Što je MaidSafeCoin?

MaidSafeCoin služi kao znak za Safecoin, decentraliziranu valutu za decentraliziranu mrežu. Safecoin služi kao valuta za SAFE mrežu, mrežu koju čine dodatni prostor na tvrdom disku, procesorska snaga i podatkovna povezanost njegovih korisnika.

Shvatite to kao ekonomiju dijeljenja, ali kao na svoje digitalne resurse. MaidSafe je tvrtka koja razvija SAFE mrežu kako bi spasila svijet od pogibelji centraliziranog pohranjivanja podataka. U trenutnoj paradigmi, najbolji slučaj je da korporacije koriste vaše podatke kako bi vas bolje usmjerile prema svojim oglašivačima. Najgori je slučaj što vaše privatne podatke propuštaju u javnost kao što su to već učinili Yahoo, Equifax, Target i mnoge druge tvrtke..

Stojeći na ramenima divova, SAFE mreža kombinira značajke poznatih decentraliziranih mreža u povijesti. Inspiriran Napsterom, Freenetom, BitTorrentom i Bitcoinom, MaidSafe nudi sljedeće značajke:

  • Potpuno šifrirana pohrana podataka i dijeljenje datoteka
  • Mogućnost anonimne upotrebe mreže
  • Komunikacija otporna na cenzuru
  • Podaci bez poslužitelja
  • Prilagodljiva kriptovaluta bez naknada za transakcije

MaidSafe bi se u početku mogao činiti neobičnim imenom. Ali to zapravo znači Masivni niz internetskih diskova, siguran pristup svima. U ovom ćemo vodiču pogledati:

Kako funkcionira SAFE mreža?

SAFE mreža u konačnici želi “stvoriti sigurnu, autonomnu, podatkovno usmjerenu, peer-to-peer mrežu kao alternativu trenutnom modelu usmjerenom na poslužitelj.” Dva su glavna korisnika mreže: klijenti i poljoprivrednici. Klijent pristupa raznim značajkama mreže, poput pregledavanja, spremanja podataka ili prijenosa novca. Poljoprivrednici pohranjuju i paze na vaše podatke dok nisu potrebni, a u tom će trenutku možda dobiti nagradu za svoj trud.

SIGURNO mreža je “šifrirani sloj koji se nalazi na vrhu trenutnog interneta, omogućavajući autonomno pohranjivanje podataka i umrežavanje zamjenom tri” OSI mrežnih slojeva.

OSI slojevi

SAFE mreža zamjenjuje tri od sedam mrežnih slojeva u OSI modelu.

Šifrirani podaci

Pogledajmo premještanje podataka na SAFE mrežu. Kada datoteku prenesete na mrežu, poput fotografije, ona će se razbiti, raspršiti i šifrirati. Podaci se zatim nasumično raspoređuju po mreži. Izrađuju se i suvišne kopije podataka, tako da ako netko tko pohrani vašu datoteku isključi računalo, i dalje ćete imati pristup svojim podacima. I ne brinite, čak i s dijelovima vaših podataka na tuđim računalima, oni ih neće moći pročitati.

Mreža automatski stvara više kopija podataka s velikom potražnjom, pa bi popularnijim web mjestima dodijelili više kopija svojih podataka i zapravo ih ubrzali, umjesto da usporavaju u trenutnom sustavu.

Hash funkcija može preslikati bilo koji dio podataka u 256-bitni niz znakova (što znači da ga u binarnom obliku mogu predstavljati 256 0 ili 1). Mreža će izvesti XOR operaciju na hash vrijednosti da bi nasumično stvorila jedinstvenu udaljenost do bilo kojeg drugog podatka. Ne mislite na ovo kao na fizičku udaljenost, već više na matematičku udaljenost između dva broja. XOR jednostavno pretvara dva heša u binarne i uspoređuje bitove. Ako se bitovi podudaraju, izlaz je 0. Ako se bitovi ne podudaraju, izlaz je 1.

