Što je Namecoin?

U svojoj srži Namecoin je usluga registra imena domena i bio je prvi novčić koji je raširio Bitcoin. Slično registraciji naziva domene .com ili .io, i mrežu registrirate .bit domenu na mreži. Ova je domena otporna na cenzuru i nepropusna za praćenje aktivnosti.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Vlade i velike korporacije kontroliraju poslužitelje usluga tradicionalnih usluga domena (DNS). Ova kontrola je način na koji kineska vlada, na primjer, može blokirati web stranice koje se kose s njihovim uvjerenjima. Kako bi spriječio ovu razinu cenzure, Namecoin koristi blockchain tehnologiju za distribuciju svog DNS-a među korisnicima na mreži.

U ovom vodiču za početnike za Namecoin pregledat ćemo sve što biste trebali znati o projektu, uključujući:

Kako Namecoin radi?

Namecoin ima dva glavna proizvoda: NameID i Točkasti DNS.

NameID

Česta je trilema u konvencijama imenovanja mrežnog protokola – Zookin trokut. Zookin trokut navodi da imena sudionika u mreži mogu imati samo dva od sljedeća tri svojstva: decentralizirano, s ljudskim značenjem, sigurno. Bitcoin je sjajan primjer u kojem su javne adrese decentralizirane i sigurne, ali ni blizu ljudskom značenju.

Namecoin rješava tu trilemu. Kao vilica, uključuje sigurnost i decentralizaciju Bitcoina, dok pruža dodatni sloj koji omogućuje čovjeku čitljiva imena na mreži.

NameID kombinira identitete (tj. imena) na Namecoinu s OpenID-om, protokolom za provjeru autentičnosti. Korištenjem NameID-a možete se prijaviti na bilo koju web stranicu s omogućenim OpenID-om sa svojim identitetom Namecoin. To je blockchain sigurnija, manje invazivna verzija “Prijavi se putem Facebooka”.

Točkasti DNS

Krađa primjera iz Dot-Bit web mjesto, Dot-Bit DNS možete smatrati decentraliziranim internetskim imenikom. Središnje vlasti kontroliraju tradicionalni telefonski imenik (DNS) dajući im mogućnost da isključe telefonske brojeve (web stranice) kako im odgovara. Sjetite se velike polemike oko SOPA-e?

Zaslon zatamnjenja Wikipedije

Wikipedia je bila jedna od mnogih web stranica koja je protestirala protiv SOPA zakona. Slika putem Wikipedije

Dot-Bit uzima telefonski imenik (DNS) i distribuira ga svim sudionicima na mreži. Na taj način niti jedan entitet ne može kontrolirati telefonski broj (web mjesto) ako ga ne posjeduje.

Dot-Bit ima neke ozbiljne prednosti u odnosu na standardne DNS sustave. Glavna prednost je otpor cenzuri. Znamo da smo ga već spominjali, ali njegova važnost ne može se precijeniti – najcjenjeniji atribut njegovog blockchaina.

Dot-Bit također ima besplatni HTTPS, što donosi dodatnu sigurnost. A DNS ne generira mrežni promet, tako da imate više privatnosti kada surfate. Budući da vaše računalo pohranjuje kopiju točkovnog DNS-a, web lokacijama je potrebno manje od tri milisekunde da se učitaju – znatno brže od 100 milisekundi za redovite web lokacije.

Kako pregledavati & Omogući točku-bit

Morate preuzeti Namecoin klijent da biste pregledavali Dot-Bit web stranice. Također morate preuzeti i pokrenuti NMControl. S oba pokrenuta proizvoda možete pregledavati Dot-Bit web stranice na bilo kojoj internetskoj aplikaciji, osim na web preglednicima.

Dot-Bit domene možete registrirati izravno s Namecoin klijenta za 0,02 NMC. Kada ste u klijentu, samo unesite svoje .bit ime domene i DNS poslužitelje na kojima ste prvotno bili domaćin web lokacije (u JSON formatu).

Bitcoin odnos

Namecoin nije bio samo prva bitcoin vilica, već je bio i prva kripto valuta koja je implementirala spojeno rudarstvo. Spajenim rudarstvom istovremeno kopate i Bitcoin i Namecoin. U tom odnosu, Namecoin ima koristi od dominantne hashove moći Bitcoina, dok još uvijek mora raditi na vlastitom blockchainu.

Programeri Namecoin pokušavaju zadržati bazu kodova što sličnijom bazi bitcoina. Jedine situacije u kojima se dvije kriptovalute razlikuju su kada programeri implementiraju značajke specifične za Namecoinov slučaj upotrebe, registar identiteta.

