno tržište za podatke IoT senzora. A Enigma trenutno gradi i tržište podataka.

Čak Amazon ima patent za pretplatničku platformu za streaming podataka. Međutim, niti jedan od ovih projekata još uvijek nije stvorio tržište.

Završne misli

Kvadrantski protokol radi na izjednačavanju uvjeta za tvrtke koje se bave podacima pružajući održivo tržište za sve uključene strane. Koristeći protokol, izvori podataka (Rasadnici) mogu unovčavati svoje podatke dugo nakon početne prodaje, dobavljači podataka (Pioneers) dobivaju pouzdaniji tok podataka, a potrošači (Elons) mogu vjerovati u valjanost podataka koje dobivaju.

Ono što je najvažnije, struktura poticaja protokola omogućava manjim tvrtkama pristup protokovima podataka koji prije nisu bili dostupni. Otvaranje ovih tokova trebalo bi, zauzvrat, pomoći cijelom ekosustavu podataka da raste kako sve više i više tvrtki gradi proizvode koristeći mnoštvo podataka kojima raspolažu. I, što je veći podatkovni ekosustav, to će više koristi imati svi uključeni – prodavači, kupci i krajnji korisnici.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me