Primjer XOR

Primjer XOR

XOR udaljenost između podataka i mogućnost nasumičnog dodjeljivanja podataka određenom mjestu relevantna je za Close Group Consensus, inovaciju koju MaidSafe koristi umjesto blockchaina.

Svodovi i poljoprivrednici

Razgovarali smo o tome kako se podaci raspršuju, šifriraju i distribuiraju po mreži. Ali ako se Maidsafe žestoko protivi centraliziranoj pohrani, kamo točno idu podaci? Ovdje je svodovima uđite. Trezor softver vas spaja na SIGURNU mrežu i sprema distribuirane dijelove podataka na vaše računalo. Osobe koje pokreću softver trezora nazivaju se poljoprivrednici.

Da biste postali poljoprivrednik, obavijestite SAFE mrežu da se želite pridružiti i poslat će vam se zahtjev za dokaz o resursima da biste vidjeli imate li dovoljno širine pojasa i snage procesora. Ako budete prihvaćeni, dodijelit će vam se dijelovi podataka blizu jedan drugome u XOR prostoru za pohranu u vaš trezor. Vaš dodatni prostor za pohranu na tvrdom disku i računarska snaga koriste se za pokretanje mreže.

Zarađivanje sigurnih novčića

Kada netko želi pristupiti dijelu podataka na SIGURNOJ mreži, poput web stranice ili datoteke, poljoprivrednici će se natjecati tko će pronaći relevantne dijelove podataka i dostaviti ih klijentu. Ako ste prvi poljoprivrednik koji je isporučio robu, imat ćete priliku zaraditi malo Safecoina. Kada popunite dokaz o resursu, generirat ćete naziv slučajnog Safecoina na mreži. Ako je taj novčić već netko u vlasništvu, jednostavno ne primate nagradu. Međutim, ako generirate ime kovanice bez vlasnika, ono je vaše.

Dokaz o resursu

MaidSafeCoin koristi dokaz o resursima.

Budući da se od Safecoinsa zahtijeva prijenos podataka na SAFE mrežu i korištenje aplikacija, Maidsafe se nada da će kovanice imati vrijednost i na taj način potaknuti rudare da daju svoje dodatne resurse mreži. SAFE mreža također omogućava besplatnu i trenutnu razmjenu Safecoinsa kao valute.

Postati stariji svod

Kao poljoprivrednik, vaš trezor započinje na razini 1 i brine se o podacima u slučajnoj grupi. Kako se premještate iz grupe u grupu, nastavit ćete povećavati razinu, poznatu i kao dob čvorova. Proof of Resource također vas testira spremanjem slučajnih dijelova podataka na vaše računalo. Ako ih ne možete pravilno pohraniti, razina će vam se smanjiti.

Dob čvora

Starost vašeg čvora (razina trezora) raste s vremenom.

Mreža će početi stjecati povjerenje u stariji trezor. Na kraju ćete dosegnuti određenu razinu i početi donositi odluke u dodijeljenim skupinama.

Trezor starješina

Baš kao i Pokemon, i vaš se trezor može razvijati.

Trezor se pretvorio u Trezor starješina! Na SAFE mreži podaci se pohranjuju u različite skupine i Trezorski trezori mogu glasati o tome što grupe rade s podacima.

Zatvorite konsenzus grupe

Hashing može rezultirati s 2 na 256 različitih adresa. Te su adrese podijeljene u odjeljke i njima upravljaju različite skupine trezora. Trezori u skupini s najviše povjerenja, Starješine, potrebni su za stvaranje konsenzusa o važnim odlukama, poput razdvajanja grupa, spajanja s drugim skupinama ili rukovanja Safecoin transakcijama. Trezori uvijek dijele podatke sa trezorima u blizini u XOR prostoru kako bi se mreža mogla obnoviti.