Namecoin tim & Napredak

Pseudo-anonimni osnivač pod imenom “Vince” stvorio je Namecoin 2011. Od tada je Vince nestao, ali jezgreni razvojni tim održavao je projekt na životu. Projekt ima nekoliko programera navedenih na službena stranica i koristi od doprinosa brojnih anonimnih programera.

Lansiranje Namecoina

Lansiranje Namecoina na Bitcointalku

Namecoin je u potpunosti funkcionalan već nekoliko godina, a razvojni tim objavljuje ažuriranja nekoliko puta mjesečno.

Natjecatelji

Postoji samo nekoliko drugih značajnih blockchain projekata koji stvaraju decentralizirani DNS. Ethereum ima Usluga imena Ethereum (ENS) koji pruža praktički istu funkciju kao Namecoin, osim pomoću pametnih ugovora Ethereum. ENS domene koriste .eth adresu.

Emercoin također ima DNS s više domena – .coin za kriptovalutu, .emc za materijale povezane s Emercoin, .lib za biblioteke sadržaja i .bazar za trgovačke platforme.

Najznačajniji konkurent Namecoina je Blockstack. Iako je Blockstack trenutno pokrenut na Bitcoin blockchainu, programeri su ga izgradili na takav način da ga po potrebi mogu prenijeti na drugi lanac.

Trgovanje

2014. godine Namecoin je ušao u top 10 novčića po tržišnoj kapitalizaciji, ali je od tada pao. Daleko. NMC cijena dosegla je najvišu razinu od ~ 16,08 USD (~ 0,0149 BTC) u studenom 2014. i polako je padala sve do 2017. godine..

NMC je mirovao na oko 0,20 dolara (~ 0,00023 BTC) prije nego što je tržište pratio prema gore do vrhunca od ~ 7,84 dolara (~ 0,00055 BTC). Cijena trenutno iznosi ~ 1,30 USD (~ 0,00022 BTC) s malim opsegom trgovine.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var skripte = document.getElementsByTagName (“skripta”);

var embedder = skripte [scripts.length – 1];

(funkcija () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“skripta”);

s.type = “tekst / javascript”;

s.async = točno;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = NMC&csyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:“? ”) +“ App = ”+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Teško je zamisliti da Namecoin ima bilo kakav značajan pokret prema gore. Usluga domene postoji već neko vrijeme i nije stekla puno snage. Cijena bi mogla porasti s ostatkom tržišta, ali čini se kako će drugi decentralizirani registri dugoročno vjerojatno pobijediti.

Gdje kupiti NMC

Možete ili iskopati NMC ili kupiti NMC putem razmjene.

NMC možete iskopati normalno ili spojenim iskopavanjem s BTC-om. Preporučuje se objedinjeno rudarstvo jer ne zahtijeva nikakvu dodatnu računarsku snagu. Ako se odlučite za moj, trebali biste se pridružiti rudarski bazen i pobrinite se da nude spojeno rudarstvo.

Ako biste radije kupili NMC na burzi, vaše mogućnosti, nažalost, nisu spektakularne. NMC ima najveći obim trgovanja kao trgovinski par s BTC-om na Trade by Trade. NMC možete kupiti i sa USD na Wexu.

NMC je dostupan za BTC na Poloniexu; međutim, gotovo da nema volumena trgovanja, pa će vam ispunjavanje narudžbe biti teško.

Gdje čuvati NMC

Trebali biste pohraniti svoj NMC pomoću temeljni klijent koje tim pruža. Dostupan je u operativnim sustavima Windows i Linux.

Ako imate Mac, morat ćete preuzeti stari klijent da biste pohranili svoj NMC. Naslijeđeni klijent podržava operativne sustave Windows, Linux i Mac.

Nedavno je tim objavio beta verziju Novčanik Electrum za NMC. Iako je to još uvijek u tijeku, imat ćete ovo kao drugu opciju nakon što završi. Ovaj se novčanik već integrira i s hardverskim novčanikom Trezor.

Zaključak

Namecoin je bio prva vilica Bitcoina, prvi novčić koji je implementirao spojeno rudarstvo i jedan od najstarijih blockchain projekata u svijetu. Djelujući kao decentralizirani DNS, projekt nije puno usvojen, ali razvojni tim je i dalje aktivan.

Projekt bi mogao doživjeti ponovni rast jer se web stranice odmiču od kontrole davatelja usluga DNS-a. Međutim, veći i poznatiji projekti vjerojatno će biti izbor onih koji na kraju naprave promjenu.

Dodatni resursi Namecoin

Github

Cvrkut

Reddit

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me