Na primjer, ako su sva računala u jednoj grupi bila isključena, trezori u blizini te skupine mogli bi obnoviti izgubljene podatke. U usporedbi s Bitcoinom, gdje se glavna knjiga emitira na sve čvorove, trezori na SAFE mreži imaju informacije o trezorima u blizini, ali sve manje informacija što je više trezor u XOR prostoru. Na taj se način izbjegava da trezor ima ogroman utjecaj na mrežu.

Sigurnost

Ako loš glumac želi napadati podatke na SIGURNOJ mreži, prvo bi se morali pozabaviti time da njihov trezor bude dodijeljen slučajnom prostoru na mreži. Tada moraju pričekati da postanu starješine dok se premještaju iz grupe u grupu, pružajući pritom dokaz o izvorima. Jednom kad napadač postane stariji, morat će osigurati da su u grupi s drugim napadačima zbog potrebe za konsenzusom. Međutim, s XOR operacijom koja dodjeljuje trezore slučajnim skupinama podataka, ponovno se pokazuje teškom koordinacijom bilo kojeg napada.

Dvostruko trošenje

Za razliku od Bitcoina, koji emitira javnu knjigu o tome koliko Bitcoin posjeduje svaki novčanik, Safecoins su stvarne datoteke na mreži. Svaka datoteka Safecoin sadrži podatke o trenutnom vlasniku, ali ne i cijelu povijest novčića. Da biste promijenili vlasnika datoteke, trebat će vam konsenzus većine trezora koji rukuju tom datotekom Safecoin.

Recimo da postoji pokušaj slanja 1 Safecoina istodobno 2 različita vlasnika. Možda će ¾ trezora dobiti jednu, a preostalih ¼ drugu uputu. Trezori bi mogli postići konsenzus samo o jednoj od predloženih transakcija.

Povijest MaidSafeCoin

MaidSafe, škotska tvrtka sa sjedištem, započela je razvoj SAFE mreže 2006. Pretprodaja 22. travnja 2014. prodala je 10 posto svih MaidSafeCoins. Tada ste za jedan BTC mogli kupiti 17.000 MaidSafeCoins. Tvrtka je imala 30 dana da pokuša postići svoj cilj prikupljanja sredstava od osam milijuna dolara, ali cilj su postigli za samo pet sati. Kada SAFE mreža bude u potpunosti operativna, moći ćete zamijeniti MaidSafeCoins za Safecoins.

MaidSafeCoin tim i napredak

Petnaest posto Safecoina rezervirano je za razvojni tim, koji vodi osnivač David Irvine. Ekipa je trenutno u fazi Alpha 2 na svom putokaz.

MaidSafeCoin nadolazeća karta

MaidSafeCoin nadolazeća karta

Trenutno možete pristupite pregledniku, izradite i objavite web stranice i preuzmite udžbenik šifrirane pošte. Međutim, morat ćete pričekati dok se MaidSafe ne pomakne iz alfa faze prije nego što počnete koristiti Safecoins.

SIGURAN preglednik

SIGURAN preglednik

Softver isporučen s preglednikom Peruse omogućuje povezivanje sa trezorima dok skriva IP adresu korisnika. Ako želite pregledati sigurno mjesto ili preuzeti bilo koju javno objavljenu datoteku, to vas ništa ne košta. U budućnosti će vas koštati malo Safecoina samo ako želite pohraniti podatke na mrežu. Tim nije odredio datum pokretanja SAFE mreže.

Natjecanje

Postoji nekoliko drugih blockchain tvrtki za pohranu podataka, ali niti jedna nije postojala toliko dugo kao MaidSafeCoin. Filecoin se proslavio nakon što je prikupio ICO u iznosu od 257 milijuna dolara. A Siacoin je trenutno lider u pogledu tržišne kapitalizacije. MaidSafeCoin jedinstven je po tome što SAFE mreža zapravo ne koristi blockchain. Dakle, nakon što proizvod postane aktivan, valuta mreže, Safecoins, neće postojati na Bitcoin blockchainu.

MAID Opskrba i održivost

Datoteke Safecoin veličine su 32 bita, pa stoga postoje dvije veličine 32 ili 4,3 milijarde mogućih kovanica. Ako ste vlasnik MaidSafeCoins, na kraju ćete ih moći poslati na nepotrošivu adresu i zauzvrat dobiti Safecoins.

Stopa nagrađivanja Safecoina poljoprivrednicima ovisi o ponudi i potražnji mreže. Ako postoji puno poljoprivrednika i previše prostora za pohranu, mreža će nagraditi novčiće po nižoj stopi. Ako nedostaje skladišta, bit će nagrađeno više kovanica za poticanje većeg uzgoja. Cilj ovog dizajna je izbjeći otvaranje i kontrolu mreže velikih centraliziranih farmi. Uz Bitcoin, trošenje novca na ASIC-ove povećat će vašu snagu raspršivanja i povećati vaše blok nagrade. Uz SAFE mrežu, dodavanje više prostora za pohranu na mreži dovelo bi do smanjenja povrata.

Brzina poljoprivrede

Nagrada za uzgoj obrnuto je povezana s količinom memorije dostupne na mreži.

Kada ljudi potroše Safecoins da bi prenijeli svoje podatke, ti Safecoins recirkuliraju poljoprivrednicima putem nagrada za dokaz o resursima.

Što se tiče održivosti, Maidsafe planira čuvati sve podatke na neodređeno vrijeme zbog smanjenja troškova CPU-a, propusnosti i pohrane.

Povijest trgovanja

MaidSafeCoin je imao jedan od najdivljijih trgovačkih života od bilo kog altcoina. Iako je cijena ostala relativno ravna u vrijednosti u USD tijekom 2014., 2015. i 2016. godine, BTC cijena drastično je oscilirala. Cijena BTC-a kretala se između 0,00002 BTC i 0,00018 BTC prije nego što je u ožujku 2016. skočila na najvišu razinu od 0,000273. Čini se da nije postojao katalizator za ekstremno kretanje cijena. Budući da je tržište bilo mlado, a tržišna kapitalizacija mala (u usporedbi), možda je samo nekolicina velikih trgovaca kupila novčić.

Cijena MAID dosegla je najvišu razinu od USD 1,17 na vrhuncu najnovijeg medvjeđeg tržišta početkom siječnja 2018. Od tada cijena neprestano pada i trenutno iznosi oko 0,12 USD (~ 0,000031 BTC).

Kako se Maidsafe kreće kroz putokaz i objavljuje nove značajke za SAFE mrežu, nadamo se da bismo trebali vidjeti ukupni porast vrijednosti MaidSafeCoin-a. Kada Safecoins postanu operativni na SAFE mreži, moguće je da ćete vidjeti i povećanu potražnju za MaidSafeCoin.

Gdje kupiti POMOĆNICU

Nažalost, vaše mogućnosti za kupnju MAID su malene. Većinu volumena MaidSafeCoin možete pronaći na HitBTC i Poloniexu.

Gdje čuvati služinčad

Trenutno nema namjenskog novčanika. Ne ostavlja se MAID ili bilo koji novčić na zamjeni. No, možete koristiti web novčanik Omniwallet. Također je moguće koristiti Omnicore, izvanmrežni novčanik, ali zahtijeva da preuzmete cijeli Bitcoin blockchain.

Zaključak

SIGURNA mreža još je u povojima. Ali jasno je vidjeti moguće koristi ako budu uspješni u svojoj misiji. Bez sumnje bi bilo potrebe za decentraliziranim pohranjivanjem podataka, anonimnim pregledavanjem i upravljanjem osobnim podacima. Više ne bismo imali svoje privatne podatke pohranjene na korporacijskim strojevima ili vlade špijunirajući sve komunikacije. MREŽA SAFE vraća moć interneta ljudima, plaćajući ga ne osobnim podacima, već Safecoinom.

Napomena urednika: Ovaj je članak ažurirao Steven Buchko 2.19.19. Kako bi odražavao nedavne promjene u projektu.

Dodatna sredstva

Cvrkut

Reddit

Github

Telegram

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me